joi, 27 septembrie 2012

Surprinzătoarea imagine care ne transpune la 13,2 miliarde de ani-lumină


Asemenea fotografilor care realizează un album cu cele mai bune fotografii, astronomii au adunat imaginile care i-au permis omenirii să pătrundă în cele mai adânci taine ale universului şi le-au încorporat pe toate într-un singur tablou.
Cunoscută sub numele de Hubble eXtreme Deep Field, sau XDF, imaginea a fost realizată cu ajutorul datelor prelevate de Hubble în ultimii 10 ani şi cuprinde un total de 2.000 de fotografii care surprind un petec de cer din centrul unei alte imagini numită Hubble Ultra Deep Field. 
Hubble Ultra Deep Field a fost realizată pe baza unor imagini surprinse între 24 septembrie 2003 şi 16 ianuarie 2004 şi prezintă o arie cu aproximativ 10.000 de galaxii din constelaţia Fornax.
Noua XDF este full-color şi mult mai sensibilă, cuprinzând aproape 5.500 galaxii. Mai mult, , având în vedere că universul are o vechime de 13,7 miliarde de ani, iar Hubble a surprins galaxii care datează de acum 13,2 miliarde de ani, specialiştii NASA spun că XDF este un tunel prin care putem călători în timpul îndepărtat. Datorită faptului că lumina din trecutul îndepărtat a ajuns la noi abia acum, multe dintre galaxiile din XDF apar aşa cum arătau în „tinereţea” lor. 
Sursa: NASA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu