duminică, 12 februarie 2012

A fost creată tehnologia revoluţionară ce ne permite să spunem adio bateriilor


Cercetătorii de la Universitatea din Bedforshire, Marea Britanie, au conceput o nouă tehnică ce permite alimentarea dispozitivelor electrice cu energie.
Sistemul conceput de profesorul Ben Allen de la Centre for Wireless Research foloseşte undele radio pentru energia electrică.
Cercetătorii afirmă că este vorba despre primul sistem de acest gen din lume. Oamenii de ştiinţă spun că tehnologia concepută de ei deschide calea spre renunţarea la bateriile convenţionale.
Reprezentanţii universităţii au depus actele necesare pentru obţinerea brevetului de invenţie şi drepturile exclusive ce decurg din acesta.
Profesorul Ben Allen, alături de David Jazani şi Tahma Ajmal, au creat un sistem care foloseşte undele medii în locul bateriilor. Acesta este funcţional în cazul dispozitivelor electronice de dimensiuni mici, precum ceasurile sau telecomenzile.
Noua tehnică transformă energia neutilizată a undelor radio în energie electrică. Profesorul Allen afirmă că aşa cum undele radio au energie, la fel au şi undele de lumină, sunet sau vânt, astfel că, în teorie, toate acestea ar putea fi utilizate pentru a genera energie electrică.
"Acest nou domeniu, intitulat power harvesting, promite să reducă dependenţa noastră de sursele convenţionale de energie electrică", susţine Allen.
"Avem nevoie de această inovaţie, pentru că anual aruncăm la gunoi aproximativ 20.000-30.000 de baterii, ceea ce reprezintă chimicale toxice ce se infiltrează în sol", adaugă Allen.
"Estimăm că piaţa pentru această tehnolgie va atinge miliarde de lire sterline în 2020", a concluzionat Allen.
Sursa: BBC News