joi, 28 martie 2013

Viata lui Steve Jobs, subiect pentru benzile desenate japoneze

Viata lui Steve Jobs, subiect pentru benzile desenate japoneze


Biografia cofondatorului companiei Apple a fost adaptata pentru manga de Mari Yamazaki, un desenator cunoscut si premiat in Japonia.
Cartea pe care Walter Isaacson a scris-o despre Steve Jobs ajunge in luna aprilie in chioscurile si magazinele din Japonia sub forma de benzi desenate. Primul numar al revistei incepe cu intalnirea dintre co-fondatorul Apple si Isaacson, intalnirea de la care a plecat ideea scrierii biografiei.

"Deci, Walter", "Da?", "Vrei sa scrii biografia mea?", "Biografia ta?", "Exact", sunt cateva dintre dialogurile din prima parte a povestii adaptata pentru manga de un premiat autor japonez, Mari Yamazaki. Nu se cunoaste, inca, pe cate numere de revista se va intinde biografia unuia dintre cele mai mari genii din tehnologie.

Biografia scrisa de Walter Isaacson a fost publicata in 2011, la mai putin de trei saptamani de la moartea lui Jobs. Volumul a devenit instantaneu best-seller, nu mai putin de 37.000 de exemplare vanzandu-se in primele cinci zile de la lansare.

Apple brevetează iPhone-ul cu ecran mulat, care îmbracă toată carcasa


Apple pare să aibă planuri mari pentru viitorul seriei de telefoane iPhone.
În cea mai recentă aplicaţie pentru patent, compania descrie un iPhone cu ecran mulat, ce pare să înconjoare întreg corpul telefonului.
Apple brevetează iPhone-ul cu ecran mulat, ce îmbracă toată carcasaApple brevetează iPhone-ul cu ecran mulat, ce îmbracă toată carcasa

Posibil cu ajutorul unei noi generaţii de ecrane flexibile , bazate pe tehnologie AMOLED, conceptul de design presupune crearea unui iPhone ce contopeşte carcasa şi ecranul touch într-un ansamblu cu funcţionalitate aproape nelimitată. Practic, în loc de butoane fizice vom avea butoane virtuale care pot apărea oriunde pe laturile sau spatele telefonului, în funcţie de nevoi. Spre exemplu, la deschiderea player-ului media vor apărea butoane pentru derularea melodiilor şi volumul sonor, iar pentru camera foto sunt oferite butoane dedicate pentru zoom şi captură.
Toate acestea vor permite construirea unui iPhone perfect neted, cu o carcasă fără urme de îmbinare sau butoane proeminente, compusă doar din suprafeţe touch ilustrate folosind ecranul AMOLED.
iPhone cu butoane virtuale, care pot apărea oriune pe carcasăiPhone cu butoane virtuale, care pot apărea oriune pe carcasă

Aplicaţia pentru brevet mai face referire la prezenţa unui sistem de recunoaştere facială şi o metodă pentru suprapunerea mai multor ecrane semi-transparente într-un ansamblu care să poată induce diferite efecte vizuale, printre care şi aparenţa unui mediu 3D. Printre altele, sistemul ar putea fi folosit şi pentru suprapunerea de informaţii peste imaginea afişată de ecranul aflat în plan inferior, construind un fel de interfaţă tridimensională ce pare să plutească deasupra imaginii principale.
Apple prezintă mai multe variante de design pentru carcasă, bazate pe diferite forme geometrice. Dispozitivele ar putea include şi capace detaşabile, sub care se ascunde un conector ce permite unirea mai multor dispozitive într-un ansamblu cu funcţionalitate extinsă.
Apple iPhone - mai multe variante de design pentru carcasă, bazate pe diferite forme geometriceApple iPhone - mai multe variante de design pentru carcasă, bazate pe diferite forme geometrice

O altă inovaţie constă în modul în care dispozitivele interpretează atingerile suprafeţelor touch, deosebind comenzile aplicate în mod voit de atingerile care apar în timpul manevrării dispozitivului. Apple descrie o modalitate pentru detectarea orientării carcasei şi locaţia potrivită pentru afişarea de conţinut, folosind camere video încorporate şi sistemul de recunoaştere facială. În funcţie de aceste informaţii este stabilită şi distribuţia optimă a suprafeţelor touch, excluzând zonele care sunt acoperite în timp ce ţinem telefonul în mână.
În timp ce noua aplicaţie pentru patent pare să anunţe ambiţiile Apple către o reinventare a telefonului iPhone, nu trebuie să uităm că producătorul este renumit pentru obiceiul de a brevetatot felul de tehnologii fără intenţia de a le transpune prea curând în produse reale, aceasta fiind de fapt o modalitate o pentru a bloca folosirea unor tehnologii similare în produsele competiţiei.

Google Chrome 26 - corector ortografic, profiluri de utilizator multiple şi alte noutăţi


Web browser-ul Chrome a ajuns la versiunea 26, primind câteva funcţii noi, o interfaţă uşor retuşată şi mai multe remedii de securitate.
Lansat în versiuni pentru platformele Windows, Mac şi Linux, Google Chrome 26 introduce o funcţie numită “Ask Google for suggestions”, responsabilă cu verificarea ortografiei pentru mesajele email şi postările tastate în pagini web.
Modulul de corecţie ortografică utilizează setul obişnuit de dicţionare Google, completat cu suport pentru limbile Română, Coreeană, Tamil şi Albaneză. Acestora li se adaugă un dicţionar personalizat, al cărui conţinut este sincronizat pentru dispozitivele ataşate contului de utilizator Google.
Dacă mesajul tastat este în limba Engleză, atunci pe lângă ortografie mai putem verifica corectitudinea gramaticală şi modul de exprimare în contextul specific fiecărei propoziţii.
Noile funcţii de auto-corecţie pot fi activate dând click dreapta în câmpul de text pe care îl dorim verificat şi alegând apoi opţiunea Ask Google for suggestions din sub-meniul Spell-checker options.
Google Chrome 26Google Chrome 26

Versiunea Google Chrome pentru PC-uri Windows primeşte suport pentru utilizarea mai multor profiluri de utilizator pe acelaşi PC, între care putem schimba folosind o serie de scurtături create pe desktop.
Sub capotă, Google Chrome 26 ascunde o nouă versiune a motorului V8 şi Webit, precum şi o serie de11 remedii de securitate - dintre care două cu risc ridicat şi alte 4 considerate cu risc mediu.

O posibilă imagine cu Motorola X Phone - specificaţii noi


Ieri am aflat primele informaţii despre smartphone-ul pe care Motorola îl pregăteşte de când a fost preluată de Google. Deşi s-a vorbit despre o întreagă gamă de telefoane ascunsă în spatele X Phone, se pare că până la urmă vom vedea în noiembrie un singur model de top. Una din speculaţiile noi este că Google va prezenta smartphone-ul la conferinţa I/O din 15 mai.
Ceea ce vedem mai jos ar trebui să fie un smartphone cu ecran de 4.7” . Ieri am presupus greşit că Motorola va folosi un panou cu rezoluţie full HD. În mod ciudat, producătorul apelează la o rezoluţie mai mică, de 1280x768 pixeli, cu un raport de 16:9. Bateria de 4.000 mAh apare şi în lista de specificaţii de azi. De asemenea, certificarea IP57, pentru rezistenţă la apă şi praf este menţionată în această nouă rundă de zvonuri. Alături de ea apare Gorilla Glass 3 pentru protecţia panoului. Sperăm că lipsa cardului microSD va fi suplinită de o cantitate generoasă de memorie internă.
O randare ce-ar putea reprezenta viitorul Motorola X PhoneO randare ce-ar putea reprezenta viitorul Motorola X Phone

Probabilitatea ca imaginea de mai sus să fie o simplă randare a unui fan este destul de mare. Odată cu lansarea lui HTC One, este posibil ca mulţi să se îndrăgostit de carcasa din aluminiu. Pe de altă parte, designul de mai sus este foarte elegant. Sperăm să află mai multe detalii despre Motorola X Phone peste trei săptămâni, de la Google.

Informaţii noi despre Nexus 5 - ecran mai mic şi Android 5.0


Primele informaţii apărute despre Nexus 5  indicau faptul că smartphone-ul ar putea fi construit tot de LG. Se vorbea despre un ecran mare, de 5.2” şi rezoluţie full HD. Aceste zvonuri sunt contrazise de cele de ieri. Nexus 5 ar putea fi primul smartphone ce va rula sistemul de operare Android 5.0, cu nume de cod Key Lime Pie. De asemenea, terminalul nu va urma trendul actual cu rezoluţia full HD. Pe un ecran cu diagonala de 4.5” va fi dispusă o rezoluţie de 720x1280 pixeli. În plus, ecranul va acoperi 88% din partea frontală a telefonului, ceea ce înseamnă că Nexus 5 ar putea fi mai mic decâtactualul Nexus 4.
Deşi primele zvonuri vorbeau despre o platformă Qualcomm Snapdragon 800 , informaţiile recente pun pe lista de specificaţii un chipset Snapdragon 600 cu procesor quad core la 1,5 GHz. Alături de acesta am putea vedea o baterie de 2.800 mAh şi o cameră foto de 9 MP cu senzor de tip CCD. Pentru cei care nu sunt familiari cu această tehnologie, ea este folosită la senzorii de pe aparate foto DSLR şi mirrorless, fiind adoptată de curând şi de unele aparate foto compacte. În principiu, un senzor CCD va oferi imagini cu mai puţin zgomot, dar poate consuma mai mult decât unul CMOS.
Google Nexus 4, cu ecran de 4.7”, produs de LGGoogle Nexus 4, cu ecran de 4.7”, produs de LG

Această ultimă rundă de zvonuri despre Nexus 5 se încheie cu menţionarea producătorului. Acesta ar fi HTC şi nu LG aşa cum am auzit iniţial. Informaţiile de mai sus sugerează faptul că Google ar putea pregăti două terminale Nexus în paralel.  Modelul de top ar urma să fie produs de LG şi va veni cu un ecran full HD. Un al doilea model va veni de la HTC şi va avea ecran 720p. Suntem curioşi să vedem dacă Google va menţiona unul din aceste două terminale la viitoare conferinţă I/O din luna mai. 

Internetul a fost încetinit de cel mai mare atac cibernetic din istorie


Viteza Internetului la nivel global a fost afectată de curând de un atac cibernetic. Amploarea sa a depăşit cele mai mari atacuri cunoscute până acum şi a pus pe gânduri mulţi experţi. Mai mult, cel puţin cinci agenţii guvernamentale ale unor ţări investighează aceste atacuri. Totul a plecat de la o dispută între un grup ce luptă împotriva spam-ului şi o firmă de hosting. Ca şi în alte cazuri, metoda de atac folosită a fost DDoS (Distributed Denial of Service), ce inundă serverele ţintă cu o cantitate imensă de cereri pentru a le supraîncărca şi a le face să cedeze.
Jucătorii principali ai atacului au fost grupul anti-spam Spamhaus, cu sedii în Londra şi Geneva şi compania de hosting Cyberbunker din Olanda. Spamhaus actualizează o bază de date cu servere din întreaga lume, folosite pentru spam sau alte activităţi ilegale şi le blochează. Cyberbunker susţine că va oferi servicii de hosting sigure pentru oricine, atâta timp cât pe servere nu sunt puse materiale utile pentru terorişti şi pornografie infantilă. Vă puteţi imagina singuri ce tensiuni pot apărea între aceste două grupuri.
Un atac asupra serverelor DNS poate afecta mulţi utilizatoriUn atac asupra serverelor DNS poate afecta mulţi utilizatori

De curând, Spamhaus a blocat câteva servere deţinute de Cyberbunker şi conflictul a fost astfel declanşat. Un reprezentant al Cyberbunker a susţinut că Spamhaus face un abuz de putere şi nu ar trebui să decidă ce poate fi postat sau nu pe Internet. După această afirmaţie, cei de la Spamhaus au fost ţinta unor atacuri de tip DDoS din partea Cyberbunker şi a unor grupări de terorism cibernetic din Rusia şi Estul Europei.
Cum a afectat acest atac Internetul per ansamblu? Serverele ţintă au fost cele DNS (Domain Name System). Acestea fac legătura între denumirea site-ului (www.go4it.ro) şi adresa IP fizică (de tip 111.111.111.111) unde se găseşte informaţia de pe site. Hacker-ii au trimis cereri către aceste servere DNS, cereri ce păreau să vină din partea Spamhaus. Astfel, serverele Spamhaus au fost inundate de răspunsuri nesolicitate. Ele au rezistat datorită experienţei inginerilor de-acolo. Viteza cu care serverele DNS răspundeau la alte cereri justificate a scăzut. Atacurile au atins viteze de trafic de până la 300 Gbps. Conform celor de la Spamhaus, un atac de 50 Gbps ar pune la pământ infrastructura unei bănci mari.
Pentru a diminua din forţa atacului, mai multe companii internaţionale şi-au pus la dispoziţie resursele pentru a prelua din traficul acela imens. Printre acestea s-a numărat şi Google. Serverele spamhaus au reuşit să supravieţuiască deoarece sunt distribuite în multe locaţii de pe glob. Partea tristă este că aceste atacuri vor deveni din ce în ce mai frecvente. Spammer-ii şi grupurile implicate în criminalitate cibernetică sunt foarte interesaţi să lovească reţeaua de servere DNS pentru a-şi desfăşura nestingheriţi activităţile. Din cauza lor, utilizatorii de rând vor fi afectaţi.

Noul Google Translate merge si fara internet


Cu toate ca actualizarile introduse in  sau Google Maps sunt insignifiante de cele mai multe ori, exista insa si exceptii de la regula.
Google translate android offline
Desi isi asuma creditul pentru titlul de cea mai populara unealta de traduceri din lume,  semnificativ: lipsa posibilitatii de a functiona offline. Ca multe alte servicii Google, o conexiune la internet permanenta este obligatorie pentru a profita de pletora de functii din popularul translator. Afirmatiile de mai sus au fost valabile in intregime pana la momentul lansarii noului update la aplicatia gratuita Google Translate pentru Android.
Gandit ca o solutie pentru utilizatorii care se afla in roaming si vor sa se descurce mai bine intr-o tara straina, noua versiune de Google Translate pentru Android poate functiona si offline. Totul este sa descarcati unul sau toate cele 50 de pachete lingvistice cu o dimensiune medie de 150 MB. Cum era de asteptat, intregul ansamblu de functii din Google Translate nu va fi disponibil offline. O parte semnificativa din vocabular va fi insa acoperita. Pe partea de compatibilitate, noua versiune va fi disponibila tuturor utilizatorilor de Android 2.3 sau mai nou.
Pentru ca de ceva timp Google implementeaza functii noi in primul rand in iteratiile de Android ale serviciilor sale, ramane sa vedem cate luni de zile va dura pana vom vedea suport pentru Gooogle Translate Offline pe iOS.

Un centru de IT si industrii creative se va infiinta la Cluj-Napoca

Un centru de IT si industrii creative se va infiinta la Cluj-Napoca


Proiectul are valoarea de 10 milioane de euro, spun autoritatile locale.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anuntat, miercuri, ca in zona Lomb va fi construit un Centru Regional de Excelenta pentru Industrii Creative si IT, unde se vor putea produce filme, investitia ridicandu-se la circa 10 milioane de euro, potrivitMediafax.
Emil Boc a declarat ca s-a finalizat licitatia pentru constructia centrului, centru care "va dinamiza mediul de afaceri clujean si va raspunde nevoilor de dezvoltare inclusiv in domeniul cinematografiei".
"Cluj-Napoca va deveni un oras important din punct de vedere cinematografic, nu numai prin festivalurile de film TIFF si Comedy, ci si prin posibilitatea de productie cinematografică. Vor fi spatii pentru producţia de film si, daca lucrurile vor merge bine, intr-un viitor pe termen mediu, pe dealurile Lombului ne putem gandi si la un Hollywood de Cluj sau Buftea de Cluj. Proiectul are o valoare de circa 10 milioane de euro", a spus Boc.
Potrivit acestuia, in urma licitatiei organizata de Primarie, a fost declarata castigatoare asocierea dintre firmele Valve International cu RDV Construct, White Star International si Team Net Engineering, care a avut pretul cel mai scazut.
"Pretul iniţial de licitatie a fost estimat la 52 de milioane de lei, iar licitatia a fost adjudecata cu 42 de milioane de lei", a afirmat Boc. Durata de executie a Centrului Regional de Excelenta pentru Industrii Creative si IT este de 24 de luni.

Seful Research In Motion ataca iPhone. "E depasit tehnologic"

Seful Research In Motion ataca iPhone.  E depasit tehnologic


Thorsten Heins, chief executive la compania producatoare de terminale Blackberry a facut comentariile deloc magulitoare cu ocazia aparitiei pe piata americana a modelului Z10.
iPhone ar fi depasit din punct de vedere tehnologic, conform sefului Research In Motion care s-a lansat intr-un atac la adresa americanilor de la Apple. Thorsten Heins isi sustine afirmatiile spunand ca terminalul californienilor nu permite multitasking, in timp ce Blackberry Z10 o face.

Noul telefon al companiei canadiene a ajuns pe piata din Statele Unite jumatate de an mai tarziu decat pe alte piete. Heins a anuntat si ca versiunea cu tastatura qwerty a modelului va aparea peste trei luni.

Intarzierea lansarii Q 10 (cum se numeste noul terminal cu tastatura) impiedica reintrarea in joc a Reseasch In Motion, companie care a pierdut teren din cauza Apple si a nenumaratelor modele de smartphone-uri care functioneaza cu sistemul de operare Android.

Cum s-au livrat mai multe dispozitive Windows Phone decat iPhone-uri


Intr-un material publicat pe blogul Microsoft, Frank X. Shaw mentioneaza un fapt care la prima vedere pare absurd: s-au livrat . Pusa in context, afirmatia din titlu pare mai putin spectaculoasa decat ai fi tentat sa crezi ca este la prima vedere.
iPhone-uri Windows Phone
Intr-un post publicat zilele trecute de Vicepresedintele Microsoft, responsabil de Comunicatii in mediul Corporate, Frank X. Shaw a facut niste afirmatii care, in interval de cateva ore, au facut inconjurul lumii. Respectivele statistici se bazau pe cel mai recent studiu publicat de IDC.
Practic, totul a pornit de la ,, intr-un numar de tari si, in conformitate cu ultimul raport IDC, au fost livrate mai multe smartphone-uri cu WP decat BlackBerry in 26 de tari si mai multe decat iPhone-uri in 7.” Pentru ca intrebarile legate de cele sapte tari nu au intarziat sa apara, un oficial Microsoft nu a avut decat sa raspunda. Aparent, era vorba de Argentina, India, Polonia, Rusia, Africa de Sud, Ucraina si alte cateva tari dintr-un grup marcat nesemnificativ ca ,,restul Europei centrale si de est”.
Pentru ca respectiva performanta vizavi de vanzarile de iPhone a fost puternic scoasa din context, un reprezentant IDC a simtit nevoia sa detalieze si mai mult situatia. Acesta din urma a afirmat ca in Ucraina, Africa de Sud si ,,restul Europei centrale si de est”, performanta Windows Phone este departe de a fi un subiect de mandrie, cu o medie de 100.000 de dispozitive vandute in cel de-al patrulea trimestru din 2012. In plus, devansarea iPhone-ului in cele cateva piete ramase a avut loc, in egala masura, datorita succesului inregistrat de Nokia in acele tari de foarte multi ani si datorita faptului ca nu exista operatori care sa vanda iPhone-uri la preturi subventionate.
Cu alte cuvinte, desi suna bine in teorie, performanta inregistrata de Windows Phone nu este un motive de bucurie pentru Microsoft, intrucat rezultatele sunt mult mai insignifiante decat ai fi tentat sa crezi la prima vedere. Cel mai bun exemplu este situatia din America de Nord. Desi operatori puternici impreuna cu Nokia si Microsoft au investit puternic in reclama, doar 700.000 de terminale au fost vandute in trimestrul patru al anului trecut.