duminică, 17 martie 2013

Veioza care "ne tine impreuna" chiar daca suntem departe unii de ceilalti

Veioza care  ne tine impreuna  chiar daca suntem departe unii de ceilalti


Mai multe veioze mici controlate de una mai mare printr-o conexiune broadband permite membrilor unei familii sa fie "impreuna" chiar daca acestia sunt raspanditi in lumea larga.
O firma de design din Londra a conceput "Good Night Lamp", o serie de veioze conectate intre ele prin internet care sunt menite sa-i apropie pe membrii unei familii, chiar daca acestia sunt departe unii de ceilalti. Aprinsa sau stinsa, veioza "semnalizeaza" activitatea posesorilor prin conexiunea broadband.

"Se intampla ca multi dintre noi sa ne petrecem mare parte din timp departe de cei iubiti. Tocmai de aceea am creat 'Good Night Lamp', lumina ei 'ne spune' daca persoana la care tinem si decare suntem departe in acel moment doarme sau nu. Veioza conceputa de noi ne apropie unii de ceilalti", spune Alexandra Deschambs-Sonsino, designerul gadget-ului.
Produsul ar urma sa fie pus in vanzare foarte curand si sa coste 150 de lire sterline. "Good Night Lamp" poate fi folosita si pentru ai supraveghea pe cei mici sau pe cei foarte in varsta.

Astronautul Chris Hadfield, "lasat cu gura cascata in imponderabilitate" de mesajul de sustinere trimis de Regina Marii Britanii

Astronautul Chris Hadfield,  lasat cu gura cascata in imponderabilitate  de mesajul de sustinere trimis de Regina Marii Britanii


Primul astronaut canadian a ajuns la comanda Statiei Spatiale Internationale la patru luni de la inceperea misiunii si cu doar doua luni inainte de a reveni pe Pamant.
Chris Hadfield, fost pilot de incercare si un mare star pe Twitter, a fost felicitat de Elisabeta a-II-a dupa ce a preluat conducerea Statiei Spatiale Internationale de la un fost coleg de la NASA care tocmai si-a terminat misiunea. Conform declaratiei sale, mesajul l-a lasat cu gura cascata, "fapt aparent imposibil in conditii de imponderabilitate".

"Cu mare placere transmit urarile mele de bine colonelului Christopher Hadfield, noul comandant al Statiei Spatiale Internationale. Ne rugam cu totii ca atat domnia sa, cat si restul echipajului, sa se intoarca pe Pamant asa cum au plecat in spatiu", a spus regina in mesajul adresat canadianului.

La randul sau, colonelul s-a declarat "absolut magulit" de mesajul primit. Chris Hadfield este primul canadian care a ajuns in spatiu, misiunea lui "de debut" a avut loc in iunie 1992, trei ani mai tarziu fiind unul dintre astronautii care au ajuns pe statia spatiala ruseasca Mir.

Apa de la robinet curge in zigzag! Cea mai tare scamatorie acum viral pe Internet. VIDEO

Apa de la robinet curge in zigzag! Cea mai tare scamatorie acum viral pe Internet. VIDEO


Iluzionistul Brusspup a realizat acest truc simplu.
Iluzionistul Brusspup a pus pe YouTube un nou truc pe care l-a realizat cu ajutorul stiintei. Concret, a reusit sa faca apa de la robinet sa curga in zigzag. Pentru acest lucru a avut nevoie de un difuzor care a generat un sunet de 24hz, scrie Gizmodo
Urmareste cu atentie clipul, deoarece contine si indicatii, in cazul in care vrei sa faci asa ceva acasa:

Astronomii au detectat vapori de apă în atmosfera unei planete îndepărtate


Astronomii au detectat vapori de apă şi monoxid de carbon în atmosfera unei planete aflate la 130 de ani-lumină de Terra. Cu toate acestea, planeta cunoscută sub numele HR8799c nu prezintă urme de metan, un gaz ce poate indica prezenţa formelor de viaţă, au anunţat cercetătorii.

Analiza a fost efectuată folosind cele mai precise măsurători atmosferice efectuate vreodată asupra unei planete aflate în afara sistemului nostru solar. Nivelul gazelor oferă indicii despre cum s-a format această planetă, dintr-o aglomerare de cristale de gheaţă acum câteva zeci de milioane de ani.
Începând cu acum două decenii, astronomii au detectat peste 1.000 de planete în afara sistemului nostru solar. HR8799c este imensă – având de şapte ori masa celei mai mari planete din sistemul solar, Jupiter. HR8799c orbitează o stea ce găzduieşte cel puţin alte trei planete.
Pentru a putea efectua analiza, cercetătorii au studiat planeta cu ajutorul unui telescop de la Observatorul Keck din Hawaii şi cu ajutorul unui instrument intitulat Osiris ce permite înregistrarea luminii în infraroşu. Având o vechime de doar 30 de milioane de ani, planeta este tânără, fierbinte şi uşor de zărit în spectrul infraroşu.
Printr-o analiză detaliată a luminii planetei, echipa de cercetători a identificat „amprentele chimice” ale moleculelor din atmosferă, ce absorb diferite lungimi de undă diferite din spectrul infraroşu. Specialiştii au identificat cantităţi semnificative de vapori de apă şi de monoxid de carbon, însă nicio urmă de metan, conform unui raport publicat în jurnalul Science. Prezenţa metanului poate fi un semn de viaţă, deoarece pe Terra numeroase organisme vii îl eliberează în atmosferă.
Prezenţa vaporilor de apă în atmosferă nu înseamnă că planeta poate găzdui forme de viaţă, anunţă oamenii de ştiinţă. „Deşi vedem apă, nu ne aşteptăm să existe vreo şansă ca această planetă să găzduiască viaţă. Nu are o suprafaţă solidă şi este foarte fierbinte”, a explicat Quinn Konopacky de la Universitatea Toronto. Temperatura de la suprafaţa acestei planete depăşeşte valoarea de 1.000 de grade Celsius.
Noile măsurători clarifică modul în care a apărut această planetă. Atmosfera sa prezintă o rată mare între carbon şi oxigen, ceea ce sugerează că s-a format printr-un proces în cadrul căruia cristalele de gheaţă se condensează din discul de material ce înconjoară steaua.
„Aceste cristale de gheaţă s-au unit pentru a forma bucăţi de gheaţă mai mari, cu un diametru de câţiva kilometri, care s-au ciocnit şi au construit nucleul planetei”, a explicat Konopacky. „Atmosfera s-a format mai târziu, din gazul pe care planeta l-a atras după ce a devenit suficient de mare”, a mai explicat specialistul. Experţii cred că planetele din sistemul nostru solar s-au format în acelaşi fel. Acum, oamenii de ştiinţă intenţionează să analizeze atmosferele celorlalte planete gigantice care orbitează aceeaşi stea.
Astronomii speră ca în viitor să studieze şi atmosferele planetelor mici şi solide, similare Pământului, însă acestea tind să fie mici şi apropiate de stelele lor, astfel că lumina provenită de la ele este prea slabă pentru a putea fi detectată de telescoape. Cercetătorii cred că este nevoie de câteva decenii până când vom obţine tehnologia necesară pentru a efectua aceste măsurători.
„Dacă doreşti să studiezi o planetă similară Terrei, ai nevoie de o navetă spaţială concepută în acest scop”, afirmă Bruce Macintosh, cercetător la Lawrence Livermore National Laboratory şi coautor al acestei cercetări.

BitTorrent vrea sa intre in legalitate

BitTorrent vrea sa intre in legalitate


Site-ul foarte cunoscut printre amatorii de download-uri ilegale are in plan dezvoltarea unui serviciu de download legal de muzica.
Rand pe rand, site-urile blamate pentru incurajarea pirateriei cauta intrarea in legalitate, cel mai nou fiind BitTorrent. Pentru "spalarea" afacerilor, proprietarii site-ului au facut echipa cu mai multi muzicieni pentru lansarea de continut legal.

"BitTorrent a fost asociat gresit cu pirateria pentru prea multa vreme. Noi nu avem de-a face cu site-urile care sustin pirateria. Dorim ca numele companiei sa fie asociat cu legalitatea si continutul de calitate", a spus Matt Mason, vicepresedintele departamentului de marketing al BitTorrent.

Una dintre primele actiunile legale ale site-ului a fost promovarea cartii "The 4-Hour Chef" pe care Tim Ferriss a publicat-o prin Amazon dar care i-a fost refuzata la vanzare de Barnes & Noble atat in librarii, cat si in online. BitTorrent a oferit continut extra (note, interviuri) spre download pentru a-i convinge pe cititori sa intre pe pagina Amazon. In foarte scurt timp cartea a devenit un bestseller in Statele Unite.

Belkin WeMo Switch – Primul pas catre o casa inteligenta [REVIEW]


 WeMo te ajuta sa faci un lucru incredibil, sa-ti transformi caminul intr-unul inteligent fara nici o procedura complicata.
Nota PlayTech:
9.6
Pro

+ configurare intuitiva 
+ aplicatie prietenoasa 
+ suport pentru scenarii 
Contra

- lipsa suportului momentan de Android 
belkin-wemo-switch

O casa inteligenta este o casa obisnuita in aparenta, dar care ofera proprietarului un mod centralizat de a interactiona cu consumatorii de curent electric. Intr-un astfel de camin, prin intermediul unui telefon inteligent sau al unei telecomenzi complexe, puteti porni aparatul de cafea in timp ce sunteti in pat. Puteti interactiona cu elemente mecanice, gen jaluzele sau ecrane de proiectie, folosind acelasi telefon. Pentru ca va doriti sa nu trebuiasca sa va mai aduceti aminte daca ati scos sau nu din priza fierul de calcat, o casa inteligenta inseamna si programare diverselor evenimente sau actiuni. Astfel, puteti programa intre anumite ore, in fiecare zi, curentul sa fie taiat catre anumiti consumatori. Puteti alege ca in momentul in care ati iesit din casa toate usile si geamurile sa fie deschise automat sau puteti fi avertizat printr-un email daca fiul sau fiica se uita la televizor dupa ora de culcare. Notiunea de casa inteligenta sau camin destept este una complexa, a carui functionalitatea evolueaza in timp. De cele mai multe ori, implica insa o variatie a conceptelor enumerate mai sus.
Am citit multe articole despre case inteligente in care iti controlezi totul de la o telecomanda, ba chiar am cativa prieteni care lucreaza in domeniu si au fost suficient de draguti incat sa-mi explicie culisele acestei transformari. Din pacate, cu cat studiam mai atent acest aspect al unei vieti tehnologizate, constientizam niste costuri exagerate pentru implementarea intr-un apartament a unui sistem similar. In plus, cel mai mare neajuns al tranzitiei la o casa inteligenta este renovarea intregului camin. Nimic nu se bazeaza pe ceea ce aveti deja in casa si nimic nu se pastreaza. Toate aceste lucruri au fost valabile pana la aparitia familiei de produse Belkin Wemo.
belkin_wemo

Belkin WeMo

WeMo Switch impreuna cu WeMo Motion si WeMo Baby formeaza recent lansata familie de produse WeMo . Chiar daca fiecare dintre ele face un lucru diferit, toate te ajuta sa ai o casa mai desteapta. Te ajuta sa-ti creezi un camin in care, daca pleci de acasa, poti inchide printr-o conexiune la internet televizorul, masina de spalat, ventilatorul, lampa din dormitor sau fierul de calcat din living.
WeMo este si prima incursiune a polivalentilor ingineri de la Belkin intr-un domeniu complet nou. Cu toate ca nu dureaza mult sa-ti dai seama ca realizarea fiecarui gadget WeMo implica  pe care compania le-a demonstrat in numeroase randuri cu seria sa de routere si AP-uri, asta nu e tot. Experienta companiei in dezvoltarea de cabluri si prelungitoare cu protectie la supratensiune si subtensiune, toate sunt concentrate in aceasta noua gama de produse.
wemo_marquee_982x362_UK

Belkin WeMo Switch

A trecut mult timp de cand am citit primele randuri despre acest gadget si l-am asteptat cu entuziasm la test. E un lucru simplu. E o priza cu un buton de power si un led de activitate. Nu pare ca face multe si nici nu este foarte mare, se apropie probabil de dimensiunea unui dublu stecher. Nici nu este foarte greu, se incadreaza in aproximativ 150 de grame. Acesta este Belkin WeMo Switch.
Magia incepe in momentul in care introduceti in ecuatie un iPhone. In teorie, solutiile Belkin WeMo vor fi compatibile si cu dispozitive cu Android in aceasta vara. Pe Google Play exista deja  exclusiv pentru Galaxy S III. Oficial insa, cel putin pentru un moment, doar iDevice-urile sunt suportate.
Dupa ce ati introdus un WeMo Switch in priza si ati instalat  incepe partea de configurare. Fiecare WeMo Switch, dupa cum va veti da seama este un mic AP Wireless. In momentul in care il bagati in priza el genereaza o retea wireless nesecurizata, cu un nume sugestiv de genul WeMo-xxx, la care va veti conecta pentru configurare. Dupa conectare, intrati in aplicatia WeMo de iOS, moment in care, Switch-ul va fi recunoscut si veti fi invitat sa alegeti reteaua din casa la care sa se conecteze gadgetul WeMo. Tot atunci veti putea sa introduceti numele sub care acel WeMo Switch va aparea in aplicatia de iOS. Daca va incanta acest aspect, puteti alege si o mica poza sugestiva, pentru a va fi mai usor sa va aduceti aminte ce aveti in acea priza. In final, Switch-ul se va restarta, reteaua pe care o genera anterior va deveni invizibila si voi va puteti conecta la reteaua din casa.
Trebuie retinut ca in momentul in care ati urmat acesti pasi pe un iDevice, WeMo Switch-ul poate fi accesat prin aplicatia de pe iPhone atat din reteaua locala, cat si prin internet. Partea placuta este ca nu sunt necesare operatiuni avansate de forwardari de porturi pe router, lucrurile pur si simplu merg. Totul este foarte simplu si se aplica atat in cazul unui WeMo Switch, cat si in cazul unui numar de zece WeMo Switch-uri in aceeasi retea. Trebuie doar sa repetati procedura.
belkin wemo switch defaults

La ce ma ajuta?

Belkin WeMo Switch iti permite sa inchizi sau sa deschizi curentul pe o anumita priza din casa, oriunde te-ai afla in lume. Indiferent ce ai bagat in acea priza, alimentarea cu energie electrica poate fi taiata printr-o simpla atingere pe ecranul iPhone-ului. Partea interesanta vine insa sub forma scenariilor. Va puteti efectiv programa o ora la care o priza sa fie activata sau dezactivata in fiecare zi. Puteti porni aparatul de cafea in fiecare dimineata la 7:00. Va puteti defini niste perioade de timp intre care curentul sa fie pornit si dupa care sa fie oprit. Daca aveti o lampa legata la Belkin WeMo Switch si stiti ca veniti acasa in fiecare zi la ora cinci, puteti programa ca respectiva lampa sa fie pornita de la ora 17:00 pana la ora 23:00, cand va culcati. La fel de usor precum definiti reguli, le puteti si dezactiva pentru o perioada nelimitata de timp sau le puteti sterge complet.
Partea interesanta este insa ca toate activitatile pe care le puteti intreprinde prin intermediul Belkin WeMo Switch sunt foolproof. Este imposibil sa gresiti. In mod normal as vedea o problema in faptul ca aplicatia este in engleza, mai ales ca un astfel de aparat este dedicat in egala masura pasionatilor de tehnologie si persoanelor atehnice. Din fericire, aplicatia de iOS este atat de intuitiva incat nici nu-ti dai seama ca de fapt butoanele sunt in engleza. Intreaga interfata este sprintena si raspunde foarte bine la comenzi. Nici o secunda nu am avut sentimentul ca stau sa-m ia o comanda sau sa preia o atingere de buton.
belkin wemo switch scenarii

Belkin WeMo Switch si IFTTT

 este un serviciu online cross platform care functioneaza de minune, printre altele, in tandem cu Belkin Wemo Switch. In principiu, IFTTT duce ideea de scenarii, reguli sau retete pe care le puteti defini pe baza WeMo Switch la un cu totul alt nivel.
Dupa ce ati activat suportul pentru IFTTT printr-un cod PIN din aplicatia de iOS si v-ati creat un cont pe site-ul cu pricina, sunteti gata de actiune. Din acel moment, Belkin WeMo Switch poate sa faca mult mai multe lucruri comunicand cu un univers intreg de servicii online.
Din doar cativa pasi va puteti de exemplu defini o regula prin care, daca primiti un email de la o persoana importanta pe Gmail sa se stinga o lampa din casa. Am experimentat aceasta functie si timpul de raspuns a fost de aproximativ 7 minute din momentul receptionarii emailului pana in momentul in care s-a stins lampa. Daca definiti o legatura intre un serviciu gen AccuWeather prin IFTTT, lumina din casa se poate aprinde in momentul in care a apus soarele sau se poate stinge cand soarele a rasarit. Desi lucrez de multi ani in acest domeniu, eficienta si modul simplist prin care dispozitivul WeMo poate face lucruri complicate mi se pare spectaculos.
Retete belkin Wemo switch

Pret si concluzii

In Romania un Belkin WeMo Switch poate fi achizitionat prin Orange sau Altex la un pret de 215 lei. Daca optati pentru un pachet care sa includa un WeMo Switch si un senzor de miscare WeMo Motion, pretul pachetului este de 435 de lei. Indiferent de optiunea pe care o alegeti, Belkin WeMo Switch este un produse deosebit. Este genul de lucru de care nu stiai ca ai nevoie pana nu il ai in casa. Este cea mai ieftina metoda prin care poti castiga confortul psihologic ca in momentul in care ai plecat de acasa nu ai lasat ceva in priza. Este alta mancare de peste si, desi sunt convins ca vor mai aparea produse similare, momentan este unic prin simplitatea sa. Nu in ultimul rand, este un gadget complex care angreneaza un complex de functii inteligente fara ca tu sa-ti dai seama. Sper doar ca va fi promovat suficient, altfel, prin faptul ca nici nu stii ca ar putea exista ceva de genul acesta, nu vei sti ca-l poti cumpara la un pret decent.IFTTT gmail

Lipsa de activitate pe retelele de socializare pe perioada postului "curata sufletul", spun mai marii Bisericii Ortodoxe din Rusia

Lipsa de activitate pe retelele de socializare pe perioada postului  curata sufletul , spun mai marii Bisericii Ortodoxe din Rusia


Mai marii Bisericii Ruse recomanda in Postul Mare, "lepadarea" de Facebook si Twitter, aceasta, combinata cu mancarurile speciale de sezon urmand sa ajute la linistea sufleteasca.
Lipsa carnii si laptelui din "meniu" pe perioada Postului Pastelui nu mai este suficienta pentru "curatarea sufletului", e nevoie de ceva mai mult acum, conform preotilor rusi. Acestia recomanda ca in saptamanile de post si rugaciune, enoriasii sa stea departe si de Facebook, Twitter, Instagram.

"Rugaciunile, discutiile serioase, conversatiile linistite chiar si pentru 15 minute pe zi, cat ne-ar lua sa 'rasfoim' cele scrise pe conturile de socializare, ne vor face mult mai bine. Depravarea, informatiile fara sens, scandalul ar trebui lasate la o parte macar pe perioada Postului Mare", a spus Vsevolod Chaplin, purtator de cuvant al Bisericii Ruse.

Biserica a castigat o putere foarte mare in Rusia in primele mandatele ale presedintelui Vladimir Putin. Conform unui studiu recent, 79% dintre rusi se considera ortodocsi, 5% frecventand biserica cu regularitate.

Au inceput parodiile Google Glass


Sa fim seriosi: cei mai multi dintre noi , motiv pentru care, Google Glass ar fi folosit in scopuri banale.
Google Glass Parodie
Chiar daca nu vom vedea  in magazine prea curand, asta nu inseamna ca nu pot aparea deja pe internet parodiile la adresa functionalitatii gadgetului.
Primul clip din seria de glumite este disponibil pe canalul de YouTube al lui DartanionLondon si poate fi vizionat mai jos. Acesta infatiseaza un scenariu cat se poate de plauzibil in care un individ foloseste ochelarii Google Glass pentru agatat domnisoare apeland la cateva trucuri in timpul unei intalniri. Personal, as vrea sa clasific acest scurt metraj doar ca pe o gluma proastra, mi-e frica insa ca cei mai multi dintre noi in locul individului ar fi facut ceva similar. In definitiv, nu a facut decat sa afle in timp real de pe retelele de socializare pasiunile domnisoarei, a cautat cateva glume care sa se potriveasca in context cu scopul de a impresiona si a facut o poza cu decolteul partenerei de dialog.
Nu cumva ochelarii vor fi mai des folositi pentru astfel de interactiuni decat cele 

A fost dezvăluită inovaţia care va îmbunătăţi considerabil viaţa a aproape un miliard de oameni de pe Terra


O companie cunoscută mai ales pentru realizarea de avioane de luptă şi rachete a anunţat că a descoperit o metodă prin care reduce considerabil cantitatea de energie necesară pentru a elimina sarea din apa sărată, ceea ce va ieftini considerabil acest proces de obţinere a apei curate, lucru extraordinar în contextul crizei apei înregistrate la nivel mondial.

Procesul dezvăluit de oficialii de la Lockheed Martin va permite producătorilor de filtre să realizeze membrane de carbon subţiri cu găuri de aproximativ un nanometru, ce vor permite apei să treacă, dar care vor fi prea mici pentru moleculele de sare din apa de mare.
Această inovaţie este făcută posibilă de un material miraculos - grafenul. Fâşiile de carbon pur ce sunt cunoscute sub numele de grafen au o grosime de doar un atom, astfel că este necesară mult mai puţină energie pentru a împinge apa sărată prin filtru cu forţa necesară pentru a separa apa de sare.
  Noua tehnologie va permite ţărilor în curs de dezvoltare să evite construirea unor staţii de pompare costisitoare necesare în instalaţiile de desalinizare ce folosesc procesul de osmoză inversă.
„Filtrul nostru este de 500 de ori mai subţire decât cel mai bun filtru aflat astăzi pe piaţă şi de 1000 de ori mai puternic”, a explicat John Stetson, inginerul care a lucrat la această idee. „Energia şi presiunea necesare pentru a filtra sarea sunt de aproximativ de 100 de ori mai reduse”, a mai spus Stetson.
Accesul la apa de băut este considerat de specialişti o problemă tot mai îngrijorătoare la nivel global. Un raport elaborat de serviciile de informaţii din SUA afirmă că lupta pentru apă va duce la instabilitate şi chiar la probleme grave. „În perioada cuprinsă între ziua de astăzi şi 2040, rezervele de apă potabilă nu vor ţine pasul cu cererea tot mai mare, mai ales dacă resursele de apă nu vor fi gestionate mai eficient. Problemele cu apa vor afecta capacitatea ţărilor de a produce mâncare şi de a genera electricitate”, se arată în raportul american.
  Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat anul trecut că aproximativ 780 de milioane de oameni de pe Terra nu au acces la apă potabilă curată.
„Accesul la apă este una din aspectele care ne îngrijorează din punct de vedere al securităţii globale”, a explicat Tom Notaro, reprezentant Lockheed. „Pe măsură ce tot mai multe ţări devin mai dezvoltate, accesul la apă devine din ce în ce mai critic”, spune Notaro.
Lockheed se confruntă cu câteva probleme în ceea ce priveşte producerea filtrelor din grafen. Manevrarea acestui material subţire fără a-l rupe este dificilă. De asemenea, este necesară găsirea unei metode pentru a putea creşte ritmul de producţie. De asemenea, inginerii încă perfecţionează procesul de producere a găurilor.
Jeffrey Grossman, un profesor de la MIT care a efectuat mai multe studii asupra membranelor de grafen, afirmă că producerea acestor fâşii cu găuri de un nanometru va constitui un progres extraordinar în ceea ce priveşte eficienţa procesului de desalinizare. „Dacă poţi concepe o membrană care este complet diferită de ceea ce folosim astăzi, atunci este posibil să creştem de 100 de ori permeabilitatea membranei”, a explicat profesorul Grossman.
Stetson, inginerul care a început să lucreze la acest proiect în 2007, afirmă că atunci când comparăm noul material filtrant, supranumit Perforene, cu grosimea unei foi de hârtie, cel mai apropiat filtru existent astăzi ar avea o grosime de aproape 20 de centimetri.
Grosimea filtrului este unul din principalii factori ce decide cantitatea de energie necesară pentru a forţa apa sărată prin filtru în cadrul procesului de osmoză inversă, folosit astăzi pentru desalinizare. „Problema dispare în cazul Perforene, pentru că membrana este mai subţire decât atomii pe care îi filtrează”, explică Stetson.
Lockheed se aşteaptă ca un prototip să fie disponibil până la finalul anului, acesta urmând să înlocuiască filtrele folosite în mod curent în instalaţiile de desalinizare ce folosesc procesul de osmoză inversă.
De asemenea, Lockheed intenţionează să folosească Perforene şi în alte domenii, de la dializă în cazul serviciilor medicale până la filtrarea substanţelor chimice din apa folosită în cadrul procesului de fracturare hidraulică.

Coreea de Nord sustine ca a fost atacata informational de hackerii americani

Coreea de Nord sustine ca a fost atacata informational de hackerii americani
In plin avant militar, regimul comunist din nordul Peninsulei Coreei arata cu degetul spre Statele Unite sustinand nici mai mult nici mai putin ca acestea sunt vinovate de un atat informational de proportii.
Chiar daca este o tara pentru care accesul la informatie online este de ordinul SF-ului, Coreea de Nord sustine ca serverele sale au fost atacate la comanda Statelor Unite. Regimul de la Phenian gaseste astfel sa protesteze impotriva sanctiunilor impuse Natiunile Unite din cauza mai multor teste nucleare.

"Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca Statele Unite si regimul marioneta al Coreei de Nord sunt responsabile pentru cyber-atacul fara precedent. Este un act de sabotaj impotriva Republicii Populare Democrate Coreene", se arata intr-un comunicat oficial al KCNA, agentia de presa a statului comunist.

Pe de alta parte, Coreea de Nord a fost invinovatita de raspandirea unor virusi care au ajuns in sistemele bancare si agentiile guvernamentale ale "imperialistilor de la Seul". Mai mult Coreea de Sud reclama ca regimul totalitar de la Phenian se face vinovat de bruierea sistemelor de navigatie si control al mai multor aeroporturi, faptul cauzand anularea mai multor zboruri comerciale.

Sony Action Cam HDR-AS15 – O alegere inteleapta pentru filmari extreme [REVIEW]


Acum 4-5 ani ma uitam entuziasmat la imaginile din filmele despre sport, la cadrele spectaculoase inregistrate cu echipamente scumpe si cu rabdare deosebita. Imi era teama sa imi iau aparatul foto cu mine, chiar si in rucsac, pe partie, aveam toate sansele ca la o cazatura sa il stric, nu se mai punea problema inregistrarii in plina coborare. Cel mai sigur era sa ai pe cineva langa tine sa iti inregistreze performantele. Acum, exista o multime de astfel de camere pentru sporturi extreme, si fiecare aduce ceva in plus, o caracteristica deosebita, pe langa dimensiunea de invidiat, si greutatea aproape de neobservat a dispozitivului in sine. Mai nou, standardul de inregistrare pentru aceste Action Cam-uri este FullHD, unele dintre ele putand depasi chiar si acest prag.
Review Sony Action Cam HDR-AS15 - carcasa subacvatica

Video

Sony Action Cam HDR-AS15 este doar una dintre aceste camere. Construita la dimensiuni reduse, cu o greutate sub 100 grame aceasta promite atat imagine cat si sunet de calitate, in cele mai dificile conditii. Acest model face de altfel obiectul review-ului nostru de astazi. Inainte de a incepe totusi cu descrierea specificatiilor si analiza propriu-zisa a produsului va invit la o scurta vizionare a imaginilor inregistrate cu acest model, fara nici un fel de filtre sau editari de culoare ulterioare.

Design si Constructie

Segmentul de design este poate unul dintre cele mai discutate la aceste produse. Concurentul direct al acesteia este desigur binecunoscutul GoPro, care, desi are un design spartan, a avut un succes foarte mare prin disponibilitate si performanta pe care o ofera. Poate acest model nu se ridica pe hartie la performantele celei mentionate mai devreme, insa designul este mult mai placut, are o carcasa mai mica, si un LCD ceva mai complex ce ofera mai multe informatii.
Sony Action Cam HDR-AS15
Am mentionat in tabelul de mai jos ca vine in pachet cu o carcasa de protectie pentru apa, praf sau socuri, chiar si aceasta are un design si  functionalitate placuta. Pana la urma vorbim de Sony, care stim ca nu a creat prea multe produse urate de-a lungul istoriei sale. Nici macar prajitorul de orez, primul lor produs ce functiona pe baza de curent era destul de elegant. Controalele sunt destul de intuitive, butonul din spate fiind cel pentru pornirea/oprirea inregistrarii. Acesta are si o functie de hold disponibila si in afara carcasei de protectie ce nu permite apasarea butonului pentru a opri din greseala inregistrarea. LCD-ul are dimensiuni generoase, in comparatie cu acele camere care au un ecran propriu. Acesta poate afisa informatiile despre tipul de inregistrare, timpul trecut sau ramas, formatul de inregistrare si conectivitatea cu smartphone-ul. Cele doua butoane, Prev si Next au rolul de control si acces la meniul camerei, foarte bine notate de altfel pentru a nu crea confuzie.

Specificatii

In tabelul de mai jos gasim toate specificatiile tehnice complete ale produsului, inclusiv accesoriile cu care vine in pachet si cele care trebuie achizitionate ulterior de la producator.
Sony Action Cam HDR-AS15Specificatii
Senzor1/2.3" CMOS Exmor R
Iluminare din spate
LentilaCarl Zeiss Tessar
f/2.8
Unghi vizibilitate120 grade - Cu stabilizare
170 Grade - Fara stabilizare
Stabilizare ImagineSteadyShot
Procesor ImagineBIONZ
Rezolutie Senzor11900000 pixeli
MemoriemicroSD / Memory Stick micro
Rezolutie Video1920×1080/30P (HQ), 1280×720/30P (STD,SLOW,SSLOW), 680×480/30P (VGA)
Format VideoMPEG4-AVC/H.264
Format AudioMPEG-4 AAC-LC 2ch
Format FotoJPEG - 2/0 Mp
Bitrate VideoHQ:Approx.16Mbps/ SSLOW:Approx.24Mbps/ SLOW:Approx.12Mbps/ STD:Approx.6Mbps/ VGA:Approx.3Mbps
ConectivitateWi-Fi : IEEE 802.11b/g/n(2.4GHz band)
HD Output : HDMI Out (micro)
micro-B/USB2.0 Hi-speed 
intrare microfon
AcumulatorNP-BG1 3.6 V
Dimensiuni24.5 x 47 x 82 mm
GreutateFara Baterie: 65 grame
Cu baterie: 90 Grame
FunctiiAuto Non Flicker : Yes
Gain Control : Auto
Color Filter System : RGB
WB: Auto
Metering: Multi Segment
Exposure: Auto
Accesorii in cutieAcumulator
Carcasa waterproof
Cablu micro USB
Montura dreapta adeziv
Ghid Utilizare
Accesorii disponibile separatMontura pentru casca
Montura curea leastica pentru cap
Montura pentru ghidon
Montura Ventuza
LCD Dedicat

Montare

Sony Action Cam AS-15 dispune de posibilitati variate de montare. In pachet vine cu o carcasa rezistenta la apa si praf, o carcasa etansa, transparenta, ce detine un sistem de montare destul de simplu. Clema de prindere permite detasarea rapida a camerei de pe casca, suportul ramanand in aceeasi pozitie. Fixarea suportului se face cu un dubluadeziv si ofera o stabilitate destul de buna. Pentru cei care nu doresc montarea pe casca sau direct pe skiuri, Sony ofera si un suport sub forma de clema ce se poate prinde de banderola ochelarilor de ski. Aceasta ofera de asemenea o stabilitate destul de buna, fiind destul de lata.
Sony Action Cam Dog Cam
Daca se doreste folosirea camerei intr-un mediu in care nu este nevoie de casca sau ochelari de protectie, banderola separata permite prinderea de cap, insa fara carcasa auxiliara de protectie. Acest lucru reduce sensibil si din greutatea camerei. Pentru alte tipuri de montare carcasa de plastic transparenta ofera la baza un surub standard pentru trepied. Asadar daca aveti alte idei sau necesitati acestea se pot adapta foarte usor. Mi-a placut destul de mult ideea de prindere pentur caine, transformand Action Cam-ul intr-un Dog Cam. :) Aditional se poate achizitiona si un LCD pentru camera, AS-15 devenind astfel un handycam foarte mic.
1 / 17
SLIDESHOW:
FULLSCREEN:

Performanta

Sony Action Cam HDR-AS15
Performanta nu tine in mod deosebit de cifre. In cazul unei camere foto/video performanta se refera la calitatea imaginii si acuratetea in reproducerea culorilor. In ceea ce priveste produsele Sony este recunoscut faptul ca acestea tind sa ofere culori mai aprinse, filmarii sau pozelor. Aici, acest lucru nu este neaparat rau, avand in vedere ca se pot inregistra imagini spectaculoase, iar in comparatie cu GoPro, Action Cam-ul de la Sony este si ceva mai luminoasa. Imaginea este insa si mai rece, cerul de exemplu, un element destul de greu de reprodus, este in majoritatea cazurilor albastru, un albastru poate prea aprins. Corectia de culoare se poate face dintr-un editor video, insa presupun ca nu multi dintre utilizatori vor recurge la post-procesare.
In conditii de iluminare slaba, sau in conditii de noapte camera se descurca excelent. Se observa prezenta unui senzor iluminat din spate si a reputatiei Sony in acest domeniu. Sunetul inregistrat este destul de bun, insa din pacate se rezuma la microfonul de pe camera in cazul in care depinde de orice montura existenta. Are desigur si un conector jack 3.5 pentru microfon extern din pacate acesta se afla in spatele usitei pentru conectori, care este la baza camerei. Asadar folosirea ei cu microfon este posibila doar in cazul in care tineti camera in mana. Conectorii auxiliari includ mufa pentru micro USB, un port micro HDMI, un conector dedicat pentru LCD si jack-ul de microfon.
Sony Action Cam HDR-AS15 - Conectori
Inregistrarea materialului video se face pe un card microSD si pot spune ca pentru aproximativ o ora si 20 de minute de inregistrare la calitate maxima este nevoie de un card de 8 GB, minim clasa 4. Formatul standard este AVCHD si poate fi editat cu usurinta pe orice computer. Autonomia bateriei este destul de buna, aceasta rezista aproximativ 150 minute de inregistrare continua. Acumulatorul este unul proprietar Sony si poate fi achizitionat si separat in cazul in care doriti sa aveti o rezerva. Incarcarea camerei se face prin cablul micro USB inclus, de la orice computer sau laptop, durata de incarcare fiind de aproximativ 3-4 ore.
Sony Action Cam HDR-AS15 - Acumulator 1

Flexibilitate

Sony Action Cam HDR-AS15 - Sony Memories Live View 1
Pentru a compensa faptul ca nu se pot accesa aproape deloc controalele camerei in momentul in care aceasta se afla in carcasa subacvatica exista o functie de conectare prin WiFi ce permite controlul camerei, si chiar si un mod live-view, cu un decalaj de aproximativ 5 secunde. Functia permite conectarea camerei la orice smartphone cu Android si cu ajutorul aplicatiei Sony Play Memories, disponibila in Google Play, se pot face setari ale inregistrarii si chiar porni/opri camera, fara a fi nevoie sa o scoateti din suport.
E drept, conectarea cu software-ul de pe smartphone va va da la inceput ceva batai de cap insa odata configurata telefonul o va recunoaste aproape imediat. Singura problema ramane atunci cand telefonul ramane in modul WiFi direct si trebuie sa stergeti conectivitatea cu camera Sony pentru a avea acces la o retea Wireless.
1 / 11
SLIDESHOW:
FULLSCREEN:

Concluzie

Concluziile finale variaza in functie de experienta fiecarui utilizator. Desigur, intrebarea ce sta pe buzele tuturor este “Pe care sa o aleg? Sony Action Cam AS-15 sau GoPro?” Raspunsul nu este chiar atat de simplu. Daca nu ati mai avut o camera de acest tip atunci pretul ar putea fi destul de motivant in favoarea modelului de la Sony. In magazine acesta se invarte in jurul sumei de 1300 Lei. Daca ati mai avut un GoPro atunci probabil v-ati obisnuit cu meniul acelui model, formatul de inregistrare, si mai aveti o serie de monturi pentru aceea. Nu este o solutie de inlocuire a GoPro-ului ci mai degraba ca o varianta ceva mai ieftina.
Se poate conecta prin wireless la un telefon mobil, poate inregistra si la 120 de cadre pe secunda, numarul sistemelor si posibilitatilor de montare este limitat doar de bugetul si imaginatia utilizatorului, este mica, usoara si destul de rezistenta pentru a face fata oricarei situatii. Singurul impediment ar fi dupa unii imaginea statica cu o rezolutie de doar 2 Megapixeli. Pe de alta parte daca o setati sa inregistreze imagini pentru a realiza un clip in stop-motion rezolutia maxima va fi tot de 2 Megapixeli (FullHD). Asadar nu avem nevoie de o rezolutie mai mare. Spre deosebire de GoPro vine cu modul Wifi inclus insa pe de alta parte nu suporta rotatia imaginii. Asadar nu poate fi montata de exemplu pe orizontala.
Sony Action Cam HDR-AS15 - LCD 3