luni, 21 ianuarie 2013

Se caută „o femeie cu simţul aventurii” pentru a deveni mama unui neanderthalian


Sună mai curând SF, şi totuşi este un scenariu cât se poate de real: un genetician american crede că ar putea readuce la viaţă, prin clonare, această specie umană dispărută şi caută o mamă-surogat care să dea naştere puiului de om de Neanderthal.

Profesorul George Church de la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard consideră că ar putea reconstrui ADN-ul omului de Neanderthal şi readuce la viaţă, astfel, specia care a dispărut în urmă cu cca. 33.000 de ani.
Planul său aminteşte oarecum de Jurassic Park, dar, spre deosebire de film - în care dinozaurii fuseseră re-creaţi în laborator - planul ambiţios al prof. Church presupune utilizarea unui voluntar uman: o femeie căreia să i se implanteze un embrion căruia i s-ar injecta ADN neanderthalian, urmând ca femeia să dea naştere copilului astfel „conceput”; acesta ar fi, de fapt, un hibrid  de Homo sapiens şi Homo neanderthalensis, dar, crede geneticianul, cu trăsături mai accentuat neanderthaliene decât de om modern.
Specialistul susţine că analiza ADN realizată pornind de la resturile osoase ale acestei specii este suficient de completă pentru a-i permite să reconstruiască ADN-ul speciei.
Proiectul presupune mai multe etape: 
  • crearea, în mod artificial, a ADN-ului neanderthalian pe baza genomului secvenţiat pornind de la fosile
  • injectarea acestui ADN în celule stem
  • celulele stem vor fi combinate cu celulele unui embrion uman aflat în primele stadii de dezvoltare. Se crede că celulele stem vor ghida dezvoltarea embrionului hibrid spre formarea unei fiinţe umane mai degrabă de tip neanderthalian decât  de tipul Homo sapiens.
  • după ce va fi crescut în laborator timp de câteva zile, embrionul „neo-Neanderthal” va fi implantat în uterul unei mame-surogat voluntară (care, după cum spune prof. Church, va trebui să fie ”o femeie cu simţul aventurii”). După o perioadă de cca. 9 luni, femeia respectivă ar urma să aducă pe lume bebeluşul parţial neanderthalian.
Prof. George Church, în vârstă de 58 de ani, este unul dintre cei mai buni geneticieni din lume şi un pionier în domeniul biologiei sintetice; el a contribuit la iniţierea Proiectului Genomului Uman care a secvenţiat ADN-ul speciei noastre, stimulând considerabil progresele geneticii.
Prof. George Church la o conferinţă TED.
Specialistul afirmă că oamenii de Neanderthal nu erau în niciun caz brutele necioplite pe care şi le imaginează mulţi, ci erau fiinţe foarte inteligente; foloseau unelte, iar creierele lor aveau aproximativ aceeaşi dimensiune cu cele ale oamenilor moderni.
El este de părere că proiectul ar putea fi de folos omenirii, aduncând la viaţă o fiinţă care ar putea gândi diferit de noi, poate într-un mod care s-ar dovedi util în eventualitatea unei calamităţi precum o epidemie globală sau un dezastru natural la scară planetară.
Alţi oameni de ştiinţă consideră că proiectul ar fi realizabil teoretic, deşi legile din majoritatea ţărilor interzic experimentele ce implică embrioni umani.
Însă, chiar dacă ar veni pe lume o fiinţă umană cu caracteristicile omului de Neanderthal, acesteia i-ar putea lipsi imunitatea necesară pentru a supravieţui sau ar putea prezenta malformaţii ca urmare a procesului prin care a fost creată. 
Se mai pune şi problema modului în care un astfel de om s-ar adapta la lumea de azi: înfăţişarea sa diferită de a omului modern l-ar putea pune în situaţia de a fi dispreţuit, batjocorit, poate temut, în orice caz  discriminat, iar această eventualitate ridică o problemă de ordin etic.  Specialistul în bioetică Bernard Rollin de la Colorado State University, de pildă, consideră că nu ar fi corect ca o fiinţă umană să fie pusă într-o asemenea situaţie.

Sursa : http://www.descopera.ro

Nu suntem singuri în Univers: au fost descoperite cele mai convingătoare dovezi ale existenţei vieţii pe Marte


O nouă cercetare asupra unor minerale descoperite în subteranul planetei Marte anunţă că acestea constituie „cea mai convingătoare dovadă” că Planeta Roşie ar fi putut găzdui forme de viaţă.

Cercetătorii de la Natural History Museum din Londra şi de la Universitatea Aberdeen afirmă că ingredientele esenţiale vieţii ar fi putut exista într-o zonă aflată până la 5 kilometri adâncime pentru cea mai mare parte din istoria planetei.
Cercetătorii au folosit date colectate de NASA şi de ESA pentru a realiza acest studiu, ce a fost publicat în jurnalul ştiinţific Nature Geoscience.
Oamenii de ştiinţă afirmă că cercetarea oferă noi dovezi în favoarea teoriei existente ce postulează că Marte ar fi putut găzdui viaţă graţie microorganismelor aflate sub suprafaţa planetei.
Atunci când meteoriţii lovesc suprafaţa planetei Marte, explică experţii, aceştia joacă rolul de „sonde naturale”, aducând la suprafaţă roci din subsol. Craterul McLaughlin este una din zonele de interes studiate de cercetători.
„Nu ştim cum a apărut viaţa pe Pământ, însă este plauzibil ca ea să fi apărut în subteran, protejată de condiţiile dificile care existau la suprafaţa planetei în perioada de început a Pământului”, explică Joseph Michalski, coordonatorul studiului şi totodată geolog la Natural History Museum.
„Din nefericire, dovezile geologice din perioada de început a Pământului nu sunt bine conservate, astfel că e posibil să nu aflăm niciodată care au fost procesele care au dus la apariţia vieţii pe Pământ şi nici cum a avut loc evoluţia la început”, a adăugat Michalski. „Fie că dovezile geologice de pe Marte atestă existenţa vieţii sau nu, analizând aceste tipuri de roci ne va permite să învăţăm foarte multe lucruri despre procesele chimice ce au avut loc în primele etape ale sistemului solar. În această lucrare oferim dovezi ce argumentează în favoarea explorării subsolului marţian, nu doar a suprafeţei. Dar nu cred că ar trebui să forăm în subsolul marţian pentru a căuta forme de viaţă străvechi, ci cred că este mai bine să studiem rocile aduse la suprafaţă în mod natural, în urma impactului meteoriţilor. De asemenea, recomand cercetarea bazinelor în care fluidele au ieşit la suprafaţă”, spune Michalski.
Profesorul John Parnell, coautor al studiului şi totodată geochimist la Universitatea Aberdeen, afirmă că „această cercetare demonstrează modul în care studiile asupra Terrei şi cele asupra planetei Marte depind unele de celelalte.  Pentru că am observat microbi trăind sub continentele şi oceanele Pământului, am putut să lansăm ipoteze referitoare la formele de viaţă care au existat în trecut pe Marte, ceea ce ne permite la rândul său să înţelegem modul în care au supravieţuit pe Pământ primele forme de viaţă”.
Rocile din craterul McLaughlin par să fie formate din argile şi minerale care au fost modificate de acţiunea apei, elementul esenţial pentru existenţa vieţii. „Ştim din multe studii efectuate pe Terra că o proporţie substanţială din formele de viaţă de pe planeta noastră trăiesc sub suprafaţa planetei, iar în craterul McLaughlin putem observa condiţii similare sub suprafaţa marţiană. Nu există niciun motiv să nu existe şi acum bacterii sau alţi microbi care trăiesc la mari adâncimi sub suprafaţa planetei Marte. Ar putea trăi datorită hidrogenului, ceea ce fac şi microbii aflaţi sub suprafaţa Terrei”, spune profesorul John Parnell.
„Ştim din istoria Pământului că planetele au parte de condiţii traumatizante, cum ar fi bombardamente cu meteoriţi şi ere glaciare, momente în care formele de viaţă pot supravieţui dacă se află sub pământ. Aşadar, merită cercetat dacă subsolul marţian conţine dovezi ce atestă existenţa formelor de viaţă, aşa cum merită cercetat şi subsolul planetei noastre. Pe Pământ e mult mai uşor -- astfel că trebuie să găsim o metodă ingenioasă pentru a face acelaşi lucru pe Marte”, a mai explicat Parnell.
„Deşi noi trăim pe suprafaţa planetei Pământ, viaţa nu a originat aici, ci sub pământ. Abia după ce viaţa s-a dezvoltat sub suprafaţa planetei aceasta a început să se extindă uşor, ajungând şi la suprafaţă. De fapt, există atât de multe forme de viaţă sub suprafaţa planetei noastre încât noi suntem neobişnuiţi prin faptul că trăim la suprafaţă”, a concluzionat Parnell.

Sursa : http://www.descopera.ro

Societatea va înregistra schimbări profunde în următorii 10 ani, arată un raport publicat în Marea Britanie


Jocurile online şi reţelele sociale precum Facebook transformă modul în care oamenii se percep pe sine şi locul lor în această lume, se arată într-un raport elaborat de profesorul John Beddington, consilierul premierului britanic în probleme de ştiinţă.

Raportul anunţă că ideile tradiţionale ce definesc identitatea umană devin din ce în ce mai puţin relevante. Una din consecinţele acestei transformări constă în reducerea gradului de coeziune a comunităţilor.
Cercetătorii afirmă că această schimbare ar putea fi valorificată pentru a genera schimbări pozitive, însă avertizează că în cazul în care schimbarea va fi ignorată, aceasta va alimenta sentimentul de excluziune socială.
Oferind exemple din societatea britanică, raportul menţionează că „această schimbare poate fi o forţă pozitivă, exemplificată de solidaritatea observată cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Londra, sau poate fi o forţă distructivă, un exemplu fiind oferit de revoltele din 2011”. Cercetătorii mai spun că „datorită dezvoltării tehnologice ce a dus la apariţia smartphone-urilor, a reţelelor sociale şi care a alimentat tendinţa unei conectivităţi permanente, grupurile disparate pot fi mobilizate mult mai uşor atunci când interesele lor coincid pentru moment. De exemplu, un «flash mob» poate fi mobilizat, aducând laolaltă oameni care nu s-au mai cunoscut până atunci”.
Raportul concluzionează că accesul aproape neîntrerupt la Internet, supranumit „hiperconectivitate”, va duce la schimbări profunde în societăţi în cursul următorilor 10 ani.
Studiul a fost elaborat în cadrul programului Foresight dezvoltat de Biroul dedicat Ştiinţei din cadrul guvernului britanic. Programul Foresight are ca scop elaborarea unor rapoarte care să atragă atenţia asupra tendinţelor din ştiinţă şi tehnologie, permiţând informarea membrilor guvernului care stabilesc politicile de stat.
„Tendinţa cea mai dinamică în ceea ce priveşte elaborarea identităţii este, în mod cert, hiperconectivitatea”, a explicat profesorul Beddington.
„Aceste tendinţe vor afecta numeroase aspecte: colectarea datelor şi folosirea acestora de către entităţile guvernamentale şi din sectorul privat, echilibrul dintre drepturile şi libertăţile individuale şi nevoia de intimitate şi de securitate sau problema excluziunii sociale. Sper că dovezile cuprinse în acest raport vor fi folosite în cadrul procesului de elaborare a politicilor publice”, a adăugat profesorul Beddington.
Pentru elaborarea acestui raport cercetătorii au efectuat 20 de studii separate în care cercetători din Marea Britanie şi din jurul lumii au analizat cercetările din domeniul informaticii, criminologiei şi din cel al ştiinţelor sociale.
Concluzia raportului este că transformarea identităţii personale va avea un impact semnificativ asupra conceptului de „comunitate”, urmând să afecteze şi integrarea socială. Studiul arată că elementele tradiţionale care defineau identitatea unei persoane, precum religia, etnia, slujba şi vârsta sa, nu mai sunt la fel de importante cum erau în trecut.
Cercetătorii au descoperit că perspectiva asupra propriei persoane, mai ales în rândul tinerilor, este influenţată din ce în ce mai mult de interacţiunile online realizate în cadrul reţelelor sociale şi de interacţiunile realizate în cadrul jocurilor online (mai ales în cazul jocurilor de tip role-playing).
Raportul contestă afirmaţiile criticilor, care susţin că tinerii folosesc aceste jocuri pentru a crea identităţi fanteziste sau superficiale, arătând că în multe cazuri jocurile au permis oamenilor să evite preconcepţiile celor din jurul lor, oferindu-le şansa să-şi găsească „adevărata” identitate. Acest lucru este mai ales adevărat în cazul persoanelor cu handicapuri, care le-au mărturisit cercetătorilor că jocurile online le-au permis să socializeze pe picior de egalitate cu alte persoane.
„Internetul permite mult mai multor oameni să-şi realizeze şi să-şi împlinească identităţile”, scriu autorii raportului. „Unele persoane care au fost timide, singuratice sau care s-au simţit neatrăgătoare au descoperit că pot socializa mai bine şi se pot exprima mai liber pe Internet”, explică specialiştii.
Raportul arată că în 2011, 60% dintre persoanele care utilizau Internetul erau membri ai unui site de socializare, faţă de 43% în 2007. Ca urmare a acestei dezvoltări rapide a site-urilor de socializare, autorii raportului afirmă că una dintre consecinţe ar putea fi o dezvoltare a activismului politic, lucru exemplificat de revoluţia din Tunisia şi de mobilizarea protestatarilor din Libia şi Egipt.
De asemenea, identităţile sociale şi cele de la locul de muncă vor deveni din ce în ce mai amestecate pe măsură ce tot mai multe detalii personale din viaţa oamenilor vor deveni publice graţie reţelelor sociale. 
Raportul subliniază că pe măsură ce diferenţele dintre identitatea online şi cea din viaţa de zi cu zi vor deveni mai mici, este probabil ca infractorii să încerce să exploateze datele disponibile pentru a fura identitatea persoanelor.

Sursa : http://www.descopera.ro

Cel mai puternic tip de explozie din Univers a lovit Pământul în secolul al VIII-lea


Cel mai puternic tip de explozie din Univers, o erupţie de raze gama cosmice, pare să fi lovit Pământul în secolul al VIII-lea.

În 2012, cercetătorii au găsit dovezi care demonstrau că planeta noastră a fost lovită de o explozie în timpul Evului Mediu. Acum, un nou studiu sugerează că explozia a fost un rezultat al unei fuziuni dintre două găuri negre sau dintre două stele neutronice, din galaxia noastră. Această coliziune a dus la emiterea unor cantităţi mari de energie. 
Anul trecut, o echipă de cercetători a descoperit că unii cedri străvechi din Japonia aveau un nivel neobişnuit de carbon 14, un tip radioactiv de carbon. De asemenea, în Antarctica, studiile au dus la identificarea unui nivel ridicat de beriliu 10. 
Aceşti izotopi sunt creaţi atunci când radiaţii intense lovesc atomii din atmosfera superioară a Pământului, lucru ce sugerează că planeta noastră a fost lovită de o explozie de energie. 
Analizând inelele copacilor din Japonia şi gheaţa din Antarctica, cercetătorii au putut afla că evenimentul s-ar fi produs între anii 774 şi 775 e.n. 
Au existat mai multe ipoteze cu privire la sursa exploziei. Unii cercetători au sugerat că ar fi vorba de o supernovă, dar ipoteza a fost rapid înlăturată pentru că, în acest caz, resturile exploziei ar trebui să fie încă vizibile. O altă echipă de specialişti a publicat o lucrare în care susţinea că sursa radiaţiilor ar putea fi o erupţie solară de proporţii. Totuşi, unii membrii ai comunităţii ştiinţifice au contestat că energia produsă în urma unui astfel de eveniment nu ar coincide cu nivelurile de carbon 14 şi beriliu 10. 
În cele din urmă, o nouă explicaţie a fost oferită de cercetătorii germani. Ei spun că ar fi fost vorba de o explozie masivă ce a avut loc în Calea Lactee. Aceste cantităţi uriaşe de energie apar atunci când găurile negre, stelele neutronice sau piticile albe se ciocnesc. Chiar dacă fuziunile galactice durează câteva secunde, ele trimit în spaţiu radiaţii vaste. 
„Erupţiile de radiaţii gama sunt evenimente energetice foarte, foarte explozive. Concluzia noastră a fost că evenimentul s-a petrecut între 3.000 şi 12.000 de ani lumină, ceea ce înseamnă că a avut loc în galaxia noastră”, a declarat prof. Ralph Neuhauser, unul dintre autorii studiului. 
Deşi evenimentul pare destul de dramatic, este posibil ca strămoşii noştri medievali să nu îl fi observat. Dacă erupţiile de radiaţii gama au loc la această distanţă, atunci radiaţiile sunt absorbite de atmosferă, doar o mică parte dintre izotopi ajungând pe Pământ. 
Observaţiile astronomice sugerează că erupţiile de radiaţii gama cosmice sunt rare. Mai exact, ele se produc măcar la un milion de ani într-o galaxie, existând şi cazuri în care sunt observate la fiecare 10.000 de ani. 
Prin urmare, profesorul Neuhauser susţine că este foarte puţin probabil ca Pământul să mai fie afectat de astfel de radiaţii prea curând. Totuşi el a explicat că, supus iar unui astfel de eveniment, de la o distanţă la fel de mică, oamenii ar avea de suferit având în vedere că sateliţii ar putea fi afectaţi. Mai mult, dacă explozia ar fi mai aproape de noi decât a fost în secolul al VIII-lea, atunci stratul de ozon ar putea fi distrus. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Capri, urmaşul lui Microsoft Kinect, ne transformă în vrăjitori


Kinect a fost lansat ca un accesoriu pentru jocurile consolei Xbox 360. Nu ştim sigur dacă Microsoft a realizat că acesta va fi foarte popular printre dezvoltatori. Potenţialul dispozitivului, capabil să urmărească un obiect 3D, nu a fost încă exploatat la maxim. Cei care l-au creat lucrează acum la Capri, un senzor 3D mai precis şi mai rapid, ce va putea fi integrat în orice dispozitiv electronic. Vei putea astfel să controlezi un laptop sau o tabletă cu mâinile murdare, fără să atingi tastatura sau ecranul.
Clipul de mai sus ne prezintă o serie întreagă de scenarii în care Capri va putea fi folosit uşor şi precis. Unul din cele mai interesante este reclama interactivă din vitrina magazinului. Poţi să interacţionezi cu inventarul magazinului fără să intri şi fără să atingi ecranul sau geamul. Controlul gestual al roboţelului aspirator este la fel de interesant. Capri va fi semnificativ mai mic decât actualul periferic Kinect şi se pare că prototipuri ale sale se află deja în mâinile unor dezvoltatori. Sistemul nu va putea recunoaşte culori, însă pentru aceasta pot fi utilizate camerele foto, prezente în aproape orice gadget. Voi unde vedeţi implementat acest senzor 3D, pentru a vă uşura munca de zi cu zi?
Capri, prototipul celor de la PrimeSense

Sursa : http://www.go4it.ro

Samsung Galaxy Note 8.0, competitor serios pentru iPad Mini?


Tableta Galaxy Note 8.0 este unul dintre cele mai interesate produse Samsung pregătite să apară sub lumina reflectoarelor la CES 2013. Dacă pentru imagini de prezentare mai avem ceva timp de aşteptat, detaliile tehnice au ieşit deja la lumină.
Samsung Galaxy Note 8.0, competitor serios pentru iPad Mini?Samsung Galaxy Note 8.0, competitor serios pentru iPad Mini?

Astfel, noua tabletă Samsung Galaxy Note 8.0 este pregătită în două versiuni: GT-N5100 3G cu suport integrat pentru conexiuni de internet mobil şi GT-N5100 Wi-Fi, cu acces doar la reţele wireless.
Gândită ca o alternativă mai accesibilă şi mai bine dotată pentru iPad Mini, noua tabletă Samsung Galaxy Note 8.0 vine echipată cu ecran Super Clear LCD de 8 inch, compatibil cu stylus-ul S-PEN. Spre deosebire de ecranul în stil iPad 2 al tabletei iPad Mini, cel ales pentru tableta Samsung foloseşte rată de aspect 16:10 şi suportă rezoluţia 1280 x 800 pixeli, mult mai potrivită pentru vizionarea de filme.
În carcasa cu grosime de 7.95 mm şi greutate 330 grame, similară tabletei Asus Nexus 7, Galaxy Note 8.0 ascunde un acumulator de 4600 mAh ce nu ar trebui să pună prea mari probleme la capitolul autonomie.
Samsung Galaxy Note 8.0 - specificaţii detaliate
  • Nume de cod: Kona
  • Variante de produs: GT-N5100 Wi-FI, GT-N5110 3G
  • Sistem de operare: Android 4.2 Jelly Bean
  • Ecran: 8.0 inch, 1280×800 pixeli, TFT (Super Clear LCD)
  • Acces reţele GSM: EDGE (850/900/1800/1900) HSPA+21.1Mbps, HSUPA 5.76Mbps (850/900/1900/2100)
  • Camere foto: 5 MP (spate), 1.3 MP (faţă)
  • Memorie RAM: 2GB
  • Spaţiu de stocare: 16/32GB (opţional) + microSD (max. 32GB)
  • Conectivitate: Bluetooth 4.0, USB 2.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, A-GPS
  • Acumulator: 4600 mAh
  • Dimensiuni: 211.3×136.3×7.95 mm , 330 grame
Din păcate în afara cantităţii de 2 GB memorie RAM şi opţiunile pentru 16 GB sau 32 GB spaţiu de stocare intern, modelul chipsetului instalat nu este menţionat, fapt ce lasă să se înţeleagă că avem de-a face cu o soluţie standard bazată pe Exynos 4 sau 5, în nici un caz noul Exynos 5 Octa anunţat de curând.
Noua tabletă Samsung Galaxy Note 8.0 ar putea lua drumul magazinelor în prima parte a acestui an, având un preţ situat în jurul sumei de 400 dolari.

Sursa : http://www.go4it.ro

Internetul în 2012 - cifrele anului care a trecut


Trăim timpuri în care lumea civilizată depinde din ce în ce mai mult Internet. Am ajuns să plătim facturi, să luăm interviuri, să interacţionăm, să gătim, să ne jucăm, să învăţăm şi să ne relaxăm cu ajutorul Internetului. Când îţi faci un nou abonament de telefonie mobilă, primeşti din start o cantitate de trafic pe Internet. Cablul TV vine şi el la pachet cu aşa ceva. În 2012, utilizarea Internetului a crescut, dar poate nu la fel de mult ca în alţi ani. Mai jos am făcut o listă cu cele mai importante cifre ce caracterizează Internetul în anul care a trecut.

Email

Se estimează că în 2012 emailul a fost folosit de 2,2 miliarde de oameni. În condiţiile în care populaţia planetei depăşeşte puţin cifra de 7 miliarde, sunt foarte mulţi cei care încă nu au acces la această foarte populară formă de comunicare. Cei 2,2 miliarde de oameni care folosesc emailul au 4,3 miliarde de adrese şi generează zilnic aproximativ 144 miliarde de mesaje. Din toată această cantitate, 68,8% sunt mesaje de tip spam. Ponderea lor a scăzut faţă de alţi ani, însă rămâne la un nivel mult prea mare.

Pagini web

În luna decembrie a anului trecut, numărul paginilor web a ajuns la 634 milioane. Doar 51 milioane de pagini web a fost create în 2012. O pagină web medie a devenit cu 35% mai mare în 2012, dar se încarcă cu 4% mai lent. Numărul site-urilor bazate pe platforma WordPress a ajuns la aproape 60 milioane, iar 48 din cele mai vizitate 100 de bloguri o folosesc.

Utilizatorii Internetului

Numărul utilizatorilor de Internet a ajuns în 2012 la 2,4 miliarde. Această cifră este puţin mai mare decât cea pe care am asociat-o utilizării emailului, însă rămâne mică în comparaţie cu populaţia totală a Pământului. În funcţie de regiuni, cei mai mulţi utilizatori se găsesc în Asia - 1,1 miliarde. În Europa sunt 519 milioane, îns America de Nord 274 milioane, în Africa 167 milioane, iar în Estul Mijlociu sunt 90 milioane.
Ţara cu cei mai mulţi utilizatori de Internet este, evident, China. Acolo 565 milioane de locuitori folosesc Internetul, rata de penetrare fiind de 42,1%. Cea mai mare rată de penetrare se înregistrează în America de Nord, ea fiind de 78,6%. Europa se laudă cu 63,2%, pe când Asia are o rată de 27,5%. Africa stă cel mai prost în acest top, cu o rată de penetrare de 15,6%

Browser-e web

În luna decembrie a anului trecut, Internet Explorer, cu toate versiunile sale, avea 39% din preferinţele utilizatorilor de Internet. Pe locul doi se afla Chrome cu 28%, urmat de Firefox cu 25%. Safari este folosit de 6% din internauţi, iar Opera a ajuns la 1%. Alte browsere contabilizează 2% din preferinţele utilizatorilor. Şi pentru că tot suntem aici, vreţi să ştiţi câte căutări a înregistrat Google în 2012? Vă spune noi oricum: 1,2 trilioane.
Ponderea browser-elor web folosite pentru navigare pe InternetPonderea browser-elor web folosite pentru navigare pe Internet

Internetul mobil

Numărul de smartphone-uri active a fost de 1,3 miliarde la sfârşitul lui 2012. Numărul de abonamente şi cartele la nivel global a fost estimat la 6,7 milarde, în ciuda faptului că numărul de terminale mobile a fost de doar 5,3 miliarde. Streaming-ul video a reprezentat 59% din traficul pe Internet realizat cu ajutorul telefonului mobil. Consumul mediu lunar al unui utilizator de smartphone a fost de 500 MB de date. Viteza medie cu care datele au fost livrate, fie pe smartphone, fie pe telefon obişnuit, s-a situat la 504 Kbps. În cazul smartphone-urilor, viteza medie de transfer a fost de 1,8 Mbps.

Conţinut video

Acesta reprezintă în general o foarte mare parte din traficul de date pe Internet. YouTube a avut în 2012 aproape 150 milioane de vizitatori unici. Primul clip video cu 1 miliard de vizualizări a fost înregistrat în 2012. Este vorba despre videoclipul Gangnam Style al artistului coreean PSY. El a atins această performanţă în cinci luni şi la începutul lui 2013 a depăşit 1,2 miliarde de vizualizări. Săritura lui Felix Baumgartner a fost urmărită de 8 milioane de utilizatori simultan, un record pentru YouTube.
Clipul cel mai vizionat pe YouTube



Tableta iPad nu mai e la modă? Apple pare să fi redus producţia


Lansată fără prea mare fanfară către finalul anului trecut, tableta iPad 4th gen pare să nu aibă succesul modelelor de altă dată. Fie din lipsa unei promovări agresive, sau concurenţa făcută de frăţiorul mai mic şi mai portabil - iPad Mini - producţia tabletei iPad cu ecran Retina Display pare să fie acum în regim de avarie, dacă ne luăm după activitatea unuia dintre furnizorii de subansamble.
Tableta iPad nu mai e la modă? Apple pare să fi redus producţiaTableta iPad nu mai e la modă? Apple pare să fi redus producţia

Potrivit unor surse din industrie citate de agenţia de ştiri Reuters, Sharp Corp, furnizor important de ecrane pentru tableta Apple iPad, şi-a redus producţia de panouri cu diagonală 9.7 inch la nivelul minim necesar pentru păstrarea în stare de funcţionare a liniilor de producţie, aflate în fabrica Kameyama din centrul Japoniei. Situaţia actuală a fost atinsă după o reducere graduală a ritmului de producţie către finalul anului 2012, pe măsură ce Apple şi-a întors atenţia către gestionarea inventarului de subansamble deja existent.
Până în acest moment reprezentanţii Sharp au refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect, iar oficialii Apple au declarat pentru Reuters că nu vor dezvălui nivelurile de producţie, refuzând orice alte comentarii.
Nu este clar dacă declinul este datorat unor fluctuaţii sezoniere ale volumelor de vânzări, sau clienţii aleg opţiunea mai ieftină şi mai portabilă reprezentată de tableta iPad Mini. Echipată cu un ecran de 7.9 inch non-Retina şi hardware din generaţia iPad 2, tableta cu un preţ ce porneşte de la 329 dolari s-a dovedit un succes pentru Apple, deşi compania a ales să nu se laude cu statistici referitoare la volumele de vânzări. Cât despre tableta iPad 4th gen cu ecran Retina Display de 9.7 inch, ştim că Apple a reuşit să vândă 3 milioane de exemplare în primele 3 zile de la lansare, dar nimic concret după această dată.
iPad Mini, cel mai mare inamic al tabletei iPad?iPad Mini, cel mai mare inamic al tabletei iPad?

Înainte de a da un verdict, trebuie spus că Sharp nu este nici singurul şi nici cel mai mare furnizor de ecrane pentru gama de tablete Apple iPad. Acesta este LG Display, urmat de Samsung Display - companii ce nu dau semne că ar fi redus prea mult volumul de subansamble livrate pentru Apple, micile variaţii putând fi atribuite cu uşurinţă depăşirii sezonului cumpărăturilor de iarnă.
O clarificare a situaţiei ar putea veni pe 23 ianuarie, când Apple va da publicităţii raportul privindrezultatele fiscale pentru intervalul Q1 2013.

Sursa : http://www.go4it.ro

Au fost anuntate primele camere Kodak produse dupa falimentul companiei


 se pare ca are o viata mai scurta decat brandul cu acelasi nume. Nu de alta, dar acesta din urma se pare ca nu va inceta sa apara pe produse.
Kodak Micro FourThirds
La scurt timp dupa achizitia brandului Kodak, cumparatorul JK Imaging il pune deja pe produsele proprii. Desi legatura dintre cele doua companii parea superficiala, daca isi joaca cartile bine, JK ar putea avea destul de castigat prin realizareaza si comercializare de echipamente  Kodak.
Nu a trecut mult si deja vedem primele modele de camere Micro Four Thirds cu sigla Kodak pe carcasa. Prezentate la o conferinta in China, camerele se pare ca fac parte din seria S1 de . Ascunse in spatele aceluiasi concept MFT, noile camere ar putea aduce dintr-un punct de vedere, brandul  sau Panasonic. Cei care au fost acolo, desi nu s-au jucat cu noua camera au ramas impresionati de liniile de design si de ceea ce parea o constructie trainica. Problema? Va fi creata de la zero de o companie care nu si-a demonstrat inca puterea pe piata nicaieri in lume.
Daca sunteti gata sa treceti peste preconceptii, noua linie de camere Kodak va aparea pe piata in al treilea trimestru al acestui an. Ca specificatii, in loc de dimensiunea senzorului, JK imaging a insistat pe conectivitatea WiFi a primelor camere Kodak in format Micro Four Thirds.

Sursa : http://playtech.ro

OpenOffice 3.4.1


DOWNLOAD
OpenOffice este o alternativa gratuita pentru popularul pachet Microsoft Office. Platforma OpenOffice include aplicatii pentru editare documente, tabele, prezentari, grafice, baze de date, fisiere HTML si XML.
Dimensiune fisier: 125 MB
Producator: Apache Software Foundation
Tip licenta: Freeware

Sursa : http://www.yoda.ro

Cei care asteapta un nou iPhone in 2013 ar putea primi o veste de 3 ori mai mare.Ce pregateste Apple

Cei care asteapta un nou iPhone in 2013 ar putea primi o veste de 3 ori mai mare.Ce pregateste Apple


2013 ar putea fi anul premierelor pentru Apple, iar cei mai mari beneficiari ar urma sa fie chiar consumatorii.
Faptul ca Apple pregateste un nou telefon pentru 2013 nu mai este o stire. Cum va fi acest telefon, cat va costa si ce tehnologii noi va integra sunt marile curiozitati printre pasionatii de smartphone-uri.
Dar Business Insider anunta ca cei care asteapta un telefon nou de la Apple in 2013 ar putea avea parte de o surpriza de trei ori mai mare. Si asta pentru ca Apple ar pregati in acest an trei telefoane noi si extrem de diferite.
"Conform unor zvonuri pornite de pe piata din Asia, Apple lucreaza la 3 modele noi de iPhone, dintre care doua vor fi lansate in luna iunie. Commercial Times din Taiwan, China Times si Bright Wire au prezentat in ultima perioada mai multe informatii obtinute pe surse in acest sens, sustinand ca Apple va scoate intai un iPhone 5S de 4 inch, pentru ca apoi sa lanseze un model numit iPhone Math de 4.8 inch, pentru ca undeva la sfarsitul anului sa apara un iPhone nou dotat cu o camera de 12 megapixeli." - Business Insider.

Sursa: http://www.yoda.ro

O camera foto poate vedea prin ziduri, cu ajutorul microundelor

O camera foto poate vedea prin ziduri, cu ajutorul microundelor


Camera foloseste un metamaterial pe baza de cupru.
Cativa studenti de la Universitate Duke au construit o camera foto de dimensiuni reduse, care detecteaza microundele si poate vedea prin materiale solide in timp real. In curand, dispozitivul va puatea fi adaptat pentru a fi folosit in locurile in care e nevoie de controale de securitate, inclusiv in aeroporturi, unde ar putea detecta pasagerii care au arme sau substante explozibile, potrivit Wired.
Oamenii de stiinta folosest un metamaterial pe baza de cupru pe post de diafragma pentru microunde, cu ajutorul carora oamenii de stiinta pot vedea prin intermediul unor materiale solide. Conectand aceasta diafragma la un computer care reconstruieste imaginea, ei pot captura imagini in timp real.
Dar detectand microundele, nu obtii o imagine asemanatoare cu ceea ce vede ochiul uman. Pentru reconstruirea unui cadru, echipa a realizat un algoritm matematic, care filtreaza datele inregistrate de camera si le transforma intr-o poza pe care ochiul uman o poate intelege mai bine.. Intregul proces dureaza 100 milisecunde, prin urmare camera poate fi folosita si in cazul obiectelor in miscare.
Astfel de camere, care sa se foloseasca de microunde, mai exista, insa au dimensiuni extrem de mari, de 1 metru. In cazul acesteia, diafragma este de doar 40 de centimetri.

Sursa : http://www.yoda.ro

Noul Facebook pentru Android e mai bun decat niciodata


Desi as vrea sa zic ca  vine cu functii noi, in realitate vine cu
facebook android update
Prin intermediul noii versiune de Facebook disponibila in Google Play, gigantul in socializare aduce cateva beneficii importante posesorilor de terminale cu Android.
Desi posesorii de iPhone-uri, iPad-uri si iPod-uri Touch se pare ca sunt prioritari cand vine vorba de update-uri la aplicatia Facebook, de acum si pe Android puteti, de exemplu, sa trimiteti prietenilor mesaje audio inregistrate. Aceasta schimbare inseamna ca nu veti mai fi nevoiti sa folositi aplicatia Facebook messenger daca doriti ca matusa din Italia sa auda in viu grai cum v-a mers in ultima vreme.
Tot acum, datorita unui modul de upload imbunatatit, puteti urca poze mult mai rapid pe pagina personala de Facebook. Printre alte functii noi se numara posibilitatea partajarii(share) de povestiri de pe Timeline-ul altora pe propriul Timeline.

Sursa : http://playtech.ro

Sony anunta Xperia Tablet Z – Cea mai subtire tableta din lume


m tot dezbatut titlul de cel mai subtire smartphone iar acum Sony duce lupta in domeniul tabletelor cu cea mai subtire creatie a sa – Xperia Tablet Z.
Xperia Tablet Z Android cea mai subtire
Incercand sa pluteasca pe acelasi val de entuziasm cu recent lansatele smartphone-uri , Sony a anuntat in urma cu cateva ore o tableta care sa se asorteze cu dispozitivele mentionate mai devreme. Xperia Tablet Z, cum era de asteptat, are cateva elemente in comun cu terminalele din aceeasi serie.
Noua  vine cu un ecran Reality Display de 10,1 inci cu o rezolutie de 1920 x 1200, dotat cu  pentru un contrast puternic, culori naturale si un negru profund. Este preinstalata cu Android 4.1 Jelly Bean, iar procesarea este asigurata de un quad core tactat la 1,5 GHz – QualComm APQ8064, 2GB memorie RAM si 32GB spatiu de stocare. Camera s-ar putea unul din punctele forte ale produsului. Sony a tinut sa mentioneze ca in Xperia Tablet Z a pus pentru prima oara un senzor BSI – BackSide Illuminated Exmor R de 8,1 megapixeli. Producatorul japonez mizeaza si pe comparative absolute cand vine vorba de noua tableta. Avand in vedere ca iPad mini este incredibil de subtire la 7,2 milimetri, imaginati-va ce prestanta ofera o tableta de 10 inci cu o grosime de 6,9 milimetri si o greutate de 495 grame. In plus, Sony se lauda cu doua abilitati destul de rar intalnite la o tableta, rezistenta la apa si la praf, desi nu mentioneaza si intensitatea sau cantitatea “dusurilor” pe care le poate suporta. In rest vorbim de NFC, conectivitate LTE (MDM9215M) si un locas pentru Micro SD-uri.
Xperia Tablet Z Android cea mai subtire back
La capitolul functii care trebuie incercate inainte sa fie crezute intra S-Force Front Surround 3D. Aceasta din urma este o functie care in teorie ofera un efect de spatialitate a sunetului, nemaintalnit la o alta tableta. Xperia Tablet Z va fi disponibila atat pe culoare alba cat si pe negru iar bateria se vehiculeaza a fi de 6000 mAh. Autonomia efectiva nu se cunoaste inca.
Xperia Tablet Z va fi disponibila in Japonia in aceasta primavara insa cu o astfel de creatie probabil ca Sony se va grabi sa o faca disponibila cat mai repede si in SUA sau Europa. Nu a fost facut public nici un pret.

Sursa : http://playtech.ro