joi, 11 octombrie 2012

Peste 350 milioane de oameni suferă de depresie


FOTO: Shutterstock
Peste 350 de milioane de persoane din lumea întreagă suferă de depresie sau de o tulburare mentală, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), publicate cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii mentale, marcate miercuri, relatează AFP.
Potrivit estimărilor OMS, depresia este frecventă în toate regiunile lumii. Un studiu realizat cu spirjinul OMS arată că circa 5% din oameni sufereau de depresie în cursul ultimului an. 'Femeile riscă mai mult (să sufere de depresie) decât bărbaţii', a declarat presei directorul departamentului de sănătate mentală şi abuz de substanţe psihoactive din cadrul OMS, dr Shakar Saxena.

Astfel, adaugă el, numărul femeilor afectate de depresie este cu 50% mai mare decât cel al bărbaţilor. Incidenţa mai mare a bolii la femei se explică îndeosebi prin depresia postnatală care afectează o mamă din cinci. Depresia, arată OMS, se manifestă printr-un sentiment de tristeţe care durează cel puţin două săptămâni şi care împiedică desfăşurarea unei vieţi normale. Ea rezultă din interacţiunea unor factori sociali, psihologici şi biologici, fiind adesea în legătură cu sănătatea fizică, o boală cardiovasculară putând, de exemplu, să provoace depresia.

În plus, împrejurări deosebite - dificultăţi economice, şomaj, catastrofe şi conflicte - pot creşte riscul de depresie. În forma sa cea mai gravă, depresia poate duce la sinucidere. Aproape un milion de persoane se sinucid anual, multe din acestea suferind de depresie. Peste 50% din cei care au reuşit să se sinucidă sufereau de depresie, arată Saxena, care precizează că, cu cât ţara este mai dezvoltată, cu atât incidenţa sinuciderilor creşte.

Multe din persoanele deprimate nu recunosc că sunt bolnave. Prima etapă constă în recunoaşterea depresiei şi apelul la ajutor, arată OMS, care spune într-un comunicat că 'cu cât tratamentul este aplicat mai devreme, cu atât este mai eficient'.

'Există tratamente foarte eficiente împotriva depresiei. Din păcate însă, mai puţin de jumătate din persoanele deprimate primesc îngrijirile de care au nevoie. Această cifră este chiar mai mică de 10% în multe ţări', încheie dr Shakhar Saxena.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu