Seful Intel a afirmat intr-o intalnire cu angajatii din Taiwan ca Windows 8 are inca nevoie de imbunatatiri inainte de a fi gata de aparitia pe piata, potrivit unei surse care a fost prezenta la conferinta, citata de Bloomberg.
Intel este cel mai mare producator de microprocesoare din lume si cel mai important partener al Microsoft.
Microsoft a programat lansarea Windows 8 pentru 26 octombrie. Noua varianta a celui mai popular sistem de operare pentru PC-uri aduce ca noutati design-ul dezvoltat si optimizat pentru interfata touch-screen, compatibilitatea omogena cu tablete si PC-uri traditionale.
Totodata, Microsoft va oferi o varianta a Windows 8 creata pentru platforma hardware a grupuli britanic ARM Holdings, care domina piata procesoarelor pentru smartphone-uri si tablete. Intel incearca sa-si faca loc pe piata gadget-urilor mobile cu microprocesoare cu un consum redus de en
ergie pe arhitectura traditionala "x86", care echipeaza majoritatea PC-urilor, serverelor si consolelor de jocuri.
Adoptarea arhitecturii ARM de catre Microsoft, care deviaza in premiera de la dezvoltarea in exclusivitate pentru platforme x86, a fost considerata de analisti o lovitura pentru Intel, cel mai vechi si mai important partener al companiei din Redmond.
Microsoft spera la randul sau sa-si faca loc pe piata smartphone-urilor si tabletelor oferind propria platforma software ca alternativa la Google Android si iOS-ul care echipeaza produsele Apple.
Cel mai mare producator de software din lume vrea sa lanseze Windows 8 la timp pentru sezonul cumparaturilor de iarna.
Comentariile lui Paul Otellini (foto) privind noul sistem de operare al Microsoft confirma opiniile critice exprimate de unii analisti.
"Suntem ingrijorati de numarul de bug-uri nerezolvate si de optimizari care par sa fie necesare pentru a pregati pentru piata sistemul beta la care am avut acces", a afirmat analistul JMP Securities Alex Gauna, citat de Bloomberg. Acesta se refera la varianta Windows 8 prezentata recent la Intel Developer Forum, care a avut loc in urma cu doua saptamani la San Francisco.
Totodata, analistul Michael Cherry de la Directions on Microsoft considera caWindows 8 duce lipsa o baza solida de aplicatii disponibile utilizatorilor, iar producatorii de PC-uri nu au avut suficient timp la dispozitie pentru a crea driveri, pachete de software care fac interfata intre sistemul de operare si componentele hardware.
Lansarea unui produs software inainte de a fi complet optimizat este o practica obisnuita, deoarece bug-urile si alte eventuale defecte pot fi rezolvate ulterior prin mici actualizari. Strategia poate avea insa consecinte nedorite, asa cum s-a intamplat in cazul Windows Vista care, desi a aparut pe piata cu doi ani mai tarziu decat se preconiza, a avut numeroase probleme de incompatibilitate cu diverse aplicatii si driveri.
Purtatorul de cuvant al Microsoft, Mark Martin, a luat apararea Windows 8 si a afirmat ca produsul este pregatit de lansare.
"Cu peste 16 milioane de participanti activi la preview (varianta beta pusa de Microsoft la dispozitia utilizatorilor - n.r.), Windows 8 este cel mai intens testat, evaluat si pregatit sistem de operare creat vreodata de Microsoft", a afirmat Martin pentru Bloomberg.
Purtatorul de cuvant al Intel, Laura Anderson, a refuzat sa comenteze pe marginea intalnirii dintre Otellini si angajatii din Taiwan, care s-a desfasurat in spatele usilor inchise.
Intel considera ca "Windows reprezinta o oportunitate uriasa pentru afacerea noastra si abia asteptam sa oferim, impreuna cu Microsoft, o multime de noi experiente pe diverse sisteme", a adaugat Anderson.