joi, 27 septembrie 2012

Google aniverseaza azi 14 ani de la lansare. Cum aratau primele versiuni

Google aniverseaza azi 14 ani de la lansare. Cum aratau primele versiuni


Motorul de cautare pe internet GOOGLE si-a modificat, joi, logoul pentru a marca cea de-a 14-a aniversare a sa, in noul doodle literele Google fiind scrise pe un tort cu lumanari.
Google Inc. este o corporatie americana multinationala, care detine cel mai popular motor de cautare pe internet. Compania a fost fondata in 1998 de doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page si Sergey Brin.
Google ofera o metoda simpla si rapida de gasire a informatiilor pe internet, avand o baza de date despre peste 8 miliarde de situri. Zilnic, motorul de cautare este consultat de milioane de oameni din intreaga lume.
Intre timp, Google si-a diversificat portofoliul, printre serviciile oferite numarandu-se Google Maps, Gmail, Google Earth, Google Chrome si reteaua de socializare Google Plus. De asemenea, Google detine site-ul YouTube.
Actiunile Google au atins un nou maxim record luni, 25 septembrie, pe bursa de la New York, de aproape 750 dolari, datorita optimismului investitorilor privind perspectivele de crestere ale veniturilor generate de companie din publicitatea pe internet, a transmis la momentul respectiv Bloomberg.
Astfel, Google a inchis luni la New York in urcare cu 2,1%, la 749,38 dolari, capitalizarea de piata a companiei fiind de peste 245 miliarde dolari la aceasta valoare. Cotatia bursiera a companiei a avansat cu 16% in acest an si este la cel mai ridicat nivel de la listare, in august 2004.
Google se bucura de cresterea cererii pentru serviciile pe care le ofera in domeniul publicitatii pe internet, inclusiv pe segmetnul serviciilor de internet mobil.
Google a deschis, la 1 noiembrie 2010, un birou in Bucuresti, echipa din Romania fiind coordonata de Dan Bulucea.
Doodle-urile sunt reprezentari ocazionale ale logoului afisat pe prima pagina Google (www.google.ro), ce au acompaniat de-a lungul anilor toate cautarile online facute de utilizatorii Google din intreaga lume.
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.
in 1998, fondatorii Google - Larry si Sergei au participat la festivalul Burning Man din desertul Nevada. Pentru ca au vrut sa-si anunte utilizatorii ca vor fi plecati in acea perioada, au adaugat emblema festivalului in spatele logoului Google. Primul doodle astfel creat a fost unul relativ simplu, dar ideea de a decora logoul companiei cu ocazia unor evenimente extraordinare a fost neasteptat de bine primita de catre utilizatorii Google, care au apreciat natura jucausa a acestor modificari, scrie agentia de presaMediafax.
1996

1998

1999

SPECTACOL Fenomenul astronomic "ODATĂ ÎN VIAŢĂ" la care vom fi martori în 2013

Un eveniment astronomic extrem de rar va avea loc în 2013, notează Daily Mail. Cometa ISON vizitează sistemul solar şi, ţinând cont că va fi mai strălucitoare decât Luna, va oferi pământenilor o privelişte fabuloasă



Cometa ISON va fi vizibilă la sfârşitul anului 2013 / FOTO: eso.org

Cometa ISON se îndreaptă spre interiorul sistemului solar şi va ajunge în apropierea Pământului la sfârşitul anului viitor. Astronomii spun că va întrece în strălucire "cea mai mare cometă a secolului trecut", cometa McNaught, care strălucea mai intens decât planeta Venus în momentul în care a trecut pe lângă Pământ, în 1965.

Specialiştii spun că ar putea fi mai luminoasă chiar şi decât Luna şi că ar putea fi vizibilă în timpul zilei. Pămîntenii din emisfera nordică vor putea urmări cometa de la sfârşitul lunii noiembrie până la începutul lui decembrie.

Dacă va supravieţui trecerii pe lângă Soare, cometa ISON se va îndepărta iarăşi de interiorul sistemului solar şi se va mai întoarce în câteva mii - sau poate milioane - de ani.


Cum printezi 100 de pagini cu 1 RON. Epson a lansat in Romania peste 40 de produse

Cum printezi 100 de pagini cu 1 RON. Epson a lansat in Romania peste 40 de produse


Mai mic, mai eficient si mai ieftin. Acestea sunt cele trei coordonate care descriu noile gadgeturi lansate, miercuri, in Romania de Epson.
Imprimantele care tiparesc 1.000 de pagini cu 2 euro si proiectoarele au fost vedetele evenimentului Epson Business Roadshow, prin care compania japoneza a lansat in Romania nu mai putin de 40 de produse adresate atat consumatorilor casnici, cat si firmelor mici sau multinationalelor.
Cu 7% din profit investit in cercetare, Epson se poate lauda cu cateva inovatii, dar si cu peste 100 de produse lansate in fiecare an, sustine Jean-Marie Lacroix, vicepresedinte Epson, prezent la evenimentul de la Bucuresti. Compania a realizat vanzari de 4 milioane de euro in primul semestru al acestui an, in Romania.

Imprimante de cursa lunga, ce printeaza ieftin
Pentru studenti si pentru firmele mici, Epson a lansat la Bucuresti 5 imprimate din seria L: L110, L210, L300, L355 si L550. Ele li se adreseaza celor care tiparesc mult, dar sunt interesati nu doar de calitate, ci si de costuri. Modelele prezentate miercuri sunt cu 12% mai mici si pot tipari cu cerneala initiala pana la 12.000 de pagini monocrom si 6.500 de pagini color. Acestea se instaleaza usor, iar doua dintre ele, L355 si L550, au Wi-Fi.
Cei care doresc sa tipareasca numai alb-negru, pot studia gama de imprimante CISS M. Gadgeturile acestea vor fi dotate cu recipiente de cerneala de 140 de ml si vor avea costuri de listare extrem de scazute: daor 2 euro pentru 1.000 de pagini.
Imprimante care sa foloseasca tehnologia CISS au fost prezentate de Epson in prima parte a acestui an. Continuous Ink Supply System permite listarea la costuri reduse. Concret, cerneala nu se mai afla in cartuse speciale, ci in rezervoare externe.
"Epson este singurul brand de pe piata care are sistemul CISS cu cerneala originala. Noi suntem singurii care oferim solutia cap-coada. Avantajul este major: costuri foarte scazute, 7 bani pentru o pagina alb-negru si 25 de bani pentru o pagina color. Un recipient de 70 ml costa 29 RON. Preturile acestor imprimante pornesc de la 600 RON", spune Alina Silvestru, Marketing Services Specialist la Epson Romania.
Pe langa seria L, Epson lansat si noua gama de imprimante compacte cu jet de cerneala Expression, care vin cu conectivitate Wi-Fi, copiator si scanner. Expression Photo li se adreseaza pasionatilor de fotografie care vor sa realizeze printuri durabile si de calitate. Gama Expression Premium Series este destinata familiilor care isi doresc tot ce este esential in materie de imprimare a fotografiilor si a documentelor la domiciliu. Aceasta gama de imprimante functioneaza cu noile cerneluri Claria, care ofera cea mai buna calitate a printurilor la cele mai avantajoase costuri. 
Epson WorkForce si WorkForce Pro reunesc imprimante pentru utilizatorii business. Ele ofera tiparituri rezistente la umezeala si cu uscare rapida, datorita cernelurilor DURABrite Ultra Ink. Noile modele se disting prin dimensiunile compacte si prin introducerea unor tehnologii precum suita Epson Connect, Google Cloud Print si Apple AirPrint. In plus, datorită rezervoarelor de cerneala individuale, imprimantele Epson WorkForce si WorkForce Pro ofera flexibilitate si fiabilitate in utilizare.

Imprimante large format 
SureColor SC-S36010, SC-S56010 si SC-S76010 sunt pentru profesionistii din domeniul tiparului, alaturi de noile SureColor SC-T3000 si SC-T5000 concepute pentru utilizarea CAD, GIS si POS. Creata pentru a oferi printuri de cea mai bună calitate fara a dauna mediului, Epson SC-S30610 (foto) propune cel mai mic cost de exploatare si permite extinderea gamei de servicii oferite de firmele de productie publicitara, de cele specializate in producerea de semnalistica, de copy shop-uri si de centrele dedicate reproducerilor de arta.

Lider pe domeniul proiectoarelor
Epson are in tara noastra o cota de piata de 33% pe segmentul proiectoarelor. "Pentru prima jumatate a anului, acestea (n.r. vanzarile) au crescut cu 20% peste nivelul inregistrat anul trecut si ne asteptam ca tendinta sa se mentina si pentru restul anului”, a declarat Simona Decuseara, National Sales & Marketing Manager Epson Romania.
Cele mai vandute modele de proiectoare au rezolutiile SVGA si XGA, si costa intre 500 si 550 de euro. Cautate, insa, sunt si modelele WXGA.
Cei care doresc sa urmareasca filme pot incerca Epson EH-TW9100W, care transforma sufrageria intr-un cinematograf. Modelul, echipat cu cea mai avansata tehnologie wireless, ofera imagini Full HD (1080p) 2D si 3D. Utilizatorii pot conecta direct laptopurile si Blu-Ray player-erele prin Wi-Fi sau, in mod alternativ, dispozitivele care nu suporta aceasta tehnologie pot fi conectate la transmitatorul HD al proiectorului.
Epson intra pe piata romaneasca si cu noile proiectoare din gama Z, cu o luminozitate de 10.000 ANSI lumeni, potrivite pentru salile de conferinta, pentru muzee, pentru amfiteatrele din universitati, spatii comerciale sau pentru segmentul institutional.

STUDIU. Cât de important este micul dejun asupra performanţelor şcolare ale copiilor



Copiii care vor să aibă rezultate bune la şcoală nu ar trebui să renunţe la prima masă a zilei. Aceasta este recomandarea oamenilor de ştiinţă care au demonstrat în repetate rânduri că micul dejun ajută la creşterea performanţelor şcolare.

O echipă de cercetători din Canada au constatat, în urma unui studiu realizat pe o perioadă de doi ani, în care au fost implicaţi 6.000 de copii, că elevii care aveau o dietă echilibrată au obţinut rezultate mai bune la şcoală şi erau mai sociabili decât cei care nu mâncau de dimineaţă.

Pe parcursul cercetării, specialiştii au observat îmbunătăţiri semnificative atât în rezultatele obţinute la ortografie, dar şi la matematică. Elevii care luau micul dejun au avut rezultate cu 10% mai bune la aceste materii faţă de cei care nu mâncau de dimineaţă. Experţii sunt de părere că după perioada nopţii în care nivelul de energie scade, micul dejun îi ajută pe copii să se concentreze mai bine la activităţile şcolare.

Un sumar al altor 47 de studii menţionate de Nestle Nesquik Plus care au analizat relaţia dintre micul dejun, greutatea corporală şi performanţa şcolară, au demonstrat că în cazul copiilor care luau micul dejun în mod regulat s-a observat o stare de bine generală şi, de asemenea, un echilibru nutriţional la nivelul organismului.

Experţii spun că este recomandat ca părinţii să le ofere zilnic celor mici un mic dejun echilibrat ce conţine alimente diversificate precum fructe, legume, cereale, ouă sau lactate care sunt în special bogate în fibre, proteine, vitamine şi minerale. De asemenea, un pahar de lapte preparat cu Nesquik Plus cacao instant poate fi inclus în meniul zilnic, fiind o gustare hrănitoare şi delicioasă, oferindu-le în acelaşi timp copiilor peste 30% din cantitatea zilnic recomandată de calciu şi minim 15% din doza zilnică recomandată din vitaminele C, E, B1, B3, B5, B6 si B9.

Rata satisfacţiei utilizatorilor iOS, în scădere uşoară


Noul terminal iPhone 5 de la Apple are o serie de necazuri, utilizatorii reclamând probleme cu camera fotocarcasa din aluminiu şi puterea semnalului wireless, însă nici componenta software nu este ferită de critici.
După cum mi-am exprimat opiniile acum câteva zile, sistemul de operare iOS 6 ar putea fi considerat o actualizare bună, dar insuficient de importantă pentru a merita o incrementare majoră a numărului de versiune. Acest aspect, coroborat cu criticatele hărţi a căror calitate este îndoielnică, a dus pentru prima dată la scăderea ratei de satisfacţie a utilizatorilor.
Conform studiului făcut de compania On Device pe un eşantion de 16.000 de utilizatori de iPhone, rata satisfacţiei utilizatorilor a cunoscut o uşoară scădere faţă de cea primită de versiunea anterioară. Scăderea este foarte mică, de la 7,75 la 7,65 puncte, fiind însă prima scădere înregistrată de acest indicator de la lansarea primei versiuni a acestui sistem de operare. Aceasta este totuşi mai mare decât rata satisfacţiei atinsă de versiunea 4.0, însă Apple poate ar trebui să se gândească de două ori înainte să introducă cu linguriţa opţiuni noi din 12 în 12 luni.
Rata satisfacţiei utilizatorilor iOS, în uşoară scădereRata satisfacţiei utilizatorilor iOS, în uşoară scădere


Avioanele americane fără pilot vor deveni total independente

Flota americană de avioane fără pilot urmează să fie înlocuită cu o nouă generaţie de roboţi mai rapizi şi mai inteligenţi care vor opera fără intervenţia umană, beneficiind de o autonomie tot mai mare, care impune numeroase probleme morale şi juridice.



Avioanele americane fără pilot vor deveni total independente (Imagine: Mediafax foto/AFP)
La ora actuală, avioanele fără pilot de tip Predator şi Reaper sunt controlate, uneori la o distanţă de mii de kilometri, de către un pilot prin intermediul unei manşe. Însă, în contxtul investiţiilor masive ale Pentagonului în "autonomia" sistemelor de armament robotizate, oamenii de ştiinţă prevăd că, în viitor, dispozitive aeriene, terestre sau submarine vor opera cot la cot cu omul, cu o supervizare minimă.
"Înainte erau oarbe, surde şi proaste. Acum începem să le facem să vadă, să audă şi să simtă", explică Mark Maybury, conducătorul cercetătorilor din cadrul forţelor aeriene americane, potrivit căruia oamenii vor mai interveni doar pentru a da un ordin punctual.
În opinia lui Peter Singer, un expert în armament robotic şi autorul lucrării "Wired for War", rolul omului "trece de la cel de operator la distanţă la cel de supervizor sau «manager», care lasă tot mai mult frâiele" robotului.
În pofida progreselor tehnologice, Pentagonul dă asigurări că utilizarea armamentului va rămâne sub controlul omului.
"Progresele permise prin ştiinţă, nevoile politice şi de pe câmpul de luptă ne conduc în ţinuturi unde juristul nu este încă pregătit să meargă", constată totuşi Peter Singer.
În următorul deceniu, progresele informatice ar urma să permită avioanelor fără pilot să zboare în mod autonom, ca "extreme robotice" ale avioanelor clasice, prevede Werner Dham, un fost conducător al cercetătorilor din cadrul forţelor aeriene.
În deşertul din Arizona (sud-vest) au început deja experimente cu elicoptere de atac de tip Apache, care zboară în formaţie cu elicoptere fără pilot.
"Nu suntem foarte departe de a avea un singur elicopter care să zboare cu o formaţie completă de elicoptere fără pilot", explică Werner Dahm, în prezent profesor la Universitatea Arizona. "Suntem mult mai aproape decât îşi imaginează majoritatea oamenilor", subliniază el.
Aceste noi tehnologii au afectat doctrina forţelor aeriene. Timp de decenii, piloţii erau formaţi să facă faţă unui inamic zburând mult deasupra teritoriului inamic sau bombardând o ţintă.
De-acum înainte, scenariile iau în calcul îmbinarea unor sisteme diferite, spre exemplu avioanele fără pilot bruind apărarea antiaeriană inamică, în timp ce avioanele pilotate se ocupă de bombardarea propriu-zisă.
Alte avioane fără pilot "de unică folosinţă" şi mai mici ar putea ca, pe viitor, să fie lansate de la bordul unui alt aparat pentru a îndeplini o sarcină precisă, după care să se prăbuşească la sol.
Principalul obstacol tehnic în calea cercetătorilor de la Pentagon rămâne, însă, să poată furniza o garanţie că dispozitivele cele mai autonome nu vor comite erori cu consecinţe potenţial catastrofale.
"Trebuie să arătăm că sistemul nu va funcţiona eronat", explică cercetătorul, în opinia căruia este "foarte dificil" să se aducă o dovadă în acest sens.
Unii, ca profesorul de robotică Ronald Arkin de la Georgia Institute of Technology, sunt convinşi că până la urmă ţările vor recurge la avioane fără pilot total autonome, capabile să ucidă inamici fără intervenţia umană.
În opinia sa este, deci, necesar să fie create arme care să distingă între un combatant şi un civil, care vor comite mai puţine erori decât oamenii, deoarece sunt lipsite de emoţii.
"Nu pretind că vor fi perfect etice, dar vor fi mai bune ca oamenii pe câmpul de luptă", adaugă Ronald Arkin.

Cât costă IPHONE 5 în România. Comparaţia ofertelor

Daca saptamana trecuta vorbeam despre primele preturi oficiale pentru iPhone 5, iata ca a venit vremea sa analizam si piata romaneasca.



Cât costă iPhone 5 în România

Dupa cum stim cu totii, Romania nu se incadreaza nici macar in al doilea val al lansarilor oficiale de pe 28 septembrie, lucru care ii va costa ceva banuti in plus pe fanii dornici sa achizitioneze “revelatia” Apple intr-un timp cat mai scurt. Si cum perioada de precomenzi se cam apropie de sfarsit pe la mai toate magazinele mai mici sau mai mari de pe la noi, acum putem sa analizam cum stau la capitolul preturi pentru o eventuala livrare din stoc, scrie playtech.ro.

Vom lua in discutie cateva canale de vanzare mai mult sau mai putin oficiale, dar care reprezinta cele mai cunoscute surse de gadget-uri pentru romanii care aleg sa cumpere online. Am ales sa prezentam preturile celei mai ieftine variante si anume: iPhone 5 16GB de culoare neagra.

Koyos, Evomag, PCGarage si PCFun ofera minunatia pentru 3.299 de lei, un pret destul de apropiat de cel oficial din Anglia 530 de lire.

Sursa : http://www.realitatea.net



A fost lansat motorul de căutare PORNO. Conţinut XXX online fără viruşi

Compania din spatele domeiului top-level .xxx a lansat un motor de căutare care ghidează utilizatorii exclusiv pe site-urile pentru adulţi cu site-urile terminate în sufixul .xxx.




A fost lansat motorul de căutare PORNO, Search.xxx

Lansate în decembrie 2011, domeniile .xxx, destinate exclusiv site-urilor cu conţinut pentru adulţi, au cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Drept urmare, compania care le administrează, ICM Registry, a lansat, joi, motorul de căutare search.xxx, care îi ajută pe internauţi să găsească mai uşor pe site-urile .xxx materialele pornografice de care sunt interesaţi, scrie networkworld.com.

Noul motor ce căutare îi va proteja pe internauţi mai bine decât Google de virusuri şi software-uri malware şi le va ocroti intimitatea.

Motorul de căutare Search.xxx a indexat până acum 21 de milioane de pagini de găzduite de site-urile .xxx. "E vorba doar de pornografie. Cred că e suficientă pornografie pentru a satisface toate nevoile", a spus Stewart Lawley, CEO ICM.

Spre deosebire de alte domenii top-level, precum ".com", domeniul top-level ".xxx" scanează în fiecare zi site-urile împotriva unor viruşi şi programe malware, ceea ce înseamnă că internauţii pot naviga pe site-urile cu sufixul ".xxx" fără să se teamă că îşi vor infecta calculatoarele.


Terra se rupe in doua sub Oceanul Indian. Explicatia specialistilor




Cutremurele extrem de puternice care au avut loc in Oceanul Indian, in largul Indoneziei, sunt provocate de spargerea progresiva a placii tehtonice indo-australiene, care se rupe, la propriu, in doua in largul Insulei Sumatra.

Cutremurele "gemene" care au afectat nord-estul Oceanului Indian la 11 aprilie 2012 - primul cu o magnitudine de 8,6 si al doilea cu o magnitudine de 8,2 - sunt exceptionale in mai multe privinte.

Primul a fost cauzat de ruperea a cel putin patru falii submarine in decurs de doar doua minute si 40 de secunde.

El a fost urmat de ruperea unei a cincea falii, doua ore mai tarziu, lucru care a generat al doilea seism, explica Thorne Lay de la Universitatea California de la Santa Cruz si colegii sai intr-un studiu publicat de revista britanica Nature.

Un eveniment extrem de rar, aceste cutremure au afectat nucleul placii indo-australiene, in apropiere de Insula indoneziana Sumatra, ci nu jonctiunea celor doua placi, asa cum se intampla de obicei.

"Ceea ce suntem pe cale sa observam aici este ca placa indo-australiana se fragmenteaza in doua placi distincte", rezuma Thorne Lay.

"Acest proces geologic va necesita milioane de ani si mii de alte cutremure la fel de puternice" pentru a reusi sa separe placa indiana de cea australiana, adauga Keith Hoper de la Universitatea Utah, coautor al studiului.

Placa indo-australiana se deplaseaza catre nord-est, insa miscarea ei nu este uniforma.

Pe de o parte, versantul indian al placii intra in coliziune cu Eurasia la nord-vest, impingand impotriva ei la nivelul lantului muntos Himalaya de aproximativ opt milioane de ani.

Pe de alta parte, versantul australian inainteaza mai usor, deoarece intra sub Insula Sumatra.

In aceasta "zona de subductie", in largul Insulei Sumatra, au avut loc cutremurele de la Aceh (cu magnitudinea de 9,3) la 26 decembrie 2004, si de pe Insula Nias (cu magnitudinea 8,7) in 2005.

Spre deosebire de seismul de la Aceh, care a declansat un tsunami devastator soldat cu aproximativ 220.000 de morti sau disparuti in aproximativ zece tari vecine, in primavara au fost inregistrate doar niste valuri.

Intr-adevar, in aprilie 2012, faliile care s-au rupt culisau orizontal una impotriva celeilalte, fara o miscare verticala suficient de importanta pentru ca sa creeze un val de adancime.

In schimb, cele doua cutremure din aprilie 2012 au provocat un numar foarte important de cutremure in lume, conform altui studiu publicat in revista Nature.

Potrivit lui Fred Pollitz de la US Geological Survey (USGS) si colegilor sai, frecventa cutremurelor cu o magnitudine mai mare de 5,5 s-a multiplicat de cinci ori in primele sase zile de dupa aceste "cutremure gemene".

Unele dintre ele au atins o magnitudine de 7, pana in Mexic.

Este vorba despre o putere si o distanta despre care cercetatorii americani afirma ca este exclus sa poata caracteriza replicile clasice.

LG anunta Optimus VU II, un smartphone cu ecran de 5" si incarcare wireless

LG anunta Optimus VU II, un smartphone cu ecran de 5  si incarcare wireless


Infruntare coreeana pe piata smartphone-urilor cu ecran de 5 inch. Dupa Galaxy Note II, LG anunta Optimus VU II
Dupa primul model Optimus VU, prezentat in primavara la Barcelona, coreenii de la LG anunta Optimus VU II. Noul model are o memorie de 2 GB, dubla fata de Optimus VU. 
LG Optimus VU II are un are senzor IR, ce transforma telefonul in telecomanda pentru diverse dispozitive electronice. Smartphone-ul are un ecran de 5 inch cu rezolutia de 768 x 1024 pixeli.
Noul Model este echipat cu un procesordual-core cu frecventa de 1,5 GHz, chip Qualcomm MSM8960 Snapdragon S4. Optimus VU II, la fel ca si Nokia Lumia 920, poate fi incarcat wireless. Bateria are capacitatea de 2150 mAh.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon a sosit şi în România


Lansat la începutul lunii august, Ultrabook-ul business ThinkPad X1 Carbon de la Lenovo a ajuns şi în România. Urmaşul modelului ThinkPad X1, noul produs Lenovo a trecut printr-o cură serioasă de slăbire, acesta ajungând la o greutate de 1,35kg şi o grosime maximă de 18 mm.
Cel mai subţire Ultrabook cu ecran de 14", noul ThinkPad X1 Carbon foloseşte, după cum nu era prea greu de ghicit, fibra de carbon. Folosită atât pentru capac cât şi pentru rollcage, acesta este de trei ori mai uşoară decât aluminiul, oferind totodată, cel puţin conform declaraţiilor Lenovo, aceeaşi duritate.



Într-un carcasă cu format specific modelelor de 13", Lenovo a pus un ecran mat de 14" cu margini înguste, rezoluţie de 1600x900 pixeli şi luminozitate de 300 nits, configuraţiile hardware începând de la un Intel Core i5-3317U tactat la 1,7 GHz, SSD de 128 GB şi 4 GB RAM şi urcând până la Intel Core i7 la 2 GHz, 8GB RAM şi SSD cu o capacitate de 256 GB.
Lista dotărilor mai include o baterie de 45Wh cu autonomie de şapte ore şi Rapid Charge, care permite încărcarea la capacitatea de 80% în doar 35 de minute, adaptor 802.11n dual-band şi dual stream, Bluetooth 3.0, ieşire Mini Display Port, doi conectori USB, dintre care unul de tip 3.0 şi card reader. Camera Web are o rezoluţie 720p şi este însoţita de microfoane stereo cu noise-cancellation, un truc interesant fiind opţiunea de atenuare a zgomotului tastaturii.



Un eventual conector Ethernet va putea fi adăugat printr-un adaptor, tot opţionale fiind şi modulul 3G sau schimbarea adaptorului Bluetooth cu un model compatibil cu specificaţiile 4.0.
Preţul configuraţiilor pentru Lenovo ThinkPad X1 Carbon încep de la 1500 EUR, modelul de top urmând să ajungă la un preţ de 1850 EUR.

Scandal în lumea fizicii, după ce japonezii au anunţat descoperirea unui nou element chimic




O echipă de fizicieni din Japonia susţine că a obţinut un atom dintr-un nou element chimic super-greu, elementul 113, ce se găseşte la graniţa tabelului periodic. Anunţul nu este lipsit de controverse, povestea elementului 113 fiind una complicată.

Nu este pentru prima dată când o echipă de cercetători anunţă descoperirea elementului 113. Un grup de oameni de ştiinţă de la Laboratorul Naţional Lawrence Livermore din California şi de la Institutul de Cercetări Nucleare din Dubna, Rusia, a anunţat acest lucru în 2003. Echipa japoneză de la Centrul RIKEN din Wako a anunţat acelaşi lucru în 2004. Niciuna dintre aceste afirmaţii nu a fost însoţită de dovezi solide, spun experţii.

Acum, cercetătorii japonezi de la Centrul RIKEN vin cu "o documentaţie solidă", afirmă Christoph Düllmann, un specialist din cadrul laboratorului de cercetări nucleare din Darmstadt, Germania. "Dorim să-i felicităm pe cercetătorii japonezi pentru reuşita lor. Efortul a necesitat ani şi ani de muncă dificilă", spune Düllmann. Alţi cercetători, însă, nu sunt convinşi că japonezii sunt cei care merită felicitările pentru descoperirea elementului chimic 113.

Identitatea chimică a unui element este stabilită de numărul de protoni din nucleu - numărul său atomic. Toate elementele cu un număr atomic mai mare de 92 (uraniu) nu există în mod natural pe Terra, acestea fiind produse în reactoare nucleare, în cursul exploziilor nucleare sau cu ajutorul acceleratoarelor de particule. Tradiţia ştiinţifică spune că laboratorul în care a fost produs un element nou are dreptul de a stabili numele acestuia, astfel că elementul 105 poartă numele dubniu, elementul 110 este denumit darmstadtiu, iar elementul 97 este cunoscut sub numele de berkeliu, după cel de-al treilea laborator specializat în descoperirea elementelor super-grele, Laboratorul Lawrence Berkeley. Dacă existenţa elementului 113 va fi confirmată, acesta ar reprezenta primul succes al laboratorului RIKEN din Japonia. Aceasta ar deveni a patra ţară ce are dreptul de stabili numele unui element din tabelul periodic, după SUA, Rusia şi Germania.

Fizicienii produc elemente chimice super-grele prin bombardarea unui strat de metal greu cu un fascicul de nuclee mai uşoare. Foarte rar, unul dintre aceste proiectile loveşte un nucleu şi formează un nucleu compus care este "obligat" de forţa coliziunii să părăsească stratul de metal. Înainte ca acest nucleu să ajungă la detectorul din siliciu, el pierde pe drum câţiva neutroni. Când nucleul ajunge la detector, cercetătorii pot măsura dezintegrarea radioactivă.

Dacă nucleul se rupe în două (fisiune nucleară), cercetătorii nu află prea multe detalii. În schimb, dacă acesta emite o particulă alfa (doi protoni şi doi neutroni), pentru a produce un "nucleu-fiu" ce emite la rândul său o particulă alfa, oamenii de ştiinţă pot înţelege mult mai multe detalii prin măsurarea energiei şi a timpului scurs. Prin aceste metode, cercetătorii pot identifica toate particulele care formează acest lanţ de reacţii nucleare, până la nucleul original. Dacă un membru al acestui lanţ de reacţii este un nucleu care a mai fost studiat, proprietăţile acestui nucleu "ancorează" întreaga secvenţă în realitate.

Această "ancoră" a lipsit până acum în cursa pentru elementul 113. În 2003, echipa de cercetători din cadrul laboratorului Dubna a susţinut că a produs un atom al elementului 113 atunci când a bombardat americiul cu calciu pentru a produce elementul 115, care, prin dezintegrare radioactivă, a devenit elementul 113 şi apoi elemente mai uşoare. Ulterior, cercetătorii au identificat alte trei lanţuri de reacţie similare.

Cercetătorii de la RIKEN au folosit o tehnică diferită, detectând atomul elementului 113 în anul 2004 şi încă o dată în 2005. În ambele cazuri, însă, lipsea o dezintegrare radioactivă care să servească drept "ancoră". Din acest motiv, Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată (IUPAC) şi Uniunea Internaţională de Fizică Pură şi Aplicată (IUPAP), cele două instituţii care decid asupra compoziţiei tabelului periodic al elementelor, au decis anul trecut că niciuna dintre cele două echipe nu poate afirma că a descoperit elementul 113.

Kosuke Morita, conducătorul echipei RIKEN, afirmă că noul rezultat obţinut de laboratorul său a depăşit aceste obstacole, obţinând reacţia-ancoră solicitată de IUPAC şi IUPAP. "Morita şi echipa sa au prezentat un rezultat foarte bun", recunoaşte Heino Nitsche de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley din California.

În schimb, cercetătorii ruşi de la laboratorul Dubna susţin că şi ei au obţinut dovezi suplimentare pentru a-şi susţine studiul, trimiţându-le către IUPAC şi IUPAP în cursul acestui an. Conducătorul echipei ruse, Iuri Oganessian, afirmă că laboratorul său a obţinut 56 de atomi ai elementului 113 cu cinci mase diferite, folosind o altă tehnică.

Când a fost întrebat care dintre rezultate ar trebui să fie recunoscute de IUPAC şi IUPAP, cele ale echipei sale sau cele ale echipei RIKEN, Oganessian a refuzat să răspundă. "Ar fi lipsit de etică şi incorect să dezbatem pe această temă înainte ca experţii să ia o decizie", afirmă cercetătorul rus.

În cele din urmă, decizia ar putea depinde de preferinţele ştiinţifice ale experţilor. "Criteriul diferenţiator ar putea fi tipul de dovezi ştiinţifice care sunt mai pe placul celor de la IUPAC", concluzionează Christoph Düllmann, cercetător în cadrul laboratorului din Darmstadt.

Ce legătură există între meteoriţi, budism şi nazişti? Răspuns: Omul de Fier




O descoperire la fel de spectaculoasă precum cele din filmele cu Indiana Jones a fost prezentată recent în jurnalul „Meteoritics and Planetary Science”: o statuetă de valoare inestimabilă, reprezentând un personaj din mitologia budistă. Statueta, descoperită în 1938 de o expediţie pornită de Germania nazistă, a fost sculptată dintr-un meteorit metalic..


Statueta are o vechime de 1.000 de ani; se crede că îl înfăţişează pe zeul Vaisravana, un personaj important al mitologiei budiste, asociat nordului, iar specialiştii cred că reprezintă, din punct de vedere stilistic, o combinaţie între tradiţia budistă şi cea a culturii pre-budiste Bon (din Tibet).

Statueta, cunoscută sub numele de Omul de Fier, având o înălţime de 24 cm şi cântărind 10 kg, a fost sculptată dintr-un fragment provenit din meteoritul Chinga, care a căzut pe Pământ în urmă cu cca. 15.000 de ani, în regiunea graniţei actuale dintre Mongolia şi Siberia. Chinga aparţine unei clase rare de meteoriţi, numiţi ataxite, alcătuiţi din fier cu un conţinut mare de nichel.

Se credea că primele fragmente ale meteoritului Chinga au fost găsite în 1913, de către căutătorii de aur din regiune, dar descoperirea statuetei vechi de un mileniu indică faptul că acest fragment, din care a fost cioplită, a fost colectat cu multe secole înainte.

Piesa a fost descoperită în 1938, de către o expediţie germană condusă de renumitul zoolog Ernst Schäfer; expediţia a fost sprijinită de Heinrich Himmler, şeful SS din Germania nazistă, şi se crede că din rândurile expediţiei făceau parte membri ai SS. Schäfer a susţinut ulterior că a acceptat implicarea SS pentru a obţine astfel sprijin pentru cercetările sale de zoologie şi antropologie în Tibet, dar istoricii cred că implicarea lui Himmler s-a bazat pe credinţa acestuia că originile rasei ariene (pe care ideologia nazistă a timpului o proclama o "rasă superioară" din care se trăgeau germanii) ar putea fi găsite în Tibet.

Nu se cunosc amănunte despre felul în care a fost descoperită statueta, dar se crede că svastica sculptată pe ea ar fi atras atenţia germanilor nazişti din cadrul expediţiei, determinându-i să o aducă în Germania. (Svastica este un simbol străvechi, cunoscut de milenii, datând încă din vremea vechilor civilizaţii din Valea Indului; este prezent în tradiţiile mai multor culturi asiatice şi a fost adoptată de partidul nazist din Germania în anul 1920, ca simbol al "rasei ariene").

Ajunsă la München, statueta a fost inclusă într-o colecţie particulară şi a fost scoasă la licitaţie în 2007, ceea ce a dat oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a o studia.

Dr. Elmar Buchner, de la Universitatea din Stuttgart, consideră că statueta ar aparţine culturii Bon şi ar data din secolul al XI-lea. Este singurul exemplu cunoscut de figură umană sculptată dintr-un meteorit.

Surprinzătoarea imagine care ne transpune la 13,2 miliarde de ani-lumină


Asemenea fotografilor care realizează un album cu cele mai bune fotografii, astronomii au adunat imaginile care i-au permis omenirii să pătrundă în cele mai adânci taine ale universului şi le-au încorporat pe toate într-un singur tablou.
Cunoscută sub numele de Hubble eXtreme Deep Field, sau XDF, imaginea a fost realizată cu ajutorul datelor prelevate de Hubble în ultimii 10 ani şi cuprinde un total de 2.000 de fotografii care surprind un petec de cer din centrul unei alte imagini numită Hubble Ultra Deep Field. 
Hubble Ultra Deep Field a fost realizată pe baza unor imagini surprinse între 24 septembrie 2003 şi 16 ianuarie 2004 şi prezintă o arie cu aproximativ 10.000 de galaxii din constelaţia Fornax.
Noua XDF este full-color şi mult mai sensibilă, cuprinzând aproape 5.500 galaxii. Mai mult, , având în vedere că universul are o vechime de 13,7 miliarde de ani, iar Hubble a surprins galaxii care datează de acum 13,2 miliarde de ani, specialiştii NASA spun că XDF este un tunel prin care putem călători în timpul îndepărtat. Datorită faptului că lumina din trecutul îndepărtat a ajuns la noi abia acum, multe dintre galaxiile din XDF apar aşa cum arătau în „tinereţea” lor. 
Sursa: NASA

Plugin-ul Java lasă vulnerabile 1 miliard de PC-uri şi sisteme Mac


Adam Gowdiak, un renumit expert în securitate cunoscut pentru abilităţile sale în a descoperi diverse exploit-uri, a anunţat existenţa unei deficienţe de securitate ce afectează practic toate versiunile pligin-ului Java aflate în circulaţie, expunând în faţa atacurilor informatice aproximativ 1 miliard sisteme de calcul din lumea întreagă.
Plugin-ul Java lasă vulnerabile 1 miliard de PC-uri şi sisteme MacPlugin-ul Java lasă vulnerabile 1 miliard de PC-uri şi sisteme Mac

Pentru a-şi susţine afirmaţia făcută, Gowdiak a oferit experţilor companiei Oracle o mostră reprezentând codul sursă folosit pentru exploatarea acestei vulnerabilităţi, în scopul analizării acesteia şi creării unui remediu. Aceasta nu este prima ocazie când Gowdiak sprijină în mod activ remedierea unor vulnerabilităţi Java. La începutul acestui an, Gowdiak a expus o adevărată colecţie de vulnerabilităţi, dintre care cel puţin una a fost descoperită ulterior de hackeri independenţi şi exploatată în scopul răspândirii de malware, în cadrul unor atacuri desfăşurate pe perioada lunii august. Oracle a reacţionat atunci lansând un patch de securitate urgent, oferit în afara calendarului obişnuit de actualizări software.
De data aceasta, exploit-ul descoperit pare să fie unul mult mai grav, lăsând vulnerabile un număr uriaş de sisteme Windows şi Mac. În timp ce utilizatorii Windows ar putea primi un remediu de securitate relativ repede, direct din partea Oracle, pentru posesorii de sisteme Mac problemele au şanse mari să se complice. Spre deosebire de Microsoft, Apple a încorporat suportul Java în structura sistemului de operare (versiunea Snow Leopard sau mai vechi), asumându-şi sarcina de a sprijinii separat acest plugin, fără ajutor din partea Oracle - dezvoltatorul tehnologiilor Java. Drept urmare, exploit-urile Java folosite în atacurile cu malware desfăşurate în această vară împotriva utilizatorilor de sisteme Mac au rămas fără un remediu concret timp de două luni, ducând la infectarea unui număr impresionant de sisteme Apple.

Bărbatul care a coborât în INFERN. IMAGINILE uimitoare de la "POARTA IADULUI"

Un neo-zeelandez s-a apropiat la mai puţin de 30 de metri de craterul unui vulcan activ din Pacificul de Sud.
 



Geoff Mackley a coborât în inima vulcanului Ambrym
Geoff Mackley a coborât în inima vulcanului Ambrym
Vulcanologul şi aventurierul Geoff Mackley a realizat performanţa vieţii sale după ce stat la mai puţin 30 de metri de lava în clocot a unui vulcan, scrie Huffington Post.
Expediţia extrem de riscantă a neo-zeelandezului a fost filmată integral.
"Există puţine locuri cu adevărat impresionante, iar acesta a fost unul dintre ele", a spus Mackley, referindu-se la vulcanul de pe insula Ambrym.
Temperatura lavei clocotite ajunge la 2.000 de grade Celsius, astfel că lui Mackley i-a fost foarte greu să facă faţă căldurii extreme, chiar şi cu ajutorul costumului de protecţie pe care l-a purtat.

Site-ul YouTube, dat în judecată de actriţa care joacă în filmul anti-islam

Actriţa americană Cindy Lee Garcia a decis să-l dea în judecată pe producătorul filmului anti-islam "Inocenţa muslmanilor", dar şi site-ul YouTube, precizând în documentele depuse în instanţă că "a fost păcălită" să apară în acea peliculă
.




Innocence of Muslims
Innocence of Muslims
Plângerea înaintată în justiţie de Cindy Lee Garcia vizează atât site-ul YouTube şi compania care îl deţine - Google Inc, dar şi cultul Egyptian-American Cotic din California, despre care se crede că se află în spatele acestui film care a stârnit un lanţ de reacţii violente în lumea arabă.

Săptămâna trecută, un judecător al Curţii Superioare din Los Angeles a respins cererea înaintată de Cindy Lee Garcia pentru emiterea unui ordin de restricţie prin care să se interzică YouTube să mai posteze filmuleţul de 13 minute, pe motiv că actriţa nu a fost capabilă să îşi expună convingător punctul de vedere.

În procesul anterior, Cindy Lee Garcia l-a acuzat pe producătorul peliculei de fraudă, calomnie şi afaceri ilicite şi a mai pretins acordarea unor sume care să reprezinte drepturile de autor pentru prestaţia sa din filmul "Inocenţa musulmanilor".
Citeşte şi: Familia producătorului filmului antiislam îşi părăseşte casa pentru a se ascunde

Procesul civil deschis de Garcia este primul generat de acest film în care profetul Mohamed este prezentat defăimător, drept un "prost" cu "un comportament sexual deviant". Filmuleţul a stârnit un val de revolte în ţări cu o politică anti-americană precum Egipt, Libia şi în alte ţări musulmane.

Filmul "Innocence of Muslims", care denigrează islamul, "a fost realizat în Statele Unite". Secretarul de stat american Hillary Clinton a denunţat, pe 13 septembrie, acest film care stârnit un val de furie contra Statelor Unite în rândul musulmanilor, precizând că este "un film condamnabil" cu care Guvernul american "nu are absolut nicio legătură". Citeşte şi: O actriţă care a jucat în filmul antiislam depune plângere împotriva producătorului

Totuşi, autorităţile din Statele Unite au indicat că din respect pentru libertatea de expresie nu vor cenzura acest film.

Mai multe manifestaţii, lipsite de violenţă, au avut loc la Teheran împotriva acestui film.