miercuri, 22 februarie 2012

Curtea de justiţie a UE va decide dacă ACTA este legală


Comisia Europeană au decis să ceară Curţii Europene de Justiţie să analizeze acordul ACTASe va stabili astfel dacă, din punct de vedere legal, acordul este compatibil cu dreptul la liberă expresie şi libertatea Internetului. În urma protestelor din mai multe ţări europene, câţiva semnatari ai acordului au făcut deja un pas înapoi. Vorbim aici despre Germania şi Danemarca. România încă se numără printre cele 22 de ţări care au semnat acordul la Tokyo pe 26 ianuarie.
ACTA va fi dezbătut de Parlamentul European în iunieACTA va fi dezbătut de Parlamentul European în iunie

Comisarul european pentru comerţ Karel de Gucht a declarat într-o conferinţă de presă că împărtăşeşte îngrijorările europenilor legate de libertăţile fundamentale. El a menţionat însă că pe bloguri şi site-urile de socializare s-a dus o campanie internsă de dezinformare a cetăţenilor statelor europene în legătură cu ACTA. Tratatul va fi dezbătut de Parlamentul European în luna iunie a acestui an.
Sursa: Bbc.co.uk

Sony Xperia U: un smartphone interesant care merită urmărit


După ce am văzut primul smartphone Sony după divorţul de Ericsson (Sony Xperia S), niponii au scăpat pe Internet câteva imagini cu un nousmartphone Android , de data aceasta în ipostaze neoficiale: Sony Xperia U.
Designul este apropiat de Xperia S, cu precizarea că avem de a face cu undispozitiv de dimensiuni mai mici, dar care păstrează cu aproximaţie geometria şi elementele distinctive, cum ar fi plasticul transparent iluminat cu LED din partea inferioară a telefonului.
Ecranul are 3.5 inch şi 960 x 540 pixeli rezoluţie (qHD). În interior, “toarce” un motor cu două nuclee ce rulează la o frecvenţă de 1 GHz. Memoria RAM numără doar 512 MB, destul de puţin în condiţiile în care smartphone-ul, deşi va fi expus la târg cu Android Gingerbread, urmează să primească update la Android Ice Cream Sandwich.
Camera foto face poze la 5 MP şi filmează cel puţin HD. Nu este exclus să avem parte de filmări la rezoluţie şi mai mare – Full HD 1080p. Rămâne de văzut ce poate acest Sony Xperia U când va fi dezvăluit oficial.
Smartphone-ul Xperia U din imagini este un prototip dezvoltat înainte să se producă ruptura dintre Sony şi Ericsson, din acest motiv poartă brand-ul Sony Ericsson şi nu doar Sony. Fără îndoială însă, produsul final destinat consumatorilor va purta denumirea de Sony Xperia U.

10 ani de actualizări pentru toate versiunile Windows


Până acum, Microsoft garanta câte 5 ani de suport complet pentru fiecare nouă versiune a sistemului de operare Windows, urmată de încă 5 ani în care actualizările de securitate erau oferite în exclusivitate utilizatorilor comerciali.
Această politică s-a schimbat începând cu această lună, când Microsoft a anunţat extinderea la 10 ani a perioadei în care toate categoriile de utilizatori Windows au acces la actualizări de securitate garantate.
10 ani de actualizări pentru toate versiunile Windows10 ani de actualizări pentru toate versiunile Windows

În practică, noua politică Microsoft nu afectează prea mult utilizatorii, deoarece majoritatea actualizărilor de securitate au ajuns oricum la aceştia chiar şi după ce versiunea de Windows folosită a trecut de perioada iniţială de 5 ani cu suport garantat. Anunţul dat de companie nu face decât să oficializeze datele la care versiunile încă actuale ale sistemului de operare Windows vor ajunge la capătul ciclului de viaţă: 8 aprilie 2014 pentru Windows XP, 11 aprilie 2017 pentru Windows Vista şi 14 ianuarie 2020 pentru Windows 7.
Deşi benefică pentru utilizatori, măsura implică costuri suplimentare pentru Microsoft, compania fiind nevoită să susţină cu actualizări şi remedii de securitate nu mai puţin de trei sisteme de operare diferite, la care se adaugă şi Windows 8 după lansarea de la sfârşitul acestui an.
Sursa: Theverge.com

Noul Samsung Galaxy Ace 2: bine calculat şi echilibrat


Linia a doua din armata mobilă a celor de la Samsung sau, cu alte cuvinte, linia de smartphone-uri care “luptă” pe segmentul mainstream, se va extinde mulţumită unui nou membru cu sistem de operare Android: Samsung Galaxy Ace 2, urmaşul lui Galaxy Ace.
Galaxy Ace 2 ne întâmpină cu un design clasic specific gamei “Galaxy”, diferenţele faţă de modelele de top (Galaxy S II, Galaxy Nexus) fiind ecranul ceva mai modest şi puterea de procesare mai redusă. Dar asta nu înseamnă că Galaxy Ace 2 este un smartphone slab, dimpotrivă, îţi oferă tot ce ai nevoie într-un format compact şi la un preţ mai accesibil, deci termenul care îl caracterizează este “ echilibru”.
Galaxy Ace 2 - specificaţiile majore:
  • OS Android Gingerbread;
  • Ecran capacitiv de 3.8 inch, 800 x 480 pixeli rezoluţie;
  • Procesor dual core la 800 MHz;
  • 4 GB memorie internă, slot microSD;
  • Cameră de 5 MP, înregistrare video HD 720p;
  • HSDPA 14.4 Mbps, Wi-Fi;
  • Receptor GPS;
  • Baterie de 1500 mAh.
Samsung Galaxy Ace 2 va deveni disponibil în Europa începând din luna aprilie a acestui an. Cei interesaţi pot afla mai multe despre el de la Mobile World Congress, târg la care smartphone-ul sud coreean va fi expus.

Sony Ericsson Xperia mini pro - e mic, dar are tastatură


Ecranele mici nu sunt o noutate în segmentul telefoanelor ce rulează Android. Sony face însă smartphone-uri cu adevărat mici. Samsung şi HTCau concurenţi pentru gama Xperia mini, dar la dimensiuni, producătorul japonez iese în avantaj. În plus, modelul de faţă oferă o tastatură QWERTY într-un terminal ce nu are nici 10 cm în lugime. Citiţi în continuare pentru a afla cum ne-a încântat Sony Ericsson Xperia mini pro SK17i.
Sony Ericsson Xperia mini pro - un smartphone compactSony Ericsson Xperia mini pro - un smartphone compact

Construcţie
Designul lui Sony Ericsson Xperia mini pro nu iese din linia actualei serii Xperia. Butoanele în relief de sub ecran au fost înlocuite cu unul central şi două sensibile la atingere. Deaupra ecranului găsim senzorul de proximitate, senzorul pentru lumina ambientală şi camera foto frontală. Între ele se află casca, desenată pe un arc de cerc simetric cu butonul de jos. Pe latura din dreapta găsim trei butoane: cele pentru volum şi declanşatorul camerei foto. Butonul de pornire, ce poate fi folosit şi pentru deblocarea ecranului, se află pe latura superioară a lui Xperia mini pro. Lângă el găsim mufa microUSB, acoperită de un capac şi cea pentru căşti/headset stereo.
Linia cromată ce înconjoară telefonul pe margine delimitează cele două jumătăţi culisante ale terminalului. Tastatura lui Sony Ericsson Xperia mini pro vine acum cu taste direcţionale şi un rând vertical de butoane în plus. Tastarea este facilă şi rapidă, dimensiunile telefonului fiind excelente pentru găzdui o tastatură QWERTY. Singura problemă este cu tastele numerice, care sunt accesibile prin apăsarea continuă a butonului albastru din stânga jos. De menţionat că telefonul se deblochează atunci când tastatura este deschisă, iar interfaţa grafică trece automat în modul landscape.
Xperia mini pro - o tastatură excelentăXperia mini pro - o tastatură excelentă

Alături de butonul de sus şi deschiderea tastaturii, ecranului smartphone-ului poate fi deblocat şi prin apăsarea butonului Home, o alternativă pe care am apreciat-o. Capacul bateriei are o textură mată, fină, ce oferă o aderenţă bună. El contrastează cu aspectul lucios al jumătăţii frontale. Bateria de 1.200 mAh acoperă doar SIM-ul. Slot-ul microSD este accesibil după îndepărtarea capacului.
În pachet
Sony Ericsson Xperia mini pro vine în pachet cu un card microSD de 2 GB, un headset stereo, un încărcător de priză cu mufă USB şi un cablu microUSB . Headset-ul are căştile de tip deshis, cu o calitate audio decentă. Cei pretenţioşi s-ar putea să fie mulţumiţi de redarea slabă a frecvenţelor joase şi de frecvenţele înalte care se aud prea tare.
Specificaţii
  • Ecran: 3”, 320x480, iluminat cu LED-uri
  • Protecţie afişaj: ecran rezistent la zgârieturi
  • Sistem de operare: Android 2.3.4
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon MSM8255
  • Procesor: 1 GHz, Scorpion
  • GPU: Adreno 205
  • RAM: 512 MB
  • Memorie: 400 MB
  • Card: microSD
  • 3G: HSDPA 7,2 Mbps
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • Bluetooth: 2.1, cu A2DP
  • GPS: Da, cu A-GPS
  • USB: microUSB 2.0
  • Cameră foto: 5 MP, autofocalizare, LED
  • Filmare video: 720p
  • Cameră video secundară: Da, VGA
  • Baterie: Li-ion, 1.200 mAh
  • Dimensiuni: 92 x 53 x 18 mm
  • Greutate: 136 g
Ecranul
Sony Ericsson Xperia mini pro vine cu un ecran mai mare şi cu o rezoluţie mai bună decât modelul anterior. Trebuie spus de la început că 320x480 pixeli pe 3” reprezintă un compromis pentru un telefon ce rulează Android. Nu vă veţi putea bucura de toate aplicaţiile sau jocurile lansate pentru sistem de operare creat de Google, însă nu veţi avea o paletă de ping-pong în buzunar.
Calitatea imaginii de pe ecran este bună, însă poate fi comparată cu cea a unui afişaj AMOLED. Unghiurile de vizibilitate sunt decente, dar vizibilitatea în lumină puternică nu este extraordinară. În plus, pentru a fi mulţumit de calitatea imaginii, pe tot parcursul testului am ţinut luminozitatea ecranului la maxim, ea variind puţin în funcţie de lumina ambientală.
Sistemul de operare
Sony Ericsson Xperia mini pro rulează sistemul de operare Android 2.3.4 cu interfaţa grafică TimeScape. Aceasta din urmă oferă cinci ecran principale, cu posibilitatea de-a fixa una sau mai multe aplicaţii în fiecare colţ al ecranului. Aplicaţiile sunt dispuse în mai multe ecrane şi nu într-o singură pagină derulantă. Pentru ecranele principale ale lui Xperia mini pro sunt disponibile widget-uri, care pot acoperi aplicaţiile din colţuri. De menţionat că ecranele principale ale interfeţei şi cele cu aplicaţii nu-şi schimbă orientarea în funcţie de cea a telefonului, ci necesită deschiderea tastaturii.
Browser-ul
Browser-ul face o excepţie de la cele spuse mai sus. El se roteşte în modul landscape fără a deschide tastatura. Ţinând cont de rezoluţia ecranului, navigarea pe Internet vine cu limitările de rigoare, însă nu este lentă şi nu oferă mai puţine facilităţi decât pe un telefon cu ecran de 4”. Încărcarea unui site neoptimizat pentru browser-e mobile, cu destule banner-e Flash, se face relativ lent, însă navigarea în pagină este decentă.
Multimedia
Player-ul audio al lui Sony Ericsson Xperia mini pro are un layout plăcut, cu patru tab-uri. El oferă multe presetări pentru egalizator, însă niciuna nu este personalizabilă. Widget-ul din ecranele principale a fost foarte apreciat.Calitatea ieşirii audio este foarte bună şi va fi apreciată cu o pereche de căşti de calitate. Player-ul video este limitat la formatele 3GP şi MP4. El nu oferă suport pentru clipuri DivX/XviD, însă poate reda 720p.
Xperia mini pro - interfaţa camerei fotoXperia mini pro - interfaţa camerei foto

Camera foto
Calitatea imaginilor realizate cu camera foto a lui Sony Ericsson Xperia mini pro nu impresionează nici în condiţii optime. Detaliile sunt neclare, iar zgomotul de imagine apare chiar şi în condiţii de lumină puternică. La interior, lucrurile stau şi mai rău. Nici filmarea la rezoluţie 1280x720 nu iese în evidenţă. Ea poate fi considerată în cel mai bun caz decentă, în ciuda faptului că aparatul focalizează automat.
Test fotoTest fotoTest fotoTest foto
Interior, cu blitzInterior, cu blitzInterior, fără blitzInterior, fără blitz
Autonomia
Sony Ericsson Xperia mini pro cu greu poate fi folosit două zile cu o singură încărcare. Dacă este utilizat mai intens, va trebui încărcat peste noapte. Dacă nu activaţi traficul de date în fundal, nu folosiţi prea mult placa de reţea wireless şi nu-l butonaţi mai mult de o jumătate de oră pe zi, s-ar putea să treacă mai bine de 48 ore între două încărcări ale bateriei.
Preţ şi disponibilitate
Sony Ericsson Xperia mini pro se găseşte pe piaţa din România, atât în ofertele operatorilor Preţul său fără abonament este de 950-1.000 leide telefonie mobilă, cât şi la liber. .
Concluzie
Sony Ericsson Xperia mini pro este un telefon pentru cei care nu apreciază smartphone-urile mari. Rezoluţia mai mică a ecranului este un compromis uşor de înţeles, în condiţiile în care terminalul oferă toate facilităţile un telefon cu Android. Tastatura este opţională, însă ea se dovedeşte foarte utilă atunci când scrii un email sau un SMS mai lung. Cei care nu sunt interesaţi de ea pot alege modelul Xperia mini, mai uşor şi mai subţire.
Plusuri şi minusuri:
[+] un smartphone compact
[+] tastatură QWERTY excelentă
[+] sistemul de operare se mişcă bine cu procesorul la 1 GHz
[+] ieşire audio de calitate
[+] viitor upgrade la Android 4.0
[-] camera foto dezamăgeşte