miercuri, 19 decembrie 2012

Cadou „spaţial” de Crăciun: o imagine splendidă a planetei Saturn, surprinsă de sonda Cassini


Imaginea transmisă de sonda NASA reprezintă o vedere spre partea umbrită a planetei şi este una dintre cele mai spectaculoase imagini luate de Cassini până acum.

Imaginea a fost prelucrată de specialiştii de la Cassini Imaging Central Laboratory for Operations (CICLOPS), din cadrul Space Science Institute, din Boulder, SUA.
După declaraţiile lui Carolyn Porco, conducător al echipei de specialişti din cadrul laboratorului, dintre toate imaginile lui Saturn, cele luate din partea umbrită a planetei sunt cele mai spectaculoase.
Imaginea de mai sus a fost surprinsă în luna septembrie, când Cassini se afla pe partea întunecată a lui Saturn. Discul lui Saturn se află în dreptul Soarelui, acoperindu-l complet, astfel încât umbra planetei se proiectează asupra sistemului de inele, luminate totodată de radiaţia solară.
Acestă etapă din misiunea Cassini, în care „vederea” spre Saturn a fost excepţional de bună, nu a oferit doar prilejul de a surprinde o imagine magnifică, ci şi o ocazie de a obţine date detaliate despre inelele planetei şi despre atmosfera ei, date care în mod normal ar fi fost dificil de obţinut.
Ultima dată când Cassini a mai avut ocazia de a vedea toată silueta lui Saturn a fost în 2006, când a surprins în fundal şi imaginea Pământului. De data aceasta, imaginea Terrei a fost blocată de discul lui Saturn, dar pot fi văzute, în schimb, două dintre „lunile” lui Saturn - sateliţii Enceladus şi Tethys -, care se observă (cu greu) în partea de stânga-jos a fotografiei (sunt cele două puncte alburii, slab vizibile).

Sursa : http://www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu