vineri, 24 august 2012
O tableta romaneasca e mai rapida decat noul iPad: Evolio lanseaza Aria. Cat de mic e pretul
Tableta are un ecran cu o diagonala de 9,7 inch si un procesor dual-core.
Evolio a lansat joi tableta Aria, cu sistem de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich, procesor dual-core la 1,5 GHz, ecran IPS de 9,7 inch si o memorie RAM de 1 GB. Gadgetul cantareste numai 460 g si are o grosime maxima de 9,9 mm, ceea ce il face usor de transportat in calatorii.
Tableta are cel mai performant procesor ARM disponibil la ora actuala, Amlogic 8726 MX, un procesor cu o performanta de peste 7500 DMIPS, fiind astfel mai rapid decat procesorul A5X de pe noul iPad, sustine producatorul roman. Amlogic 8726 MX este de tipul “System on Chip” (SoC), avand un CPU dual-core la 1,5 GHz si un GPU quad-core Mali 400.
Aria are 1 GB RAM, la care se adauga memorie interna tip Flash iNAND de 16 GB si un slot microSD, pentru extinderea capacitatii de stocare pana la 32 GB.
Gadgetul poate rula filme Quad Full High Definition la 3840 x 2160 px si are chiar si un port infrarosu pentru telecomanda.
Tableta vine cu aplicatia preinstalata Evobook, care ii ofera posesorului acces la sute de carti electronice in limba romana din libraria virtuala Evolio.
Tableta va fi in magazine din a doua saptamana a lunii septembrie, iar pretul recomandat este de 999 lei. Pana atunci, poate fi precomandata de pe evolio.ro
Inscriptiile vechi de peste 1700 de ani pe care ti-e teama sa le citesti cu voce tare
Mai multi arheologi au reusit sa descopere, in Marea Britanie, o tableta antica pe care sunt inscriptionate blesteme care aduc ghinion unui grup mai mare de 12 persoane.
In urma cu trei ani, specialistii de la Grupul Arheologic Maidstone au efectuat mai multe sapaturi in orasul Kent si au gasit o tableta veche, extrem de fragila, lunga de 10 centimetri si lata de 6 centimetri.
Dupa ce au facut mai multe teste, acestia au aflat ca pe ea sunt scrise blesteme pe care grecii si romanii le foloseau, in secolele III si IV, pentru a atrage mania zeilor asupra unor persoane.
Obiceiul oamenilor de la acea vreme era de a scrie blesteme impotriva unor persoane pe astfel de tablete, dupa care le ingropau in locuri considerate apropiate lumii de dedesubt, precum cimitire sau fantani.
Doctorul Roger Tomlin, care este expert in inscriptii romane, a analizat cu atentie aceasta tableta si a descoperit ca pe ea sunt insirate mai multe nume, impartite pe doua coloane si scrise invers, cel mai probabil pentru a invoca astfel magia neagra.
"Deocamdata nu am descoperit care este natura sau motivul blestemului, insa cel mai probabil ne lipseste inceputul acestui text", a mai precizat Tomlin.
Conservation Science Investigations, societatea care se ocupa cu conservarea tabletei, a declarat ca va continua cercetatarile in acea zona si ca este posibil ca pana la sfarsitul anului sa prezinte publicului descoperirea.
Sursa : http://stirileprotv.ro
Google Goggles suportă acum şi camere foto fără autofocus
Aplicaţia Google Goggles, apreciată de utilizatori pentru abilitatea de a iniţia căutări şi oferi informaţii legate de obiectele surprinse cu ajutorul camerei foto, a fost actualizată şi este compatibilă cu o varietate mult mai mare de telefoane Android.
Sursa : http://www.go4it.ro
Inventiile lui Leonardo da Vinci, create dupa 500 de ani
Leonardo da Vinci este cunoscut pentru Mona Lisa sau Cina cea de Taina. El impresioneaza, insa, ca inventator
Leonardo da Vinci a ajuns cunoscut in primul rand datorita operelor sale de arta,Mona Lisa si Cina cea de taina, care impresioneaza prin tehnica si prin faptul ca personajele pictate par reale. Lucrarile de inginerie pe care le-a facut sunt insa la fel de spectaculoase si genereaza cel putin la fel de multe mistere si intrebari.
Copilaria
Leonardo s-a nascut in 1452 in Florenta, si de la varsta de 14 ani a fost ucenicul cunoscutului pictorului Verrocchio. In atelierul sau a invatat nu doar desen, pictura si sculptura, ci si chimie, metalurgie, modelaj, mecanica, tamplarie. In timp a ajuns sa stapaneasca foarte bine principiile mecanice, iar descrierile procesului de frictiune gasite in manuscrisele lui au existat cu 150 de ani inaintea Legilor lui Amontons.
Dupa spusele biografului Giorgio Vasari, da Vinci avea, in afara de curiozitate si creativitate uimitoare, un spirit puternic si generos si un respect deosebit pentru orice forma de viata, lucru dovedit de exemplu de faptul ca era vegetarian si de obiceiul lui de a cumpara pasari tinute in colivii si de a le elibera.
Inventiile lui Leonardo da Vinci
Studiile lui da Vinci includ numeroase domenii ca: aeronautica, anatomie, astronomie, inginerie civila, matematica, geometrie, hidrodinamica, mecanica sau optica. Aceste notite, adunate in colectia cunoscuta sub numele de Codex Atlanticus, cuprind aproximativ 13.000 de pagini.
In documente au fost gasite desenele de o ingeniozitate surprinzatoare care conceptualizeaza primul elicopter, parasuta, costumul de scafandru, primul tanc, puterea solara concentrata, coca dubla (pentru ambarcatiuni) sau o teorie despre placile tectonice.
Elicopterul. Multe din studiile lui da Vinci s-au concentrat pe zbor, de la studierea pasarilor, la proiecte pentru dispozitive care sa le permita oamenilor sa cucereasca aerul. Surubul aerian este inventia care a inspirat construirea elicopterului. Mecanismul imaginat de da Vinci era condus cu ajutorul puterii umane si slabirii graduale a unor franghii legate de un dispozitiv. Un alt sistem realizat pentru zbor esteornitopterul (foto jos) si este in mod evident inspirat din studiul pasarilor, folosindu-se de dispozitive asemanatoare aripilor.
Parasuta lui da Vinci era facuta din panza sustinuta de un cadru piramidal din lemn si avea o dimensiune de aproximativ 7x7x7 metri. Da Vinci era convins ca acest dispozitiv ar preveni accidentarea in urma unui salt de la inaltime mare, desi nu l-a testat niciodata. Parasuta lui da Vinci a fost insa verificata de Adrian Nichols, in 2000, cand acesta a sarit de la inaltimea de 3 000 de metri dintr-un balon cu aer. Nichols a declarat ca zborul a fost foarte lin si placut, mai lin chiar decat cu o parasuta moderna. La inaltimea de 600 de metri s-a eliberat totusi de parasuta grea de 85 de kg si a aterizat folosindu-se de una contemporana, pentru a nu fi strivit de cadrul greu de lemn.
Costumul de scafandru gandit de da Vinci era facut din piele, avea tuburi pentru respirat, un buzunar pentru stocarea aerului, o valva care se umfla si desumfla pentru scufundare si inotul la suprafata, pungi cu nisip, un cutit si chiar o sticla din piele pentru urinat, presupunand ca resursa de aer avea sa dureze mult timp.
Desi savantii contemporani nu i-au acordat lui Leonardo da Vinci importanta ca om de stiinta, din cauza lipsei unei educatii formale in studiul limbii latine, pe care a invatat-o mai tarziu singur, si al matematicii, da Vinci a fost apreciat si solicitat sa lucreze ca inginer pentru diferite proiecte. El a folosit console, scripeti, pompe hidraulice, a realizat baricade mobile pentru apararea Venetiei, a proiectat un tun care lanseaza proiectilele folosindu-se doar de caldura si abur, a perfectionat catapulte, arcuri si alte arme portabile, a realizat o schema de schimbare a cursului raului Arno (proiect la care a lucrat si Niccolo Machiavelli).
Da Vinci – un om de stiinta atipic
Oamenii de stiinta isi sustin de obicei ipotezele prin explicatii teoretice si experimente. Metoda lui Leonardo da Vinci este bazata numai pe observatie. El incearca sa inteleaga si sa explice un fenomen observandu-l in detaliu si foloseste desenul ca instrument de studiu.
Nu este surprinzator, deci, interesul pentru studiul opticii si dezvoltarea principiului care sta la baza aparatului de fotografiat de azi. Leonardo nu a fost singurul care a studiat felul in care functioneaza camera obscura, dar el a venit si cu explicatii despre cum functioneaza ochiul, pornind de la acest principiu.
Camera obscura este o cutie de lemn, de obicei, care are o gaura foarte mica facuta intr-o folie metalica, prin care intra lumina. Aceasta se loveste de un ecran pe care este proiectata imaginea obiectelor iluminate, pastrand proportiile si perspectiva, dar rotita la 180 de grade.
Inventiile lui Leonardo da Vinci in zilele noastre
Inventiile lui Leonardo da Vinci uimesc si starnesc interes chiar si astazi, la 500 de ani de la nascocirea lor. Modele dupa schitele sale continua sa fie construite si testate.
In 2001 a fost realizat, in Norvegia, un pod dupa un proiect realizat de da Vinci in 1502, singura diferenta fiind scara mai mica la care a fost facut.
In 2003 au fost construite, pentru emisiunea tv Leonardo’s Dream Machines realizata pentru postul britanic Channel Four, mai multe din proiectele inventatorului, respectandu-se schitele originale. In urma testarii acestor inventii, unele au trecut cu succes, pe cand altele nu s-au dovedit practice.
Daca in 2000 Adrin Nichols a sarit cu o parasuta piramidala cu cadru, in 2008 elvetianul Olivier Vietti-Teppa este primul care aterizeaza in siguranta folosind un model piramidal de parasuta, conceput dupa schitele lui da Vinci, dar fara cadrul de lemn.
Pe urmele lui Leonardo da Vinci
Proiectul Tech School, scoala de tehnologie care ii ajuta pe elevii din Romania sa isi puna in practica inventiile, are cateva dispozitive construite in spiritul lui Leonardo da Vinci. Una dintre acestea ii apartine lui Tudor Sipos si se numeste Vehicul propulsat de ultracapacitori.
Tudor isi prezinta proiectul: "Raspandirea pe scara larga a vehiculelor electrice este impiedicata de 2 inconveniente importante: timpul indelungat de incarcare a acumulatorilor (4-12 ore) si durata limitata de viata a acumulatorilor (max. 1000 incarcari). Progresele recente din domeniul nanotehnologiei au facut posibila realizarea unor capacitori cu valori fabuloase, de 3000 F (Farad), numiti ultracapacitori. Utilizarea ultracapacitorilor pentru propulsia vehiculelor face posibila incarcarea acestora intr-un timp foarte scurt (cateva zeci de secunde), timp comparabil cu alimentarea la pompa de benzina. Ultracapacitorii, spre deosebire de acumulatori, pot sa fie incarcati de un numar infinit de ori. In acest proiect, doresc sa utilizez un numar cat mai mare de ultracapacitori, astfel incat sa ajungem la o capacitate de cel putin 100000 F. Un bloc logic construit pe baza unui microcontroller va controla atat incarcarea ultracapacitorilor, cat si transferul energiei spre cele 4 motoare ale vehiculului. Este posibila incarcarea ultracapacitorilor la coborarea unei pante, prin transformarea motoarelor in generatoare".
Sursa :
http://www.yoda.ro
Dispare tastatura. Ce inventie poate schimba radical informatica
Aceasta cutiuta va revolutiona munca la computer.
Tastaturile au cateva inconveniente majore: sunt voluminoase, majoritatea nu sunt deloc silentioase si pentru unii dintre noi devin depozite de firimituri. Cu exceptia Xbox Kinect, n-au aparut gadgeturi care sa se dovedeasca a fi o revolutie in domeniu. Pana acum.
Dupa 5 ani de munca, cativa baietii inteligenti au lansat o cutie botezata The Leap,care recunoaste si interpreteaza gesturile mainii si i le transmite computerului. Partea frumoasa este pretul acestui gadget: numai 70 de dolari, scrie mashable. Cu aceasta suma poti controla calculatorul folosind micarile mainii in aer.
Sursa : http://www.yoda.ro
Facebook îşi obligă angajaţii să folosească telefoane Android
Aplicaţia Facebook pentru telefoane iPhone se prezintă bine, prea bine dacă luăm spre comparaţie versiunea acesteia pentru telefoane Android, motiv pentru care cei aflaţi la conducerea companiei au decis să grăbească puţin ritmul în care lucrează la aceasta, obligând angajaţii Facebook să renunţe la telefonul iPhone în favoarea unui terminal Android.
Motivaţia este cât se poate de simplă. Confruntaţi zilnic cu problemele şi limitările aplicaţiei Facebook pentru Android, angajaţii companiei vor fi impulsionaţi să ia mult mai în serios remedierea acestora. În breaslă, tactica mai este cunoscută sub denumirea "dogfooding" şi folosită adesea în companii, însemnând practic constrângerea angajaţilor la folosirea propriilor produse, oricât de slabe ar fi acestea în comparaţie cu alternativele competitoare, motivând astfel îmbunătăţirea acestora.
Angajaţii Facebook sunt nevoiţi să renunţe la telefonul iPhone în favoarea unui terminal Android, pe care să experimenteze mai mult cu aplicaţia Facebook pentru Android.
Sursa : http://www.go4it.ro
A fost identificată zona din care se trag toate limbile indoeuropene, inclusiv româna (VIDEO)
Limba engleză face parte dintr-o familie mai mare, cea a limbilor indoeuropene, care sunt vorbite în prezent de foarte mulţi oameni de pe Terra. Însă locul de origine al acestor limbi reprezintă un subiect controversat, iar experţii pendulau din acest punct de vedere, până de curând, între două regiuni din vestul Asiei.
Împrumutând o tehnică folosită în medicină pentru a reconstitui arborele genealogic al virusurilor, o echipă internaţională de cercetători a înclinat în cele din urmă balanţa în favoarea uneia dintre cele două tabere: limbile indoeuropene îşi au originea în Anatolia, o peninsulă din sud-vestul Asiei ce face parte din teritoriul actual al Turciei, unde au apărut în urmă cu 8.000 - 9.500 de ani, şi de unde s-au răspândit odată cu apariţia agriculturii.
Alţi cercetători susţin însă în continuare că limbile indoeuropene au apărut în urmă cu 6.000 de ani în stepele din nordul Mării Caspice şi Mării Negre, de unde au fost răspândite de triburile seminomade ale populaţiei kurgane.
"Aceste două teorii indică două vârste şi două origini diferite şi, mergând înapoi pe firul istoriei, folosind metodele de studiere a epidemiilor virale, am putut să testăm cele două teorii", a declarat Quentin Atkinson de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă, într-un interviu acordat revistei Science.
În loc să alcătuiască un arbore genealogic prin comparaţia ADN-ului virusurilor, Atkinson şi colegii lui au comparat o serie de "cognate" - cuvinte din limbi diferite care au aceeaşi origine. De exemplu, cuvântul "mother" din limba engleză şi cuvântul "madre" din limba spaniolă sunt cuvinte înrudite.
Cercetătorii au inclus şi 20 de limbi dispărute în studiul lor, realizat pe aproximativ 100 de limbi indoeuropene. Unele dintre aceste limbi dispărute, precum limba hitită, era vorbită în urmă cu peste 3.000 de ani. Aceste limbi străvechi i-au ajutat pe oamenii de ştiinţă din Noua Zeelandă să se aventureze şi mai departe în timp, pe firul istoriei.
Ei au cercetat evenimente istorice, precum despărţirea limbii latine, ce era vorbită în Imperiul Roman, în limbile romanice de astăzi, pentru a alcătui o scală temporală care să definească evoluţia limbilor indoeuropene.
Savanţii au utilizat o metodă statistică pentru a se concentra asupra arborelui genealogic lingvistic care explica cel mai bine evoluţia datelor de care dispuneau. Rezultatul obţinut favorizează ipoteza anatoliană, a spus Atkinson.
Răspândirea agriculturii, favorizată de faptul că noile generaţii de "fermieri" căutau noi terenuri agricole şi de transformarea triburilor de vânători-culegători, reprezintă un mecanism care ar putea să explice răspândirea extensivă a limbilor din această familie, potrivit autorilor acestui studiu, însă ei consideră că agricultura nu a fost probabil singurul factor care a condus la această răspândire lingvistică.
Studiul cercetătorilor de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă este prezentat pe larg în numărul din 24 august al revistei Science.
Sursa : http://www.descopera.ro
Proiectul Stargate: unităţile de paranormali din solda Unchiului Sam
Galerie foto (4)
Povestea următoare poate părea una de duzină sau, cel mult, din registrul literaturii senzaţionaliste cu iz paranormal, un fel de X-Men pentru cei mari. Cu toate acestea, chiar daca marea majoritatea a oamenilor nu cred în existenţa puterilor paranormale, la nivel înalt s-a trecut chiar la „valorificarea” oamenilor cu astfel de capacităţi în domenii precum securitatea naţională sau colectarea de informaţii. Project Stargate este termenul-umbrelă pentru o serie de experimente şi programe lansate de guvernele americane cu scopul precis al perfecţionării unor metode specifice de identificare şi antrenare a aşa-numiţilor „agenţi psy” - viitorii agenţi paranormali care culeg informaţii vitale pentru Armata Americană şi agenţiile de spionaj ale Washingtonului...
Nerecunoscuţi, dar mereu prezenţi
Multe serviciil de informaţii de mare anvergură de pe glob se folosesc de subiecţi sau de angajaţi cu calităţi care ţin de domeniul paranormalului. Se pare că agenţiile respective au acceptat realitatea fenomenologiei paranormale înaintea forurilor ştiinţifice. Mai mult decât atât, nu s-au sfiit deloc să profite de persoanele cu astfel de capacităţi. Existenţa unor adevărate unităţi de "paranormali", cum li se spune în limbaj curent, sau de agenţi psy, conform terminologiei specifice, a fost de mult timp confirmată sub diferite forme.
În ciuda aparenţelor, domeniul acesta nu are legătură cu duiumul de romane semnate Pavel Coruţ. Este un univers aparte, cât se poate de serios, chiar daca multora le poate părea greu de acceptat.
Unul dintre cele mai cunoscute episoade adevărate de acest gen este aşa-numitul Proiect Stargate, ce denumeşte un ansamblu de experimente ordonate de guvernul federal al Statelor Unite pentru a investiga fenomenele paranormale cu aplicaţii în domeniul spionajului şi cel militar. Oficialii americani erau interesaţi în mod deosebit de identificarea şi antrenarea persoanelor care să poată "vedea" evenimente care se întâmplă la mii de kilometri distanţă sau pot afla prin puterile stranii ale minţii şi spiritului uman secrete militare, informaţii greu de obţinut sau locaţii ale serviciilor rivale din alte ţări.
Fenomenele psy au fost multă vreme catalogate undeva la marginea ştiinţelor convenţionale. Clarviziunea, telepatia, telekinezia şi mai ales călătoriile astrale au fost contestate în numeroase rânduri de scepticii ştiinţei, care le-au negat existenţa. Cu toate acestea, în anul 1995, conducerea de atunci a CIA a decis declasificarea unui program din categoria Top Secret început încă din anul 1970, moment în care celebra agenţie americană de informaţii a început antrenarea unor subiecţi capabili să "vadă la distanţă".
Războiul Rece prin prisma Războiului Psy
La nivelul anilor 1970, informaţiile deţinute de americani indicau o dezvoltare a cercetărilor asupra parapsihologiei efectuate în ţările străine (în particular în URSS şi China). În aceste condiţii, şefii de departamente din CIA considerau că pierd teren în faţa puterilor rivale care făcuseră paşi importanţi în acest domeniu controversat pentru "civili" şi oamenii obişnuiţi. În consecinţă, programele din cadrul Project Stargate au fost lansate anual, alocându-se fonduri în acest scop. Cei din CIA erau interesaţi în mod deosebit de tainele clarviziunii. Această capacitate paranormală a fost testată şi studiată în condiţii ştiinţifice de laborator. Americanii ar fi vrut ca, prin intermediul unor persoane cu capacităţi deosebit de avansate în domeniul clarviziunii, să obţină date despre activităţi de spionaj îndreptate împotriva SUA, potenţiale acte de terorism, baze militare secrete sau locurile de lansare a unor rachete intercontinentale încă nedetectate.
Cercetările iniţiale au fost efectuate în incinta Institutului de Cercetări Stanford, unde mintea umană a fost supusă unor investigaţii extensive fără precedent pe teritoriul american. Costurile totale ale cercetărilor de la Stanford au fost acoperite de către CIA şi alte agenţii guvernamentale timp de peste douăzeci de ani.
Cercetătorii Russel Targ, Hal Puthnoff şi Ingo Swann au fost fondatorii acestui program cândva secret. Scopul lor principal era acela de a înţelege abilităţile paranormale ale subiecţilor, a le îmbunătăţi pe cât posibil şi a colecta informaţii despre Uniunea Sovietică în contextul Războiului Rece din acea perioadă. Cum sovieticii deţineau unităţi de "paranormali" încă mai impresionanţi şi experimentaţi, nu putem decât să ne imaginăm amploarea duelurilor mentale desfăşurate între aceşti agenţi secreţi nemaivăzuţi, aflaţi la distanţe de mii de kilometri unii de alţii.
Generalul american Albert Stubblebine, la acea dată şef al serviciilor de spionaj din cadrul Pentagonului, avea sub ordinele sale circa 16.000 de experţi în contrainformaţii. Controla pe atunci toate operaţiile militare sub acoperire derulate de SUA în lume, jucând un rol important şi în invaziile americane din Panama şi Grenada. A fost implicat puternic şi în celebrele programe MK Ultra. Personalitate cu mult înaintea vremurilor sale, generalul Stubblebine a anticipat încă de atunci că războaiele viitorului nu vor mai fi purtate doar cu rachete şi tancuri, ci şi prin metode neconvenţionale, între care puterea dezlănţuită a subconştientului uman va juca un rol tot mai important.
Aceştia au fost primii agenţi psy - denumiţi astfel după termenul propus de Jim Marrs, un expert în domeniu - care au lucrat pentru interesele americane.
Printre succesele remarcabile ale paranormalilor americani au fost raportate: identificarea cu succes a unor baze secrete sovietice, confirmate ulterior de agenţii oficiali ai CIA; divulgarea unor detalii din timpul crizei ostaticilor declanşată de organizaţia teroristă Brigăzile Roşii în Italia; identificarea locaţiilor unde erau deţinute victimele din timpul crizei sportivilor ostatici israelieni din timpul Olimpiadei din München, identificarea precisă a locaţiilor unde regimul lui Saddam Husein deţinea rachetele Scud în perioada primului Război din Golf şi cireaşa de pe tort : avertizarea precisă asupra atacurilor care au vizat Turnurile Gemene din ziua de 11 septembrie 2001. Avertizarea a fost făcută de un colaborator particular cu capacităţi premonitorii din cadrul CIA, dar a fost complet ignorată de autorităţi. La mult timp după tragicele evenimente, autorităţile şi-au amintit de previziunea sa...
Momentul dezvăluirilor din anul 1995 cu privire la existenţa spionilor paranormali a fost puternic reflectat în presa americană a momentului. Ziare şi posturi TV precum ABC, The Washington Postsau The New York Times au alocat spaţii largi, iar reporterii acestor publicaţii au oferit cititorilor chiar unele detalii surprinzătoare. Persoane puternic implicate în acest proiect, precum Ingo Swann, Russel Targ, Pat Price, Hal Puthoff sau Joseph McMoneagle au acceptat în premieră să vorbească despre experimentele care se desfăşurau între zidurile Institutului Stanford.
La începuturi, agenţii psy se bazau pe aprofundarea şi perfecţionarea "tehnicii Ganzfeld". Aceasta consta în provocarea unui anumit tip de transă, în care conştiinţa agenţilor era modificată. Erau apoi introduşi într-o cameră cu pereţii izolaţi fonic, în linişte totală. Vederea le era blocată prin jumătăţi de mingi de ping pong aşezate pe orbite. Încăperile erau luminate cu o lumină caldă, roşiatică. Subiecţii primeau plicuri sigilate cu coordonatele geografice şi militare ale locaţiilor. Agenţii aveau voie să atingă plicurile, dar nu să le deschidă. Conform declaraţiilor lor, prin activarea calităţilor psihocognitive, imagini, trăiri şi informaţii le apăreau brusc în minte, adesea sugerând cu mare exactitate locul vizat. Astfel, Joseph McMoneagle, un veteran al Războiului din Vietnam, afirma că a reuşit să identifice unele dintre bazele secrete ale Uniunii Sovietice. La baza Fort Meade din Maryland, McMoneagle a lucrat peste 20 ani pentru spionajul american, declarând ulterior că rata sa de succes era de aproximativ 28%. Informaţiile furnizate de spionii psy erau confruntate ulterior cu cele obţinute cu ajutorul sateliţilor militari şi coincideau de multe ori.
Paranormalii ucigaşi?
Încântaţi de primele succese, şefii din CIA priveau chiar mai departe: aspirau să creeze un fel de unităţi ofensive de paranormali care ar fi putut să ucidă de la distanţă sau să implanteze gânduri sinucigaşe în minţile ţintelor umane care trebuiau lichidate fără intervenţii militare. Se vehicula ideea că sovieticii şi chinezii ajunseseră deja la aceste etape şi, probabil, americanii simţeau că ei rămăseseră în urmă. Tocmai se lansase bizara eră a "înarmării psihotronice".
La sfârşitul anilor 1960, cercetătorii americani au făcut un experiment neobişnuit, în urma căruia au declarat că descoperiseră faptul că focalizarea energiilor şi gândurilor negative asupra unei culturi de mucegaiuri inhiba în mod clar creşterea acesteia. Dintr-un eşantion de 194 mostre de mucegaiuri "blestemate", 191 s-ar fi oprit din creştere, semn că efectul energiilor negative lansate de oameni aflaţi la sute de kilometri de laboratoare se făcea simţit din plin. Alţi cercetători au descoperit cu stupoare că gândurile negative pot încetini dezvoltarea temutei bacterii Escherichia coli. Şefii din Pentagon au tras conlcuzia că energia mentala există, iar ca nişte militari sadea ce erau, s-au gândit imediat la aplicarea ei pentru crearea unor asasini ca să ucidă prin puterea minţii. Au mers până într-atât încât au vrut să-l racoleze pe celebrul medium israelian Uri Geller, căruia i-au cerut să ucidă în mod demonstrativ, cu puterile sale psy, un... porc! Indignat, Geller i-a refuzat, declarând că a fost dintotdeauna un iubitor de animale.
Generalii americani nu au abandonat ideea şi au lansat aşa numitul Project Jedi, în cadrul căruia agenţii trebuiau să se antreneze la Fort Braggs în uciderea animalelor strict prin puterea minţii. Agenţilor li s-a cerut, în prima fază, să ucidă câini vagabonzi care erau oricum destinaţi eutanasierii. Niciunul dintre subiecţi nu a vrut să facă aşa ceva, poate şi din cauza unei bariere psiho-emoţionale puternice legate de relaţia dintre cele două specii - om şi câine.
Totuşi, când e vorba despre uciderea unui animal din altă specie cu puterea minţii, a existat, se pare, şi o excepţie. Un fost militar din trupa americană de elită Beretele Verzi, fostul sergent Glenn Wheaton îşi aminteşte de un ciudat personaj de origine bască - Michael Echanis.
Acesta este creditat de mulţi experţi în domeniu drept adevăratul "tătic" al forţelor de elită din armata americană. Personaj ciudat, cu interese în zonele oculte ale artelor marţiale, Echanis ar fi pus bazele primelor metodologii şi şcoli de luptă cu mâinile goale pentru agenţii secreţi americani şi membrii trupelor speciale. Expert în lupta cu cuţitul, Echanis a fost singurul non-coreean inţiat în obscura artă neagră Sul-sa, un fel de ninjutsu coreean, axat pe tehnicile superioare de meditaţie, incantaţii şi practici paranormale, ajungând, se spune, la un asemenea nivel încât putea ucide o capră doar uitându-se la ea. Conform relatărilor unor martori vizuali, Echanis oprea pur şi simplu bătăile inimii mai multor capre doar prin forţa concentrării sale. Nu-i trebuiau mai mult de câteva zeci de secunde, maxim un minut. Capra începea să sângereze pe nări, corpul îi era cutremurat de spasme şi cădea apoi moartă. Cum omul este de asemenea un mamifer, se poate imagina că o persoană cu cunoştinţele şi abilităţile lui Echanis ar fi putut, teoretic, să suprime pe cale "psy" un personaj incomod pentru interesele cuiva.
Cât despre Echanis, versiunea oficială spune că ar fi murit undeva în Nicaragua, în cadrul unei operaţiuni speciale derulate în anul 1978. Adevărul este cu siguranţă cunoscut doar de superiorii săi pe linie militară.
În mod oficial, Proiectul Stargate a încetat odată cu pensionarea generalului Stubblebine. Firesc, râmân multe întrebări fără răspuns. Oricum, este greu de crezut că, dacă cei din CIA ajunseseră la astfel de rezultate la nivelul anilor 1970-1980, ar fi abandonat total cercetările. Subiectul este deosebit de interesant chiar şi numai din perspectiva cunoaşterii umane, nemaivorbind de avantajele evidente pe care nişte astfel de unităţi de paranormali le-ar putea aduce "angajatorilor" lor, dacă aceste capacităţi ar opera într-adevăr cu asemenea eficienţă. Dar... cine ştie la ce performanţe au ajuns agenţii psy din prezent, sau care este amestecul lor în marile afaceri politice, economice şi militare din întreaga lume...
Sursa : http://www.descopera.ro
Primele imagini HD de pe o alta planeta: cele "7 minute de teroare" comprimate in 50 de secunde
pecialistul în efecte vizuale Daniel Luke Fitch a prelucrat imaginile suprinse de Mars Descent Imager, o cameră video instalată în partea inferioară a vehiculului.
Scurtul interval al coborârii lui Curiosity prin atmosfera planetei Marte a fost botezat de specialiştii care au lucrat la proiect "cele 7 minute de teroare": aceste câteva minute au fost cele mai riscante, deoarece în cursul lor au fost efectuate manevre complicate , menite să reducă viteza şi să aşeze vehiculul în locul dorit - aproape o "amartizare la punct fix", foarte dificilă din punct de vedere tehnic, dar care a reuşit perfect.Archos 101 XS - tabletă Android de 10.1 inch, cu tastatură detaşabilă
Archos 101 XS este prima tabletă din seria G10 a producătorului francez de electronice. Modelul vine la pachet cu o tastatură detaşabilă ce poate lua rolul unui suport de susţinere şi capac de protecţie pentru ecran.
zoom inArchos 101 XS
Tableta foloseşte sistemul de operare Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, rulat cu ajutorul unuichipset dual-core TI OMAP 4470 şi 1 GB memorie RAM. Alături de cei 8 GB memorie internă avem un slot microSD ce acceptă card-uri de până la 64 GB. Pe carcasa cu grosime de 8 mm mai găsim un port micro USB, ieşire micro HDMI şi conector pentru căşti de tip jack 3.5 mm.
Alături de ecranul TFT LCD cu rezoluţie 1280x800 pixeli mai găsim un difuzor mono şi camera pentru apeluri video. Spatele carcasei a primit un finisaj din aluminiu şlefuit şi nu ascunde dotări suplimentare, cum ar fi o cameră foto - exclusă în cazul de faţă din considerente de reducere a costurilor.
Tastatura detaşabilă este prevăzută cu braţ retractabil pentru sprijinirea tabletei şi ramă magnetică pentru fixarea de ecran în timpul transportului. De asemenea, portul pentru andocare este prevăzut cu fixare magnetică, ce previne detaşarea accidentală a tabletei. Tastele de tip chiclet nu sunt chiar de mărime normală, dar suficient de mari pentru o utilizare confortabilă. Spre deosebire de tastatura livrată cu tableta Asus Transformer, implementarea celor de la Archos nu include touchpad şi nici acumulator auxiliar, reducând astfel costurile şi greutatea finală.
zoom inArchos 101 XS - suportul de susţinere retractabil
Tableta Archos 101 XS este oferită la pachet cu tastatura detaşabilă, pentru un preţ de aproximativ400 dolari.
Sursa : http://www.go4it.ro
LG a început producţia unor ecrane touchscreen subţiri, Apple ar putea fi clientul
Compania LG a anunţat astăzi că divizia sa de subansamble a început producţia în masă a unor modele noi de ecrane, mai subţiri decât cele fabricate până acum, alimentând speculaţiile conform cărora acestea sunt destinate noului terminal iPhone 5. Sharp, un alt furnizor tradiţional pentru Apple, a făcut un anunţ similar la începutul acestei luni, iar producţia sa de ecrane similare va începe până la sfârşitul lunii.
Noile ecrane fabricate de LG folosesc un mod nou de împachetare pentru doua din straturile importante ale unui ecran touchscreen. Prin lipirea panoului LCD şi a stratului sensitiv capacitiv, se poate obţine un ecran cu o grosime mai mică, ceea ce permite integratorilor sa reducă la rândul lor grosimea terminalelor sau să folosească volumului rămas disponibil în alte scopuri. În cazul Apple, o serie de imagini arată că iPhone 5 ar putea fi împachetat într-o carcasă cu o grosime de numai 7,6 mm, fată de generaţia actuală 4S care are o grosime de 9,3 mm, iar un astfel de ecran este unul dintre lucrurile de care Apple are nevoie.
Noua generaţie de terminale Apple este aşteptată pe data de 12 septembrie, ocazie cu care ar putea ieşi la lumina zilei şi noul model cu dimensiuni mai reduse al tabletei iPad.
O carcasă cu grosime de 7.6 mm necesită un ecran mai subţire
Sursa : http://www.go4it.ro
Aplicaţia Facebook pentru Android a ajuns la o nouă versiune
Aplicaţia Facebook pentru tablete şi telefoane Android a primit îmbunătăţiri ce simplifică modul în care încărcăm imagini în paginile reţelei de socializare şi comunicăm cu prietenii.
Aplicaţia Facebook pentru Android a ajuns la o nouă versiune
Noua versiune simplifică modul în care creăm evenimente, introduce suport pentru emoticoane şi inserarea de imagini în mesajele pe care le trimitem. Modul în care încărcăm poze pe Facebook a fost de asemenea revizuit. Putem insera şi trimite mai multe poze simultan cu mesajele pe care le compunem, sau încărca colecţiile de fotografii direct în secţiunea albume foto din pagina de Facebook.
Noua versiune simplifică modul în care creăm evenimente, introduce suport pentru emoticoane şi inserarea de imagini în mesajele pe care le trimitem. Modul în care încărcăm poze pe Facebook a fost de asemenea revizuit. Putem insera şi trimite mai multe poze simultan cu mesajele pe care le compunem, sau încărca colecţiile de fotografii direct în secţiunea albume foto din pagina de Facebook.
Aplicaţia Facebook pentru Android a primit îmbunătăţiri
Printre altele, aplicaţia Facebook pentru dispozitive Android ne permite să distribuim poze şi clipuri video obţinute folosind camera foto, primi notificări pentru like-urile şi comentariile date de prieteni, iniţia sesiuni de chat cu mesaje text şi chiar conversaţii de grup cu mai mulţi prieteni.
Printre altele, aplicaţia Facebook pentru dispozitive Android ne permite să distribuim poze şi clipuri video obţinute folosind camera foto, primi notificări pentru like-urile şi comentariile date de prieteni, iniţia sesiuni de chat cu mesaje text şi chiar conversaţii de grup cu mai mulţi prieteni.
Sursa : http://www.go4it.ro
Nikon Coolpix S01 - o jucărie!
Momentan, cel mai mic aparat foto cu aspect clasic din lume are o lungime de aproximativ 2 cm. Când spun cu aspect clasic, mă refer la faptul că are un obiectiv, un declanşator, o baterie internă şi un slot de memorie microSD. Nikon nu vrut să atenteze la vreun record mondial, dar a reuşit să construiască o compactă foarte mică şi foarte drăguţă. Coolpix S01 se pierde prin buzunar, având o lungime de 77 mm şi cântărind mai puţin de 100 g.
Nikon Coolpix S01 are un aspect minimalist, cu o carcasă de plastic disponibilă în cinci culori. Obiectivul cu plajă focală de 29-87 mm oferă un zoom optic 3x şi are o diafragmă de F3,3-5,9. În spatele său se găseşte un senzor CCD foarte mic (1/2.9”) cu o rezoluţie de 10 MP. Valorile ISO variază între 80 şi 1600, iar focalizarea în modul Macro se face de la 5 cm.
Dimensiunile compacte ale lui Nikon S01 vin cu câteva compromisuri. Acumulatorul este integrat, la fel ca memoria internă. Utilizatori vor fi nevoiţi să se mulţumească cu o cantitate de 8 GB, decentă în condiţiile date. Atât transferul imaginilor, cât şi încărcarea acumulatorului se fac prin intermediul unui cablu USB cu mufă specială. Pierderea lui face aparatul inutilizabil după o perioadă de timp. Ecranul de 2.5” cu o rezoluţie scăzută este sensibil la atingere, însă are un senzor de tip rezistiv. Butoanele fizice au fost înlocuite cu unele virtuale pe ecran.
Nikon Coolpix S01 - o compactă foarte mică
Nikon Coolpix S01 - un ecran rezistiv de 2.5"
Nikon Coolpix S01 - 77 mm lungime şi 96 g
Aparatul foto Nikon Coolpix S01 poate filma la rezoluţie 720p şi oferă o serie de filtre creative pentru imagine. Preţul aparatului va fi de aproximativ 180 $ peste ocean. Nikon Coolpix S01 va intra pe piaţă în luna septembrie.
Sursa : http://www.go4it.ro
Supertelefonul quad-core LG, confirmat pentru luna septembrie
Chiar dacă puternicul procesor Qualcomm APQ8064, care a fost lansat la sfârşitul lunii iulie, a fost prezentat chiar de către producător ca o soluţie destinată tabletelor performante, cineva a avut curaj să implementeze această soluţie într-un terminal mobil iar lansarea acestuia nu se va lăsa prea mult aşteptată.
Conform declaraţiilor Qualcomm, LG va lansa în cursul lunii septembrie un terminal mobil care va fi bazat pe platforma quad-core APQ8064 şi va oferi conectivitate LTE prin implementarea unui modem radio 2G/3G/4G din familia Qualcomm Gobi 4000, o soluţie completă cu consum energetic scăzut fabricată într-un proces tehnologic pe 28nm. Oferind un nucleu quad-core Krait, cu o arhitectură derivată direct din ARM Cortex-A15, şi un procesor grafic Adreno 320, APQ8064 este cea mai puternică soluţie mobilă a momentului.
Zvonurile despre acest terminal LG au apărut încă din luna mai, specificaţiile modelului Optimus G cuprinzând un ecran cu diagonală de 4,7" şi rezoluţie HD şi panou IPS, o memorie RAM cu o capacitate de 2GB şi o cameră foto cu senzor de 13MP. Qualcomm nu a putut, din motive evidente, să menţioneze nici unul dintre aceste detalii, însă confirmarea terminalului este suficientă. Atunci când va deveni disponibil şi în Europa, Optimus Q va înlocui actualul vârf de gamăOptimus 4X HD, care a ajuns pe meleagurile noastre acum două luni.
LG Optimus G va fi lansat în cursul lunii următoare în Coreea de Sud, devansând astfel terminalul Xiaomi Mi2, care a fost deja anunţat cu o combinaţie identică de componente hardware, dar care va ajunge doar pe piaţa chinezească, cel mai probabil în octombrie. Qualcomm afirmă că acest terminal va fi disponibil ulterior şi la nivel global, însă nu a dezvăluit mai mutle detalii despre această viitoare disponibilitate.
Optimus 4X HD va avea un urmaş mult mai puternic
Sursa : http://www.go4it.ro
AllView P4 Alldro, Ice Cream Sandwich dual SIM
Compania braşoveană AllView este un nume cunoscut pentru cumpărătorii români, aceasta devenind celebră mai ales pentru terminalele dual SIM şi tabletele cu cost scăzut comercializate. Ca şi Evolio, o altă companiei locală cu un profil similar, AllView nu este un producător de terminale în adevăratul sens al cuvântului, ci un antreprenor care colaborează cu diverşi producători ODM chinezi, alege modelul şi particularizările optime pentru acesta în funcţie de publicul-ţintă dorit şi se ocupă de localizarea lui.
P4 Alldro, terminalul lansat acum câteva de săptămâni de AllView, este cel mai puternic terminal Android din oferta companiei. Pe lângă suportul pentru două cartele SIM, cu care compania şi-a şi cucerit de altfel piaţa, noul terminal aduce o platformă hardware mai puternică decât cele uzuale folosite până acum şi un ecran cu panou Super AMOLED Plus, încercând totodată să păstreze preţul cât mai jos posibil.
Construcţie şi design
Din punct de vedere estetic, AllView P4 este unul dintre cele mai sobre terminale văzute în ultima perioadă de timp. Renunţând la butoanele hardware în favoarea celor software, introduse odată cu Ice Cream Sandwich, P4 oferă o parte frontală elegantă prin însăşi simplitatea ei. Acoperită integral de materialul protector Gorilla Glass, aceasta este întreruptă doar de grila argintie a difuzorului şi obiectivul camerei frontale.
Spatele terminalului este acoperit integral de un capac subţire care oferă acces la sloturile SIM, baterie şi slotul MicroSD. Confecţionat dintr-un material plastic rugos antiderapant, acest capac are o ranforsare bună dar se pot găsi şi porţiuni care sună neplăcut a gol, în special în zona camerei şi a microfonului secundar, sau zone unde acesta nu se închide perfect.
Muchiile laterale păstrează aceeaşi notă simplă, partea stângă oferind butoanele pentru controlul volumului, partea dreaptă, butonul Power/Lock, foarte greu de apăsat din cauza înălţimii foarte mici, iar partea superioară, doar jack-ul audio de 3,5 şi conectorul Micro USB pentru încărcare şi date, ascuns după o clapetă culisantă.
Cu cei 9,8 mm ai săi, AllView P4 este un terminal cam gros, însă acesta recuperează prin dimensiunile normale frontale pentru clasa 4,3 inchi, adică 66,8 x 127,2 mm, şi mai ales prin greutatea scăzută de numai 118 grame. Fabricat integral din plastic, acesta nu uimeşte prin natura şi calitatea materialelor însă nu se face nici de râs, ridicându-se la înălţimea aşteptărilor pe care le-am avea de la această clasă de preţ.
Ce fel de dual SIM?
Folosind două module radio şi două sloturi SIM dar o singură interfaţă software radio, AllView P1 este un terminal clasic Dual SIM Stand-by. Un astfel de terminal permite recepţionarea apelurilor pe oricare din cele două SIM-uri dar, odată ce preluaţi un apel, celălalt SIM va fi inactivat până la încheierea convorbirii iar un eventual apel către acesta se va lovi de mesajul "abonatul nu poate fi contactat".
Compania a afirmat la lansare că P4 tratează altfel conexiunile de date însă modul real de funcţionare al produsului, chiar dacă este util, este mai puţin impresionant decât am fi crezut şi dorit. Astfel, utilizarea conexiunii de date oferită de o cartelă nu va întrerupe, într-adevăr, disponibilitatea pentru apeluri al celuilalt SIM, traficul de date fiind astfel tratat diferit faţă de o convorbire telefonică, însă preluarea unui apel va avea acelaşi rezultate: întreruperea transferului.
Ecran, hardware şi autonomie
AllView a ţinut să sublinieze că P4 este "primul smartphone Dual SIM românesc cu ecran Super Amoled Plus" şi, chiar dacă ecranul cu diagonală de 4,3" şi rezoluţie WVGA nu mai este ceva impresionant, nu trebuie să uităm totuşi că acesta era standardul suprem de calitate acum doar un an, un an şi jumătate. Deoarece matricea de subpixeli este una RGB, densitatea reală a ecranului este una de 216ppi, mulţumitoare pentru orice terminal şi în special pentru unul accesibil.
Ca în cazul oricărui ecran AMOLED, se remarcă contrastul teoretic infinit, unghiurile excelente de vizualizare şi nivelul profund de negru. Luminozitatea ecranului este bună iar ajustarea automată a acesteia este făcută bine, chiar dacă declanşarea reglajului este uneori mai lentă, în special după deblocarea terminalului. Surpriza plăcută este dată de vizibilitatea în lumina solară, unde ecranul terminalului AllView s-a comportat foarte bine, este drept, prin împingerea luminozităţii automate la nivelul maxim.
Fiind vorba de un terminal accesibil, producătorul a făcut o serie de compromisuri atunci când a ales platforma hardware. Drept urmare, AllView a ales procesorul MediaTek MT6575, care include un procesor single-core ARM Cortex-A9 tactat la 1GHz şi un procesor grafic PowerVR SGX 531T, o soluţie mai ieftină de la un producător celebru pentru chipurile sale destinate playerelor multimedia Home Cinema. Această platformă oferă o putere suficientă pentru rularea sistemului de operare, a filmelor 720p sau a opţiunilor avansate ale camerei precum captura în rafală, comparându-se din acest punct de vedere cu produse precum Qualcomm MSM8255 sau, uneori, chiar soluţia dual-core NovaThor U8500 (penalizată de Android 2.3), dar este inferioară soluţiilor rivale în testele de performanţă grafică, ceea ce nu este o veste bună pentru amatorii de jocuri.
AllView P4, Ice Cream Sandwich dual SIM
AllView P4, Ice Cream Sandwich dual SIM
AllView P4, Ice Cream Sandwich dual SIM
AllView P4, Ice Cream Sandwich dual SIM
AllView P4, Ice Cream Sandwich dual SIM
AllView P4, Ice Cream Sandwich dual SIM
Memoria RAM are o capacitate de 512MB, iar stocarea internă, a cărei dimensiune este de 4GB, oferă utilizatorului doar 2,5GB liberi. Din aceştia, 500MB sunt alocaţi partiţiei Data (pentru aplicaţii şi datele utilizatorului) iar 2000 sunt montaţi ca SDcard pentru restul fişierelor.
MediaTek afirmă că MT6575 este cel mai eficient chip dual SIM şi se pare că nu suntem minţiţi. Într-o utilizare medie care a inclus utilizarea serviciilor de email, Facebook şi Twitter cu push activat, captură foto şi video ocazională, redare audio timp de două ore şi circa 25 de minute de convorbiri telefonice, AllView P4 a oferit o autonomie de 29 de ore. Acest timp a fost obţinut în configuraţia dual SIM şi a implicat utilizarea conectivităţii 3G timp de 5 ore şi celei Wi-Fi timp de 6 ore.
Specificaţii
- Ecran: 4,3", 480x800 pixeli, Super AMOLED Plus
- Sistem de operare: Android 4.0.3
- Chipset: MediaTek MT6575
- Procesor: ARM Cortex-A9 single-core 1GHz
- GPU: PowerVR SGX531T
- RAM: 512 MB
- Memorie: 4 GB (2,5 GB pentru utilizator)
- Card: MicroSDHC, 32 GB
- 2G: 900/1800/1900, dual SIM Active Standby
- 3G: HSDPA/HSUPA, 900 MHz / 2100 MHz
- WiFi: 802.11 b/g/n
- Bluetooth: 3.0
- GPS: Da
- USB: 2.0, Micro USB
- Cameră foto: 8 MP, autofocus, LED Flash
- Filmare video: 720p, 30fps
- Cameră video secundară: 0,3 MP
- Baterie: 1600 mAh
- Dimensiuni: 66,8 x 127,2 x 9,8 mm
- Greutate: 118 grame
Software
Rulând Android 4.0.3 de la lansare şi având promisă şi o actualizare la Jelly Bean, AllView P4 este unul dintre terminalele care nu vin aglomerate cu aplicaţii inutile, în afara sistemului de operare mai fiind oferite doar suita de protecţie BitDefender, suita OfficeSuite de la MobiSystems, în versiunea sa gratuită, şi tastatura MultiLing cu tot cu suportul pentru limba română preinstalat.
Producătorul nu a uitat însă de alte setări particulare, cele mai importante fiind cele pentru managementul dual SIM. Oferind detecţie automată a cartelelor, modulul SIM Management permite activarea şi dezactivarea SIM-urilor şi alegerea setărilor implicite pentru apelurile telefonice, date sau mesagerie text. Acest modul are o extensie în cadrul aplicaţiei de telefonie, permiţând alegerea rapidă a cartelei de pe care dorit să iniţiem apelurile, şi un manager gestionarea conexiunilor de date oferite de cele două module radio.
Suplimentar, AllView P4 mai oferă un modul pentru management GPS, opţiune care va fi explicată imediat, o opţiune pentru programarea opririi şi pornirii automate a telefonului, un manager pentru temele multiple de interfaţă oferite şi aplicaţia pentru propriul magazin de aplicaţii, puţin cam inutil ţinând cont că terminalul oferă acces la Android Market.
Impresia generală lăsată de partea software este pozitivă, performanţa acesteia fiind bună iar singurele aspecte mai puţin plăcute fiind traducerile nu mereu inspirate şi temele de interfaţă, al căror nivel estetic nu este prea grozav.
Camera foto şi video
Folosind un senzor BSI de bună calitate precum OmniVision OV 8830, AllView P4 promitea o calitate bună a imaginilor. Din păcate, după cum se remarcă din cele patru eşantioane ataşate, imaginile rezultate au un nivel ridicat de zgomot, nivelul detaliilor este scăzut, contrastul este prea puternic iar postprocesarea este agresivă şi prost aplicată. Nici captura video 720p nu a stat mai bine, fişierul video fiind subminat de aceleaşi probleme ale imaginii. Rezultatul este un fişier H.264 în container 3GP care oferă o stabilitate bună a imaginii, din păcate calitatea cadrelor şi a sunetului monofonic cu eşantionare la 8000Hz fiind departe de standardele rezonabile ale momentului.
Este regretabilă această calitate scăzută a capturii deoarece terminalul oferă o aplicaţie bogată în setări pentru controlul parametrilor coloristici ai imaginii, şabloane pentru moduri de lucru, alegerea tipului de focalizare, panorama, HDR şi stabilizare software.
Redare audio şi video, GPS
Din punct de vedere al dotărilor multimedia, P4 Alldro oferă, în plus faţă de codul standard Android 4.0, un suport mai bun pentru fişierele media. Pe lângă nativele MP4, H.264 şi MPEG-4, AllView a implementat şi suport pentru containerele MKV, MOV şi FLV şi codecurile XviD şi MPEG-2. Din păcate lipsesc codecurile necesare pentru decodarea AC-3 şi DTS, iar pentru subtitrări va trebui să apelaţi la o aplicaţie alternativă deoarece P4 nu oferă decât redarea simplă din galeria media Android. Nu vă aşteptaţi însă la minuni, procesorul MediaTek face faţă cu greu conţinutului cu o rezoluţie mai mare de 576p, remarcându-se scăderi fine dar dese ale numărului de cadre pe secundă redate, iar prestaţia difuzorului extern este modestă.
Privit ca un player audio portabil, P4 stă mult mai bine. Sunetul redat este puternic, are distorsiuni neglijabile şi o claritate mulţumitoare pentru un utilizator fără pretenţii audiofile, deficienţele mediilor prea puternice şi a înaltelor prea slabe putând fi compensate parţial din egalizatorul paragrafic cu 5 benzi. Aplicaţia pentru management şi redare este cea nativă a sistemului de operare, aceasta mai oferind o serie de şabloane pentru egalizator, amplificarea frecvenţelor joase şi spaţializare stereo.
AllView nu a făcut o treabă foarte bună cu modulul GPS. Deşi setările software sunt bogate, permiţând alegerea furnizorului de date pentru AGPS dintre Google şi Nokia sau descărcarea manuală a almanahului şi efemeridelor, partea hardware suferă din multe puncte de vedere. Semnalul oferit de antene este slab, SNR-ul neridicându-se peste 28-30 şi de multe ori fiind chiar mai slab, numărul maxim de sateliţi utilizaţi este redus, în general 4 sau 5, iar timpii de sincronizare sunt foarte mari.
Concluzii
Terminalul AllView are părţi mai puţin fericite, cum ar fi carcasa confecţionată din materiale modeste, o cameră foto slabă, un GPS lent şi neperformant şi o decodare video cu perfomanţe limitate. Dacă nu uităm însă că avem de-a face cu o soluţie dual SIM cu un preţ accesibil de 1299 lei, atunci vom descoperi în P4 Alldro un terminal suficient de bine construit care oferă o autonomie mare, o platformă hardware suficient de performantă pentru rularea Ice Cream Sandwich sau a aplicaţiilor Android şi un ecran Super AMOLED Plus de bună calitate.
Sursa : http://www.go4it.ro
Abonați-vă la:
Postări (Atom)