joi, 11 octombrie 2012

8 CURIOZITATI despre CREIER pe care trebuie sa le stii!

Spunem ca trebuie sa cunosteti aceste curiozitati despre creierul uman pentru ca unele dintre ele au sens vital, mai exact daca le cunoasteti si luati masuri de preventie va puteti salva viata in cazul unui risc pentru accident vascular cerebral de exemplu.


8 CURIOZITATI FASCINANTE DESPRE CREIER


STIAI CA NEURONII SE POT REGENERA?

Teoria ca neuronii nu se pot regenera aste astazi destul de limitata. Cercetatorii in biologie celulara si in boli neurologice au observat motivele pentru care oamenii reactioneaza diferit in fata unui accident vascular cerebral, unii avand sechele si altii „vindecandu-se” pentru aceeasi localizare a accidentului vascular cerebral.
Care este explicatia? Evolutia spre bine sau rau in urma unui AVC (accident vascular cerebral) depinde de starea de sanatate a bolnavului in momentul in care s-a instalat, dar si de starea sistemului nervos, de cum a fost acesta protejat de-a lungul vietii. Dar stiati ca in creier se pare ca exista zone de celule stem – in creierul adult deci – care pot regenera o serie de neuroni?
Mai mult decat atat neuronii nostri prezinta posibilitate de protectie, iar o nutritie adecvata le prelungeste viata si ii fereste de degenerare.
curiozitati despre creier - neuronii se renegenreaza
Astfel ca, pentru un sistem nervos sanatos chiar si la varsta a treia si pentru a preveni boli ca Alzheimer de exemplu este necesar sa mancati sanatos, sa consumati alcool cu moderatie, sa NU fumati si desigur sa faceti sport. Somnul influenteaza de asemenea sanatatea sistemului nervos.
Exista si neuroni care se regenereaza in aproximativ 2 saptamani timp de aproape toata viata: neuronii care asigura mirosul, cei care reprezinta totodata si „receptorul”. Astfel ca daca ati ramas fara miros printr-o injurie la nivelul nasului (exista si anosmie prin boli ale sistemului nervos care pot fi ireversibile) vi-l veti recapata in cel mult doua saptamani.

HRANA PRINCIPALA A CREIERULUI ESTE GLUCOZA

Este adevarat ca principalul „combustibil” al creierului este glucoza, insa hiperglicemia, consumul exagerat de zahar sau zaharuri nocive il ataca si ii ingreuneaza activitatea. Mai mult decat atat excesul de zahar in sange duce la distrugere de masa cerebrala! Abia de curand s-au facut studii in acest sens care sa demonstreze o ipoteza medicala veche. Cititi mai multe despre acest studiu in articolul: Ajutor, zaharul ne distruge creierul
Probabil asa se explica de ce studentii in sesiune sau cei care au suprasolicitare intelectuala prezinta si... pofta de dulce 
curiozitati despre creier - zaharul distruge creierul 

CREIERUL, MAI ACTIV IN SOMN DECAT ZIUA


Desi initial se credea ca cel mai activ este creierul in starea de veghe, cand omul este treaz, studiile electrice (electroencefalograma) au aratat ca de fapt creierul este mai activ noaptea, in timpul somnului.
Creierul emite mai multe tipuri de unde care se pot inregistra pe electroencefalograma (EEG). In timpul somnului au loc procese extraordinar de importante pentru sanatatea noastra fizica si psihica:
 • Se refac depozitele energetice ale tuturor celulelor, inclusiv ale neuronilor;
 • Se refac depozitele de mediatori in sistemul nervos central si periferic (pot fi prevenite dementele? Ca boala Alzheimer de exemplu);
 • Se regenereaza celule afectate sau tesuturi;
 • Au loc cele mai importante momente ale cognitiei, este direct imbunatatita memoria de lunga durata! Aici facem o paranteza, stiati ca de fapt este mai bine sa inveti inainte de culcare, pentru ca in timpul somnului creierul sistematizeaza mult mai bine informatia si o retii pe termen lung?
 • Se reface echilibrul endocrin, al glandelor sexuale, digestive si asa mai departe;
 • Se „relaxeaza” inima si vasele isi refac tonusul;
 • Se secreta hormoni in creier si glandele endocrine din creier, in special epifiza, care raspund de zona emotionala – dar este necesar sa nu existe stimul luminos si stimulul auditiv sa fie cat mai mult redus. De aceea este indicat sa dormiti in liniste cu ochelari de noapte.
 • REM – somnul cu vise, are etape scurte care isi intensifica repetitiile spre dimineata. Somnul are efect de descarcare emotionala, reface starea psihica, alunga stresul psihic si starile tensionale, combate depresia si alte tulburari de personalitate;
 • In timpul somnului se reduce stresul de peste zi, somnul fiind un important mecanism antistres;
 • Se reface imunitatea si asa mai departe.
 • Prin somn aducem un plus preventiei pentru demente.
 curiozitati despre creier - beneficiile somnului
Acum, stiind toate acestea despre somn, credeti ca merita sa pierdeti orele din noapte pentru un film in loc sa dormiti?

CREIERUL ARE O CAPACITATE SOCANTA DE STOCARE A INFORMATIEI

Conform studiilor si masuratorilor de specialitate, creierul uman are o capacitate de stocare a informatiei cam de 5 ori mai mare decat toata enciclopedia britanica. Este o capacitate fantastica, asadar nu va sfiiti sa invatati si sa incercati sa retineti orice! S-ar putea ca viata sa nu fie suficienta pentru cat de multe puteti invata 
 curiozitati despre creier

DESHIDRATAREA, CREIERUL SI DURERILE DE CAP

De cate ori ati luat pastile la durerile obisnuite de cap? Stiati ca daca luati o pauza, beti doua pahare de apa si va plimbati putin, durerea de cap dispare in aproximativ jumatate de ora? Aceasta pentru ca cele mai multe dureri de cap obisnuite apar prin deshidratare si afectarea presiunii sangelui in vasele creierului. Putin sport si o foarte buna hidratare te scapa de durerile de cap. Un alt mecanism ar fi actul sexual 
 STIAI CA PRIMII ANI DE VIATA SUNT FOARTE IMPORTANTI PENTRU DEZVOLTAREA CREIERULUI?
Si aici intervine dilema: copii supradotati, bine sau rau? In urma studiilor se pare ca mai bine puneti copiii sa invete de mici, poate nu neaparat sa scrie, dar sa desfasoare jocuri din care isi dezvolta memoria, capacitatea de vorbire, de a canta, dar si motrica (generala – jocuri de teren, de bazin – si fina – pian, instrument, desen, dar si scris daca au rabdare).
curiozitati despre creier - dezvoltarea creierului
In primii cinci ani de viata, in functie de nevoi, creierul se dezvolta si numarul de neuroni este inca in crestere, oprindu-se in jurul varstei de cinci ani. Ceea ce nu se invata in primii ani de viata se deprinde mult mai greu mai tarziu pentru ca anumite arii nefolosite din creier se pare ca se atrofiaza.
Asa s-au facut studii de exemplu pe copii salbatici de varsta peste 10 ani care nu vorbisera niciodata, iar specialistii incercau sa ii invete limbajul articulat. S-a observat ca acest lucru nu mai era posibil, ariile raspunzatoare de limbaj articulat si vorbire, intelegere a cuvintelor si frazelor fiind atrofiate. Probabil ca acest fenomen se intampla si in cazul altor mecanisme care ar trebui invatate in primii ani de viata. Ca o baza pe care daca ai dobandit-o, mai tarziu poti construi un univers.
STIAI CA 20% DIN SANGELE CIRCULANT E FOLOSIT DE CREIER?
Aproximati 20% din debitul cardiac este utilizat de creier. Este un procent enorm, de aici putem deduce cantitatea mare de energie de care are nevoie creierul pentru a functiona!
 curiozitati despre creier - sportul protejeaza creierul

SPORTUL IMBUNATATESTE PERFORMANTELE INTELECTUALE

Stiati ca cei care fac sport sunt mai inteligenti? Sportul intensifica hranirea neuronilor si asigura o parte din factorii neuroprotectori. De asemenea se pare ca sportul ar avea efecte indirecte si asupra acelor grupuri de celule stem din creier care va asigura de-a lungul vietii, daca raman functionale, regenerarea limitata a unor neuroni de care avem mare nevoie.
Din fericire s-au efectuat si studii in acest sens care atesta clar ca cei care fac sport diminua considerabil riscul de degradare a neuronilor odata cu trecerea timpului, fac mult mai rar boli ale degenerarii nervoase (ca dementa Alzheimer) si ca devin mai inteligenti.Peste 350 milioane de oameni suferă de depresie


FOTO: Shutterstock
Peste 350 de milioane de persoane din lumea întreagă suferă de depresie sau de o tulburare mentală, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), publicate cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii mentale, marcate miercuri, relatează AFP.
Potrivit estimărilor OMS, depresia este frecventă în toate regiunile lumii. Un studiu realizat cu spirjinul OMS arată că circa 5% din oameni sufereau de depresie în cursul ultimului an. 'Femeile riscă mai mult (să sufere de depresie) decât bărbaţii', a declarat presei directorul departamentului de sănătate mentală şi abuz de substanţe psihoactive din cadrul OMS, dr Shakar Saxena.

Astfel, adaugă el, numărul femeilor afectate de depresie este cu 50% mai mare decât cel al bărbaţilor. Incidenţa mai mare a bolii la femei se explică îndeosebi prin depresia postnatală care afectează o mamă din cinci. Depresia, arată OMS, se manifestă printr-un sentiment de tristeţe care durează cel puţin două săptămâni şi care împiedică desfăşurarea unei vieţi normale. Ea rezultă din interacţiunea unor factori sociali, psihologici şi biologici, fiind adesea în legătură cu sănătatea fizică, o boală cardiovasculară putând, de exemplu, să provoace depresia.

În plus, împrejurări deosebite - dificultăţi economice, şomaj, catastrofe şi conflicte - pot creşte riscul de depresie. În forma sa cea mai gravă, depresia poate duce la sinucidere. Aproape un milion de persoane se sinucid anual, multe din acestea suferind de depresie. Peste 50% din cei care au reuşit să se sinucidă sufereau de depresie, arată Saxena, care precizează că, cu cât ţara este mai dezvoltată, cu atât incidenţa sinuciderilor creşte.

Multe din persoanele deprimate nu recunosc că sunt bolnave. Prima etapă constă în recunoaşterea depresiei şi apelul la ajutor, arată OMS, care spune într-un comunicat că 'cu cât tratamentul este aplicat mai devreme, cu atât este mai eficient'.

'Există tratamente foarte eficiente împotriva depresiei. Din păcate însă, mai puţin de jumătate din persoanele deprimate primesc îngrijirile de care au nevoie. Această cifră este chiar mai mică de 10% în multe ţări', încheie dr Shakhar Saxena.

Acer lansează Aspire M5, un ultrabook cu ecran touch


Aspire M5, pregătit pentru lansare odată cu Windows 8 în data de 26 octombrie, este un sistem ultrabook cu ecran de 14 inch încadrat de o ramă foarte îngustă, prevăzut cu interfaţă multitouch.

Pentru preţul de 799.99 dolari primim o configuraţie cu procesor dual-core Intel Core i5 la 1.7 GHz, 6 GB memorie RAM şi o pereche formată dintr-un SSD de 20 GB şi hard disk de 500GB. În lateral, mai găsim şi o unitate CD/DVD - dotare mai puţin obişnuită pentru sisteme din categoria ultrabook. Ecranul touch de 14 inch redă imagini la rezoluţie 1366x768 pixeli şi poate interpreta gesturi multitouch cu până la 10 degete. Pentru mai mult control în aplicaţii avem la dispoziţie un touchpad cu format wide, compatibil Windows 8, şi tastatură iluminată de tip chiclet. Cu aceste dotări, Aspire M5 (M5-481PT) reuşeşte să se strecoare într-o carcasă de 2 cm grosime, ce cântăreşte aproximativ 2 Kg.

Cei care nu consideră utilă prezenţa unei interfeţe touch pe ecranul unui laptop ultraportabil pot alege modelul Aspire V5 (V5-471P), cu preţ de 749.99 dolari şi specificaţii aproape identice versiunii M5, mai puţin interfaţa touch şi dispozitivul de stocare hibrid. Alternativ, putem opta pentru modelulAspire V5 (V5-571P) cu ecran de 15.6 inch, care de asemenea renunţă la interfaţa touch, oferind în schimb un ecran mai mare pentru acelaşi preţ de 799.99 dolari.

Din punct de vedere al construcţiei, Aspire M5 este adăpostit într-o carcasă realizată integral din aluminiu, în timp ce modelele din seria Aspire V5 folosesc carcase din plastic ceva mai groase. Ambele serii de laptopuri se lansează pe 26 octombrie şi sunt prezentate drept alternative accesibile pentru cei aflaţi în căutarea unui laptop cu Windows 8.

Utilizatorii Mozilla Firefox, in pericol. Cu ce eroare de securitate a aparut versiunea 16

Utilizatorii Mozilla Firefox, in pericol. Cu ce eroare de securitate a aparut versiunea 16


Cea mai noua versiune lansata de Mozilla Firefox a devenit un pericol pentru cei care tocmai si-au facut update-ul.
Utilizatorii au fost rugati la scurt timp dupa ce au trecut la Mozilla Firefox 16 sa revina la varianta precedenta, pana cand "cateva erori vor fi rezolvate", scrie astazi BBC.
Conform sursei citate, problema cu care noul browser s-a lovit imediat dupa lansare era "imposibilitatea de a bloca scurgerea de informatii a site-urilor pe care utilizatorii deFirefox le vizitau."
Compania non-profit a anuntat ca "numai un numar limitat de utilizatori a fost afectat.", oprind la 24 de ore de la lansare posibilitatea de a downloada upgrade-ul.
Michael Coates, directorul de securitate de la Mozilla, a declarat pe blog: "In acest moment nu avem informatii ca acea problema a fost exploatata de catre cineva pe internet. Firefox 16 a fost oprit in acest moment din donwloadul depe site si userii vor fi upgradati automat la acest nou serviciu odata ce el va fi sigur. Ca o masura de precautie, utilizatorii pot reveni la versiunea 15.0.1."
Firefox este in acest moment unul dintre cei 3 mari lideri ai web-browsingului, cu 450 de milioane de utilizatori la nivel global, in competitie cu Google Chrome siInternet Explorer.

Un HACKER a declanşat "APOCALIPSA ZOMBIE" în Statele Unite

Cu siguranta este primul semn si de aceasta data unul cat se poate de real cu privire la o apocalipsacu zombi. Soferii care mergeau pe un drum din Portland, probabil au ramas socati atunci cand au vazut ca pe semnul electronic care era ampasat langa niste lucrari de reparatie era scris: "Atentie! In fata sunt zombi!".
 


Primul semn al Apocalipsei Zombie s-a petrecut dejaPrimul semn al Apocalipsei Zombie s-a petrecut deja
Purtatorul de cuvant al primariei a declarat ca sistemul informatic de trafic a fost spart de un hacker, care a schimbat mesajul de pe semnul electronic. In mod normal mesajul trebuia sa fie: "Se lucreaza noaptea de la 18-20. Asteptati-va la intarzieri".
Aceasta a adaugat ca este o infractiune grava modificarea acestor semne, infractiune care se pedepseste cu inchisoare timp de un an si cu o amenda de 1000 de dolari, scrie bzi.ro

Sursa : 
http://www.realitatea.net

Google Maps extinde acoperirea serviciului Street View


Google a împrospătat locaţiile Street View ce pot fi explorate cu serviciul Maps şi a extins considerabil acoperirea acestora, adăugând noi colecţii de imagini panoramice, provenind din şi mai multe regiuni ale lumii.
Google Maps extinde masiv funcţionalitatea Street ViewGoogle Maps extinde masiv funcţionalitatea Street View

Actualizarea dublează practic colecţia de locaţii speciale, oferă un aspect proaspăt şi adus la zi pentru mai mult de 400000 Km de drumuri din toate regiunile lumii şi extinde locaţiile Street View pentru regiuni din Singaporte, Suedia, Tailanda, Taiwan, Italia, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Macau, Statele Unite şi Canada. Suplimentar, au fost adăugate primele colecţii speciale de imagini pentru Japonia, Spania şi Africa de Sud, conţinând scene panoramice din locaţii faimoase şi destinaţii turistice. Din păcate pentru moment, lista ţărilor incluse în update nu include şi România.
Explorează oceanele planetei cu Google Street View Explorează oceanele planetei cu Google Street View

Îmbunătăţirile aduse serviciului Maps au făcut şi obiectul discursului ţinut de CEO-ul Google Erich Schmidt, cu ocazia conferinţei AllThingsD, acesta neratând ocazia de a face comparaţii cu serviciile similare oferite de Apple. Potrivit acestuia, alături de investiţiile masive făcute pentru aducerea serviciilor Google Maps la cele mai înalte standarde de calitate, Street View este un serviciu cheie pentru Google şi unul dintre principalele avantaje în faţa competiţiei prezentate de Apple. În încheiere, Erich Schmidt a sugerat că Apple nu ar fi trebuit să renunţe la serviciile Google Maps, iar liderii companiei descoperă abia acum prin greşeala făcută exact cât de dificilă poate fi crearea unui serviciu de hărţi cu acoperire globală.

Cel mai ieftin ebook reader, txtr beagle, costa cat 4 pachete de tigari

Cel mai ieftin ebook reader, txtr beagle, costa cat 4 pachete de tigari


Gadgetul este creat de o firma germana si va fi pe piata europeana peste cateva saptamani. Acum nu mai ai nicio scuza ca sa nu citesti carti.
O firma din Germania va lansa in cateva saptamani un ebook reader extrem de ieftin, care se va vinde in Europa cu 10 euro. txtr beagle va putea fi cumparat incepand cu sfarsitul acestui an. El este deja disponibil in Statele Unite ale Americii. Gadgetul foloseste acea cerneala electronica speciala, eInk.
Ebook readerul are tot ce iti trebuie pentru o lectura placuta, dar nu include nimic mai mult. Nu are conectori si nici touchscreen, nu are Wi-Fi sau 3G, iar cartile pot fi incarcate numai prin intermediul unei aplicatii mobile care transfera continutul de pe smartphone pe ereader prin Bluetooth. Nu exista nici acumulator. Gadgetul functioneaza cu baterii AAA despre care compania germana spune ca ar ajunge timp de un an.
txtr beagle este usor, cantareste numai 128 grame, are o grosime de numai 5 mm, iar firma sustine ca acesta ar fi cel mai mic ebook reader existent pe piata.
Totusi, ecranul cu care este dotat are dimensiunea de 5 inch, egala cu cea de la Amazon Kindle.

Sursa : http://www.yoda.roPrimele poze detaliate cu noul smartphone Nexus produs de LG


Cunoscut deocamdată după numele de cod E960 Mako, telefonul din seria Google Nexus realizat de LG şi pregătit pentru prezentare oficială la sfârşitul acestei lui a fost surprins într-o serie de poze detaliate şi pus alături de un exemplar iPhone 4S spre a compara dimensiunea ecranului.

Ajutat de condiţii mai bune de iluminare şi o cameră foto performantă, LG Nexus E960 ne prezintă un design cu linii rotunjite şi doar două butoane fizice. Spatele carcasei este perfect plat şi acoperit cu un finisaj semi-lucios în stil mozaic, al cărui aspect pare să se modifice în funcţie de unghiul din care este privit şi mişcarea surselor de lumină ambiantă. Tot aici putem vedea camera foto de 8 MP cu blitz LED şi fanta pentru difuzorul extern.

În lateral pot fi observate butonul Lock şi clapeta pentru volum, ambele cu finisaj cromat şi aduse aproape la acelaşi nivel cu rama carcasei. Deasupra mai poate fi observat conectorul pentru căşti cu mufă jack 3.5 mm iar dedesubt vedem ceea ce pare a fi un conector mini-USB.

Partea din faţă este dominată de scutul Gorilla Glass, decupat în partea de sus pentru casca audio şi încadrat de o ramă cromată adăugată pentru un plus de stil. Sub acesta, ecranul cu diagonală 4.7 inch şi rezoluţie 768x1280 pixeli prezintă interfaţa Android Jelly Bean, instalat în versiunea 4.1.2. Este însă aşteptat ca terminalul să fie livrat în cele din urmă cu noua versiune Android 4.2.


Potrivit publicaţiei bieloruse care a obţinut imaginile de mai sus, prototipul LG Nexus E960 utilizează un chipset Quallcomm cu CPU quad-core la 1.5 GHz, dispune de 2 GB memmorie RAM şi o cantitate de 8 GB memorie internă.

Polaris - vehiculul care ne-ar putea ajuta să colonizăm Luna


Un rover selenar, special proiectat pentru a căuta şi studia gheaţa de pe Lună, urmează să fie lansat în octombrie 2015. Dacă pe Lună există gheaţă în cantitate suficientă, aceasta ar putea reprezenta sursa de apă, combustibil şi oxigen care ar putea susţine o viitoare bază selenară.

Vrei să-ţi tipăreşti un obiect? Acum poţi, cu imprimanta 3D destinată uzului caznic (FOTO/VIDEO)


Compania americană MakerBot a lansat pe piaţă o imprimantă 3D destinată publicului larg, MakerBot Replicator 2, despre care afirmă că este „cea mai bună imprimantă 3D de birou”.

Descoperire macabră: rămăşiţele unui ritual aztec brutal au fost găsite în Ciudad de Mexico (FOTO)


Oamenii de ştiinţă au descoperit noi dovezi care atestă faptul că aztecii realizau ritualuri de sacrificare înfiorătoare.
 
Descoperire macabră: rămăşiţele unui ritual aztec brutal au fost găsite în Ciudad de Mexico
 
Descoperire macabră: rămăşiţele unui ritual aztec brutal au fost găsite în Ciudad de Mexico
 
 
 
Descoperire macabră: rămăşiţele unui ritual aztec brutal au fost găsite în Ciudad de Mexico
 
 
Descoperire macabră: rămăşiţele unui ritual aztec brutal au fost găsite în Ciudad de Mexico