În urmă cu doi ani, Steve Jobs a declarat că tabletele cu ecran de 7" sunt născute moarte. Uneori este însă mai sănătos să admiţi că piaţa poate evolua şi în direcţii neprevăzute şi să laşi aroganţa la o parte pentru a contraataca concurenţa. Chiar dacă Tim Cook a încercat să dreagă busuiocul, afirmând că iPad mini este de fapt o tabletă de 7,9" care nu are nici o legătură cu tabletele de 7" despre care vorbea Jobs, comparaţia cu Nexus 7 din timpul lansării nu a lăsat nici un loc de interpretări.
Construcţie şi design
Noul iPad mini este prima tabletă cu o diagonală mai mică de 9,7" de la Apple, iar aceasta nouă dimensiune nu înseamnă doar o banală redimensionare, tableta aducând destule elemente noi, mai mult sau mai puţin vizibile.
La fel ca toate cele patru modele cu ecran mare, noul iPad mini oferă tot o carcasă construită din două părţi distincte, o carcasă monobloc din aluminiu şi o parte frontală acoperită cu sticlă. Spre deosebire însă de marginile drepte şi spatele bombat al primei versiuni, sau spatele perfect neted şi muchiile ascuţite ale celorlalte trei generaţii, iPad mini aduce o formă nouă.
Fabricată tot din aluminiu şlefuit, carcasa iPad mini oferă un spate perfect neted precum ultimele trei generaţii iPad, marginile laterale fiind însă semicilindrice. Această mică modificare este o îmbunătăţire ergonomică vizibilă faţă de forma modelelor curente mai mari, ale căror muchii subţiri şi ascuţite devin repede enervante, în special în poziţia portrait. Deşi ar părea un element suplimentar intermediar, marginea lucioasă a ecranului face parte tot din blocul de aluminiu din care a fost fabricată carcasa, aceasta fiind însă tăiată la 45 de grade şi şlefuită suplimentar.
Aşa cum era de aşteptat, partea frontală este una extrem de simplă, oferind doar unicul buton pentru controlul sistemului de operare, camera frontală şi senzorul de luminozitate. O altă noutate de design se face remarcată, iPad mini fiind prima tabletă Apple care oferă un chenar mai îngust pentru ecran, ceea ce a permis şi reducerea lăţimii tabletei pentru un confort sporit în timpul utilizării.
La fel ca iPad 4th generation şi iPhone 5, iPad mini foloseşte noul conector Lightning, ale cărui dimensiuni reduse şi simetrie perfectă a pinilor sunt un progres evident faţă de vechiul şi butucănosul conector cu 30 de pini. Amplasat în partea inferioară , acesta este însoţit de primele difuzoare stereo folosite de Apple în cadrul unei tablete, acestea fiind amplasate în spatele unor grile perforate. Restul detaliilor sunt clasice, conectorul audio, microfonul şi butonul Power/Lock fiind plasate în partea superioară, iar butoanele pentru controlul volumului şi Mute/Rotate Lock în partea dreaptă.
Ergonomie
Având dimensiuni de 200×134.7×7.2 mm şi o greutate de 308 grame, iPad mini este atât cea mai subţire cât şi cea mai uşoară tabletă disponibilă astăzi pe piaţă. Acest aspect este important pentru că, spre deosebire de mult mai masivul iPad 4th generation, iPad mini este gândit pentru portabilitate deplină, dedicat în special amatorilor de lectură. Diferenţierea subtilă dintre iPad mini şi modelul de bază este extrem de importantă pentru Apple, o apropiere prea mare a acestor produse riscând să afecteze vânzările mai puternicei dar şi mai scumpei versiuni de 9,7".
Am folosit noul produs Apple în paralel cu modelul iPad 3th generation pe care îl folosesc în mod curent şi ergonomia primului a ieşit repede la iveală. Chiar dacă nu sunt dispus să cedez avantajele puternicului model de 9,7", am apreciat greutatea infimă şi comoditatea tabletei. Aceasta s-a dovedit a fi ideală nu doar pentru lectură, fiind mult mai uşor de ţinut cu o singură mână decât masivul iPad, ci şi pentru jocuri. Dacă, în unele cazuri, micşorarea ecranului s-a dovedit a fi deranjantă deoarece a redus dimensiunea butoanelor virtuale pentru control şi a spaţiului util, în alte cazuri aceasta a fost binevenită, tableta uşoară şi compactă fiind mult mai uşor de manevrat în jocurile auto care folosesc accelerometrul.
În final, un posibil avantaj pentru Apple ar fi penetrarea mai uşoară a mediului corporate. Anul trecut, când Cisco a lansat acum defuncta tabletă business Cius, oficialii companiei au afirmat că proiectele-pilot din câteva spitale americane s-au bucurat de succes deoarece Cius încăpea în buzunarul halatelor medicilor. Poate sună ridicol, dar este exact genul de avantaj pe care o tabletă mai mică şi mai uşoară îl poate folosi pentru a intra pe o piaţă nouă.
Specificaţii
- Ecran: 7,9", IPS, 1024 x 768 pixeli
- Chipset: Apple A5
- CPU: ARM Cortex-A9, dual-core, 1GHz
- GPU: PowerVR SGX543MP2
- RAM: 512 MB
- Memorie internă: 16/32/64 GB
- Sistem de operare: iOS 6.0
- Conectivitate: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
- Cameră principală: 5 MP, senzor BSI, F/2.4
- Cameră frontală: 1,2 MP
- Conectori: audio jack 3,5mm, Apple Lightning
- Audio: 1 x microfon, 2 x difuzoare
- Baterie: 16,3Wh
- Dimensiuni: 200×134.7×7.2 mm
- Greutate: 308 grame
Ecran, hardware, autonomie
Fiind un produs care ar trebui să fie ceva mai accesibil, cel puţin în limitele în care Apple înţelege acest concept, era aproape de la sine înţeles că iPad mini va face o serie de compromisuri. Din păcate, cel mai puţin dorit compromis era ecranul şi tocmai acesta va fi principala dezamăgire.
Spre deosebire de iPad 3rd generation, care a adus un panoul cu o paletă amplă şi o reproducere excelentă a culorilor, iPad mini foloseşte un ecran cu caracteristici similare celui folosit de iPad 2. Pe lângă culorile ceva mai şterse decât cele ale vârfului de gamă Apple, ecranul din iPad mini nu impresionează nici atunci când vine vorba de luminozitate, aceasta fiind cu circa 33 de procente mai slabă şi suferind vizibil în lumina solară directă. Ecranul recuperează însă atât la capitolele nivelului de negru cât şi ale contrastului, unde prestaţia este foarte bună.
Cel mai deranjant aspect este însă cel al rezoluţiei. Oferind o matrice IPS cu 1024 x 768 pixeli pe o diagonală de 7,9", claritatea imaginii iPad mini depăşeşte în mod evident vechiul iPad 2, însă este inferioară atât produselor rivale precum Nexus 7, care înghesuie o rezoluţie mai mare pe un panou mai mic, cât şi modelului curent de iPad, cu a sa Retina Display. Densitatea de 162 ppi nu este suficientă pentru redarea perfectă a textului şi elementelor grafice fine, cei care s-au obişnuit cu un panou cu rezoluţie mare urmând să tolereze greu, sau chiar deloc, compromisul făcut de Apple.
Platforma hardware folosită de Apple este una binecunoscută, procesorul Apple A5 fiind deja utilizat în cadrul produselor iPhone 4S şi iPad 2. De data aceasta însă este vorba de modelul fabricat într-un proces de litografiere pe 32nm, care a fost folosit începând din această primăvară, iar acest pas se reflectă atât asupra căldurii disipate, care este infimă, cât şi asupra autonomiei. Un procesor care ar putea părea vechi, Apple A5 a fost o alegere logică pentru producător: noul A6 este prea scump şi ar fi redus prea puţin diferenţele dintre cele două modele, iar A5X, folosit pentru iPad 3rd generation, prea mare şi prea cald.
Acest aspect nu trebuie să inducă utilizatorii în eroare deoarece nucleul dual-core Cortex-A9 tactat la 1GHz şi procesorul grafic PowerVR SGX543MP2 sunt un tandem extrem de performant. După cum se observă din rezultatele de mai jos, iPad mini şi-a depăşit rivalii bazaţi pe Tegra 3 în testele de procesare grafică, fiind depăşit însă de nucleul quad-core de la NVIDIA în testele de procesare CPU. Per ansamblu însă, Apple A5 este o platformă încă extrem de competitivă iar iPad mini este o tabletă puternică care nu vad dezamăgi din acest punct de vedere. Din păcate, saltul la o capacitate mai generoasă pentru memoria RAM nu s-a produs, iPad mini având tot 512 MB, cât a avut şi iPad 2.
Dacă există un loc unde noul iPad mini străluceşte de-a dreptul, atunci aceasta este autonomia. Bateria cu o capacitate de 16,3Wh a oferit o autonomie de 8 ore şi 55 de minute în testul de browsing Web şi de 12 ore în cel de redare video, ambele performanţe fiind excelente şi fiind depăşite doar de tabletele ASUS care vin şi cu o baterie externă.
Atenţie însă, autonomia video este valabilă doar dacă veţi purcede la compresia video şi transferul filmelor în aplicaţia Videos. Acelaşi fişier, dar redat în GoodPlayer, a rulat doar 7 ore din cauza limitărilor accelerării hardware care sunt impuse de către Apple aplicaţiilor scrise de terţi.
Captură foto/video, redare multimedia
Tableta iPad 2, din care iPad mini îşi trage direct seva, a păcătuit prin implementarea unor camere foto foarte slabe. Noul produs Apple preia însă de la iPhone 4 şi iPad 3rd generation camera cu senzor de 5MP, senzor BSI şi diafragmă F/2.4, rezultatele fiind foarte bune pentru clasa din care face parte. Imaginile au un nivel bun al detaliilor, contrast ridicat şi culori naturale, având însă un white balance cam rece şi zgomot vizibil. Cum tabletele nu excelează oricum la acest capitol, iPad mini este o opţiune bună pentru cei care au nevoie de o cameră de bună calitate, mai ales că aceasta este mult mai uşor de folosit decât în cazul unei tablete grele cu ecran de 10". Opţiunile software sunt însă modeste, iPad mini nepreluând funcţiile de HDR sau captură panoramică
Amatorii de mesagerie video Skype sau FaceTime vor aprecia şi saltul făcut de camera frontală, acesta fiind similară cu cea implementată pe iPad 4th generation şi iPhone 5. Senzorul BSI are o rezoluţie de 1,2 MP, calitatea imaginii fiind mai mult decât rezonabilă pentru rezoluţia şi rata de compresie la care aceste convorbiri se desfăşoară.
Dacă ecranul cu rezoluţie cam scăzută va nemulţumi amatorii de lectură sau navigaţie Web, redarea multimedia este mai puţin pretenţioasă iar iPad mini este, ţinând cont şi de autonomia foarte mare a redării, un excelent player video portabil. Cum era de aşteptat, redarea audio în căşti este foarte bună. Difuzoarele oferă o redare bună şi un nivel sonor rezonabil, distanţa foarte mică dintre incinte făcând însă stereofonia insesizabilă.
Concluzii
iPad mini este un produs nou în portofoliul Apple, iar această noutate, fără îndoială impusă de presiunea concurenţei, este benefică deoarece permite companiei să ţintească un public nou. Dincolo de schimbarea de design însă, aproape nimic din ceea ce aduce iPad mini nu este cu adevărat nou, acesta reciclând elementele hardware ale vechilor platforme Apple.
Acest lucru nu este însă neapărat unul de natură să taie elanul eventualilor cumpărători, tableta oferind un hardware încă performant, camere foto de bună calitate, o autonomie excelentă şi compatibilitate perfectă cu cel mai bogat ecosistem de aplicaţii pentru tablete.
Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre ecran. Un compromis deranjant, dacă ţinem cont şi că preţul de 1650 de lei este mai mare decât cel al produselor rivale, ecranul este sub standardele autoimpuse de Apple iar utilizatorii pretenţioşi vor refuza să accepte un produs inferior, preferând să aştepte generaţia următoare a acestui model.
Părţi pozitiveplus
Părţi negativeminus
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu