O companie cunoscută mai ales pentru realizarea de avioane de luptă şi rachete a anunţat că a descoperit o metodă prin care reduce considerabil cantitatea de energie necesară pentru a elimina sarea din apa sărată, ceea ce va ieftini considerabil acest proces de obţinere a apei curate, lucru extraordinar în contextul crizei apei înregistrate la nivel mondial.
Procesul dezvăluit de oficialii de la Lockheed Martin va permite producătorilor de filtre să realizeze membrane de carbon subţiri cu găuri de aproximativ un nanometru, ce vor permite apei să treacă, dar care vor fi prea mici pentru moleculele de sare din apa de mare.
Această inovaţie este făcută posibilă de un material miraculos - grafenul. Fâşiile de carbon pur ce sunt cunoscute sub numele de grafen au o grosime de doar un atom, astfel că este necesară mult mai puţină energie pentru a împinge apa sărată prin filtru cu forţa necesară pentru a separa apa de sare.
Noua tehnologie va permite ţărilor în curs de dezvoltare să evite construirea unor staţii de pompare costisitoare necesare în instalaţiile de desalinizare ce folosesc procesul de osmoză inversă.
„Filtrul nostru este de 500 de ori mai subţire decât cel mai bun filtru aflat astăzi pe piaţă şi de 1000 de ori mai puternic”, a explicat John Stetson, inginerul care a lucrat la această idee. „Energia şi presiunea necesare pentru a filtra sarea sunt de aproximativ de 100 de ori mai reduse”, a mai spus Stetson.
Accesul la apa de băut este considerat de specialişti o problemă tot mai îngrijorătoare la nivel global. Un raport elaborat de serviciile de informaţii din SUA afirmă că lupta pentru apă va duce la instabilitate şi chiar la probleme grave. „În perioada cuprinsă între ziua de astăzi şi 2040, rezervele de apă potabilă nu vor ţine pasul cu cererea tot mai mare, mai ales dacă resursele de apă nu vor fi gestionate mai eficient. Problemele cu apa vor afecta capacitatea ţărilor de a produce mâncare şi de a genera electricitate”, se arată în raportul american.
Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat anul trecut că aproximativ 780 de milioane de oameni de pe Terra nu au acces la apă potabilă curată.
„Accesul la apă este una din aspectele care ne îngrijorează din punct de vedere al securităţii globale”, a explicat Tom Notaro, reprezentant Lockheed. „Pe măsură ce tot mai multe ţări devin mai dezvoltate, accesul la apă devine din ce în ce mai critic”, spune Notaro.
Lockheed se confruntă cu câteva probleme în ceea ce priveşte producerea filtrelor din grafen. Manevrarea acestui material subţire fără a-l rupe este dificilă. De asemenea, este necesară găsirea unei metode pentru a putea creşte ritmul de producţie. De asemenea, inginerii încă perfecţionează procesul de producere a găurilor.
Jeffrey Grossman, un profesor de la MIT care a efectuat mai multe studii asupra membranelor de grafen, afirmă că producerea acestor fâşii cu găuri de un nanometru va constitui un progres extraordinar în ceea ce priveşte eficienţa procesului de desalinizare. „Dacă poţi concepe o membrană care este complet diferită de ceea ce folosim astăzi, atunci este posibil să creştem de 100 de ori permeabilitatea membranei”, a explicat profesorul Grossman.
Stetson, inginerul care a început să lucreze la acest proiect în 2007, afirmă că atunci când comparăm noul material filtrant, supranumit Perforene, cu grosimea unei foi de hârtie, cel mai apropiat filtru existent astăzi ar avea o grosime de aproape 20 de centimetri.
Grosimea filtrului este unul din principalii factori ce decide cantitatea de energie necesară pentru a forţa apa sărată prin filtru în cadrul procesului de osmoză inversă, folosit astăzi pentru desalinizare. „Problema dispare în cazul Perforene, pentru că membrana este mai subţire decât atomii pe care îi filtrează”, explică Stetson.
Lockheed se aşteaptă ca un prototip să fie disponibil până la finalul anului, acesta urmând să înlocuiască filtrele folosite în mod curent în instalaţiile de desalinizare ce folosesc procesul de osmoză inversă.
De asemenea, Lockheed intenţionează să folosească Perforene şi în alte domenii, de la dializă în cazul serviciilor medicale până la filtrarea substanţelor chimice din apa folosită în cadrul procesului de fracturare hidraulică.
Sursa : http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu