Cei care doresc să încerce noua suită Office Professional Plus 2013 au posibilitatea să o facă cu un simplu download, pus la dispoziţie gratuit prin binevoinţa Microsoft.
Office 2013, liber la download şi gratis de folosit pentru 60 zile
Aceasta este versiunea completă a suitei Microsoft Office Professional Plus 2013, ce include pacheteleWord, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, Access, Publisher şi Lync.
Cei interesaţi pot descărca o copie în versiune pe 32 sau 64 biţi a suitei Office Professional Plus 2013 prin intermediul serviciului Microsoft TechNet, creând mai întâi un cont de utilizator.
Petru a demara procedeul de download folosim mai întâi butonul Get Started Now, iar în pagina următoare dăm click pe opţiunea Sign up now. Pentru crearea contului de utilizator este necesar să furnizăm o adresă email validă şi câteva date de identificare. Odată ce am creat contul de utilizator revenim la pagina de pornire şi apăsăm încă odată butonul Get Started Now, după care ne autentificăm cu datele de utilizator. La completarea formularului afişat, selectăm versiunea Office 2013 adecvată pentru sistemul de operare instalat - 64 biţi sau 32 biţi, după care apăsăm butonul Continue. Înainte de apăsa butonul Download prezentat în secţiunea următoare este necesar să alegem versiunea de limbă dorită şi să notăm cheia de activare prezentată la începutul paginii.
Dacă procesul de download s-a finalizat corect, obţinem un fişier imagine ISO cu dimensiunea deaproximativ 785 MB, pe care îl putem inscripţiona pe suport DVD apelând la o aplicaţie specializată, cum este Nero Burning ROM.
Folosind cheia de activare furnizată, pachetul Microsoft Office Professional Plus 2013 poate fi utilizat în versiune completă şi perfect funcţională timp de 60 zile, după care este necesară cumpărarea produsului sau dezinstalarea versiunii trial expirate.
Am dezbatut in mai multe randuri destinul serviciului OnLive, un gigant care in urma cu 3 luni parea ca va fi desfiintat in cateva saptamani. Realitatea se pare ca a le-a fost insa favorabila pasionatilor de gaming si OnLive s-a renascut din propria cenusa doar pentru a ajunge pe televizoarele LG G2 cu Google TV integrat.
OnLive a venit printr-un update OTA pe ecranele majoritatii utilizatorilor de Smart TV cu Google TV produse de LG in ultimul an. In cazul in care nu observati aplicatia pe ecranul principal al televizorului ar trebui sa o descarcati de pe internet. Pentru o experienta unica, nu doar de vizionare a jocurilor dar si de gaming cea mai buna solutie este achizitia unui controller dedicat OnLive precum ce din imaginea de mai sus. In plus, daca esti in dilema, cu o serie de trailere si demo-uri la materialele disponibile iti poti face o parere concludenta legata de un joc inainte de a cheltui vreun ban. Pe partea de transfer de licente sau de gaming cross-platform, cei de la OnLive inca se mandresc cu faptul platforma lor ruleaza la fel de bine pe PC, Mac sau tablete Android. cat si pe Smart TV-uri ca cel din imaginea de mai sus.
Desi va veni preinstalata pe modele viitoare de TV-uri LG de varf, in cazul in care nu este inca disponibila in meniul TV-ului vostru aveti optiunea sa o instalati din Premium Apps.
Masurile anti-piraterie din SUA incep sa prinda contur. Trei dintre cei mai importanti furnizori de internet din SUA s-au intalnit pentru a stabili ce vor face de la sfarsitul acestei luni.
Luna noiembrie a acestui an este un punct de cotitura in comertul on-line. Principalii furnizori de internet din SUA, AT&T, Time Warner Cable siVerizon au decis, de comun acord, sa se coalizeze in lupta cu pirateria on-line.
Programul anti-piraterie, denumit simbolic "six strikes", va consta in prima instanta in avertizarea repetata a utilizatorilor care vor pirata ca in acel moment comit o ilegalitate, pentru ca apoi sa treaca la masuri reale, in cazul in care avertismentele nu vor fi ascultate, scrie CNET.com
Mai exact, din data de 28 noiembrie a acestui an, AT&T va trimite fiecarui utilizator un email de avertisment in momentul in care acesta va fi prins ca a piratat.
Conform unei copii al acelui anunt pregatit de AT&T si prezentat de Engadget in urma cu o luna, tilizatorii care nu vor inceta downloadurile ilegale "vor avea accesul restrictionat la site-urile importante", iar dupa 5 notificari vor fi anuntati ca proprietarul drepturilor pentru fisierele downloadate vor primit tot concursul AT&T pentru a da in judecata si a-si recupera pierderile. Vedeti aici cum va arata avertismentul oficial.
Verizon si Time Warner Cable s-au alaturat acestui proces de oprire a pirateriei on-line. Este foarte important de precizat ca in SUA, interzicerea accesului la internet in caz de piraterie este o varianta exclusa, o asemenea masura aducand in discutie legislatia pentru drepturile omului.
Care este insa procesul de avertizare si pedepsire a pirateriei on-line propus de Verizon.
- Intai, orice utilizator care pirateaza va primi doua alerte prin email, prin care va fi notificat ca a fost pus sub avertisment pentru incalcarea la dreptul de proprietate intelectuala;
- Dupa ce al doilea avertisment a fost trimis, utilizatorii primesc un mesaj tip "popup", in care sunt obligati sa confirme ca l-au primit, prin acel proces intelegandu-se ca "sunt constienti de ilegalitatea in care se afla";
- Dupa inca doua avertismente, compania de cablu NU va taia internetul utilizatorului, dar il va limita la o viteza inferioara, prin care acestuia sa ii fie dificil sa downloadeze.
In schimb, Time Warner Cable a anuntat masuri oarecum diferite. In locul limitarii vitezei de internet,Fernando Laguarda, vicepresedintele de Afaceri Externe al companiei a propus restrictionarea acestora la anumite pagini de internet, prin intermediul carora utilizatorii pot pirata. Acesta nu a explicat insa si cum le va bloca.
Cablevision si Comcast se vor mai alatura acestei campanii.
Adrian Buzatu, fizician al particulelor experimentale, a explicat astazi la I Like IT de ce este importanta activitatea sa si ce descoperiri istorice s-ar putea face in viitorul apropiat.
Mentor in campania TechSchool, Adrian Buzatu lucreaza la CERN, unde se ocupa de particulele experimentale, printre care si particula misterioasa a lui Dumnezeu.
Acesta isi explica activitatea: "Este o calatorie in lumea subatomica, in lumea ingredientelor fundamentale, cele mai mici ale Universului. Momentan un singur ingredient lipseste pana acum, particula Higgs, presa o mai numeste a lui Dumnezeu."
"Aceasta particula a fost cautata de 50 de ani si asta vara a fost descoperita o particula noua, care s-ar putea sa fie a lui Dumnezeu. Proprietatile acesti particule sunt la fel cu cele despre care vorbim, dar nu suntem siguri.", a spus acesta la I Like IT.
Gaurile negre, fenomenul care a alertat planeta dupa ce fizicienii de la CERN si-au inceput activitatea, nu ar fi totusi atat de rele, explica Adrian Buzatu.
In realitate, descoperirea unei gauri negre la CERN ar insemna unificarea a doua teorii uriase:
"A fost o mica sperietura pe care a tras-o omenirea, dar a fost un pic exagerata. Daca am vedea gauri negre microscopice, ar fi un salt urias in stiinta. Pentru ca s-ar numi lumea lui Einstein cu lumea subatomica cuantica. Daca s-ar rezolva, ar fi o unificare mare de doua teorii ale secolului trecut care e bat cap in cap si totusi ar fi adevarate."
Dezvoltatorii de aplicaţii şi utilizatorii curioşi au putut experimenta cu viitorul Firefox OS încă din luna iulie, când au fost oferite sursele în versiune beta ale acestui sistem de operare pentru terminale mobile. Mozilla Foundation s-a gândit şi la cei suficient de curioşi pentru a dori să arunce o privire asupra acestei noi platforme, dar suficient de comozi pentru a evita compilarea surselor pentru Boot 2 Gecko, anunţând o extensie care facilitează primul contact.
Având o dimensiune respectabilă de 66 MB şi rulând doar în browser-ul Firefox, acest mic emulatoreste compatibil cu platformele Windows, OS X şi Linux. Dincolo de modulele software care necesită hardware dedicat, cum ar fi modulul radio sau camera foto, această extensie oferă un sistem de operare funcţional.
Home Screen şi browser
Pachetul conţine o serie de aplicaţii uzuale, cum ar fi calculator, client de mesagerie, calendar sau ceas şi oferă acces la browser-ul Firefox sau la magazinul de aplicaţii. Pe lângă acestea, utilizatorul poate experimenta cu multitasking-ul, apelabil printr-o apăsare prelungă a unicului buton hardware al platformei, meniul pentru setări sau meniul pentru notificări, precum şi agregatorul Everithyng.me, dar care nu pare funcţional în acest moment. Emulatorul este cam lent iar unele fonturi sunt spaţiate necorespunzător, însă acesta este interesant pentru a vedea la ce ne-am putea aşteptat în viitorul apropiat.
Multitasking şi notificări
Firefox OS este un sistem de operare destinat terminalelor mobile care nu doreşte să aducă şi o nouă platformă pentru dezvoltarea aplicaţiilor, ci să fie doar o poartă exclusivă către aplicaţiile Web. La fel ca Android pe vremea când era doar un proiect în faşă sau Chrome OS, Boot to Gecko va oferi doar un kernel, drivere şi nivelul de abstractizare hardware (Gonk) necesar pentru pornirea unui mediu grafic HTML5 (Gaia) şi mediul pentru rularea aplicaţiilor care este bazat pe motorul de randare Gecko şi o serie API-uri Web publice.
Avand in vedere ca Grand Theft Auto Rise, precum si celelalte serii reprezinta o franciza foarte populara, nu ar fi de mirare ca unul din studiourile de la Hollywood s-ar decide sa realizeze un film bazat pe acest joc. Pana atunci insa clipul de mai jos poate oferi un preview destul de apropiat al unui astfel de film. Gevorg Karensky, un director de film independent destul de cunoscut s-a gandit sa realizeze cateva scene in acest gen, in care pune destul de bine in valoare modul de a urmari actiunea si personajul principal. Scenele sunt destul de bine realizate si eu zic ca merita 5 minute din timpul vostru, mai ales daca sunteti fani ai seriei.
Producătorul taiwanez de terminale mobile HTC nu trece prin cea mai fructuoasă perioadă din istoria sa, compania luptându-se cu venituri şi profituri în scădere de aproape un an, o cădere dezamăgitoare după excelenta primă jumătate a anului trecut. În aceste condiţii, zvonul că impozantul său terminal Android cu ecran de 5” va avea şi o versiune destinată tuturor pieţelor pe care compania activează nu ar trebui să mire pe nimeni, chiar dacă nu există nici o confirmare oficială.
La jumătatea lunii trecute, HTC a lansat în Japonia terminal J Butterly, acesta impresionând prin dimensiunea de 5” a ecranului, dar mai ales prin rezoluţia de 1920 x 1080 pixeli. Şi restul platformei hardware este la fel de impresionant, aceasta incluzând un procesor quad-core Qualcomm APQ8064 tactat la 1,5GHz şi o memorie RAM cu o capacitate de 2GB.
Această versiune a ajuns de curând şi în Statele Unite sub denumirea DROID DNA, ca o exclusivitate pentru operatorul Verizon. Conform unor zvonuri, terminalul va sosi şi pe restul pieţelor importante pentru companie, cum ar fi de pildă Europa, nefiind însă clar dacă Deluxe va fi denumirea produsului final sau este doar denumirea curentă de cod a acestuia.
Lansarea unui produs cu specificaţii atât de impresionante ar resuscita interesul pentru compania HTC, aceasta având în prezent două modele de vârf, un One X puternic dar care a fost eclipsat de modelul Galaxy S III al rivalilor de la Samsung, şi actualizarea One X+, care a sosit cam târziu şi nu este prea convingătoare. Lansarea unui astfel de terminal ar fi o mutare logică pentru HTC, însă nu trebuie să uităm că taiwanezii au mai avut exclusivităţi interesante, cum ar fi de pildă modelul Rezound, care nu au avut un echivalent pe piaţa europeană.
În ultimele săptămâni, câteva mesaje criptice strecurate pe mai multe site-uri web sugerau că Google se pregăteşte să lanseze un proiect misterios. Zvonurile au fost confirmate: Ingress este numele îndrăzneţului proiect Google, ce constă într-un joc de tip „alternate reality” ce urmează să transforme modul în care privim lumea din jurul nostru.
Ingress este un joc SF la care poate participa orice posesor al unui telefon cu sistem de operare Android. Aspectul inedit al jocului este faptul că pentru a participa la joc utilizatorii trebuie să călătorească în lumea reală.
„Ideea ne-a venit gândindu-ne la conceptul de «computing ubicuu». Practic, dispozitivul dispare”, a explicat John Hanke, liderul proiectului. Hanke este un fost director al diviziei Geo din cadrul Google, coordonând acum Niantic Labs, o nouă companie deţinută de Google care a conceput acest joc.
Scopul jocului Ingress este de a face oamenii să se plimbe în lumea înconjurătoare pentru a o vedea cu ochi noi şi, totodată, pentru a obţine beneficiile activităţii fizice.
Pentru a putea juca, utilizatorii jocului au nevoie de „energie virtuală”, resursă pe care o pot genera plimbându-se prin oraş şi colectând unităţi de „XM”. Apoi, aceştia pot consuma energia participând la misiuni în lumea reală, călătorind la „portaluri” care vor fi amplasate în locuri publice, precum muzee, biblioteci şi alte locuri de acest tip.
„Conceptul se asemănă cu World of Warcraft, unde toată lumea de pe glob joacă acelaşi joc”, a explicat Hanke.
Participanţii la joc pot aparţine uneia din cele două echipe: „The Enlightened”, reprezentanţii puterii, sau „The Resistance”, cei care luptă împotriva puterii. La acest joc poate participa orice persoană de pe glob, cu menţiunea că zonele cu o densitate mai mare a populaţiei vor prezenta o competiţie mai mare pentru resurse.
Activitatea fizică în afara locuinţei este o componentă importantă a jocului. „Practic, eşti ca un şoarece într-un labirint pe telefon”, a spus Hanke. Odată ajunşi acasă, participanţii pot revedea pe computer distanţele parcurse şi cum s-a desfăşurat jocul.
Pentru că este vorba despre jocul cu cea mai mare „hartă” de până acum, Google a angajat numeroşi artişti şi scenarişti de jocuri, urmând să conceapă elemente noi în mod constant, pentru a ţine participanţii în priză.
Google urmează să aibă şi beneficii concrete în urma acestui joc, semnând deja câteva contracte de publicitate. Astfel, jocul urmează să integreze produsele şi magazinele companiilor care aleg să îşi facă reclamă în acest mod inedit.
Proiectul a fost testat de angajaţii Google în ultimele şase luni, urmând să devină în scurt timp accesibil publicului larg. Momentan, jocul este în faza beta, iar doritorii se pot înscrie pe lista de aşteptare pe site-ul Ingress.
Dacă aţi avut ocazia să vizitaţi Londra sigur nu aţi ratat construcţiile emblematice ale capitalei britanice, precum Big Ben, Parlamentul, Tower Bridge sau London Eye. Cu toate acestea, orice aţi fi vizitat aici, nu aţi avut ocazia să le puteţi admira mai bine ca acum.
Folosind drone de tip quadrocopuer, o echipă de entuziaşti ai micilor obiecte zburătoare au realizat un tur video inedit al Londrei. Astfel, putem vedea de foarte aproape cadranul lui Big Ben, partea de sus a roţii London Eye, câteva detalii din partea superioară a clădirii Parlamentului şi câteva personaje interesante din capitală.
De asemenea, pe lângă priveliştile uimitoare, trebuie specificat că filmarea dă dovadă de un nivel mare de claritate, dovadă fiind detaliile pe care le putem observa.
Oamenii de ştiinţă au identificat o nouă variantă a unei gene despre care se crede că poate creşte riscul de apariţia a bolii Alzheimer. Acum, specialiştii speră ca descoperirea să îi ajute să creeze un medicament eficient împotriva acestei boli degenerative.
Problema genetică nu pare a fi comună (mai puţin de 1% din populaţie o deţine), dar se pare că ea triplează şansele unui individ de a dezvolta boala Alzheimer. De asemenea, specialiştii spun că este posibil ca mutaţia să afecteze memoria şi gândirea persoanelor învârstă care nu suferă de demenţă.
Principalul motiv pentru care oamenii de ştiinţă sunt încântaţi de descoperire este acela că mutaţia ar putea ajuta la aflarea unor informaţii cu ajutorul cărora să se realizeze un tratament de prevenire a bolii. În mod normal, gena ajută sistemul imunitar să controleze inflamaţiile din creier şi să cureţe creierul de unele depozite lipicioase care reprezintă un semn distinctiv al bolii. Mutaţiile genei pot afecta aceste sarcini, motiv pentru care specialiştii speră că găsească un tratament care să restabilească funcţiile genetice implicate în acest proces.
La nivel mondial, aproape 35 de milioane de oameni suferă de demenţă, Alzheimer-ul fiind cea mai răspândită boală de acest fel. În acest context, tratamentele utilizate în prezent nu pot decât să amelioreze, pentru o perioadă scurtă de timp, simptomele bolii.
Până acum, s-a descoperit doar o singură genă (ApoE) care are un impact major asupra Alzheimer-ului. Aproximativ 17% din populaţie are cel puţin o copie a variantei genetice problematice, ea întâlnindu-se la jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi cu Alzheimer.
Noua genă, TREM2, a fost deja asociată şi cu alte forme de demenţă. oamenii de ştiinţă din Islanda au analiza o versiune a ei după ce au cartografiat codul genetic al unui număr maimare de 2.200 de persoane.
Teste mai amănunţite realizate pe 3.550 bolnavi de Alzheimer şi mai bine de 110.000 indivizi care nu sufereau de demenţă au scos la iveală faptul că gena era mult mai des întâlnită la pacienţii afectaţi de Alzheimer.
De asemenea, cercetătorii au studiat alte 1.200 de persoane care aveau peste 85 de ani şi care nu sufereau de Alzheimer şi au descoperit că cei care deţineau varianta genei TREM2 aveau o performanţă mai scăzută la testele de măsurare a funcţiilor mentale, comparativ cu restul participanţilor.
Specialiştii susţin că această variantă a genei TREM2 are un efect foarte puternic, crescând riscul de apariţie a Alzheimer-ului de 3 sau chiar 4 ori.
Noua serie Acer Aspire V5 Touch cuprinde trei modele de laptopuri cu ecrane de 11,6", 14,0" şi 15,6", ce se fac remarcate prin supleţea şi greutatea redusă, obţinute fără a neglija performanţa şi autonomia bateriei.
Acer Aspire V5 Touch
Urmând tendinţele actuale ale pieţei, de orientare către notebook-uri cât mai uşoare şi subţiri, care să poată fi folosite oriunde şi oricând, Acer Aspire V5 Touch este mai subţire cu 30% faţă de generaţiile anterioare de notebook-uri Acer. Modelul de 14” dispune de unitate optică, măsoară mai puţin de 21 mm şi cântăreşte 2,1 kg, iar modelul de 15,6” are o grosime maximă de 23 mm şi cântăreşte 2,3 kg.
Notebook-urile din seria Acer Aspire V5 Touch folosesc procesoare Intel Core din noua familie Ivy Bridge pe 22 nm şi sunt utilate cu plăci video dedicate din seria Nvidia GeForce GT. Principalul element de atracţie este însă ecranul touch HD, ce permite navigarea comodă a interfeţei Windows 8 şi control precis prin gesturi touch cu până la 10 degete.
Acer Aspire V5 Touch dispune de un sistem inteligent de management al consumului de energie şi deţine certificare ENERGY STAR. Tehnologia Instant Connect permite conectarea la reţele WiFi în numai 2.5 secunde, cu condiţia ca datele de autentificare să fi fost introduse anterior.
La capitolul conectivitate, seria Aspire V5 Touch pune la dispoziţie porturi USB 3.0 şi Ethernet Lan, respectiv ieşire VGA pentru conectarea unui monitor extern.
Acer Aspire V5 Touch - design suplu şi grosime redusă
Noile sisteme Acer Aspire V5 Touch pot fi găsite în oferta magazinelor din ţara noastră începând cu această lună, la preţuri ce pornesc de la 3649 Lei.
Într-un interviu realizat de curând, Steve Ballmer, CEO-ul Microsoft, a făcut din nou o serie de afirmaţii controversate legate de sistemele de operare mobile. În opinia sa, Android este un sistem „sălbatic”, „necontrolat” şi predispus la infectări cu programe de tip malware. De asemenea, iOS vine cu aplicaţii scumpe şi este „foarte controlat” de Apple. Problema de aici nu este că afirmaţiile acestea ar fi false, ci că Windows Phone nu reuşeşte să concureze serios cu cele două sisteme de operare din top.
Steve Ballmer - CEO al Microsoft
Nu înţeleg ce vede Steve Ballmer sălbatic la Android, însă în sălbăticia sa, sistemul de operare are un magazin oficial cu 700.000 de aplicaţii . În vara acestui an, Windows Phone Marketplace se lăuda cu 100.000 de aplicaţii. Cifra nu este rea, însă poate reflecta interesul scăzut al dezvoltatorilor. Când dezvolţi o aplicaţie pentru Android şi iOS, acoperi mai bine de 90% din piaţă. De ce te-ai mai deranja şi de mult ori deranjul este important, să mai faci o versiune pentru Windows Phone?
Din anumite puncte de vedere, magazinul de aplicaţii Google Play poate fi considerat necontrolat. Din păcate, Microsoft, la fel ca şi Apple, cad în cealaltă extremă. Controlul foarte strict al aplicaţiilor publicate poate fi folosit pe post de armă împotriva dezvoltatorilor sau a concurenţei.Te bucuri când ştii că aplicaţiile au fost rulate în prealabil şi fac doar ce-ar trebui să facă. Pe de altă parte, lista de reguli impusă chiar de Apple pentru aplicaţii le permite să refuze unele titluri, uneori în condiţii controversate.
Cât despre infectările cu malware, Steve are dreptate, însă parţial. Au fost câteva probleme confirmate în acest sens, însă au afectat un număr redus de utilizatori. Microsoft arată însă cu degetul o problemă mică din ograda vecină, în condiţiile în care în ograda lor, Windows pentru PC se luptă din greu cu ea.
Ballmer acuză Apple că are App Store-ul foarte controlat. Sunt sigur că un angajat Microsoft va fi în stare să-mi spună diferenţele de fineţe între procesul de validare de la Apple şi cel al angajatorului său. Din afară, ele par la fel de stricte. Cât despre preţul aplicaţiilor, cele minime din App Store sunt similare cu cele din Marketplace, iar procentul din vânzări care se duce la producătorul sistemului de operare este acelaşi.
Steve Ballmer este CEO la Microsoft şi încă unul controversat, aşa încât afirmaţiile sale n-ar trebui să mire pe nimeni. Pe de altă parte, este posibil ca unii cititori, cu infromaţii mai puţine în domeniu, să le ia de bune. Windows Phone nu este un sistem de operare rău. Din contră, Windows Phone 8 arată bine, este rapid şi a redus handicapul la nivel de facilităţi pe care-l avea versiunile anterioare faţă de Android şi iOS. Una din problemele sale este lipsa terminalelor din segmentul entry level. Când telefoanele Nokia şi HTC vin la preţuri similare cu modele de top sau mainstream cu Android, cei mai mulţi preferă sistemul de operare de la Google. Sau iOS.
Înţeleg că Steve Ballmer este gelos pe Android şi iOS. Cota de piaţă a sistemelor de operare Windows în Q3 2012 a fost de 2,4%. Aici sunt incluse şi modele ce rulează anticul Windows Mobile. Până şi vânzările telefoanelor cu Symbian sau Bada OS au fost mai bune, în condiţiile în care acestea sunt considerate sisteme de operare moarte. Sper ca noul val de terminale cu Windows Phone 8 să schimbe această situaţie. Diversitatea nu strică deloc pe această piaţă şi utilizatorul de rând are de câştigat din ea.
Toshiba a anunţat astăzi lansarea tabletei AT300 SE, o versiune mai accesibilă dar şi mai voluminoasă a modelului AT300, care a fost lansat în luna mai a acestui an.
Rulând Android 4.1, tableta oferă un ecran IPS cu diagonală de 10,1” şi rezoluţie de 1280x800 pixeli şi o platformă hardware deja arhicunoscută: un procesor NVIDIA Tegra 3 secondat de o memorie RAM cu capacitatea de 1GB.
Pe lângă modelele cu capacităţi interne de stocare de 16 sau 32GB, cum a fost oferit predecesorul său, AT300 SE va fi oferit şi într-o mai accesibilă versiune cu 8GB. Aceasta va putea fi însă extinsă cu ajutorul unui card MicroSDXC cu încă 64GB adiţionali.
Tableta va oferi conectivitate Wi-Fi 802.11 b/g/n şi Bluetooth 3.0, pe lista dotărilor mai intrând un modul GPS, un conector jack de 3,5mm pentru căşti şi microfon, un slot Micro USB şi o baterie cu o capacitate de 25Wh
Pentru a obţine un preţ de producţie inferior modelului AT300, Toshiba a implementat în cadrul versiunii SE o cameră foto principală mai slabă, cu un senzor de 3 MP, acesta fiind dublată de o cameră frontală de 1,2 MP. Tableta păstrează aceleaşi dimensiuni frontale ale modelului de bază, adică 261 x 180 mm, dar concesiile făcute în numele preţului au dus la creşterea grosimii de la 9 la 10,5 milimetri iar a greutăţii de la 590 la 625 de grame.
Preţul şi disponibilitatea în România sunt momentan necunoscute.
iscret şi elegant, HTC Desire X urmează o reţetă care răspunde nevoilor unei vaste majorităţi a utilizatorilor de telefoane inteligente, punând la dispoziţie o configuraţie echilibrată, ce include un chipset cu performanţe solide şi ecran de 4 inch de calitate peste medie, păstrând totuşi un preţ de achiziţie rezonabil.
Identic ca şi design cu modelul Desire V, dar fără suport dual-SIM, HTC Desire X nu este genul de smartphone pe care să-l îndrăgeşti dintr-o privire, dar odată ce ai avut ocazia sa-l butonezi măcar pentru câteva minute îţi va fi foarte greu să te desparţi de el.
Ca şi primă impresie, Desire X inspiră senzaţia unei construcţii solide, afişând un design curat şi practic, cu siguranţă mai arătos decât suntem obişnuiţi să vedem în mod normal la un produs încadrat spre limita superioară a gamei entry-level. Din considerente de reducere a costurilor, carcasa este realizată integral din plastic, dar îndeajuns de bine construită încât alegerea făcută să nu aibă consecinţe nedorite. Măsurând 118.5 x 62.3 x 9.3 mm, Desire X este comod de manevrat cu o singură mână şi poate fi strecurat cu uşurinţă în garderobă, iar greutatea de 114 grame este suficient de redusă încât să uităm că îl avem în buzunar.
Partea din faţă este dominată de ecranul cu diagonală 4 inch, protejat de un scut din sticlă minerală cu margini rotunjite. Sub ecranul încadrat de o ramă neagră cu aspect semilucios, carcasa capătă o formă uşor asimetrică, cu partea de jos modelată astfel încât să se aşeze natural în palmă, oferind totuşi suficientă aderenţă pentru a permite extragerea telefonului din buzunar apucând cu vârfurile degetelor. În afară de casca audio integrată discret cu rama ecranului, în faţă mai pot fi distinse doar cele trei butoane capacitive în stil Android 4.x şi logo-ul HTC. În lateral avem clapeta pentru volum şi conectorul microUSB, decupat asimetric pe carcasa cu forme rotunjite. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre conectorul pentru căşti instalat alături de butonul Lock în partea superioară a carcasei, care serveşte ca o capcană pentru praful din buzunare şi portiţă de intrare pentru lichidele scăpate accidental pe telefon.
Privit din spate, Desire X este învăluit aproape complet de capacul cu finisaj cauciucat rezistent la zgârieturi şi urme de amprente, decupat doar în zona camerei foto pentru a face loc unui finisaj din plastic texturat, plăcut la atingere. Foarte bine fixat de corpul telefonului, capacul nu trosneşte şi nu flexează la apăsare. Din păcate forma sa complicată nu a permis folosirea unui mecanism simplu de fixare, astfel că îndepărtarea capacului pentru inserarea cartelei SIM şi card-ul de memorie se poate dovedi o operaţiune neaşteptat de anevoioasă, mai ales în lipsa unui manual cu instrucţiuni.
Specificaţii
Ecran: 4.0", 480 x 800 pixeli (233 ppi), Super LCD
Sistem de operare: Android 4.0.4 + interfaţă HTC Sense UI 4.1
Chipset: Qualcomm MSM8225 Snapdragon
Procesor: ARM Cortex-A5, dual-core, 1.0 GHz
GPU: Adreno 203
RAM: 768 MB
Memorie: 4 GB (1.1 GB disponibili ca spaţiu de stocare)
Card: MicroSD (maxim 32 GB)
3G: HSDPA 850/900/2100
WiFi: 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct
Bluetooth: 4.0, cu A2DP
GPS: Da, cu A-GPS
USB: microUSB 2.0
Cameră foto: 5 MP cu autofocus şi blitz LED, înregistrare 800 x 480 pixeli şi 30 fps
Cameră frontală: fără
Baterie: 1650 mAh, detaşabil
Dimensiuni: 118.5 x 62.3 x 9.3 mm
Greutate: 114 grame
Altele: radio FM stereo cu decodor RDS, accelerometru, senzor de proximitate, certificare Beats Audio
Experienţa în utilizare
În ciuda preţului de achiziţie, HTC a construit modelul Desire X urmând cele mai înalte standarde de fabricaţie, astfel că deşi carcasa este realizată integral din plastic senzaţia dată nu este a unui produs care face rabat la calitate. Mai mult decât atât, telefonul se aşează bine în palmă şi este foarte plăcut de folosit.
Odată pornit, ecranul TFT LCD de 4 inch cu rezoluţie WVGA ne întâmpină cu imagini clare, redate folosind o paletă de culori plăcută privirii. Scutul din sticlă minerală nu blochează prea bine reflexiile obiectelor din jur, dar beneficiază de un tratament oleofobic de bună calitate, ce reţine doar urme superficiale de amprente şi facilitează alunecarea uşoară a degetelor pe suprafaţa touch. Luminozitatea reglată automat cu senzorul pentru lumină ambientală este ajustată la un nivel conservator, menit să protejeze autonomia bateriei. Din fericire odată ce activăm reglajul manual situaţia se schimbă mult în bine, ecranul căpătând o luminozitate numai bună pentru vizionarea de clipuri video. Unghiurile de vizibilitate sunt şi ele foarte bune, indicând folosirea unei matrice de tip Super LCD de calitate superioară.
Apelurile telefonice redate prin casca audio se aud clar şi la un volum în general suficient, dar care poate pune probleme în spaţii cu mult zgomot ambiant. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre difuzorul extern, ce redă tonurile de apel la un volum potrivit pentru birou şi acasă, fără pretenţia de a se face foarte bine auzit în metrou sau autobuz. Din fericire funcţia de vibraţii salvează situaţia, fiind suficient de puternică pentru a anunţa apelurile primite prin buzunare groase, sau compartimentul unui rucsac.
Deşi pe spatele telefonului găsim logo-ul Beats Audio , acesta semnalează doar prezenţa unui profil cu setări optimizate pentru căştile cu acelaşi nume, nu şi prezenţa acestora în pachetul cu accesorii. Pachetul include doar un adaptor AC, cablu microUSB şi un set hands free cu fir. Audiţia obţinută cu acesta este la un nivel mulţumitor pentru amatorii de muzică fără prea mari pretenţii, însă pentru rezultate mai bune va trebui să apelăm la un set de căşti cu performanţe mai bune.
HTC Desire X vine livrat cu sistemul Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, personalizat folosind interfaţa Sense UI 4.1.
Chiar dacă versiunea Android disponibilă pe telefon nu este cea mai nouă, avem totuşi parte de performanţe bune şi o funcţionare stabilă, dar nu total lipsită de peripeţii. Spre exemplu în ciuda faptului că telefonul dispune de suficient spaţiu de stocare intern, unele aplicaţii insistă totuşi asupra instalării unui card de memorie în slotul microSD, iar unele jocuri cum este şi celebrul Dead Triggerrefuză instalarea în lipsa acestuia. Stabilitatea sistemului de operare în general nu pune probleme, dar pe durata testelor am întâlnit cel puţin o situaţie în care telefonul s-a repornit aparent fără motiv, stând în buzunar în timp ce mă deplasam prin oraş.
Interfaţa Sense UI 4.1 arată foarte bine şi de cele mai multe ori răspunde prompt la comenzi. Totuşi, performanţele scad puţin dacă lucrăm cu mai multe aplicaţii deschise în paralel sau avem un număr mare de widget-uri active. Desire X se prezintă interfaţa clasică întâlnită şi la modelele HTC One X şi One S, dar fără funcţia Leap View responsabilă de afişarea simultană a ecranelor virtuale într-un mod ce permite inspectarea rapidă a conţinutului. Meniul de blocare a ecranului poate fi personalizat şi oferă în mod implicit scurtături către aplicaţiile Mail, Camera, Messages şi Phone. Pentru a sări direct la aplicaţia dorită este de ajuns să tragem icon-ul acesteia în inelul afişat pe ecran, sau invers.
Desire X oferă un număr fix de 5 ecrane virtuale, între care putem derula cu gesturi stânga/dreapta. Ecranul central găzduieşte scurtături către aplicaţiile preferate, iar celelalte patru pot fi utilate cu widget-uri după bunul plac. Aspectul general al interfeţei Sense UI poate fi personalizat şi prin aplicarea de skin-uri. Acestea includ wallpaper şi set de icon-uri personalizate, respectiv scheme de culoare personalizate pentru meniuri.
Meniul principal grupează aplicaţiile instalate în ecrane cu câte 16 selecţii, ce pot fi comutate cu aceleaşi gesturi stânga/dreapta aplicate pe suprafaţa touch a ecranului.
Performanţe
Ajutat de un chipset cu procesor dual-core la 1 GHz şi GPU Adreno 203, Desire X nu este un smartphone cu performanţe de top dar se descurcă, oferind o experienţă confortabilă în utilizare.
Testele sintetice îl plasează în partea de jos a clasamentului, undeva între modelul Sony Xperia go şi variantele Xperia U, Xperia S. După cum arată şi rezultatele obţinute cu benchmark-urile AnTuTu, Quadrant şi GL Benchmark, HTC Desire X oferă performanţe la un nivel apropiat mult mai costisitorului Samsung Galaxy S III Mini, ba chiar în devansează în testele Linpack.
Camera foto
Camera foto cu senzor de 5 MP instalată pe terminalul Desire X demonstrează performanţe mulţumitoare, dar fără a concura soluţiile prezente pe modele smartphone de top. Apreciez optimizarea bună a aplicaţiei de captură, ce porneşte în mai puţin de o secundă şi reacţionează foarte prompt la apăsarea butonului pentru obturator, latenţa fiind mai mică de 0.5 secunde. Apăsarea prelungită a butonului reprezentat pe ecran permite obţinerea de poze în rafală, ce sunt prezentate apoi într-o listă cu miniaturi din care putem alege poza cea mai reuşită.
Calitatea imaginii este excelentă pentru pozele obţinute sub lumină solară directă, dar nu dezamăgeşte nici sub cer înnorat, imaginile păstrând aproape toate detaliile şi un nivel de zgomot foarte redus.
Nici pozele cu blitz nu arată prea rău, deşi aici imaginile pierd puţin din detalii şi prezintă zgomot vizibil.
Funcţia de filmare limitată la rezoluţie 800 x 480 pixeli nu poate concura performanţele unei camere video HD, dar beneficiază de un sistem eficient pentru stabilizarea imaginii şi algoritm de compresie ce păstrează în limite rezonabile dimensiunea fişierelor rezultate (apox. 20 MB pentru un minut de înregistrare)
HTC Desire X este echipat cu un acumulator de 1650 mAh, suficient pentru aproximativ două zile de utilizare normală, cu acces ocazional la internet prin conexiune WiFi, 20-30 minute de navigare web şi până la o oră de apeluri telefonice zilnic.
Dacă dorim să avem acces permanent la internet prin conexiune WiFi sau 3G, iar în călătorii obişnuim să ne relaxăm cu sesiuni de jocuri Android, Desire X va avea nevoie de adaptorul AC în fiecare zi. Din fericire capacitatea acumulatorului instalat este de cele mai multe ori suficientă pentru măcar o zi de utilizare.
HTC Desire X este un smartphone foarte reuşit pentru nivelul său de preţ. La suprafaţă arată bine, dar este solid construit şi la interior. Chipsetul de care dispune nu este cel mai performant cu putinţă, dar se împacă bine cu sistemul Android 4.0.4 şi interfaţa Sense UI 4.1, pe care o redă cursiv în cea mai mare parte a timpului.
În afară de carcasa solidă şi cu design atrăgător, ecranul de 4 inch cu rezoluţie WVGA este un adevărat deliciu pentru ochi, oferind contrast şi culori plăcute priviri, luminozitate suficientă şi unghiuri de vizibilitate confortabile. Cei interesaţi şi de abilităţile pentru poze vor aprecia cu siguranţă camera foto de 5MP instalată pe modelul Desire X.
Din păcate pentru preţul de aproximativ 1200 Lei va trebui să acceptăm faptul că HTC Desire X nu poate filma decât la rezoluţie SD, iar acumulatorul instalat sacrifică o parte din autonomie pentru menţinerea unei construcţii compacte şi greutate redusă.
Per total, HTC Desire X este un cadou numai bun de pus sub bradul de crăciun, efectul fiind garantat unul pozitiv.