miercuri, 19 decembrie 2012

Becul, înlocuit de peretele, tavanul sau geamul OLED


După LED-uri, următoarea sursă de iluminare foarte economică este panoul OLED. Acesta are însă o particularitate care-l recomandă pentru aplicaţii speciale:sursa de lumină nu este punctiformă, ci este o suprafaţă întreagă. Cu panouri OLED poţi să acoperi un perete sau un tavan, obţinând astfel o iluminare mai uniformă în cameră. O altă aplicaţie posibilă este geamul OLED. În timpul zilei, panourile OLED sunt translucide, lăsând o bună parte din lumina naturală să intre în cameră. Seara, geamul se transformă într-o sursă de lumină foarte personalizabilă. În plus, panourile pornite vă vor proteja intimitatea locuinţei.
Panou Philips Lumiblade OLED 12x12 cmPanou Philips Lumiblade OLED 12x12 cm

Aşa cum a fost şi încă este cazul LED-urilor, panourile de iluminare OLED costă foarte mult. Philips are la vânzare un set de trei panouri de 12x12 cm la preţul de 400 €Chiar şi acoperirea unei ferestre cu ele are un cost prohibitiv. Aşa cum veţi vedea şi în clipul de mai jos, suprafaţele de iluminat cu panouri OLED pot fi animate şi personalizate. Intensitatea luminoasă poate fi variată, iar atunci când un panou se defectează şi nu oferă aceleaşi performanţe, celelalte pot fi setate în aşa fel încât să nu-l scoată pe cel defect în evidenţă.
Panourile OLED de la Philips oferă fiecare un flux luminos maxim de 120 lumeni. Setul de trei module oferă astfel o luminozitate similară cu cea a unui bec cu incandescenţă de 40 W. Ne aşteptăm ca preţurile să scadă în 2-3 ani şi să putem cumpăra sisteme de iluminat OLED pentru birou sau pentru acasă fără să ne golim portofelul. De asemenea, Philips lucrează la panouri cu suprafaţă mai mare. Ele vor putea acoperi mai bine suprafeţele mari, cum ar fi pereţii sau tavanul.

Sursa : http://www.go4it.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu