joi, 21 februarie 2013

A fost descoperită cea mai mică planetă observată vreodată


NASA a anunţat o nouă descoperire făcută de oamenii de ştiinţă implicaţi în misiunea Kepler: cea mai mică planetă observată vreodată.

Corpul ceresc în cauză orbitează o stea asemănătoare cu Soarele, doar că ceva mai rece şi mai mică. Planeta se află în constelaţia Lyra, la aproximativ 210 ani lumină de Pământ şi se află în vecinătatea a alte două planete. 
Numită Kepler-37b, planeta a fost descoperită în sistemul  Kepler-37 şi este doar puţin mai mare decât Luna, măsurând o treime din dimensiunile Terrei. 
Din cercetările realizate până acum, oamenii de ştiinţă şi-au putut da seama că planeta  Kepler-37b este solidă, dar nu are atmosferă şi prin urmare nu poate susţine viaţa aşa cum o ştim noi. Ca mai apropiată vecină a lui Kepler-37b, planeta Kepler-37c este şi ea ceva mai mică decât Venus, măsurând aproape trei sferturi din dimensiunile Pământului, în timp ce planeta Kepler-37d, aflată ceva mai departe de Kepler-37b este de două ori mai mare ca Terra. 
Toate cele trei planete orbitează în jurul stelei lor la o distanţă mai mică decât cea dintre Soare şi Mercur, ceea ce sugerează că temperaturile sunt extrem de ridicate pe aceste 3 corpuri. De fapt, Kepler-37b parcurge orbita în doar 13 zile, având o temperatură de aproximativ 427 de grade Celsius. 

Sursa : http://www.descopera.ro

YotaPhone, terminalul cu ecran dublu LCD/E-Ink, va fi disponibil în semestrul doi al acestui an


La jumătatea lunii decembrie, producătorul rus Yota Devices a anunţat un terminal Android extrem de interesant, care s-a remarcat prin implementarea unui ecran secundar E-Ink, care poate fi folosit pentru lectura de conţinut sau pentru afişarea permanentă a unor informaţii graţie consumului energetic extrem de scăzut al acestui tip de afişaj.
  Doar un concept la acea dată, terminalul YotaPhone va ajunge pe piaţă în a doua jumătate a acestui an. Yota Devices a anunţat ca a semnat un contract cu compania Hi-P International din Singapore, un producător ODM important care deţine o infrastructură de 14 fabrici şi printre ai cărui clienţi se numără Amazon, Apple şi BlackBerry. Totodată, ruşii au anunţat şi deschiderea unor birouri de cercetare şi dezvoltare în Singapore, care se vor ocupa de dezvoltarea unor viitoare modele de terminale mobile.
Oferind un ecran de 4.3” cu rezoluţie HD şi secondat de un ecran E-Ink cu aceleaşi specificaţii, YotaPhone este bazat pe platforma MSM8960 de la Qualcomm şi mai oferă 2GB memorie RAM, stocare internă de 32 sau 64 GB şi conectivitate 2G/3G/4G.
Terminalul va ajunge iniţial pe piaţa rusească, însă acesta va fi lansat pe restul pieţelor internaţionale în cel de-al doilea semestru al acestui an. Lista exactă a ţărilor în care acesta va fi oferit şi preţul de vânzare sunt momentan necunoscute, dar, în mod normal, nu există vreun motiv să nu ajungă şi în România.

Sursa : http://www.go4it.ro/

Carioca 3D care desenează cu plastic lichid, pe hârtie şi în aer


3Doodler este o alternativă mai ieftină la imprimanta 3D, ce îţi permite să desenezi cu mâna liberă pe hârtie sau chiar în aer, obţinând veritabile schiţe 3D pentru obiecte din lumea reală sau din imaginate.
  În loc de cerneală, carioca 3Doodler este alimentată cu un fir din plastic colorat, ce este încălzit până la punctul de topire chiar înainte de aplicare. Un ventilator cu jet de aer rece suflă prin vârful cariocii şi asigură solidificarea aproape instantanee a plasticului deja aplicat, permiţând desenarea atât în plan orizontal pe coala de hârtie, dar şi deasupra acesteia, construind veritabile machete 3D.

Formele realizate cu 3Doodler sunt confecţionate din acelaşi tip de plastic folosit la imprimante 3D, un material durabil, flexibil şi stabil în timp.
La fel ca şi cu un set de carioci obişnuite, putem desena în diferite culori schimbând firul din plastic cu care alimentăm carioca 3Doodler. Diferenţa este că desenele realizate pot fi desprinse de pe coala de hârtie pe care au fost începute şi asamblate în aer pentru a forma machete 3D, folosind pentru lipire carioca 3Doodler.
Rezerva de plastic pentru carioca 3Doodler Rezerva de plastic pentru carioca 3Doodler

  În afară de rezerve cu fir din plastic, carioca 3Doodler are nevoie şi de o sursă de alimentare externă, capabilă să furnizeze curentul necesar pentru încălzirea plasticului şi ventilatorul cu jet de aer.

Sursa : http://www.go4it.ro

Medicul viitorului, un prototip construit de un elev roman in cadrul programului educational Tech School

Medicul viitorului, un prototip construit de un elev roman in cadrul programului educational Tech School


Elevii romani utilizeaza tehnologiile digitale pentru a revolutiona medicina, energia si educatia
Chirurgia robotica este unul dintre domeniile de viitor ale tehnologiei cu impact in lume – in tara noastra s-au efectuat pana in prezent peste 600 de operatii ce utilizeaza aceasta tehnologie. Numarul acestora si capacitatea de a realiza operatii la distanta ar putea creste exponential in urmatorii 5 ani datorita proiectului mainii bionice, realizat de elevul roman Constantin Voiniciuc. Astfel, utilizarea noilor tehnologii cu impact in medicina, energie sustenabila sau educatie digitala devine esentiala pentru avansarea si inovarea in aceste domenii.
Programul educational Tech School, initiat de UPC Romania in 2012, a anuntat cei 4 castigatori ai competititiei nationale de proiecte, ale carei premii au o valoare totala de 18.000 EURO. Premiile constau in bugete alocate pentru implementarea proiectelor clasate pe primele trei locuri si o excursie in tabara organizata de NASA – premiul special acordat unui proiect de astronomie. „Robo Hand”, proiectul mainii bionice realizat de Constantin Voiniciuc, este marele castigator al primei editii Tech School.
Prin amplificarea fortei si controlului mainii robotice, Constantin poate determina transformari la nivelul chirurgiei romanesti, mana robotica putand fi un prototip utilizat pe scara larga in operatiile de extrema precizie si in domeniul telemedicinei in interventiile de la distanta. Bugetul de 7.000 EURO pe care l-a castigat il va ajuta pe Constantin Voiniciuc, elev in clasa a XII-a in Botosani, sa dezvolte si sa implementeze o versiune avansata a prototipului la care lucreaza deja din timpul competitiei.
Costin Costea, elev in clasa a X-a in Slobozia, creatorul tricoului de la care iti poti incarca telefonul mobil, are, de asemenea, un prototip in lucru. Modul in care generatia actuala percepe si utilizeaza energia conventionala poate fi transformat definitiv prin dezvoltarea acestui tip de inventie.’, spune Costin. Cu ajutorul celor 5.000 EURO, ghidat de sfaturi din partea mentorilor si specialistilor Tech School, el va putea sa extinda capabilitatile de utilizare ale tricoului la alte dispozitive mobile si sa optimizeze timpii de incarcare. Costin are, astfel, in plan sa devina unul din promotorii, in Romania, ai tendintei globale de tehnologie ce interactioneaza cu imbracamintea oamenilor.
Mi-am dorit sa creez o aplicatie care sa determine o tendinta printre tinerii din Romania. Prin iGrammar, ei pot sa invete mult mai usor si mai natural regulile limbii romane.’, spune Florin Gheorghe, elev in clasa a XII-a in Ploiesti, a carui aplicatie – iGrammar – realizeaza automat online analize de sintaxa si de corectitudine a topicii. El planuieste sa utilizeze grant-ul de 3.000 EURO pentru a dezvolta o suita de aplicatii pentru PC-uri si dispozitive mobile in domeniul gramaticii si vocabularului, domeniu ce a cunoscut un declin in ultimii ani in Romania.
Ideea de a creea un observator mobil pentru copiii din localitati ce nu beneficiaza de observatoare astronomice i-a adus lui Miriam Buzgau premiul special Tech School, la categoria astronomie. Miriam a castigat o participare la tabara de vara organizata de Kennedy Space Center – centrul educational al NASA, premiu care valoreaza aproximativ 3.000 de EURO. Ea va avea astfel oportunitatea sa cunoasca cele mai noi si importante tehnologii digitale in domeniul intelegerii astronomiei pentru generatiile actuale.
Cu Tech School am reusit sa descoperim tineri extraordinari si idei indraznete, sa facem cunoscute proiectele lor inovatoare – combinatia ideala intre creativitate si tehnologie. Inovatia este pentru noi, UPC, un modus vivendi. Iar tinerii din Tech School au dovedit ca acest lucru este valabil si pentru ei. Cred ca cea mai mare realizare Tech School si motivul principal de mandrie pentru UPC este ca am reusit sa aducem in atentia tuturor potentialul enorm al generatiei actuale de tineri, care inoveaza si folosesc tehnologiile intr-o varietate de moduri creative si cu o usurinta uimitoare. Suntem aici pentru a-i sustine in continuare, a le oferi platforma si resursele de care ei au nevoie pentru a-si duce mai departe visurile. Cred ca spiritul inovator al acestei generatii si potentialul pe care il are pot fi un adevarat brand pentru tara noastra”, declara Severina Pascu, CEO UPC Romania.
Cred ca odata cu Tech School, copiii din Romania nu mai trebuie doar sa viseze la urmatoarele inventii. Platforma, mentorii, comunitatea formata si acum, cei 4 castigatori sunt tot atatea motive pentru ca ei sa inceapa sa imagineze si sa creeze cu adevarat tehnologii care sa ne impacteze viata din prezent si sa ne determine sa ne gandim la cum va arata viitorul datorita lor”, declara Aurora Simionescu, Einstein Fellowship la Stanford / NASA.
Tech School are la baza o competitie pe 3 arii ale tehnologiei – programare, robotica si astronomie. In aceasta competitie au participat copii de gimnaziu si liceu care si-au inscris pe platforma TechSchool.ro ideile despre cum pot schimba viata de zi cu zi a oamenilor prin tehnologie. Ei au concurat pentru 4 premii, 3 dintre acestea constand in implementarea propriilor proiecte, premiul special fiind participarea in tabara de vara pentru elevi organizata de NASA.
Competitia de proiecte din cadrul programului educational Tech School a beneficiat de un juriu international in cadrul caruia au analizat fezabilitatea si ingeniozitatea proiectelor oameni de stiinta romani, mentori in cadrul programului, precum Adrian Stoica – Advanced Robotics Research la NASA/JPL, Aurora Simionescu – Einstein Fellowship Research, Stanford/NASA, Adrian Buzatu – cercetator in cadrul proiectului Atlas la CERN, Catalin Buliga – CTO al UPC Romania si Alin Jderu, multiplu premiat in cadrul concursurilor internationale de robotica.
In cadrul programului, peste 220.000 de pasionati de tehnologie au interactionat pe platforma online in primele 6 luni de la lansare. In jurul celor 3 domenii de tehnologie s-a format o comunitate activa de 3.700 utilizatori si promotori ai Tech School care au generat peste 530 de proiecte. Tinerii au acces in continuare pe TechSchool.ro la stiri, tutoriale, materiale video si interviuri din aria celor mai noi tehnologii.

Sursa : http://www.yoda.ro

Specificatiile complete Kinect 2 ajung pe internet


Un gadget care va face ravagii dupa lansarea urmatorului Xbox este Kinect 2, cea de a doua generatie a popularului senzor.
Microsoft Kinect 2 specificatii
Din cate se pare, urmatoarea generatie a senzorului Kinect va fi livrata in pachet cu fiecare consola XBOX 720. Aceasta informatie vine in conditiile in care nu avem inca nici o idee legata de data de lansare a noului XBOX.
Kinect 2.0 va folosi o interfata USB 3.0 in loc de 2.0 pentru a interactiona mai rapid cu consola. Sporul de performanta rezultat din noua interfata va micsora latenta de la 90 milisecunde la 60 milisecunde. Acesta va integra un nou senzor mult mai inteligent, pentru scanarea mediului ambiant prin infrarosu la o rezolutie de 512 x 424 pixeli. Noul senzor infrarosu va fi si mult mai eficient in a deslusi formele in conditii de iluminare scazuta.
Campul de vizibilitate va fi imbunatatit semnificativ in comparatie cu prima generatie, sarind pana la 70 de grade pe orizontala si 60 de grade pe verticala. Printre altele, noul Kinect va integra o camera capabila de capturi la o rezolutie de 1920 x 1080 cu 6 biti de culoare in format YUV. Streamul video capturat va fi limitat la 30 cadre pe secunda.
In practica, noul senzor va fi capabil sa citeasca in acelasi timp miscarile a 6 jucatori. Datorita campului vizual imbunatatit va fi mult mai eficient in spatii reduse si, in anumite conditii, va putea sa neglijeze si prezenta unor obiecte de mobilier. Nici macar nu va mai conta daca sunteti foarte scund sau foarte inalt, Kinect-ul va reactiona la fel de bine.

Sursa : http://playtech.ro

Facebook, Apple şi Google îşi unesc forţele în sprijinul medicinei


Fondatorul reţelei Facebook Mark Zuckerberg şi soţia sa Priscilla Chan, Sergey Brin din spatele Google şi soţia Anne Wojcicki, alături de un director Apple pe nume Art Levinson şi un investiror rus pe nume Yuri Milner şi-au unit forţele pentru alcătuirea şi finanţarea unei organizaţii non-profit cu un scop nobil.
Facebook, Apple şi Google îşi unesc forţele în sprijinul medicineiFacebook, Apple şi Google îşi unesc forţele în sprijinul medicinei

Organizaţia numită Breakthrough Prize Foundation se ocupă cu sprijinirea activităţilor de cercetare în domeniul medical, desfăşurate cu scopul de a vindeca boli şi extinde speranţa de viaţă a oamenilor peste nivelul la care se situează în prezent.
Pentru idealul propus, cei trei titani ai industriei pun la bătaie suma de 33 milioane dolari, din care vor fi acordate câte 5 premii anuale, fiecare în valoare de 3 milioane dolari, unor oameni de ştiinţă care prin activităţile desfăşurate reuşesc să aducă contribuţii importante în domeniul medicinei,biotehnologie şi alte domenii apropiate. Nu sunt aplicate restricţii de vârstă, iar câştigătorii care demonstrează progrese continuate în activităţile desfăşurate au posibilitatea să câştige premiul acordat de organizaţie în mod repetat.
  Pentru prima rundă de premii acordate în acest an fundaţia a mers chiar mai departe, alocând 11 premii de câte 3 milioane dolari fiecare, în semn de apreciere pentru munca unor cercetători în domeniul celulelor stem, ADN şi tratarea cancerului. Oamenii de ştiinţă desemnaţi câştigători intră automat în comitetul responsabil cu selectarea persoanelor premiate în anul următor.

Sursa : http://www.go4it.ro

HTC One si tehnologia UltraPixel. Cat de buna e camera foto de doar 4 MP a telefonului?

HTC One si tehnologia UltraPixel. Cat de buna e camera foto de doar 4 MP a telefonului?


Smartphone-ul are doar 4 MP, spre deosebire de concurentii sai, care au 8, chiar 13 MP.
HTC One, telefon lansat in urma cateva zile de cei taiwanezi, vine cu specificatii tehnice deosebite, insa ne atrage atentia camera lui foto. Aceasta foloseste tehnologia UltraPixel, spune compania, de aceea cei 4 MP ar fi suficienti. Competitorii lui HTC One au 8 sau 13 MP, daca nu aduce in discutie telefoanele PureView de la Nokia, care vin cu incredibila rezolutie de 41 MP.
Fotograful independent Calin Stan spune ca UltraPixel este doar o denumire de marketing la care au apelat cei de  la HTC pentru pixelii de dimensiuni mai mari decat media de pe senzorul lor:
"Teoria general acceptata este ca un senzor CMOS/CCD cu cat are dimensiunea fizica a pixelilor de pe suprafata sa mai mare cu atat acestia reusesc sa "absoarba" mai multa lumina. Asadar, cu cat pixelii sunt mai mari, cu atat senzorul respectiv va fi capabil sa produca rezultate mai bune in lumina slaba. Mai mult decat atat, senzorul lui HTC are doar 4 megapixeli, iar oficialii spun ca sunt suficienti pentru un motiv destul de banal: degeaba ai 8, 10 sau 16 megapixeli daca majoritatea fotografiilor vor fi vizualizate pe ecranul telefonului sau pe un monitor de laptop/pc care are o rezolutie mult mai mica (un monitor Full HD de laptop are o rezolutie echivalenta a 3 MP)"
Cu alte cuvinte, cei de la HTC au pus pe senzorul lor doar 4 milioane de pixeli dar, in acelasi timp, au avut spatiul pentru a-i face mai mari si mai sensibili la lumina. Pe un senzor de aceeasi marime, cei de la Samsung sau de la Apple au inghesuit 8 MP.
"Este evident ca, cel putin la nivel teoretic, senzorul lui HTC One ar trebui sa ofere o calitate mult mai buna a imaginilor decat senzorii actuali. Iar HTC "sacrifica" numarul de megapixeli tocmai pentru a obtine avantajul unor imagini de calitate superioara in fata concurentei. Este si o metoda buna de a educa potentialii clienti in privinta unui aspect controversat: megapixelii nu conteaza. Dar calitatea, da!", mai spune fotograful Calin Stan

Sursa : http://www.yoda.ro

PlayStations 4, anuntata oficial azi-noapte. Nu se stie cum arata, dar avem specificatiile

PlayStations 4, anuntata oficial azi-noapte. Nu se stie cum arata, dar avem specificatiile


PlayStation 4 este succesoarea lui PlayStation 3, consola lansata in noiembrie 2006
Sony a prezentat, in aceasta noapte, la New York noua consola PlayStation 4. Jurnalistii prezenti la eveniment au fost nemultumiti ca n-au reusit sa si vada cum arata produsul. Compania a prezentat insa specificatiile noi succesoare a lui PlayStation 3, lansata tocmai in noiembrie 2006.

La gala de la New York, compania producatoare a prezentat dotarile tehnice ale noii PlayStation 4. Daca le comparam cu cele ale PlayStation 3, se vede clar ca cei de la Sony au imbunatatit punctele slabe ale produsului, dar si-au si consolidat punctele forte.
Asa cum era de asteptat, specificatiile noii console sunt generoase: procesor AMD Jaguar octo-core x86-64 cu 1.84 Teraflop AMD Radeon cu 18 unitati de procesare, 8GB de RAM GDDR5, harddisk intern, porturi USB 3.0, HDMI si Ethernet.
PlayStation 4 vine impreuna cu controllerul DualShock 4, care are touchpad capacitiv, un light bar cu 3 LED-uri, giroscop pe 3 axe, accelerometru pe 3 axe, vibratie, difuzor mono, port micro USB, port pentru casti, baterie de 1000mAh.
De asemenea, PlayStation 4 Eye camera, are doua camere 1280x800 cu f/2.0 cu focus fix, distanta minima de focalizare de 30 cm si unghi de vedere de 85 de grade.
La evenimentul de la New York s-a mai spus ca noua consola le va permite utilizatorilor sa joace jocuri in cloud si sa faca schimb de fisiere video cu prietenii. In plus, o atentie deosebita le este acordata retelelor sociale, existand chiar si un buton de share pe controller.
Pe ecranele din sala de desfasurare a conferintei de presa au fost proiectate si cateva jocuri, intre care Knack, DriveClub sau The Witness. Principala problema a lui PS4, este ca nu vei putea juca jocurile pentru PS3.

Deocamdata, compania nu a spus nici pretul noii jucarii, si nici data lansarii. A anuntat, totusi, ca PlayStation 4 va fi disponibila in sezonul sarbatorilor de iarna.

Sursa : http://www.yoda.ro

O noua panorama a Londrei depaseste recordul mondial


Desi nu este prima panorama asupra careia atragem atentia, nimic nu se cumpara cu o panorama care a depasit recordul mondial la capitolul dimensiune si complexitate.
BT Tower londra panorama record
Este incredibila calitatea la care pot captura imagini cateva aparate foto in momentul in care sunt integrate intr-o instalatie cu scopul de a crea o panorama. Intitulata BT Tower London Panorama, creatia din imagine este formata din 48.640 de imagini si are in total 320 gigapixeli. Fiecare imagine care a stat la baza creatiei a fost facuta cu un Canon EOS 7D.  In plus, rezultatul final este o imagine panoramica la 360 de grade.
Pentru a intelege amploarea efortului implicat in proiect este suficient sa aveti in vedere ca imaginea rezultata este de aproximativ 60.000 de ori mai mare decat o imagine imortalizata cu un iPhone. Tiparit la rezolutie 100%, rezultatul finalar putea impacheta aproape intregul palat Buckingham.
Si sa nu credeti ca astfel de imagini isi pierd interesul dupa 10 minute de la primul click, este bine de stiut ca btlondon2012.co.uk/pano este calea catre un concurs. Daca reusiti sa gasiti in intreaga panorama o mascota BT intitulata Buzby, ati castigat un iPad, o calatorie la turnul BT si un abonament pe un an la internet, daca sunteti in Anglia. Primul care atinge performanta descrisa mai sus castiga automat premiul. In plus, primii clasati sunt introdusi intr-un concurs cu o alta extragere.

Sursa : http://playtech.ro

LG prezintă Optimus F5 şi Optimus F7, două terminale Android mid-range cu LTE


Deşi Mobile World Congress 2013 încă nu a început, LG a dezvăluit deja actualizarea familiei de terminale Optimus L, şi a recidivat acum cu prezentarea celor două modele din gama Optimus F. Atacând sectorul mid-range, Optimus F5 şi Optimus F7 oferă ecrane mari, procesoare dual-core şi conectivitate LTE.
Cel mai mare membru al gamei este Optimus F7. Acesta va oferi un ecran cu diagonală de 4,7” cu panou True HD IPS şi rezoluţie de 1280 x 720 pixeli.  Terminalul va folosi o platformă hardware dual-core tactată la 1,5 GHz şi va oferi o memorie RAM cu o capacitate de 2 GB, stocare internă de 8 GB, slot MicroSD, cameră foto cu senzor de 8 MP şi cameră frontală de 1,3 MP. Carcasa, care are dimensiuni de 131.7 x 68.2 x 9.6mm, va ascunde o baterie cu o capacitate de 2540 mAh.
Cei care doresc un model mai compact vor putea opta pentru Optimus F5, acesta urmând să ofere un ecran IPS de 4,3” şi rezoluţie de 960 x 540 pixeli într-o carcasă cu dimensiuni de 126.0 x 64.5 x 9.3mm. Cu specificaţii inferioare, Optimus F5 va folosi un procesor dual-core tactat la 1,2 GHz, o memorie RAM cu o capacitate de 1 GB, 8 GB de stocare internă, slot MicroSD, cameră foto de 8MP, cameră frontală de 1,3 MP şi o baterie cu o capacitate de 2150 mAh.
Ambele terminale vor rula Android 4.1.2, la care se adaugă particularizările specifice ale producătorului. Acestea includ QSlide, care permite rularea a două aplicaţii full-screen în paralel, Live Zoom, QTranslator şi QuickMemo.
Optimus F5 va ajunge în Europa în trimestrul doi al acestui an, în timp ce Optimus F7 va avea o disponibilitate mai redusă şi va fi lansat ulterior. Preţurile sunt necunoscute în acest moment.

Sursa : http://www.go4it.ro