miercuri, 19 decembrie 2012

Jocurile Rockstar de PlayStation 2 vin pe PSN


Dupa ce a reusit sa lanseze intreaga trilogie Grand Theft Auto III de pe PlayStation 2 pe PlayStation 3 prin intermediul seriei de jocuri PS2 Classics, Rockstar nu sta degeaba si se pregateste sa relanseze alte jocuri mai vechi pe consola celor de la Sony.
PS2 Classics PSN
Este vorba tot despre jocuri din generatia PlayStation 2, insa care nu au avut acelasi succes al jocurilor GTA. Vestea a venit original din partea ESRB (Entertainment Software Rating Board) si a fost confirmata partial de PlayStation Blog. Astfel, Bully, Grand Theft Auto: Vice City Stories, Red Dead Revolver si cele trei jocuri Midnight Club de pe PS2, au primit clasificare pentru lansarea pe PSN. Dupa update-ul de aseara de continut al magazinului american, Red Dead Revolver, Bully si Midnight Club 3: Dub Edition Remix sunt disponibile in cadrul PS2 Classics si costa 9,99 dolari.
Momentan pe magazinul european se gaseste doar Red Dead Revolver la 7,99 Lire/8,99 Euro. Cu siguranta si restul de jocuri listate pe ESRB, sau care sunt disponibile pe PSN US vor ajunge si in Europa, insa probabil vor mai trece cateva saptamani pana la acel moment.

Sursa : http://playtech.ro

Enigma mayasa. 21.12.2012 – Sfarsitul lumii sau intoarcerea zeilor?

Enigma mayasa. 21.12.2012 – Sfarsitul lumii sau intoarcerea zeilor?


Cum a aparut legenda potrivit careia lumea se sfarseste pe 21 decembrie 2012 si ce se va intampla la aceasta data.
"Se va sfarsi al 13-lea bak’tun / …se va petrece…/ Bolon Yokte va cobori.". Asa arata inscriptia, incompleta, ce-i drept, din cauza trecerii timpului, descoperita la Tortuguero, un sit mayas din Mexic, in monumentul numarul 6 si care, interpretata din perspectiva calendarului mayas si a codicelor de la Dresda sau Paris, a dus la aparitia legendei 21.12.2012. De acest subiect ne vom ocupa acum.
Discutam in articolul anterior despre manuscrisele mayase pe care norocul a facut sa le putem salva si descifra si care i-au ajutat enorm pe cercetatori sa inteleaga mecanismul calendarului care ar anunta sfarsitul lumii. Este vorba despre cele 4 pergamente care contin fie profetii, fie un horoscop, fie detalii legate de miscarile planetelor din sistemul nostru solar. Cele 4 codice au istorii interesante. Cel de la Dresda a fost gasit in secolul al XVIII-lea la un colectionar din Viena, in timp ce codex-ul de la Paris a fost descoperit intr-un cos de gunoi din capitala franceza. Nimeni nu stie cum au ajuns acolo tocmai din America centrala.
Revenind insa la calendar si la descifrarea lui, e bine de stiut ca oamenii de stiinta nu l-au putut descalci doar pe baza acestor pergamente. De altfel, “isteria” legata de sfarsitul lumii a inceput o data cu descoperirea inscriptiei misterioase undeva la 80 de kilometri de Palenque, un fief mayas, intr-o localitate din statul mexican Tabasco. Tortuguero, monumentul numarul 6!  Avea sa fie alimentata aceasta isterie de faptul ca in Capitoliul Statelor Unite ale Americii, locul unde se petrec intalnirile Congresului, calendarul mayas ocupa un loc de cinste.
Este, de fapt, o scena a intalnirii dintre conquistadorii spanioli si regele aztec Moctezuma intr-o sambata - 15 noiembrie 1519. A fost pentru prima data cand preotii acestei culturi, mostenitoare a “averii” mayase dadeau gres. In ziua aceea, aztecii asteptau pe cu totul si cu totul altcineva, nu pe generalul Hernando Cortez, trimis de Curtea Regala Spaniola dupa noi teritorii, noi cuceriri si noi bogatii. Aztecii, in cea mai pura traditie mayasa, isi asteptau zeii exact in acea perioada. Acesta a fost si motivul pentru care cei 200 de mii de luptatori ai lui Moctezuma nu au opus rezistenta invaziei, pasnice la inceput, a spaniolilor.
Profitand de confuzia populatiei locale, spaniolii aveau sa prade si sa distruga aproape tot fara pic de discernamant, pregatind terenul pentru misionarii care au adus crestinismul in zona, cladind pe unele dintre vechile temple, catedrale. Inevitabil, miza a fost aurul aztecilor pe care spaniolii nu s-au sfiit sa-l urce pe corabii si sa-l trimita in Europa. Ei bine, in ziua aceea de 15 noiembrie 1519, aztecii nu il asteptau pe Cortez, ci il asteptau pe Bolon Yokte, unul dintre zeii supremi pentru ca asa spuneau profetiile mayase. Ce nu au inteles preotii acestei civilizatii sau ce au interpretat gresit, nu vom sti, probabil niciodata.
Cert este ca si atunci, ca si acum, aceasta civilizatie pornita de la olmeci, continuata de mayasi, raspandita si in partea cealalta a continentului, la incasi, intinsa pe o perioada cuprinsa intre cel putin 2.500 i.Hr si 1600 d.Hr avea certitudinea ca la un moment dat zeii care le-au adus civilizatia practic si care au construit monumentele de la Teotihuacan, Chichen Itza, Tiahuanacu, sau Puma Punku, se vor intoarce. 
Pana atunci, ne intoarcem noi la Tortuguero si la monumentul numarul 6 unde a fost descoperita inscriptia aceasta - “Se va sfarsi al 13-lea bak’tun / …se va petrece…/ Bolon Yokte va cobori..”. Trebuie spus ca monumentul cu pricina este o anomalie in traditia mayasa. Spre deosebire de alte constructii din blocuri de piatra uriase, perfect asezate, in asa fel incat nicio foaie de hartie nu razbate printre ele, aici avem de-a face cu un monument din caramida. 2 necunoscute ne intampina in aceasta inscriptie : al 13-lea bak’tun si Bolon Yokte.
Al 13-lea bak’tun, in traditia mayasa, inseamna un ciclu al Calendarului Lung, ce se incheie pe 21 decembrie 2012. Teoretic, de atunci va incepe al 14. Practic, vorbim despre o obsesia a timpului la mayasi. Acest Calendar Lung, asa cum spuneam si in articolele precedente legate de enigma mayasa, este alcatuit dintr-un “tun” de 365 de zile, 20 de “tuni” insemnand un “katun”, 20 de “katuni” care formeaza un “baktun” si 13 “baktuni” care insumeaza 5130 de ani si reprezinta, la randul lor, Marele Ciclu. Acesta din urma se incheie pe 21 decembrie 2012 cand mayasii, aztecii si descendentii lor il asteapta pe Bolon Yokte, despre care vom vorbi in continuare.
Acest zeu se presupune ca a coborat pe Pamant in anul 3114 i.Hr, echivalentul anului 0 la crestini, ca zeu al razboiului si creatiei. Problema este ca nu venise atunci sa ne viziteze pentru prima oara. Mayasii lucrau cu numere incredibile pentru acea data. Din fascinantul lor calendar, din codicele despre care vorbeam mai sus dar si din traditia locuitorilor acestei zone, aflam ca Bolon Yokte, unul dintre Zeii Noptii sau ai Lumii Subterane, cum mai erau numiti, a venit pentru prima data aici, insotit de o cohorta de alti zei, pe data exacta de 29 iulie 931.449 i.Hr. Bunicii dinozaurilor erau mici la acea vreme, probabil.
Si totusi mayasii, localizati in America Centrala intre 2500 i.Hr si 900 d.Hr, aveau cunostinte despre o perioada din istoria Pamantului pe care abia acum o intelegem. Cercetatorii n-au reusit sa afle cum au numarat sau cum stiau mayasii despre aceasta data si nici ce anume le-a starnit imaginatia sa “inventeze” sarpele Quetzal, o alta zeitate sau pe Bolon Yokte, cunoscut si ca Stapana Bestie si pe care, teoretic, ii asteapta in 21 decembrie 2012. 
Pe cine asteptau mayasii si ulterior aztecii in secolul al 16-lea cu atata ardoare incat i-au confundat cu spaniolii cuceritori, predand armele si cazand prada lacomiei europenilor in goana dupa aur? Si cine ar trebui sa coboare acum din ceruri, pe 21 decembrie anul acesta? Tinand cont ca preotii acestei civilizatii au gresit o data in timpul cuceririi spaniole, am putea spune ca nu mai au pe cine sa astepte. Adeptii teoriei paleo-astronautice, potrivit careia in vremuri stravechi, civilizatii dezvoltate se razboiau pe cerul nostru, dand astfel nastere miturilor regasite din India, pana in Grecia si America centrala, sustin insa ca omenirea va avea parte de un soc al zeilor pe 21, asa cum i-au perceput oamenii primitivi, o data cu sfarsitul lumii. Dar aceastei teorii, pe alocuri hilare, trebuie sa recunoastem, ii vom acorda un articol separat.
Intorcandu-ne la mayasi, stim cu certitudine ca erau obsedati de timp. Urmareau ciclurile stelelor, aveau cunostinte despre miscarile planetelor si se temeau de un sfarsit al lumii pe care incercau sa il amane. Lasam tema “sfarsitul lumii” si  “intoarcerea zeilor” pe care o regasim si in crestinism, in seama istoricilor religiilor si, in articolul urmator, ne vom ocupa despre sacrificiile inimaginabile, acum, pe care mayasii si, apoi, aztecii, le faceau pentru a multumi zeii si a prelungi viata Pamantului si despre teoriile fanteziste legate de sfarsitul lumii.

Sursa : http://www.yoda.ro

De ce Apocalipsa maiaşă este „mai specială” decât cele precedente?



Predicţiile privind Judecata de apoi apar regulat. De-a lungul timpului, nenumărate surse, de la OZN-uri până la culte evanghelice, au indicat zilele în care lumea ar fi trebuit să se sfârşească. Cu toate acestea, apocalipsa maiaşă se deosebeşte de toate celelalte.

Apocalipsa maiaşă este una de tip „democrat”, susţin experţii în studierea religiilor. Majoritatea grupurilor apocaliptice s-au grupat în jurul unui lider care spunea predici şi susţinea că are inspiraţie divină. În schimb, convingerea că lumea se va sfârşi pe 21 decembrie 2012 a apărut absolut online. 
Experţii susţin că este vorba de un fenomen aproape evolutiv în care doar o parte dintre ideile cu privire la apocalipsă au supravieţuit, în timp ce altele nu au fost acceptate. 
Cu toate acestea, cercetătorii susţin că actualele predicţii referitoare la Apocalipsa sunt similare cu versiunile precedente care presupuneau că lumea va intra într-un declin major şi nu va mai putea fi salvată. 
Apocalipsele ratate din trecut
Ideile legate de apocalipsă sunt vechii de mii de ani. În civilizaţia europeană ele au rădăcini în Persia. Religia persană, numită zoroastrism, includea credinţe legate de luptele dintre puterile binelui şi cele ale răului, războaie ce ar fi trebuit să culmineze cu sfârşitul lumii. 
În primul mileniu, apocalipsele ratate au apărut cu regularitate, mai ales la sfârşit de secol.
Apocalipsele moderne
În era modernă, mulţi dintre profeţi au continuat să predice versiuni actualizate ale apocalipsei creştine, caracterizată prin judecata de apoi. Un exemplu proeminent este cel al lui Harold Camping, predicatorul de la radio, care a captat atenţia americanilor în 2011 când a amplasat un panou prin care avertiza că sfârşitul lumii va avea loc pe 21 mai a aceluiaşi an. 
Alţii au combinat fascinaţia culturală vestică cu ideile creştine. Un exemplu proeminent a fost cel al lui Dorothy Martin, o casnică din Chicago care, în 1954, susţinea că în ziua de 21 decembrie va avea loc un potop din care doar adevăraţii credincioşi vor fi salvaţi de către OZN-uri. 
Apocalipsa maiaşă
Miturile legate de acest eveniment sunt similare cu cele ale lui Dorothy Martin, în sensul că nu văd sfârşitul lumii din punct de vedere biblic. Cei care cred în această apocalipsa sunt inspiraţi de calendarul maiaş care se bazează pe un ciclu de 144.000 de ani numit b'ak'tun. 
Ziua de 21 decembrie 2012 reprezintă sfârşitul celui de-al 13-lea b'ak'tuns, dată ce ar fi putut fi considerată, de către maiaşi, drept un ciclu complet de creare. Cu toate acestea, din partea maiaşilor, nu au existat predicţii apocaliptice asociate cu acea zi. 
Lorenzo DiTommaso, profesor la Universitatea Concordia din Montreal, explică de ce acest fenomen nu se aseamănă cu un altul. „Cei care cred că apocalipsa va veni anul acesta sunt motivaţi de o lipsă de satisfacţie legată de ceea ce se întâmplă în lume şi de senzaţia că problemele nu mai pot fi remediate de inteligenţa umană”, susţine DiTommaso. 

Sursa : http://www.descopera.ro

„Vom clona oameni în 50 de ani”, anunţă laureatul Premiului Nobel pentru Medicină 2012


Părinţii care îşi pierd copiii în accidente vor putea, în aproximativ 50 ani, să cloneze „copii” pentru a-i înlocui, a anunţat cercetătorul britanic căruia i-a fost decernat anul acesta premiul Nobel pentru medicină.

Sir John Gurdon, ale cărui eforturi din anii '50 şi '60 în domeniul clonării broaştelor au dus ulterior la crearea celebrei oi Dolly în 1996, afirmă că pasul spre clonarea umană ar putea avea loc în maximum jumătate de secol.
Deşi orice tentativă de a clona un om ar fi însoţită în mod automat de probleme etice complexe, Gurdon crede că oamenii vor accepta clonarea umană dacă această tehnică va aduce beneficii medicale concrete.
Fertilizarea in-vitro a fost privită cu suspiciune la început, dar a devenit acceptată pe scară largă după ce în 1978 s-a născut Louise Brown, primul „copil din eprubetă”, a explicat cercetătorul.
Cu toate acestea, omul de ştiinţă a explicat că este nevoie de îmbunătăţiri semnificative în metodele de clonare înainte ca acestea să poată fi folosite pe oameni, deoarece vasta majoritate a embrionilor clonaţi de astăzi sunt deformaţi.
Sir John a declarat în cadrul emisiunii „The Life Scientific” difuzate de BBC Radio 4 că a prezis la vremea experimentelor sale cu broaşte că în maximum 50 de ani va fi clonat cu succes şi un mamifer, adăugând că „poate acelaşi răspuns e valabil şi atunci când vorbim despre clonarea umană”. „Dolly a arătat că nu am fost departe de adevăr”, a adăugat cercetătorul.
Sir John a explicat că, mai exact, clonarea unui om este acelaşi lucru cu crearea unui geamăn identic, astfel că doctorii „nu ar face altceva decât să copieze ceea ce natura a făcut deja”.
„Eu cred că orice putem face pentru a reduce suferinţa şi pentru a îmbunătăţi sănătatea umană va fi, de regulă, acceptat de publicul larg – aşadar, dacă vor fi convinşi că acest procedeu, clonarea, va rezolva unele probleme şi va fi util oamenilor, va fi acceptat”, a mai spus laureatul premiului Nobel.
Cercetătorul afirmă că atunci când ţine cursuri la Universitatea Cambridge, el îi întreabă cu regularitate pe studenţi dacă ar fi de acord ca părinţii copiilor decedaţi, care nu mai sunt fertili, să creeze alt copil folosind ovulele mamei şi celule prelevate din pielea primului copil, presupunând că tehnica ar fi sigură şi eficientă.
„În medie, voturile sunt în proporţie de 60% în favoarea acestui lucru. De obicei, cei care votează «nu» spun că motivul este acela că ar simţi că noul copil ar fi un fel de înlocuitor pentru primul. Dar dacă asta este dorinţa părinţilor, de ce ar trebui ca eu sau tu să le stăm în cale?”, a conchis omul de ştiinţă.

Sursa : http://www.descopera.ro

Cum se pregătesc maiaşii pentru data de 21 decembrie 2012?


În contextul unei frenezii globale pe tema „apocalipsei maiaşe”, un grup de oameni aşteaptă ziua de 21 decembrie cu calm şi seninătate – oamenii despre ai căror strămoşi se spune că ar fi prezis „sfârşitul lumii”.

Cei 800.000 de maiaşi care trăiesc în Mexic nu formează un grup sinistru, obsedat de apocalipsă, aşa cum s-ar putea crede în urma ipotezelor răspândite în jurul lumii.
În peninsula Yucatan, unde trăiesc majoritatea maiaşilor, aceştia continuă să-şi ducă viaţa de zi cu zi, pedalându-şi bicicletele cu trei roţi şi trăind în casele lor simple din chirpici, concepute pentru a rezista la căldura apăsătoare din Yucatan, unde plantează porumb, culeg portocale şi cresc porci.
Întrebaţi despre sfârşitul unui ciclu important din calendarul mayaş, o perioadă de 5,125 de ani cunoscută sub numele de cel de-al 13-lea Baktun, majoritatea răspund relaxaţi.
„Nu ştim dacă lumea se va sfârşi”, spune Liborio Yeh Kinil, un maiaş în vârstă de 62 de ani din orăşelul Uh-May, statul Quintana Roo. „Ţineţi minte 2006 şi 6-6-6 (6 iunie 2006). Mulţi oameni au crezut că urmează să aibă loc ceva şi nu s-a petrecut nimic”, spune Yeh Kinil. „De ce să ne panicăm? Dacă ceva se va întâmpla, se va întâmpla”, concluzionează Yeh Kinil.
O mulţime de cărţi şi de filme au încercat să găsească o legătură între sfârşitul unui ciclu din calendarul maiaş şi potenţiale dezastre, de la furtuni solare la posibilitatea „răsturnării” câmpului magnetic al Pământului.
Arheologii spun că nu există nicio dovadă că maiaşii ar fi făcut vreodată vreo astfel de profeţie. De fapt, maiaşul de rând probabil nu a folosit niciodată calendarul maiaş, nici acum, nici în timpul de vârf al culturii maiaşe, între anii 300 şi 600 e.n. Acest calendar era folosit doar de preoţi şi de astronomi, pe când sătenii maiaşi măsurau timpul la fel ca toţi ceilalţi agricultori din întreaga lume – pe baza anotimpurilor în care se semăna şi folosind ciclurile lunare.
Şamanii maiaşi de la templul Talking Crosses din oraşul Felipe Carrillo Puerto afirmă că nu ştiu dacă sau când va avea loc sfârşitul lumii. Acest templu a fost ultimul bastion al răscoalei maiaşe ce a avut loc între 1847 şi 1901, fiind cel mai sfânt loc pentru maiaşii de rând. Numele templului vine de la conspiratorii care s-au ascuns în spatele crucilor şi au şoptit instrucţiuni pentru a incita lumea să se revolte.
Chiar dacă tradiţia maiaşă nu spune nimic de sfârşitul lumii, agenţiile de publicitate din Mexic au speculat această temă. Pe un panou aflat în staţiunea Tulum, o companie producătoare de bere anunţă că „2012 nu este sfârşitul, este începutul – petrecerii!”. De asemenea, filiala din Mexic a companiei Renault a lansat „promoţii de sfârşitul lumii” cu credite fără dobândă la achiziţionarea unui automobil: „Dat fiind că lumea se va sfârşi, punem şi noi punct dobânzilor!”.
O staţiune de pe coasta Mării Caraibelor anunţă că supravieţuitorii apocalipsei pot obţine un premiu de un milion de dolari. „În cazul în care lumea se va sfârşi pe 21 decembrie 2012, beneficiarul trebuie să fie prezent în staţiunea Xcaret în ziua de după evenimentul cataclismic cu un act de identitate pentru a obţine premiul. Dacă omenirea va fi exterminată, beneficiarul premiului va fi responsabil pentru repopularea planetei”, anunţă regulile concursului.
În cercurile New Age, aşteptările sunt mari pentru ziua de 21 de cembrie. Venerabila Mamă Nah-Kin, care conduce centrul spiritual Kinich-Ahau din Merida, speră ca sute de persoane să ia parte la o ceremonie de „reîncărcare a energiilor” cu ocazia „zorilor unei noi epoci”, ceremonia ce va avea loc la ruinele piramidei maiaşe din Uxmal. Membrii mişcării New Age speră că Uxmal, o piramidă unică în lumea maiaşă, va juca rolul de „antenă” pentru energia cosmică.
„Am efectuat ceremonii timp de mulţi ani aici, pentru a reactiva această piramidă ca antenă, pentru că fusese nefolosită pentru mult timp”, a explicat fiica lui Nah-Kin, care speră ca pe 21 decembrie „lumea să beneficieze de o «injecţie» cu energie cosmică”.
Jose May, reprezentantul oficiului de turism din Merida, se aşteaptă că toate camerele de hotel din oraş să fie pline cu ocazia zilei de 21 decembrie.
„Sunt îngrijorat că vor fi mai mulţi oameni decât camere de hotel”, a explicat May. „Sunt oameni cu credinţă care vor veni aici, şi asta ar putea fi o problemă, pentru că oamenii aceştia vor să formeze cercuri pentru a recepţiona energia cosmică, or nu ştiu dacă există suficient loc pentru aşa ceva lângă ruine”, a spus May.
Moises Rozanes, managerul Hostal Zocalo din Merida, afirmă că nu ştie dacă 21 decembrie va aduce sfârşitul lumii, însă e bucuros de faptul că hotelul său are parte de clienţi. „Toate camerele devin ocupate”, a explicat Rozanes fericit.

Sursa : http://www.descopera.ro

Sistemul nostru solar are o planetă lipsă? Dacă da, atunci ce s-a întâmplat cu ea?


Când sistemul nostru solar avea 600 de milioane de ani, Jupiter, Saturn, Neptun şi Uranus au fost acompaniate de încă o planetă, sau poate chiar de două.

Simulările computerizate, care arată modul în care s-a format sistemul nostru solar, sugerează că înainte de a se stabili pe orbitele lor, plantele s-au „aruncat” una pe alta în spaţiu. 
De-a lungul a mai bine de 6.000 de simulări, oamenii de ştiinţă au descoperit că un sistem solar care a început cu 4 planete gigantice avea o şansă de doar 2,5% pentru a ajunge la orbitele pe care le are acum sistemul nostru. Astfel de sisteme ar fi prea violente în tinereţe, pentru a putea ajunge să semene cu al nostru. 
În schimb, sistemele cu 5 planete ar avea de 10 ori mai multe şanse de a atinge configuraţia actuală a sistemului nostru solar. Cea de-a cincea planetă, cu o masă comparabilă cu cea a lui Uranus sau Neptun, s-ar putea să fi fost „un gigant îngheţat”, bogat în materie îngheţată precum Uranus şi Neptun.
Experţii au explicatcă atunci când sistemul nostru solar avea aproximativ 600 de milioane de ani, el a trecut printr-o  perioadă de instabilitate majoră care a aruncat planetele gigant în spaţiu. Eventual, conflictele gravitaţionale cu Jupiter par să fi aruncat lumea misterioasă în spaţiul interstelar acum aproximativ 4 miliarde de ani. 
Acest fenomen de respingerea a unor planete ar putea fi destul de comun, lucru susţinut de multitudinea de planete „orfane” care hoinăresc prin Univers. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Cadou „spaţial” de Crăciun: o imagine splendidă a planetei Saturn, surprinsă de sonda Cassini


Imaginea transmisă de sonda NASA reprezintă o vedere spre partea umbrită a planetei şi este una dintre cele mai spectaculoase imagini luate de Cassini până acum.

Imaginea a fost prelucrată de specialiştii de la Cassini Imaging Central Laboratory for Operations (CICLOPS), din cadrul Space Science Institute, din Boulder, SUA.
După declaraţiile lui Carolyn Porco, conducător al echipei de specialişti din cadrul laboratorului, dintre toate imaginile lui Saturn, cele luate din partea umbrită a planetei sunt cele mai spectaculoase.
Imaginea de mai sus a fost surprinsă în luna septembrie, când Cassini se afla pe partea întunecată a lui Saturn. Discul lui Saturn se află în dreptul Soarelui, acoperindu-l complet, astfel încât umbra planetei se proiectează asupra sistemului de inele, luminate totodată de radiaţia solară.
Acestă etapă din misiunea Cassini, în care „vederea” spre Saturn a fost excepţional de bună, nu a oferit doar prilejul de a surprinde o imagine magnifică, ci şi o ocazie de a obţine date detaliate despre inelele planetei şi despre atmosfera ei, date care în mod normal ar fi fost dificil de obţinut.
Ultima dată când Cassini a mai avut ocazia de a vedea toată silueta lui Saturn a fost în 2006, când a surprins în fundal şi imaginea Pământului. De data aceasta, imaginea Terrei a fost blocată de discul lui Saturn, dar pot fi văzute, în schimb, două dintre „lunile” lui Saturn - sateliţii Enceladus şi Tethys -, care se observă (cu greu) în partea de stânga-jos a fotografiei (sunt cele două puncte alburii, slab vizibile).

Sursa : http://www.descopera.ro

Cifrele de la număr la bit. Ep.30 - Calcule electrice



Sursa : http://www.descopera.ro

Urmareste-l pe Mos Craciun online cu ajutorul lui Santa Tracker


Stiati ca il puteti urmari pe Mos Craciun? Sau poti sa afli chiar cate cadouri a livrat deja copiilor cuminti, doar cu ajutorul unui program numit Santa Tracker. 

Santa Tracker 1
Santa Tracker 1
Chiar daca NORAD a renuntat la Google Maps in favoarea lui Microsoft Bing Maps pentru site-ul sau oficial Santa Tracker, Google inca are un receptor GPS atasat de sania Mosului. In ajunul Craciunului copii sau orice altcineva este interesat de locatia mosului si de cate cadouri a livrat pana acum il pot urmari folosind aceste doua aplicatii.
Prima este site-ul oficial pentru acest anotimp, Northpole.com, unde va puteti inregistra pentru diverse jocuri interactive si mesaje pe care i le puteti trimite mosului.
santatracker
santatracker
A doua varianta este cea oferita de Google pe cont propriu si care consta intr-un plugin de Chrome, sau o aplicatie de Android ce va permite acest lucru. ce trebuie sa stiti este ca acestea vor fi active doar in ajunul craciunului. Gasiti adresele de download in linkurile din articol.
Santa Tracker


Sursa : http://playtech.ro

Samsung Galaxy Grand, un nou terminal Android cu ecran mare şi rezoluţie dezamăgitoare


Deşi piaţa terminalelor mobile este cam amorţită în perioada sărbătorilor de iarnă, Samsung a anunţat astăzi un nou terminal mobil care calcă pe urmele modelelor Galaxy Note din punct de vedere al designului şi al dimensiunii ecranului, dar nici măcar nu încearcă să pretindă că s-ar ridica la nivelul acestora din alte puncte de vedere.
Noul Galaxy Grand oferă un ecran cu dimensiunea de 5”, aliniindu-se astfel cerinţei pentru ecran din ce în ce mai mari, dar dezamăgeşte atât prin implementarea unui panou TFT banal cât mai ales prin extrem de scăzuta rezoluţie de 800 x 480 pixeli.
Terminalul oferă o memorie RAM cu o capacitate de 1GB şi o stocare internă de 8GB, care poate fi extinsă cu un card MicroSD. Platforma hardware este necunoscută, Samsung afirmând doar că este un procesor dual-core tactat la 1,2GHz.
Lista specificaţiilor mai include un modem 2G/3G, terminalul fiind disponibil atât în variantă standard cât şi Dual SIM, o cameră foto de 8MP însoţită de o cameră frontală de 2MP, Bluetooth 4.0, modul wireless dual-band 802.11 a/b/g/n şi o baterie cu o capacitate de 2100 mAh.
Terminalul va rula Android 4.1.2 şi TouchWiz 5, la care se vor adăugă toate îmbunătăţirile aduse de Galaxy Note II, cum ar fi suportul pentru afişarea a două aplicaţii în paralel, dar nu oferă şi celebrul stilou digital S-Pen, lucru de aşteptat pentru un terminal care poate fi încadrat, în cel mai bun caz, în gama de mijloc.
Preţul si disponibilitatea acestui model sunt în prezent necunoscute.

Sursa : http://www.go4it.ro

Nvidia Tegra 4, de şase ori mai rapid în jocuri 3D decât Tegra 3


Tegra 4, chipsetul Nvidia destinat următoarei generaţii de tablete şi telefoane inteligente promite un salt de performanţă considerabil faţă de actualul Tegra 3, prezentând o competiţie serioasă soluţiilor de ultimă generaţie oferite de Samsung şi Qualcomm.
Nvidia Tegra 4, de şase ori mai rapid în jocuri 3D decât Tegra 3Nvidia Tegra 4, de şase ori mai rapid în jocuri 3D decât Tegra 3

Cu nume de cod Wayne, noul chipset Nvidia Tegra 4 păstrează configuraţia quad-core +1 dar schimbă vechile nuclee ARM Cortex-A9 cu mult mai performantele Cortex-A15, rezultând un CPU cu performanţe net superioare.
Cel mai important upgrade este adus pe partea de GPU. Utilat cu nu mai puţin de 72 unităţi de procesare, noul GPU este de 20 ori mai rapid decât cel folosit pentru chipsetul Tegra 2 şi de 6 ori mai rapid decât cel inclus cu chipsetul Tegra 3. Alături de jocuri Android de ultimă generaţie, tabletele şi telefoanele cu chipset Tegra 4 vor putea reda filme 3D pe ecrane Full HD cu rată de refresh 120 Hz, sau lucra cu ecrane de până la 2560 x 1600 pixeli pentru afişarea de conţinut 2D.
Construit folosind procesul de fabricaţie pe 28 nm şi ajutat de configuraţia quad-core +1 (4 nuclee de procesare principale şi un nucleu secundar cu eficienţă energetică ridicată, pentru sarcini de procesare puţin intensive) noul chipset promite rezultate superioare şi la capitolul autonomie.
Pe lista facilităţilor oferite avem conectivitate USB 3.0, interfaţă HDMI cu suport pentru ecrane de rezoluţie 4K, accelerare video H.264 HP şi VP8 până la rezoluţie 1440p. Performanţele noului chipset sunt asigurate cu un controller de memorie dual-channel, compatibil cu chipuri DDR3L, LPDDR2 şi LPDDR3.
Din păcate pentru mai multe detalii legate de chipsetul Tegra 4 va trebui să aşteptăm evenimentul oficial de prezentare Nvidia, ce ar putea avea loc la începutul anului 2013.

Sursa : http://www.go4it.ro

Becul, înlocuit de peretele, tavanul sau geamul OLED


După LED-uri, următoarea sursă de iluminare foarte economică este panoul OLED. Acesta are însă o particularitate care-l recomandă pentru aplicaţii speciale:sursa de lumină nu este punctiformă, ci este o suprafaţă întreagă. Cu panouri OLED poţi să acoperi un perete sau un tavan, obţinând astfel o iluminare mai uniformă în cameră. O altă aplicaţie posibilă este geamul OLED. În timpul zilei, panourile OLED sunt translucide, lăsând o bună parte din lumina naturală să intre în cameră. Seara, geamul se transformă într-o sursă de lumină foarte personalizabilă. În plus, panourile pornite vă vor proteja intimitatea locuinţei.
Panou Philips Lumiblade OLED 12x12 cmPanou Philips Lumiblade OLED 12x12 cm

Aşa cum a fost şi încă este cazul LED-urilor, panourile de iluminare OLED costă foarte mult. Philips are la vânzare un set de trei panouri de 12x12 cm la preţul de 400 €Chiar şi acoperirea unei ferestre cu ele are un cost prohibitiv. Aşa cum veţi vedea şi în clipul de mai jos, suprafaţele de iluminat cu panouri OLED pot fi animate şi personalizate. Intensitatea luminoasă poate fi variată, iar atunci când un panou se defectează şi nu oferă aceleaşi performanţe, celelalte pot fi setate în aşa fel încât să nu-l scoată pe cel defect în evidenţă.
Panourile OLED de la Philips oferă fiecare un flux luminos maxim de 120 lumeni. Setul de trei module oferă astfel o luminozitate similară cu cea a unui bec cu incandescenţă de 40 W. Ne aşteptăm ca preţurile să scadă în 2-3 ani şi să putem cumpăra sisteme de iluminat OLED pentru birou sau pentru acasă fără să ne golim portofelul. De asemenea, Philips lucrează la panouri cu suprafaţă mai mare. Ele vor putea acoperi mai bine suprafeţele mari, cum ar fi pereţii sau tavanul.

Sursa : http://www.go4it.ro

Sony va actualiza terminalele Xperia la Jelly Bean începând cu luna februarie 2013


La jumătatea lunii octombrie, Sony a făcut publice primele detalii despre planul său de actualizări la versiunea 4.1 a sistemului de operare Android. Compania a oferit astăzi o actualizare, menţionând mai multe terminale şi perioadele în care putem aştepta noile versiuni software.
După cum Sony a menţionat încă din octombrie, primele terminale care vor face trecerea la Android 4.1 vor fi Xperia T, Xperia TX şi Xperia V, care vor fi actualizate în lunile februarie şi martie.
Odată ce acest pas va fi finalizat, va veni rândul modelelor Xperia J, Xperia P şi Xperia go, care vor fi actualizate la sfârşitul lunii martie. Începând cu aprilie, actualizările la Jelly Bean vor fi puse şi la dispoziţia utilizatorilor modelelor Xperia S, Xperia SL, Xperia ion şi Xperia acro S.
Pe lângă noul cod Google, terminalele vor primi şi o serie de opţiuni software noi, dar compania nu a oferit nici un fel de detalii suplimentare.
După cum ştiam deja, Xperia U, Xperia miro, Xperia tipo şi Xperia sola nu vor fi actualizate, compania indicând resursele insuficient, care nu ar permite oferirea unei experienţe satisfăcătoare, ca motiv al acestei decizii. La fel ca în cazul modelelor Xperia lansate în 2011, drumul acestor terminale se va termina odată cu actualizarea la Android 4.0.4.

Sursa : http://www.go4it.ro

Căştile audio cu fir din metal lichid - se întinde dar nu se rupe


Cu cât sunt mai mici şi mai portabile, căştile audio se transformă în accesorii extrem de fragile, uşor de deteriorat în timpul folosirii de zi cu zi. Din fericire grija de nu agăţa accidental cablul audio, rupând firele din cupru ce asigură conexiunea cu playerul MP3, ar putea fi în curând de domeniul trecutului.

Inventat de un grup de cercetători americani din cadrul North Carolina State University, înlocuitorul cablului cu fir din cupru este elastic şi se poate întinde până la 8 ori lungimea iniţială, fără a se rupe sau întrerupe iremediabil semnalul electric pe care îl transportă.
Cablul minune este realizat înlocuind firul din cupru solid cu un tub flexibil realizat din plastic polimer, umplut cu un amestec de Galiu (metal lichid la temperatura camerei) şi aliaj de Indiu capabil să transporte electricitate. Păstrând materialele separate, soluţia propusă reuşeşte să ofere conductivitatea electrică necesară funcţionării unui set de căşti dar şi toleranţă excepţională în faţa accidentelor care duc la forţarea şi întinderea cablului audio.

Sursa : http://www.go4it.ro

Cum poti s-o pacalesti pe Siri sa foloseasca Google Maps in locul hartilor de la Apple

Cum poti s-o pacalesti pe Siri sa foloseasca Google Maps in locul hartilor de la Apple


Nu trebuie sa iti duci telefonul la "baieti", nu trebuie sa faci modificari speciale, trebuie doar sa stii cum sa ceri un raspuns din partea lui Siri.
JailbreakNation a reusit sa sparga bariera Apple Maps si s-o convinga pe Siri sa dea rezultatele prin intermediul Google Maps.
Conform Cnet, tot ce ar trebui sa faca utilizatorii este sa ceara directii folosind la finalul adresei expresia "via transit", iar Siri va cauta prin intermediul Google Maps.
Iata mai multe indicatii in clipul de mai jos:

Instagram iti poate vinde pozele fara sa te anunte si fara sa iti dea vreun ban

Instagram iti poate vinde pozele fara sa te anunte si fara sa iti dea vreun ban


Compania a facut anuntul pe blogul sau oficial
Instagram a anuntat pe blogul sau oficial ca are dreptul sa vanda fotografiile userilor sai, fara sa le plateasca drepturi de autor acestora si fara sa-i anunte despre aceste tranzactii.
Aceasta masura va intra in vigoare de la 16 ianuarie 2013 si apare la doar 3 luni dupa ce Facebook a cumparat acest popular site de foto "sharing", scriu cei de la CNET, citati de stirileprotv.ro. Singura optiune a utilizatorilor in aceasta privinta este sa-si stearga conturile inainte de 16 ianuariue, deoarece dupa aceasta data nu vor mai putea actiona in niciun fel.
Conform noilor sale politici, Facebook sustine ca detine toate drepturile de autor asupra fotografiilor postate in mod public pe Instagram, inclusiv in scopuri comerciale sau publicitare, ceea ce transforma acest website in cea mai mare agentie de imagini din lume. Pe Twitter au inceput deja sa apara comentarii acide: "Instagram este acum noul iStockPhoto, cu exceptia faptului ca ei nu trebuie sa-ti plateasca absolut nimic daca iti folosesc fotografiile."
Acest lucru inseamna, de exemplu, ca un hotel din Hawaii, ar putea plati o suma catre Facebook pentru a obtine drepturile de autor asupra fotografiilor realizate la resortul lor si sa le foloseasca pe internet sau in reclame TV - fara ca autorul pozelor sa primeasca vreun ban.
O alta problema semnalata de CNET este urmatoarea: daca un user incarca fotografii pe Instagram dupa data de 16 ianuarie 2013 si, ulterior, isi sterge contul nu inseamna ca Facebook nu detine in continuare controlul asupra acelor fotografii, deoarece nu exista o prevedere care sa specifice acest lucru.

Sursa : http://www.yoda.ro

Mio MiVue 358 - intrare pe piaţa camerelor video pentru maşină


Piaţa camerelor video dedicate filmării din maşină începe să prindă formă şi în ţara. Dacă în ţări precum Rusia, aceste dispozitive sunt extrem de importante în cazul unui eveniment, iar în altele îţi reduc prima de asigurare, în ţara noastră vorbim mai repede despre o comunitate creată în jurul site-ului TraficTube.ro. În continuare vreau să vă prezint o cameră video pentru maşină semnată de un producător surpriză. Mio este recunoscut pentru sistemele de navigaţie, însă acum vrea să ne tenteze cu MiVue 358.

Construcţie şi fixare

Mio MiVue 358 nu se complică cu un ecran rabatabil şi LED-uri infraroşii, aşa cum vedem la multe camere similare chinezeşti. Sub ecranul de 2.4” se găsesc patru butoane. Pe faţa cealaltă a camerei este amplasat obiectivul. Pe latura din stânga se află slot-ul microSD şi butonul de pornire, iar pe cealaltă găsim mufele miniUSB şi miniHDMI. Alimentatorul din pachet are un cablu foarte lung, ce poate fi fixat în habitaclu cu ajutorul unor clipsuri autocolante.
Suportul de parbriz al lui Mio MiVue 358 foloseşte un sistem de fixare cu nucă. El permite o ajustare foarte precisă a poziţiei camerei şi o reorientare rapidă la nevoie. În jurul obiectivului se află un inel ce pare să fie detaşabil. În final s-a dovedit a fi doar un element decorativ. Butoanele necesită o apăsare fermă şi au un mic joc, însă construcţia per ansamblu este solidă.

Specificaţii

  • Ecran: 2.4”
  • Senzor: ?
  • Filmare: 1920x1080, 1280x720, AVC-HD, 10 Mbps
  • Deschidere obiectiv: 120 grade
  • Card: microSD
  • Baterie: integrată
  • Conectori: miniUSB, miniHDMI
  • Alimentare: miniUSB, 1 A
  • Altele: accelerometru

Ce facilităţi are o cameră video pentru maşină

În principiu, orice cameră video poate fi folosită pentru filmare din maşină. Mio MiVue 358 are însă o serie de facilităţi specifice. În primul rând, ea nu filmează continuu. Utilizatorul poate alege între clipuri de 3 minute sau de 5 minute. Filmarea segmentată poate preveni pierderea datelor în cazul în care alimentarea este oprită şi bateria se descarcă sau camera este distrusă. În plus, camera poate folosi circular spaţiul de pe card, ştergând fişerele cele mai vechi pentru a face lor celor noi.

Accelerometrul din dotare poate fi folosit pentru detectarea unui eveniment şi salvarea clipului înregistrat în acel moment. Deşi nu este neapărat o facilitate specială, MiVue 358 poate imprima pe filmare data şi ora pentru plasarea evenimentului în timp. De asemenea, pentru fiecare clip, camera creează un fişier jurnal cu valorile înregistrate de accelerometru din secundă în secundă. Un modul GPS ar fi fost mai util, însă sunt sigur că Mio păstrează această facilitate pentru un model viitor.
Obiectivul cu deschidere cât mai mare ar trebui să fie în dotarea oricărei camere video pentru o maşină. Nu filmezi ca să arăţi altora pe unde te-ai plimbat, ci vrei ca să se vadă cât mai mult din botul maşinii ce rulează în paralel cu tine. Efectul de butoi este chiar apreciat la o astfel de cameră. Producătorul nu trebuie să se streseze prea tare cu corectarea sa prin algoritmi sofisticaţi, ci mai repede să pună în faţa senzorului un obiectiv fish-eye.

Calitatea imaginii

La acest capitol sunt acceptate foarte multe probleme, însă camera trebuie să puncteze două lucruri. În primul rând, ea trebuie să aibă o definiţie cât mai bună. Când eşti implicat într-un eveniment şi vinovatul o şterge din loc, o imagine clară a numărul de înmatriculare te salvează. În principiu, filmarea la rezoluţii 720p şi 1080p ajută aici, dar în practică lucrurile pot să fie diferite. Un al doilea lucru pe care trebuie să-l puncteze camera este filmarea cu o plajă dinamică cât mai mare.
Asta se traduce prin filmare cât mai bună noaptea, dar şi în cazul în care soarele se află în faţa obiectivului. Aici producătorul trebuie să folosească senzori optimizaţi pentru plajă dinamică mare şi să ajusteze nişte algoritmi de procesare. Am putea spune chiar că trebuie să vedem cât mai mult zgomot de imagine la filmări nocturne, deoarece el scoate în evidenţă detaliile din zonele întunecate. De asemenea, o plăjă focală mare înseamnă că soarele nu va „orbi” senzorul. O rată de compresie mică este de preferat deoarece calitatea imaginii nu este prioritară.
Cum se comportă Mio MiVue 358 atunci când este folosită în maşină? Dacă managementul fişierelor este rezolvat, la filmarea propriu-zisă sunt ceva lacune. Fidelitatea imaginii lasă de dorit deoarece producătorul foloseşte un filtru de compresie agresiv. Artefactele afectează puternic detaliile şi numerele de înmatriculare sunt clare doar în zona centrală şi de aproape. Clipurile de test prezentate sunt filmate la rezoluţie 720p, deoarece trecerea la cea 1080p îngustează semnificativ câmpul vizual şi nu aduce o îmbunătăţire pentru fidelitatea imaginii.
Filmarea pe timp de noapte nu are plaja dinamică dorită. Zonele întunecate nu oferă detalii. Chiar şi într-un oraş destul de puternic iluminat pe arterele principale, precum Bucureştiul, camera nu înregistrează îndeajuns de luminos. În afara oraşului se vor vedea doar cele două pete de asfalt iluminate de faruri pe un fundal negru.

Preţ şi disponibilitate

Mio MiVue 358 va fi disponibilă pe piaţă la începutul anului viitor, la preţul de 490 lei.Va exista şi un model mai slab dotat, MiVue 338 care va filma doar 720p. Preţul său va fi de 390 lei.

Concluzie

Mio MiVue 358 oferă facilităţile specifice unei camere video pentru maşină. Deschiderea obiectivului este acceptabilă, managementul fişierelor este bine realizat, iar utilizarea este simplă şi intuitivă. În plus, ea include în pachet un suport bun şi are un accelerometru integrat pentru detectarea automată a evenimentelor din trafic. Din păcate, fidelitatea imaginii lasă de dorit şi filmarea nocturnă necesită o plajă dinamică mai bună. Dacă sunteţi însă mulţumiţi cu clipurile de test de mai sus, atunci preţul lui Mio MiVue 358 este acceptabil, iar modelul mai ieftin devine şi mai atractiv.
Părţi pozitiveplus
  • +design compact şi solid
  • +management bun al fişierelor
  • +sistem de fixare bun
  • +accelerometru şi detecţia mişcării
Părţi negativeminus
  • detaliile fine nu sunt vizibile pe filmare
  • filmarea nocturnă este întunecată



Sursa : http://www.go4it.ro