vineri, 9 noiembrie 2012

Facebook a lansat in premiera prima pagina pentru cupluriFacebook a lansat astazi pentru prima data in istorie pagina de cuplu pe reteaua sociala. Acum tu si partenerul sau partenera ta puteti avea o pagina comuna.
Pentru cei care nu pot sta nici pe Internet nedespartiti, Facebook a lansat o noua optiune de a imbina doua conturi intr-unul singur.

Pozele, statusurile si toate postarile de pe paginile de Facebool ale celor doi vor fi mutate de acum pe o singura pagina, comuna, scrie Daily Mail.

Acest serviciu nu este numai pentru cupluri, ci si pentru prieteni foarte buni. Facebook ofera posibilitatea ca grupurile de prieteni sa-si faca un cont comun si sa posteze intr-un singur loc, public.

"Incepand de astazi, introducem o noua pagina de Facebook, pentru relatii si prietenii", a anuntat Arun Vijayvergiya de la Facebook.

"Aceasta pagina va combina posturile, fotografiile si tot ceea ce persoanele incluse acolo vor posta si impartasi", a mai spus aceasta.

Sursa : http://stirileprotv.ro


iPad mini mai rezistent decat Nexus 7 si Kindle Fire HD? Ce tableta a trecut testul

iPad mini mai rezistent decat Nexus 7 si Kindle Fire HD? Ce tableta a trecut testul


iPad mini vs. Nexus 7 vs. Kindle Fire HD
Cei de la Blendtec au testat rezistenta celor trei tablete. Ce a iesit in clipul de mai jos... :))

http://youtu.be/5MMmLQlrBws

Sursa : http://www.yoda.ro

Samsung Galaxy S III este cel popular smartphone


Apple bate record peste record cu vanzarile popularelor iPhone-uri. Cu toate acestea, in ultimul trimestru Galaxy S III a fost cel mai cumparat smartphone din lume.
Cu totii intelegem conceptul de a astepta cateva luni pentru a achizitiona un produs in speranta ca-l vom achizitiona pe cel mai bun. Interesant este insa ca tocmai acest fenomen este responsabil de faptul ca in ultimul trimestru iPhone-ul 4S a pierdut titlul de cel mai popular smartphone din lume. Mai precis, exact fanii Apple care au asteptat sa-si ia noul iPhone 5 sunt responsabili de victoria varfului de gama de la Samsung.
In ultimele 3 luni, la nivel global s-au vandut nu mai putin de 18 milioane de smartphone-uri Galaxy S III. Desi in aceeasi perioada s-au vandut 22.2 milioane de iPhone-uri, cifra care ar pozitiona iPhone-ul in fruntea clasamentului, din pacate doar 16,2 milioane dintre acestea au fost iPhone-uri 4S. Cel mai probabil, in cel de-al patrulea trimestru al acestui an iPhone-ul 5 va fi pe primul loc, pana atunci insa, felicitari castigatorului.

Sursa : http://playtech.ro

Windows 8, rezistent la virusi? Care sunt sansele sa ti se infecteze calculatorul

Windows 8, rezistent la virusi? Care sunt sansele sa ti se infecteze calculatorul


Noul sistem de operare, lansat cu putin timp in urma, este testat impotriva virusilor. Metodologia de testare
Bitdefender a desfasurat o serie de teste comparative in care a rulat virusi pe noul sistem de operare de la Microsoft - Windows 8, dar si pe precedenta versiune - Windows 7.
Rezultatele testarii au atatat ca dintr-un set de 385 de aplicatii periculoase, din cele mai populare familii detectate in ultimele 6 luni, 61 de virusi au fost capabili sa infecteze un computer ce rula Windows 8, cu aplicatia de securitate Windows Defender activata. 322 de virusi au fost stersi de Windows Defender, iar alti doi, care au trecut de antivirus, au esuat sa se execute deoarece au fost blocati de User Account Control (UAC) - sistem de securitate a contului.
’’Desi noua versiune a sistemului de operare de la Microsoft aduce unele imbunatatiri in materie de securitate, exista totusi o pondere consistenta de amenintari care au trecut de masurile de protectie integrate. Pentru un grad de siguranta foarte inalt, recomandam un program antivirus performant, compatibil cu Windows 8’’, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
La testele comparative derulate pe Windows 7 si Windows 8, cu antivirusul integrat dezactivat, nu s-au inregistrat diferente notabile. Dintre cei 385 de virusi, 234 au fost rulati cu succes si au continuat sa desfasoare unul sau mai multe procese, pana la curatarea calculatorului. In aceeasi testare, 138 de aplicatii periculoase nu au putut fi pornite de calculator din motive diverse, iar 6 amenintari au fost executate, dar au esuat inainte de a opera vreo schimbare pe PC. Sapte amenintari au fost lansate, dar continutul periculos a fost blocat de UAC.
’’Am ales sa testam sistemul cu si fara antivirusul integrat activ pentru a vedea pe de o parte care sunt imbunatatirile aduse sistemului de operare Windows 8 in sine si, pe de alta parte, care este nivelul de protectie «cu toate scuturile sus», adica si cu Windows Defender activat’’, a declarat Bogdan Botezatu, Senior e-Threat Analyst, Bitdefender. 
Metodologia de testare
Pasul 1:
Pentru a realiza testul s-au folosit doua computere identice care rulau configuratii de Windows 7 si Windows 8 pornite de pe un server din retea.
Pasul 2:
Dupa rularea unei aplicatii periculoase si dupa ce s-a stabilit daca computer-ul a fost compromis sau nu, sistemul este curatat si testul se reia. Presupunem ca virusul a infectat PC-ul atunci cand initiaza propriul proces, pe care il mentine in memorie pana la curatare.
Pasul 3:
Testarea pe Windows 7, Windows 8 si Windows 8 cu Windows Defender:
Testul de malware pe Windows 8 a fost derulat in doua etape dupa cum urmeaza:
a) Pentru a ne asigura ca si Windows 7, si Windows 8 sunt pe picior de egalitate, am dezactivat solutia antivirus care se livreaza implicit cu Windows 8.
b) Al doilea test  este un scenariu real-life cu Windows 7 versus Windows 8 plus Windows Defender.
Pasul 4:
Setul de aplicatii continand software periculos a cuprins 385 de virusi dintre cele mai populare 100 de familii intalnite in ultimele 6 luni, potrivit sistemului Bitdefender de raportare in timp real a virusilor. Continutul periculos a fost gazduit pe un FTP intern si copiat pe computer dupa curatarea prealabila.

Pasul 5:

Dupa rularea virusilor pe sistemul selectat se emite un raport detaliat cu diferentele dintre sistemul original si cel infectat. Toate aplicatiile periculoase au fost rulate pe un sistem de operare Windows cu UAC pornit si setat implicit.
Daca una dintre operatiunile aplicatiei periculoase genereaza notificari UAC, se considera ca aplicatia nu si-a indeplinit scopul si computerul nu a fost afectat.

Sursa : http://www.yoda.ro

Toshiba Portege Z930, ultrabook la categoria “pană”


Toshiba Portege Z930 este un laptop uimitor de subţire şi uşor, cu ecran de 13.3 inch, ce se recomandă prin mobilitate şi autonomia bateriei.

Descriere

Cântărind doar 1.09 Kg şi înzestrat cu ecran HD de 13.3 inch ce se pliază peste un corp de 16 mm grosime, Portege Z930 intră cu uşurinţă în categoria sistemelor ultrabook premium, fiind capabil să concureze cu succes portabilitatea unei tablete, dar oferind nivelul de performanţă şi flexibilitatea unui laptop convenţional.
Comparat cu predecesorul său, Toshiba Portege Z830, noul model se prezintă ca un upgrade relativ minor, venind cu design şi greutate aproape neschimbate. Sub capotă găsim însă hardware nou, configuraţia fiind realizată în jurul noii platforme Intel Ivy Bridge. După cum vom vedea în cele ce urmează, Portege Z930 vine cu un spor de performanţă considerabil, dar şi autonomie îmbunătăţită.
Mai uşor decât un sistem MacBook Air cu ecran similar, Portege Z930 este genul de laptop pe care îl poţi apuca de margine cu o singură mână, fără ca greutatea să incomodeze nepermis de mult. Carcasa din aliaj de magneziu măsoară 8.3 mm grosime în cel mai subţire punct şi denotă supleţe din orice unghi ai privi-o, iar ecranul cu diagonală 13.3 inch pare aproape lipsit de greutate şi adâncime, fiind perceput asemenea unei coperţi pentru un carnet de notiţe ceva mai gros. Aspectul general pentru Toshiba Portege Z930 este unul plăcut, chiar dacă unele ornamente cromate din zona touchpad-ului şi balamalele ecranului ies cam mult în evidenţă şi nu se potrivesc cu designul în ansamblu.
O construcţie atât de suplă vine din păcate cu unele compromisuri nu chiar uşor de trecut cu vederea, care deşi nu afectează în nici un fel funcţionarea produsului, induc un sentiment de nesiguranţă şi pot influenţa fiabilitatea pe termen lung. Pentru a păstra greutatea la un nivel atât de redus, Toshiba Portege Z930 foloseşte o carcasă metalică extrem de subţire, ce flexează la apăsare şi torsionare. Dacă pentru corpul ce găzduieşte componentele interne ranforsarea este destul de bună, ecranul foarte subţire flexează îngrijorător la apăsare sau torsionare, impunând o manevrare cât mai delicată.

La fel ca şi predecesorul său, noul Portege Z930 este echipat cu un ecran de 13.3 inch cu suprafaţă mată, bine iluminat şi uşor lizibil în lumină puternică.
Sunetul este redat cu folosind un set de difuzoare stereo, integrate în restpad şi orientate în faţă. Profitând de spaţiul câştigat pentru incintele acustice, cele două difuzoare promit o audiţie de bună calitate, însă cele două fante prevăzute pe muchia carcasei sunt uşor de acoperit dacă ţinem laptopul pe picioare, fapt ce poate crea unele neplăceri.
Tastatura de tip chiclet este iluminată şi cu taste bine diferenţiate, dar puţin cam mici din punct de vedere al suprafeţei de contact.

Restpad-ul este lat şi acomodează un touchpad wide destul de spaţios. Sub acesta găsim cele două butoane fizice pentru click stânga/dreapta, cititorul de amprente şi un grup cu 7 LED-uri de activitate.
Pe cele două laturi ale carcasei găsim doar un port USB 3.0, conectori pentru căşti şi microfon, respectiv slot-ul pentru card SDHC şi cartelă SIM, folosită pentru sesiuni de internet mobil prin conexiune 3G. În spate avem o oferă mult mai generoasă de conectori, ce cuprinde două porturi USB, câte o ieşire HDMI şi VGA, interfaţă Gigabit Ethernet şi priză pentru adaptor AC. Tot în spate se află şi fanta de ventilaţie pentru procesor, ce elimină căldura reziduală cu ajutorul unui sistem de răcire activ.

Experienţa în utilizare şi performanţe

Chiar dacă ecranul ales de Toshiba pentru noul Portege Z930 nu este dintre cele mai performante cu putinţă, acesta oferă luminozitate suficientă şi un nivel de contrast mulţumitor pentru lucrul de zi cu zi. Ca şi aspect, imaginile redate la rezoluţie 1366x768 pixeli pe suprafaţa de 13.3 inch sunt mai puţin fine decât aş fi dorit, dar textul uşor lizibil pentru cei cu vedere slabă poate fi considerat un avantaj. Paleta de culori este una plăcută, numai bună pentru vizionarea colecţiei de poze, iar timpul de răspuns asigurat de ecranul cu tehnologie TN nu pune probleme la redarea scenelor dinamice din filme. Din păcate unghiul de vizibilitate pe verticală este foarte restrictiv şi face dificilă obţinerea unei poziţii de vizionare adecvată pentru filme. Practic, indiferent de unghiul din care am încerca să privim ecranul, suntem confruntaţi fie cu o redare slabă a nuanţelor de negru în partea de jos, sau pierderea detaliilor fine în partea de sus, ambele transformând vizionarea unui film într-o experienţă nu tocmai plăcută.

Sistemul audio oferă performanţe mulţumitoare, în ciuda constrângerilor date de carcasa îngustă. Volumul sonor nu este foarte ridicat, însă avem parte de sunet curat şi fără distorsiuni, cu o redare uniformă a spectrului de frecvenţe medii şi înalte. Pentru mai mult bass, va trebui să apelăm însă la un set de căşti.
Tastatura din dotare este silenţioasă şi amortizează bine şocurile ce apar la apăsare, iar tastele sunt bine distanţate şi uşor de diferenţiat la palpare. Sistemul de iluminare foloseşte lumină albă şi acoperă atât inscripţiile de pe taste, cât şi conturul acestora. Din fericire problemele de rigiditate care afectează ecranul nu se regăsesc la tastatură, care este bine ranforsată şi nu flambează aproape deloc la apăsare.
Touchpad-ul este precis şi răspunde foarte bine la comenzi, iar suprafaţa uşor aspră oferă o senzaţie plăcută la atingere, fără a incomoda alunecarea degetelor. Butoanele pentru click stânga/dreapta sunt silenţioase, dar se apasă cam greu şi flambează nepermis de mult către margini, efectul vizual şi senzaţia oferită nefiind chiar plăcute.

Toshiba Portege Z930 - detalii tehnice

 • Nume model: Toshiba Portege Z930-10Q
 • Ecran: 13.3", 1366 x 768 pixeli, filtru mat
 • CPU: Intel Core i7-3427U, 1.8 GHz (2.8 GHz turbo), dual-core, HyperThreading, 3MB cache, TDP 17W
 • Chipset: Intel QM77
 • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000
 • GPU dedicat: n/a
 • RAM: 6 GB DDR3
 • SSD: Toshiba THNSNS128GMCP 128GB
 • Unitate optică: n/a
 • Reţea: Intel 82579LM Gigabit LAN, Intel Centrino Advanced-N 6235 802.11 a/b/g/n dual-band, Bluetooth 3.0, modem 3G
 • Conectori: 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, HDMI, VGA, audio jack 3,5mm, Card SIM, Card Reader SDXC
 • Sistem de operare: Windows 7 Professional 64bit
 • Greutate: 1,09 kg
 • Altele: Webcam 720p, cititor amprente
Din punct de vedere al performanţelor oferite, Toshiba Portege Z930 nu se lasă cu nimic mai prejos de nivelul unui laptop clasic şi se apropie de nivelul unui PC desktop de nivel mediu, mai puţin partea de jocuri, unde soluţia Intel HD Graphics 4000 nu are prea multe de oferit.
Toshiba Portege Z930 - rezultate PCMark VantageToshiba Portege Z930 - rezultate PCMark Vantage

Ajutat de un SSD Toshiba cu capacitate 128 GB şi procesorul capabil să atingă o frecvenţă maximă de 2.8 GHz prin activarea modului turbo, Portege Z930 încarcă sistemul de operare Windows 7 în aproximativ 14 secunde. Dacă pornim laptop-ul din stand-by timpul de aşteptare se reduce la aproximativ 2.5 secunde.
Toshiba Portege Z930 - rezultate HD Tune ProToshiba Portege Z930 - rezultate HD Tune Pro

În teste sintetice, performanţele măsurate sunt la un nivel tipic sistemelor ultrabook cu platformă Ivy Bridge, dar ridicate în unele benchmark-uri de prezenţa dispozitivului SSD.
 • PCMark Vantage 64 bit - 12713 (Productivity - 17342, HDD - 47684)
 • PCMark 7 Basic - 5594
 • 3DMark Vantage Entry - 11712 (GPU 13476 / CPU 8409)
 • 3DMark Vantage Performance - 3360 (GPU - 2783)
 • Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) - 15,23 fps / 2,54 pts
 • WinRAR 4.00 - 2427 KB/s
Cu o capacitate de 128 GB şi interfaţă SATA III, dispozitivul SSD Toshiba THNSNS128GMCP atinge o viteză medie la citire de 278 MB/s şi timp de acces de aproximativ 0.16 ms.
Dacă la folosire normală Portege Z930 este un laptop discret şi silenţios, testele de performanţă au scos la iveală un neajuns al sistemului de răcire. În timp ce temperaturile au oscilat între 50°C la funcţionarea in gol şi aproximativ 85°C la rularea testului Cinebench de randare video, zgomotul produs de ventilatorul intern poate fi deranjant uneori, dacă nivelul de încărcare a procesorului creşte suficient de mult. Din fericire la vizionarea de filme şi navigare pe internet nu ne lovim prea des de acest inconvenient.

Autonomie

Pentru testul multimedia am folosit un film 1080p, redat folosind profilul de sistem Power Saving şi cu luminozitatea ecranului redusă la 60%. În aceste condiţii, Toshiba Portege Z930 a funcţionat timp de 4 ore şi 35 minute.
Folosit la navigare pe internet, având selectat acelaşi profil Power Saver de economisire a energiei şi cu luminozitatea ecranului redusă la 40%, Toshiba Portege Z930 a rezistat nu mai puţin de 5 ore, depăşind cu mult performanţa obţinută cu modelul HP Spectre XT, care a rezistat în aceleaşi condiţii numai 3 ore şi 35 minute.

Concluzie

Toshiba Portege Z930 poartă titlul de cel mai uşor laptop cu ecran de 13.3 inch din lume, performanţă ce pare cu atât mai remarcabilă după ce aruncăm o privire asupra timpilor de mobilitate obţinuţi la testele de autonomie. Performanţele resimţite cu ajutorul configuraţiei Intel Ivy Bridge utilată cu un SSD performant sunt la un nivel foarte bun, iar tastatura şi touchpad-ul de bună calitate contribuie la o experienţă confortabilă. Prezenţa unor dotări cum este cititorul de amprente şi modemul 3G încorporat sunt detalii foarte importante pentru cei care călătoresc mult şi au nevoie de securitate şi acces la internet permanent.
Aş fi dorit totuşi o alternativă mai performantă la ecranul cu matrice TN preluat direct de la predecesorul Portege Z830, a cărui rezoluţie şi rată de aspect nu sunt chiar potrivite pentru lucrul cu documente text şi excel. Deşi oarecum inevitabile pentru un laptop care poartă titlul ”cel mai uşor”, problemele legate de rigiditatea carcasei trecută printr-o cură de slăbire poate prea agresivă se transpun într-un sentiment general de nesiguranţă la manevrare şi transport.
Ca şi design, Toshiba Portege Z930 este un laptop prezentabil, în ciuda faptului că ornamentele cromate nu prea se potrivesc cu eticheta unui laptop pentru mediul de afaceri.
Toshiba Portege Z930 poate fi achiziţionat în configuraţia prezentată la un preţ de 5799 Lei.
Părţi pozitiveplus
 • +Subţire şi foarte uşor (16 mm grosime, 1.09 Kg greutate)
 • +Performanţe competitive
 • +Autonomie foarte bună, dacă ne raportăm la grosimea şi greutatea carcasei
 • +Ecran cu filtru mat, bine iluminat şi uşor de folosit în spaţii cu lumină ambiantă din belşug
 • +Modem 3G şi cititor de amprente
 • +Tastatură iluminată cu LED, de bună calitate
Părţi negativeminus
 • Construcţie cam firavă
 • Ecran cu unghiuri de vizibilitate modeste, nu tocmai potrivit pentru filme
 • Sistem de răcire zgomotos în sarcină


Sursa : http://www.go4it.ro

Football Manager 2013 review


Jocurile de fotbal sunt unele dintre cele mai de succes titluri din industria de jocuri video, graţie publicului extrem de pasionat şi totodată numeros căruia li se adresează. Cele mai vândute titluri sunt cele care orientate pe acţiune, ce permit controlul jucătorilor în timpul meciurilor. Există însă şi un alt tip de joc de fotbal, destinat celor care îşi doresc să experimenteze experienţa completă a cluburilor de fotbal: simulatoarele de management de fotbal. Football Manager 2013 se încadrează în această categorie.
Football Manager 2013Football Manager 2013

Un astfel de joc este croit pentru cei ce adoră strategia şi atenţia la detalii. Cei cărora nu le pasă de transferuri, fani, relaţii cu presa, discuţiile cu staff-ul echipei, programe de antrenament, grafice, rapoarte, bugete, moralul jucătorilor sau aşteptările finanţatorilor ar trebui să stea departe un astfel de joc. Pe de altă parte, cei care la citirea enumeraţiei din fraza anterioară au simţit o provocare, o şansă de a-şi împlini un vis sau pur şi simplu cred că sunt mai manageri mai buni decât cei reali ar trebui neapărat să citească acest articol şi să încerce cel puţin varianta demonstrativă a jocului.

Sursa : http://www.go4it.ro

Ce se ascunde în creierele adolescenţilor?


Adolescenţa poate poate fi văzută drept o perioadă minunată din viaţă, dar ea poate fi interpretată şi drept o etapă de tortură, atât pentru cai care trec prin ea, cât şi pentru părinţi.

Problema cu adolescenţa este că tinerii se simt nevoiţi să „funcţioneze” în trei dimensiuni: trecut, prezent şi viitor. În mod conştient şi inconştient, adolescenţii sunt încă prinşi în problemele copilăriei, mai ales în cele legate de relaţia cu părinţii şi de mediu. În acelaşi timp, ei încearcă să îşi dea seama la ce anume să se aştepte de la viitor. Apoi, trebuie urmată şi cea de-a treia direcţie: preocuparea legată de prezent. Unde se află ei acum şi ce anume se întâmplă cu mintea şi corpul lor, de unde vin toate aceste schimbări la care sunt supuşi. 
În condiţiile în care mintea adolescentului este năucită de aceste dileme, nu ar trebui să ne mire de haosul pe care îl provoacă şi în care pare să se descurce atât de prost. În ultimul deceniu, oamenii de ştiinţă s-au străduit să afle ce anume declanşează comportamentul straniu şi dezordonat al adolescenţilor şi de ce aceştia pot deveni atât de vulnerabili şi uşor de ispitit. 
Ce se ascunde în creierele adolescenţilor?
Dr. Jay Giedd, de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mintală şi-a dedicat cariera studierii creierelor adolescenţilor. Iniţial, el şi-a început cercetările studiind tulburările precum ADHD-ul, dar ulterior, când a realizat cât de puţine informaţii se cunosc despre dezvoltarea creierului, a decis să urmeze o altă cale prin care să explice evoluţia cerebrală a omului. 
 
Acum, după ce timp de 13 ani a realizat un grup de control format din 1.800 de copii şi adolescenţi cărora le-a scanat periodic creierele cu ajutorul tehnologiei cu rezonanţă magnetică, Giedd a descoperit o serie de informaţii extrem de utile pentru înţelegerea modului în care se dezvoltă creierul.
 
Înainte de studiile lui Giedd, nenumărate cercetări subliniau că la vârsta de 12 ani, creierul unui copil este dezvoltat complet. Ca urmare a acestor studii, unii au concluzionat că ideea de adolescenţă este un construct artificial, un fenomen inventat în anii de după Revoluţia industrială. Studiile lui Giedd, în schimb, au demonstrat ceea ce orice părinte ştia deja şi anume că, pe lângă faptul că în perioada adolescenţei creierul este departe de maturitate, atât materia cenuşie, cât şi cea albă suferă modificări chiar şi după această etapă a vieţii. 
 
Ce se ascunde în creierele adolescenţilor?
 
În studiile sale, Giedd şi-a rugat subiecţii să rămână în interiorul aparentelor RMN pentru 15 minute. Astfel ei au fost scanaţi de trei ori. Prima etapă a durat doar un minut. A doua, de două minute, a urmărit prezenţa anomaliilor sau a problemelor de sănătate şi o a treia care a durat 10 minute pe parcursul cărora a fost urmărită activitatea cerebrală. 
 
De-a lungul ultimului deceniu, oamenii de ştiinţă au fost surprinşi de faptul că, de-a lungul copilăriei, creierul se dezvoltă foarte puţin. Cu toate acestea, la vârsta de 6 ani, creierul unui copil are 90- 95% din dimensiunile unui creier matur. 
 
De fapt, noi ne naştem cu întreaga artilerie de neuroni pe care o vom avea în viaţă, iar acest număr este cu mult mai mic decât cel pe care îl deţinem cât stăm în viaţa intrauterină. Oamenii deţin densitatea maximă de celule cerebrale între a treia şi a şasea lună de viaţă intrauterină. În ultima lună dinainte de naştere, celulele din creier, care nu ne mai sunt necesare, mor. De la această ipoteză, mulţi neurochirurgi au concluzionat că autismul apare atunci când, înainte de naşterea individului, nu sunt eliminate destule celule inutile din creier. 
 
Mai mult, studiile lui Giedd au scos la iveală că de-a lungul vieţii unui individ mai există un val de creştere şi apoi descreştere bruscă, doar că de data aceasta nu mai este vorba de numărul de celule cerebrale, ci de conexiuni sau sinapse. Această a doua etapă are loc în timpul adolescenţei şi ea poate afecta unele dintre cele mai înalte funcţii mintale. 
 
Ce se ascunde în creierele adolescenţilor?
 
Când un copil are între 6 şi 12 ani, neuronii săi cresc mult formând zeci de conexiuni între ei şi dând naştere unor noi căi neuronale. Toate aceste formaţiuni, care de fapt alcătuiesc materia cenuşie, ating cota maximă la vârste diferite în funcţie de sexul copilului: la fete, fenomenul se produce în jurul vârstei de 11 ani, pe când la băieţi, abia la 12 ani şi jumătate. După această perioadă, materia cenuşie începe să descrească cu o rată de 0,7 procente pe an, până în jurul vârstei de 20 de ani. În acelaşi timp, materia albă (alcătuită din teci de mielină care învelesc axiomii pentru o mai bună transmitere a semnalelor nervoase) se îngroaşă. An de an (uneori chiar până la vârsta de 40 de ani), tecile de mielină se îngroaşă într-un mod asemănător cu inelele copacilor. 
 
Aceste două procese explică de ce în adolescenţă putem spune că avem mai puţine conexiuni în creier, dar care sunt mult mai rapide. Cu timpul, creierul devine o maşină mai eficientă, dar acest lucru cere sacrificii: începe să îşi piardă o parte din potenţial în avantajul procesului de învăţare şi a capacităţii de a-şi reveni în urma traumelor. 
 
O altă constatare importantă a oamenilor de ştiinţă a fost aceea că procesul de dezvoltare a creierului începe, în general, din partea posterioară spre cea anterioară. Adică, primele regiuni din creier care se dezvoltă în urma procesului de creştere şi descreştere a sinapselor sunt localizate în partea din spate a creierului. Aceste zone mediază direct contactul individului cu mediul prin controlarea funcţiilor senzoriale precum vederea, auzul, atingerea şi orientarea în spaţiu. Următoarele zone care se dezvoltă sunt cele care coordonează funcţiile dezvoltate anterior precum zona din creier care ne ajută să găsim întrerupătorul din dormitor chiar dacă este mijlocul nopţii. Ultima parte din creier care se dezvoltă este cortexul perifrontal care găzduieşte aşa-numitele funcţii executive, de pildă capacitatea de a ne organiza gândurile, de a seta priorităţile, de a suprima impulsuri sau a măsura consecinţele unui fapt. Cu alte cuvinte, ultima partea din creier care se dezvoltă este cea care ne ajută în luarea deciziilor.
 
Hormonii afectează comportamentul adolescenţilor?
 
Totuşi, există oameni de ştiinţă care atribuie deciziile proaste luate de adolescenţi în baza hormonilor şi a schimbărilor ce se produc la acest nivel. Specialiştii confirmă că hormonii rămân o parte importantă a poveştii adolescenţilor, câci imediat ce creierul trece de perioadele de creştere şi descreştere a numărului de sinapse, corpul este luat cu asalt de hormonii specifici pubertăţii. 
 
Pentru o perioadă lungă de timp, psihologii au considerat că acest atac biochimic este responsabil pentru comportamentul imprevizibil şi pentru emoţiile intense specifice adolescenţilor. Acum, cercetările din ultimii ani vin să susţină aceste ipoteze. 
 
În perioada de pubertate, ovarele şi testiculele încep să elimine estrogen sau testosteron în fluxul sangvin stimulând dezvoltarea sistemului reproducător, cauzând creşterea părului în zona axilelor şi cea inghinală, precum şi modelarea corpului. În acelaşi timp, hormonii eliberaţi de glandele sudoripare, situate în apropierea rinichilor încep să circule. Descoperiri recente arată că aceşti hormoni sexuali suprarenali sunt extrem de activi în creier, ataşându-se la receptorii de pretutindeni şi exercitând o influenţă directă asupra serotoninei şi a altor substanţe neuronale cu rol în reglarea stării de spirit şi a excitabilităţii. 
 
Ce se ascunde în creierele adolescenţilor?
 
Hormonii sexuali sunt activi în centrul emoţional al creierului, adică în sistemul limbic. Astfel, emoţiile devin mai intense şi se formează mai uşor, motiv pentru care putem înţelege de ce adolescenţii sunt mereu în căutare de experienţe care să ducă la formarea acestor emoţii şi, ulterior, la dezlănţuirea lor. Acest comportament de căutare a trăirilor puternice se poate să fi evoluat pentru a promova explorarea, o dorinţă de a părăsi cuibul cu scopul de a-şi găsi proprii parteneri, propriul grup. Dar într-o lume plină de ispite, precum maşini rapide, droguri, găşti şi legături periculoase, adolescenţii sunt foarte expuşi la riscuri. În plus, apariţia acestor riscuri este susţinută şi de faptul că regiunile din creier ar trebui să medieze comportamentul impulsiv sunt încă în dezvoltare. Cu alte cuvinte, comportamentul se schimbă pentru că şi creierul este supus schimbării.
 
De ce iau adolescenţii decizii proaste?
 
Cu toate acestea, datele nu au fost de ajuns pentru a-i mulţumi pe oamenii de ştiinţă. Aşa se face că, la Spitalul McLean, dr. Deborah Yurgelun-Todd a realizat un studiu cu ajutorul imagisticii cu rezonanţă magnetică funcţională. În studiu, atât copii, cât şi adulţi au fost rugaţi să recunoască expresiile regăsite pe chipurile unor oameni fotografiaţi. În astfel de teste, copii şi adolescenţii se bazează foarte mult pe amigdală, o structură din lobul temporal asociată cu reacţiile emoţionale. Adulţii în schimb, se încred mai puţin în amigdală şi mai mult pe lobul frontal, regiunea asociată planificării şi judecăţii. Rezultatele testului au arătat că foarte rar s-a întâmplat ca adulţii să nu ghicească ce inspirau oamenii din imagini. Copiii şi adolescenţii, în schimb, au avut tendinţa de a interpreta frica drept furie, confuzie sau tristeţe. Prin urmare,  Yurgelun-Todd consideră că aceste confuzii din rândul tinerilor se înregistrează tocmai din cauza faptului că în cazul adolescenţilor creierul încă nu a atins maturitatea. Din acest motiv, adolescenţii au tendinţa de a crede că au descoperit furia şi ostilitatea, acolo unde acestea nu există. 
 
Ce se ascunde în creierele adolescenţilor?
 
În acelaşi sens, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tample au studiat modul în care adolescenţii evaluează riscurile. Într-un experiment în care s-a folosit un joc care simula conducerea unei maşini, cercetătorii au observat disponibilitatea adolescenţilor şi a adulţilor de a trece, la semafor, pe culoarea galbenă. 
 
Toţi participanţii s-au dovedit a fi prudenţi atunci când se jucau singuri. În schimb, atunci când jucau în prezenţa prietenilor, adolescenţii începeau să îşi asume mai multe riscuri. În consecinţă, diferenţele de vârstă se observă în procesul decizional, iar adolescenţii tind să ia decizii sub impact emoţional sau social şi în urma provocărilor. Aşa se explică de ce, în general, adolescenţii sunt mai dispuşi să recurgă la infracţiuni, dacă operează sub forma unui grup. 
Pe de altă parte, cercetătorii s-au întrebat dacă nu cumva ariile din creier bogate în dopamină nu ar putea să îi facă pe adolescenţi să devină vulnerabili în faţa efectelor dependente induse de droguri şi alcool. 
 
Ce se ascunde în creierele adolescenţilor?
 
Dopamina, substanţa chimică din creier implicată în motivarea şi consolidarea comportamentului este deosebit de activă în creierele adolescenţilor, iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că regiunea nucleus accumbens, din cortexul frontal, care direcţionează motivaţia de a căuta recompense, nu este încă destul de dezvoltată la adolescenţi. Cercetările au arătat că adolescenţii au o activitate mult mai limitată în această parte a creierului, comparativ cu adulţii, ceea ce înseamnă că ei pot fi predispuşi să se angajeze în activităţi care îi încântă foarte mult, sau în cele care necesită un minim de efort. 
 
Ce se ascunde în creierele adolescenţilor?
 
În urma acestor studii este lesne de înţeles de ce, în multe ţări, tinerii nu sunt consideraţi adulţi până la vârsta de 18 sau chiar 21 de ani. Giedd, de exemplu susţine că maturitatea individului se atinge atunci când creierul s-a maturizat, adică la 25 de ani. Deşi aceste concepte sunt des dezbătute, în realitate, părinţii cunosc instinctiv momentul în care copiii lor ating maturitatea. 
 
Totuşi, este bine de ştiut că adolescenţii nu adoptă un comportament dificil doar pentru a-şi scoate părinţii din sărite, ci pentru că sunt supuşi unor schimbări neaşteptate pe care nu ştiu cum să le gestioneze. 

Sursa : http://www.descopera.ro