miercuri, 7 martie 2012

A fost elucidat misterul scufundării Titanicului: Luna e de vină!

Desi acest Blog are ca si  tema IT-ul in continuare vom prezenta un articol publicat de Descopera.ro care are ca si tema "Scufundarea Titanicului", un subiect foarte dezbatut in ultimii o 100 de ani . Tocmai din aceasta cauza am decis sa publicam si noi un articol pe aceasta tema, mai ales ca acest articol prezinta cauza exacta a scufundarii celebrului vapor.



La un secol după scufundarea vasului Titanic, oamenii de ştiinţă au identificat o cauză inedită a dezastrului: Luna.
În aprilie se împlinesc 100 de ani de la scufundarea vasului Titanic, petrecută în urma unei coliziuni cu un aisberg. Acum, oamenii de ştiinţă au identificat de ce acest eveniment nefericit a avut loc.
„Conexiunea lunară pe care am identificat-o poate explica de ce un număr neobişnuit de mare de aisberguri au ajuns în calea Titanicului”, afirmă Donald Olson, fizician la Universitatea Texas State şi totodată conducătorul echipei care a investigat rolul jucat de Lună în acest dezastru.
De aproape 100 de ani, începând cu dimineaţa fatidică a zilei de 15 aprilie 1912, când 1.517persoane au murit în urma scufundării, cercetătorii s-au întrebat de ce căpitanul Edward Smith a ignorat avertizarea referitoare la aisbergurile aflate în zona prin care trecea vasul pe care îl conducea. Smith era cel mai experimentat căpitan al companiei White Star Lane, navigând în Atlanticul de Nord în repetate rânduri. De altfel, Smith fusese ales pentru primul voiaj al Titanicului tocmai pentru că era un navigator experimentat şi conştiincios.
Aisbergurile din Groenlanda, de tipul celor care au fost lovite de Titanic, rămân de obicei blocate în apele de mică adâncime din apropiere de Labrador şi Terranova. Pentru a se deplassa spre sud, e nevoie să se topească pentru a pluti sau să fie împinse de maree.
Acum, oamenii de ştiinţă păr să fi identificat motivul pentru care numeroase aisberguri s-au deplasat pe distanţe mari spre sud, ajungând în zona culoarelor de navigaţie a vaselor care traversează Atlanticul.
Cercetătorii conduşi de Donald Olson au investigat o ipoteză lansată de cercetătorul Fergus Wood, care susţinea că în ianuarie 1912 Luna s-a apropiat foarte mult de Pământ, provocând maree neobişnuit de mari, ce au împins spre sud un număr mare de aisberguri din zona Groenlandei. Aceste aisberguri au plutit spre culoarele de navigaţie din Atlantic.
Analiza efectuată de Olson l-a făcut pe acesta să descopere că pe 4 ianuarie 1912 a avut loc un eveniment extrem de rar, Luna şi Soarele aliniindu-se astfel încât atracţia lor gravitaţională a fost amplificată. În acelaşi timp, Luna s-a aflat extrem de aproape de Terra, aşa cum nu mai fusese de 1.400 de ani. Mai mult de atât, în ziua precedentă a fost înregistrată cea mai mare apropiere dintre Terra şi Soare a acelui an.
„Această configuraţie a maximizat forţele provocatoare de maree ale Lunii”, a explicat Olson. „Este ceva remarcabil”.
Astfel, studiul lui Olson a arătat că singura cale prin care aisbergurile ar fi putut ajunge în calea Titanicului în aprilie 1912 ar fi fost dacă acestea s-ar fi desprins de Groenlanda în ianuarie 1912. Mareele foarte puternice provocate de combinaţia acestor evenimente astronomice au fost suficient de puternice pentru a desprinde aisbergurile, trimiţându-le în calea Titanicului.
Cercetarea efectuată de echipa de specialişti condusă de Olson arată de ce Edward Smith, căpitanul Titanicului, a reacţionat cu neglijenţă atunci când a fost atenţionat că în calea vasului se găsesc aisberguri. Acesta nu avea niciun motiv să creadă că aisbergurile sunt atât de mari şi atât de numeroase cum s-au dovedit a fi.
„Şansele ca toate aceste evenimente astronomice să se petreacă în acelaşi timp sunt microscopice”, a explicat Donald Olson.
Sursa: Reuters

Gigabyte prezintă primul său Ultrabook, modelul U2442


Gigabyte U2442 este un notebook cu ecran de 14 inch, echipat cu procesor Intel din familia Ivy Bridge ULV.
Creaţia celor de la Gigabyte prezintă o serie de calităţi rar întâlnite în gama sistemelor utltrabook, punând alături de procesorul Intel cu grafică integrată şi o placă video dedicată, cu performanţe mult mai aproape de cerinţele unui pasionat de jocuri PC. Este vorba de modelul Nvidia GeForce GT 640M, echipat cu 2 GB memorie video dedicată.
Cu aşa o configuraţie, putem trece cu vederea faptul că Gigabyte U2442 nu este cel mai subţire ultrabook de pe piaţă, dar la o greutate de 1.49 Kg este cu siguranţă unul dintre cele mai confortabile portabile de 14 inch pe care am avut ocazia să le întâlnim. Carcasa cu finisaj argintiu este confecţionată din material plastic, măsoară între 18.5 şi 20.5 mm grosime şi ascunde unacumulator Li-Polimer de 44 Whr, nedetaşabil.
Tastatura de tip chiclet este iluminată, iar pentru un plus de confort avem la dispoziţie un trackpad spaţios, echipat cu butoane normale.
Gigabyte oferă noul model în versiune U2442V cu procesor Intel Core ULV i5 sau i7, respectiv o versiune U2442N echipată cu procesor Core i5 sau i7 non-ULV. Principalul avantaj pentru Gigabyte U2442N este nivelul de performanţă oferit, similar unui notebook obişnuit cu procesor Intel, dar oferit într-un pachet cu greutate de sub 1.5 Kg.
Sistemul de ventilaţie este dimensionat pentru cerinţele oricăreia dintre cele două versiuni de procesoare, iar căldura generată este evacuată către partea din spate a carcasei, cu ajutorul a două fante poziţionate sub ecran.
Ecranul cu diagonală 14 inch are rată de aspect 16:9 şi suportă rezoluţia1600x900 pixeli.
Deşi în configuraţie standard modelul este livrat doar cu un harddisk mecanic, Gigabyte a promis că va oferi şi o versiune echipată cu dispozitiv SSD. Pe partea de conectivitate putem enumera doi conectori USB 3.0 şi încă doi USB 2.0, o ieşire HDMI 1.4 şi una VGA, conector LAN, ieşire pentru căşti şi slot pentru card SDHC. Lista dotărilor mai cuprinde un webcam, placă de reţea WiFi N şi modul Bluetooth 4.0.
Ţinând cont de faptul că următoarea generaţie de procesoare Intel pentrusisteme Ultrabook nu este aşteptată mai devreme de luna iunie, Gigabyte mai are ceva timp să finiseze design-ul noilor sisteme. Cât despre preţuri, cea mai accesibilă promite să fi seria Gigabyte U2442N, mulţumită procesoarelor Intel Core cu voltaj normal, nu la fel de piperate ca cele ULV.

A fost dezvăluit preţul la liber pentru LG Optimus L3


LG Optimus L3 este un smartphone cu Android care a stârnit un interes semnificativ în rândul celor care doresc un telefon inteligent ieftin.
Dotările sale sunt relativ modeste, dar preţul de aproximativ 139 de Euroeste fără îndoială atractiv. Nu se specifică însă dacă această sumă include şi TVA-ul.
Vă reamintim câteva specificaţii ale smartphone-ului Optimus L3:
  • CPU single core, 800 MHz;
  • Ecran capacitiv de 3.2 inch, 320 x 240 pixeli rezoluţie;
  • Cameră de 3.15 MP;
  • HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth;
  • GPS;
  • 150 MB memorie internă, slot microSD;
  • OS Android 2.3 Gingerbread;
  • Baterie Li-Ion 1500 mAh;
  • Dimensiuni: 102.6 x 61.6 x 11.85 mm.
LG Optimus L3 este programat să apară în Grecia chiar din această săptămână, pe restul pieţelor din Europa va ajunge cel târziu în aprilie.
Sursa: Unwired View

Au apărut primele imagini şi clipuri din Halo 4


Halo este una din seriile de FPS-uri de succes create pentru consola Xbox.Halo 4 este aşteptat în această toamnă, în exclusivitate pe consola Xbox 360. Dacă detalii despre joc au lipsit la E3 2011, iată că Microsoft şi studioul 343 Industries au făcut publice azi mai multe materiale în legătură cu jocul. Avem două imagini la rezoluţie înaltă şi câteva clipuri. Acestea din urmă prezintă atât momente din procesul de dezvoltare al jocului, cât şi câteva secvenţe de joc. Pentru a vedea materialele despre Halo 4 apărute de curând, accesaţi link-ul de mai jos.
Halo 4 - primele imagini oficialeHalo 4 - primele imagini oficiale

Sursa: Go4games.ro

Asus PadFone - trei dispozitive, un singur SIM


Aşa prezintă producătorul taiwanez noul său gadget Asus PadFone. Denumirea sa ar trebui să ne fie familiară. Asus a prezentat conceptul anul trecut la Computex 2011, însă până la MWC 2012 s-au schimbat multe lucruri. Colaborarea cu Garmin pentru producerea telefoanelor mobile sub marca Asus s-a încheiat, iar PadFone-ul din 2012 este diferit de Padfone-ul pe care l-am văzut anul trecut.
Când spune trei dispozitive, Asus se referă la smartphone, tabletă şi tabletă cu tastatură ataşată. Mai precis, Asus PadFone, Asus PadFone Station şi Asus PadFone Station Dock. Smartphone-ul se integrează în tabletă, iar aceasta poate fi fixată în dock-ul cu tastatură. De ce este interesant un astfel de sistem? Pentru că te poate ajuta să faci oeconomie şi îţi poate simplifica viaţa de gadgetar. Când deţi un smartphone şi o tabletă, ai două dispozitive cu sisteme de operare diferite, memorii diferite şi chiar performanţe diferite. Cu Asus PadFone, ai aceleaşi contacte şi date atât pe telefon, cât şi pe tabletă.
Veţi spune că o tabletă poate acomoda un procesor mai puternic, iar PadFone-ul nu vine cu un chipset Tegra 3, ci cu un Qualcomm Snapdragon S4 cu procesor dual core la 1,5 GHz. Este drept că Asus a ales o soluţie mai puţin performantă pentru primul model, dar următoarea generaţie de PadFone va avea cu siguranţă un procesor quad core. Telefonul dispune de un ecran de 4.3” Super AMOLED, cu o rezoluţie de 540x960 pixeli. Aceasta creşte la 1280x800, pe un ecran de 10.1”, atunci când smartphone-ul este integrat în tabletă. Cum sistemul de operare Android 4.0 poate fi rulat atât pe un smartphone, cât şi pe o tabletă, trecere de la o rezoluţie la alta nu este o problemă.
Autonomia lui Asus PadFone, oferită de o baterie de 1.520 mAh, creşte de cinci ori atunci când telefonul este integrat în tabletă şi de nouă ori atunci când este ataşat dock-ul. În esenţă, tableta şi dock-ul nu reprezintă decât un ecran, o tastatură şi o baterie extinsă. Toată procesarea este realizată doar de telefon atunci când acesta este integrat în tabletă.
Smartphone-ul Asus PadFone vine cu o cameră foto de 8 MP cu LED, autofocus şi o diafragmă F2.2. Deasupra ecranului mai găsim o cameră frontală de 0,3 MP. Atunci când este conectat la tabletă, cameraprincipală a telefonului poate fi folosită. Tableta dispune la rândul ei de o cameră frontală cu 1,3 MP. Memoria lui Asus PadFone poate fi de 16 GB, 32 GB sau 64 GB, putând fi extinsă cu ajutorul unui card microSDHC. Asus PadFone Station Dock vine cu un cititor de carduri SD şi mufe microUSB şi microHDMI.
Designul tabletei Asus PadFone Station aduce cu prima generaţie a tabletei Asus Transformer. În pachet este inclus şi un stilus, dar nu unul obişnuit. Asus vrea să ne convingă să-l folosim şi pe post de headset. Nu ştiu însă câţi vor fi dispuşi să vorbească la telefon ţinând un pix la ureche.Conectarea sa la telefon se face probabil prin intermediul unei conexiuni Bluetooth.
Cât de popular va fi Asus PadFone? Momentan, aceasta este o întrebare dificilă. Telefonul/tabletă/dock va fi disponibil în luna aprilie. Dacă preţul va fi corect, utilizatorii ar putea fi tentaţi de un dispozitiv 3-în-1. Din punct de vedere al performanţelor el nu va concura cu viitoarele modele Apple sau viitoarele smartphone-uri şi tablete quad core. Asta nu înseamnă însă că nu ne vom putea bucura de un Android 4.0 rulat fluent. Succesul lui Asus PadFone va fi influenţat şi de felul în care telefonul se comportă ca un smartphone de sine stătător.