joi, 27 decembrie 2012
O schimbare revoluţionară în gândirea evoluţionistă oferă sugestii importante pentru dezvoltarea creierului uman
Persoanele care au luat decizia de a face sport începând cu 2013, dar care nu sunt în totalitate sigure că vor da curs acestui plan, ar trebui să ia în calcul perspectiva la care oamenii de ştiinţă au ajuns în ultimii ani în ceea ce priveşte evoluţia umană. Consensul ştiinţific la care au ajuns de curând cercetătorii este acela că oamenii sunt atât de inteligenţi astăzi datorită faptului că acum un milion de ani puteam să depăşim în fugă şi în mers, pe distanţe lungi, majoritatea celorlalte mamifere. Ideea la care aderă tot mai mulţi oameni de ştiinţă este aceea conform căreia creierul uman a fost format şi cizelat de mişcare, ceea ce înseamnă că avem nevoie de activitate fizică în mod regulat dacă dorim o funcţionare optimă a creierelor noastre.
Rolul pe care rezistenţa fizică l-a jucat în modelarea omenirii a intrigat antropologii şi a captivat imaginaţia populară pentru timp îndelungat. În 2004, doi biologi evoluţionişti, Daniel E. Lieberman de la Universitatea Harvard şi Dennis M. Bramble de la Universitatea Utah, au publicat în jurnalul Nature un articol fundamental, intitulat „Endurance Running and the Evolution of Homo”. În acest articol, cei doi oameni de ştiinţă postulau că strămoşii noştri bipezi au supravieţuit devenind atleţi de rezistenţă, capabili să doboare prada mai rapidă prin fermitate, alergând şi mergând în spatele ei până când animalul ceda.
Rezistenţa a produs mese, care ofereau energia pentru înmulţire, ceea ce însemna că persoanele capabile să alerge mai bine îşi răspândeau genele mai departe. În acest mod, selecţia naturală i-a făcut pe strămoşii noştri să devină chiar mai atletici, au explicat oamenii de ştiinţă, corpurile lor dezvoltând picioare mai lungi, degete de la picioare mai scurte, păr mai puţin şi mecanisme în interiorul urechii care menţin echilibrul şi stabilitatea în timpul mersului. Mişcarea a modelat corpul uman.
Simultan avea loc un proces pe care, până de curând, oamenii de ştiinţă îl considerau complet separat: oamenii deveneau mai deştepţi. Creierele lor creşteau rapid în dimensiuni.
Antropologii spun că astăzi oamenii au un creier care este trei ori mai mare decât ne-am putea aştepta luând în calcul dimensiunea corpului nostru şi comparându-l cu cel al altor mamifere.
Pentru a explica aceste creiere supradimensionate, oamenii de ştiinţă evoluţionişti au sugerat că se datorează consumului de carne sau nevoii strămoşilor noştri de a forma interacţiuni sociale. Primii oameni aveau nevoie de a plănui şi a duce la bun sfârşit partidele de vânătoare ca un grup, ceea ce necesita tipare de gândire complicate. Acest lucru, credeau cercetătorii, a dus la recompensarea persoanelor sociale şi cu un creier dezvoltat, acestea având parte de succes evoluţionar. Conform acestei ipoteze, evoluţia creierului uman a fost condusă de necesitatea gândirii.
Acum, însă, unii oameni de ştiinţă sugerează că şi activitatea fizică a jucat un rol critic în dezvoltarea creierelor noastre.
Pentru a ajunge la această concluzie, antropologii au început mai întâi prin studierea datelor existente referitoare la dimensiunea creierelor şi la capacitatea de anduranţă a unui număr mare de mamifere, printre care câini, porci de Guineea, vulpi, şoareci, lupi, şobolani, zibete, antilope, manguste, capre, oi şi antilopele eland. Cercetătorii au descoperit un tipar remarcabil. Speciile precum câinii şi şobolanii ce prezentau o capacitate de rezistenţă înnăscută, despre care se poate presupune că a evoluat de-a lungul mileniilor, prezentau totodată un volum al creierului mare în comparaţie cu dimensiunile corpului.
Cercetătorii au luat în calcul, de asemenea, experimentele recente în care şoarecii şi şobolanii au fost crescuţi în mod sistematic pentru a fi „alergători de maratoane”. Animalele de laborator care alergau în mod voluntar cei mai mulţi kilometri pe roţile din cuşti au fost încrucişate, rezultatul fiind o linie genetică de animale de laborator care excela la alergat.
În mod interesant, după mai multe generaţii, aceste animale au început să prezinte de la naştere un nivel ridicat al substanţelor care promovează creşterea ţesutului şi sănătatea, inclusiv o proteină cunoscută sub numele de „factor neurotrofic derivat din creier” (BNDF - brain-derived neurotrophic factor). Aceste substanţe sunt importante pentru performanţa în sporturile de anduranţă. De asemenea, ele sunt cunoscute pentru că stimulează dezvoltarea creierului.
David A. Raichlen, un antropolog de la Universitatea din Arizona, concluzionează că toate aceste elemente sugerează că activitatea fizică a contribuit la strămoşilor noştri în oameni mai deştepţi. Cercetătorul oferă mai multe detalii într-un nou articol pe tema evoluţiei creierului uman publicat în numărul din ianuarie 2013 al publicaţiei ştiinţifice Proceedings of the Royal Society Biology.
„Credem că ceea ce s-a întâmplat” în rândul strămoşilor noştri vânători-culegători este că persoanele mai atletice şi mai active au supravieţuit şi, la fel ca şoarecii de laborator, au dat mai departe caracteristicile fiziologice care le-au îmbunătăţit rezistenţa, inclusiv nivelul ridicat de BDNF. Cu timpul, aceşti atleţi timpurii aveau suficient BDNF în corpul lor încât o parte din el putea să migreze de la muşchi la creier, unde a stimulat dezvoltarea ţesutului cerebral.
Aceşti strămoşi ai noştri au folosit această capacitate tot mai mare de a gândi pentru a vâna prada cu mai multă acurateţe, devenind cei mai bine hrăniţi oameni şi cei mai de succes din punct de vedere evoluţionar. Pentru că se mişcau tot timpul au devenit mai deştepţi, iar faptul că au devenit mai deştepţi le-a permis să se mişte mai eficient.
Din tot acest proces a apărut, în cele din urmă, capacitatea de a înţelege matematică complexă şi de a inventa iPad-uri – dar asta mult mai târziu.
Ideea cea mai importantă ce reiese din acest nou punct de vedere al oamenilor de ştiinţă este următoarea: dacă activitatea fizică a ajutat la modelarea structurii actuale a creierului nostru, atunci este foarte probabil ca aceasta să rămână un factor esenţial pentru sănătatea creierului, explică John D. Polk, profesor de antropologie la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, co-autor al articolului publicat de doctorul Raichlen.
Cercetătorii subliniază că există dovezi ştiinţifice care susţin această idee. Profesorul Polk subliniază că studiile recente arată că „activitatea fizică regulată, chiar şi mersul, duce la abilităţi mentale mai dezvoltate, începând din copilărie şi până la bătrâneţe”.
Desigur, ipoteza că alergatul după pradă a facilitat dezvoltarea creierului uman este doar o ipoteză, explică Dr. Raichlen, fiind dificil de demonstrat.
Daniel E. Lieberman, biolog la Universitatea Harvard, afirmă că ipoteza este convingătoare. „Sunt în mod fundamental de acord că există o legătură evoluţionară adâncă între un corp sănătos şi o minte sănătoasă”, a comentat Lieberman.
Aşadar, teoriile ştiinţifice pe tema evoluţiei umane reprezintă un motiv în plus pentru a fi activi în anul 2013.
Sursa : http://www.descopera.ro
Kupa X15 – tablete cu Windows 8 si Core i7
Indiferent daca sunteti sau nu fan Windows 8, noul sistem de operare Microsoft este perfect pentru tablete gen Kupa X15 .
Trecand peste faptul ca nu vorbim de un brand foarte popular, Kupa a reusit in aceste zile de sarbatoare sa anunte o serie de gadgeturi interesante.
Intitulate Kupa X15, tabletele de mai sus merg pe un singur format de produs si 4 configuratii diferite. Este vorba de X15 Ultra, Lux, Pro si Elite. Toate versiunile sunt disponibile pe site-ul companiei si toate au un panou IPS de 10,1 inci cu o rezolutie Full HD egala cu 1920 x 1200 pixeli. Incepand cu 1100 de dolari, Kupa X15 include 2 camere de 1,3 megapixeli, una frontala si una posterioara, Bluetooth 4.0, WiFi a/b/g/n si conectivitate HSPA+. Pe langa sistemul de operare Windows 8, produsul mai include un spatiu de stocare maxim de 128GB in format SSD si 8GB RAM. Daca ar fi sa atrag atentia asupra diferentelor dintre configuaratii, cea mai semnificativa este procesorul. Exista variante cu Core i5 si Core i7. De asemenea, nici conectivitatea 3G nu este prezent in toate versiunile.
Desi probabil piata va fi saturata in cateva luni cu produse similare, momentan simt un factor de noutate in astfel de sisteme portabile. Ar mai fi factorul autonomiei care trebuie luat in calcul, din pacate producatorul nu a facut publice astfel de detalii.
Sursa : http://playtech.ro
Piraterie online la nivel inalt. Cum "fura" companii precum Sony, Universal si Warner Music
Angajatii Parmanetului European si din ministerele de justitie, interne si aparere, implicati in download ilegal de pe torrente
Producatorii de software, casele de discuri si studiourile de film acuza constant pirateria online, un fenomen ce a cuprins intreaga lume. Site-ulTorrentFreak face dezvaluiri surprinzatoare, trei dintre cele mai cunoscute case de discuri, dar si importante institutii publice, sunt implicate in pirateria online.
Atunci cand descarcam filme, software sau muzica de pe torrente fara a folosi VPN sau o alta metoda similara, oricine poate vedea cine si de unde face acest lucru. Asffel, angajatii celebrelor case de discuri: Universal Music Group, Sony Music Entertainment si Warner Music Group au fost surprinsi in timp ce descarcau filme de pe torrente.
Cei de la TorrentFreak au descoperit download-uri ilegale si in cazul unor importante ministere din Statele Unite: Justitie, Interne si Aparare. Cum este un fenomen la scara mondiala, pirateria online este prezenta si in Europa, incepand cu cel mai inalt nivel: Parlamentul European.
Universal Music Group
Sony Music Entertainment
Warner Music Group
U.S. Department of Justice
U.S. Department of Homeland Security
U.S. Army Air Force Exchange Services
U.S. House of Representatives
European Parliament
Sursa: http://www.yoda.ro
Cele mai asteptate jocuri din 2013
Dupa ce v-am prezentat cele mai bune jocuri ale lui 2012, a venit vremea sa ne uitam putin spre viitor. Ce ne pregateste oare anul 2013 in materie de jocuri? Desi lista completa a titlurilor care sunt programate sa apara in cadrul urmatorului an este deja foarte stufoasa, le-am inclus pe aceasta lista pe cele mai interesante zece. Acestea au fost alese indiferent de platforma pe care apar, iar pe cateva probabil le-ati intalnit si pe lista celor mai asteptate jocuri video din 2012.
10. Rayman Legends
Ubisoft a reusit cu succes in 2011 sa il aduca pe Rayman inapoi in lumina reflectoarelor prin intermediul lui Rayman Origins. Ei bine, pasul firesc pentru publisherul francez era sa lanseze o continuare a acestuia, care s-a materializat sub forma lui Rayman: Legends. Jocul a fost anuntat in exclusivitate pentru noua consola Wii U de la Nintendo, gameplay-ul fiind strans legat de noul GamePad cu touchscreen. Titlul de fata a reusit sa isi asigure un loc in topul celor mai asteptate jocuri de anul viitor gratie unei directii artistice de invidiat, gameplay-ului inovativ si promisiunea unui titlu care sa ne faca sa ne cumparam un Wii U. Daca reuseste Rayman: Legends sa aduca toate acestea intr-un pachet atractiv vom afla in luna februarie.
9. Metro: Last Light
Compania THQ nu o duce deloc bine. Dupa incercarea disperata de a se intoarce pe linia de plutire in ultimii doi ani, aceasta a intrat saptamana trecuta in insolventa. Acest lucru lasa jocurile pe care le are in dezvoltarea acum intr-o situatie foarte ciudata, insa THQ ne asigura ca titlurile importante anuntate deja vor fi lansate la timp. In aceasta situatie se afla si Metro: Last Light, probabil unul dintre cele mai interesante jocuri ale lui 2013. Acesta continua povestea din Metro 2033 din perspectiva lui Artyom si dezvolta universul din tunelurile metroului din Moscova. Studioul 4A Games a amanat acest joc de mai multe ori, intrucat au dorit sa aduca cel mai finisat produs posibil, iar acum nu ramane decat sa asteptam cuminti luna martie.
8. Remember Me
Capcom a avut o prestatie reusita la E3 anul acesta, iar jocul video Remember Me cu siguranta a ajutat enorm conferinta acestui publisher. Jocul pare a fi un soi de Assassin’s Creed in viitorul nu foarte indepartat, in care tehnologia a avansat atat de mult incat chiar si amintirile pot fi modificate. Eroina principala, Nilin, este in cautarea propriilor sale amintiri, iar actiunea va avea loc in Neo-Paris in anul 2084. Printre cele mai interesante elemente ale jocului dezvaluite pana in prezent au fost amintite posibilitatea de a schimba amintirile altor personaje si editorul de combo-uri, care va oferi fiecarui jucator o experienta cat mai personalizata.
7. BioShock: Infinite
Originalul BioShock este in continuare considerat unul dintre cele mai bune jocuri lansate in cadrul generatiei curente de console. Ken Levine si echipa de la Irrational Games spera ca BioShock: Infinite sa paseasca pe urmele predecesorului sau si chiar sa il intreaca. Este evident ca ambitia acestui joc este mare, intrucat de la anuntul sau si pana in prezent jocul a fost aproape complet schimbat. Ce a ramas tot timpul la bazele acestui joc este insa orasul plutitor Columbia. Infinite pare a fi atat un prequel pentru originalul joc din serie, cat si un reboot, intrucat foarte multe elemente care se regasesc in BioShock au fost folosite si aici.
6. Beyond: Two Souls
Francezii de la Quantic Dream vor sa micsoreze inca odata barierele intre jocuri si filme prin intermediul noului Beyond: Two Souls. Jocul este succesorul spiritual al lui Heavy Rain si asemeni acestuia, va fi lansat exclusiv pe PlayStation 3. Povestea este foarte atractiva la prima vedere, intrucat intram in pielea eroinei Jodie Holmes si a entitatii Idan si suntem alaturi de acestia timp de 15 ani din viata lor. Mai interesant este faptul ca in rolul principal se afla actrita Ellen Page, alaturi de alti actori care isi vor imprumuta atat vocile, cat si chipurile pentru a da viata personajelor din Beyond: Two Souls.
5. The Last of Us
Acest titlu era anul trecut printre cele mai asteptate jocuri ale mele din 2012. In timp ce entuziasmul meu pentru acesta este inca mare, jocul a fost coborat pe locul cinci pentru ca urmatoarele patru jocuri sunt de-a dreptul de nerefuzat. In ultimele doisprezece luni am vazut gameplay nou din The Last of Us, alaturi de cateva trailere si secvente cinematice, care din nou m-au impresionat. Echipa Naughty Dog demonstreaza ca poate sa realizeze si altceva dupa seria Uncharted, iar universul din The Last of Us parte sa fie destul de bine dezvoltat incat sa ofere si alte experiente dupa acest prim joc. Din nou, un PlayStation 3 va fi necesar pentru a putea juca acest titlu.
4. Star Wars 1313
Licenta Star Wars a fost putin neglijata de catre cei de la Lucas Arts in ultmii ani. Dupa The Force Unleashed nu am mai auzit mare lucru despre un titlu bazat pe celebra licenta pana la E3 2012, cand a fost anuntat Star Wars 1313. Jocul ne va pune in rolul unui vanator de recompense, iar actiunea va avea loc pe planeta Coruscant, la niveul 1313 sub suprafata. Desi ideea de a juca un titlu Star Wars fara o sabie laser nu este obligatoriu atractia jocului, faptul studioul de efecte speciale ILM lucreaza in stransa colaborare cu echipa Lucas Arts promite o experienta vizuala demna filmele cu Jedi.
3. God of War: Ascension
In mod normal acest joc ar fi trebuit sa fie pe locul numarul unu in lista, insa campania de promovare a celor de la Sony inca nu m-a convins ca promite cel mai mult in 2013. Problema sta in special in faptul ca am vazut doar o scurta secventa de gameplay de Single Player si prea mult din multiplayer. God of War a fost intotdeauna despre Kratos, iar asta mi-as fi dorit sa vad de-a lungul anului in trailere, in locul unor personaje generice destinate modului multiplayer. God of War: Ascension va prezenta pentru prima data evenimentele care au avut loc inainte ca anti-eroul Kratos sa devina infamul servitor al zeilor Ghost of Sparta. Multiplayer-ul in schimb este foarte ciudat, intrucat camera fixa si aglomeratia de pe ecran creaza un haos rar intalnit. Daca acesta este un avantaj sau un dezavantaj al jocului vom afla la mijlocul lunii martie.
2. Grand Theft Auto V
Cu totii ne asteptam ca Grand Theft Auto V sa fie deja in magazine, insa Rockstar a pregatit acest joc pentru primavara lui 2013. Vom avea probabil de a face cu cel mai diferit titlu din serie de pana acum, intrucat povestea va fi strans legata de soarta a trei personaje principale, care pot fi controlate in orice moment al jocului. Intoarcerea in Los Santos promite cel mai vast spatiu explorabil din serie, avand acces la un oras imens si zonele din jurul sau, care pot fi explorate cu ajutorul avioanelor, elicopterelor sau vehiculelor terestre. Cele mai noi screenshot-uri includ si un submarin, ceea ce inseamna ca si oceanul va oferi cateva surprize pentru fanii Grand Theft Auto. Chiar si cu atatea promisiuni din partea Rockstar, jocul care m-a facut sa astept 2013 cu sufletul la gura este altul.
1. Watch Dogs
Seria Assassin’s Creed pare sa ajute si alte licente ale Ubisoft. Dupa ce Far Cry 3 a reusit sa devina cel mai bun joc al acestui an dupa ce a imprumutat cateva concepte din celebra serie, a venit randul sa primim un joc clar inspirat din aventurile lui Desmond prin Animus. Rezultatul este Watch Dogs, un soi deAssassin’s Creed in lumea moderna. Gameplay-ul este clar diferit, fiind bazat mai degraba pe interactiunea cu diverse echipamente tehnice decat pe catararea prin tot orasul. Rezultatul este ceva foarte “proaspat”, diferit de tot ce am vazut pana acum in materie de jocuri. Desigur, intalnim elemente nu tocmai originale precum condusul vehiculelor si secventele de actiune la persoana a treia, insa niciodata nu am mai vazut un joc care sa imbine elementele de furisare cu cele open world atat de bine. De asemenea, trailerul de gameplay prezentat la E3 promite unul dintre cele mai aratoase jocuri de pana acum.
Acestea fiind spuse, pun punct si anului 2012 in materie de jocuri. A fost un an plin de actiune, dar care nu a reusit sa intreaca 2011 din niciun punct de vedere. 2013 insa se anunta a fi exploziv inca din primele luni, iar faptul ca majoritatea jocurilor amintite aici apar in primele sase luni ale anului pot sugera o lansare iminenta a consolelor de generatie in a doua jumatate. Daca va fi intr-adevar asa, 2013 ar putea sa surclaseze chiar si anul precedent, intrucat odata cu noi platforme vom primi cu siguranta continuari ale unor serii celebre, dar si noi licente care sa incerce sa ne convinga sa trecem la generatia urmatoare de hardware.
Sursa : http://playtech.ro
Un artefact de acum 30.000 de ani sugerează că oamenii foloseau un limbaj complex
Arheologii din China au descoperit o piatră gravată ce datează de acum 30.000 de ani şi care fusese colectată în anii 1980 de la situl din Paleolitic numit Shuidonggou.
„Acest artefact a fost descoperit accidental în timpul unei analize a pietrelor colectate de la situl Shuidonggou în 1980. Este primul artefact non-organic gravat care datează în China din Paleolitic. Cu toate acestea nu este vorba doar de o coincidenţă. Ştiam că atunci când a analizat probele excavate în 1920, arheologul francez Henry Breuil a observat incizii paralele pe suprafaţa unor pietre silicioase. Din nefericire, el nu a dat detalii asupra acestor pietre. Aşa se face că în urma analizei noi am acordat o atenţie deosebit acestor trăsături”, a mărturisit dr. Fei Peng de la Academia Chineză pentru Ştiinţă şi coordonator al studiului.
Potrivit arheologilor, acest artefact este alcătuit din pietră silicioasă calcaroasă şi măsoară 68 x 36 x 23 mm. Una dintre feţele corticale prezintă 8 linii uşor de observat cu ochiul liber. Două dintre incizii sunt încrucişate şi alte două sunt paralele.
Situl Shuidonggou include 12 locaţii care variază ca vârstă între începutul Paleoliticului Târziu şi sfârşitul acestei perioade. Cum artefactul a fost găsit în zona 1, se presupune că el datează de acum 30.000 de ani.
În urma analizelor au fost excluse variantele care presupuneau ca artefactul să fi fost un produs al unui animal sau produs secundar şi neintenţionat al omului, specialiştii concluzionând că inciziile au fost create intenţionat.
„Crearea unui astfel de obiect gravat ar putea indica posibila existenţă a unui sistem complex de comunicare, precum limbajul”, a adăugat dr. Peng.
De asemenea, asamblarea litică a acestei locaţii indică faptul că locuitorii utilizau lame şi alte unelte. Tehnologiile precum lama, trebuie să fi fost adoptate din Altai, o regiune din Siberia.
Sursa : http://www.descopera.ro
De ce clipim mai mult decât ne este necesar? Un nou studiu oferă revelaţii despre creierul uman
Fiecare dintre noi clipeşte mult. O persoană obişnuită clipeşte de 15-20 de ori pe minut – atât de frecvent încât ochii noştri sunt închişi pentru aproximativ 10% din timpul pe care îl petrecem treji.
Deşi o parte din mişcările de clipire au un scop concret – în mare parte, cel de a lubrifia ochii şi de a-i proteja ocazional de praf şi alte deşeuri – oamenii de ştiinţă afirmă că numărul de clipiri este mult mai mare decât ar fi necesar pentru îndeplinirea acestor funcţii. Aşadar, clipitul este un mister fiziologic. De ce clipim atât de des? Recent, o echipă de cercetători din Japonia a publicat un studiu în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences în care oferă un răspuns la acest mister: închizând ochii pentru o perioadă scurtă de timp ne permite să ne adunăm gândurile şi să ne concentrăm atenţia asupra lumii din jurul nostru.
Cercetătorii au ajuns la această ipoteză după ce au observat un fapt interesant dezvăluit de cercetări mai vechi asupra clipitului: faptul că momentele precise în care clipim nu sunt aleatorii. Deşi par spontane, studiile au arătat că oamenii tind să clipească în momente previzibile. Pentru cineva care citeşte, clipitul apare după terminarea fiecărei propoziţii, iar în cazul unei persoane care ascultă un discurs, clipitul apare în mod frecvent atunci când persoane care vorbeşte face o pauză între propoziţii. Un grup de persoane care urmăreşte acelaşi video tinde să clipească în acelaşi timp, atunci când acţiunea din clip se încetineşte.
Drept rezultat, cercetătorii au ghicit că am putea folosi clipitul, în mod subconştient, pe post de „loc mental de odihnă”, prin care oprim temporar stimulii vizuali şi creăm condiţii ce ne permit să ne concentrăm atenţia. Pentru a testa această idee, oamenii de ştiinţă au pus 10 voluntari diferiţi într-un aparat de rezonanţă magnetică funcţională şi i-au rugat să urmărească show-ul TV „Mr. Bean” (acelaşi show fusese folosit în studiul precedent asupra clipitului, ce a arătat că oamenii clipesc în aceleaşi puncte ale emisiunii). Apoi, cercetătorii au monitorizat creierul participanţilor, observând care sunt zonele care arată activitate mai scăzută sau mai intensă în momentul în care participanţii la studiu clipesc.
Analiza lor a arătat că atunci când voluntarii clipeau, activitatea mentală creştea subit în zonele care prezintă legături cu starea obişnuită a creierului, zone care operează atunci când mintea este într-o stare de odihnă, dar trează, fără a se concentra asupra lumii exterioare. Activarea temporară a acestei „reţele alternative”, afirmă cercetătorii, ar putea servi ca o „pauză mentală”, ce permite creşterea capacităţii de atenţie atunci când ochii sunt deschişi din nou.
Pentru a testa dacă această pauză mentală era pur şi simplu rezultatul faptului că stimulii vizuali erau blocaţi de către participanţi, şi nu un efort subconştient de a „curăţa” mintea, cercetătorii au introdus, de asemenea, „pauze” neanunţate în clipul video pe care îl urmăreau voluntarii. Aceste pauze erau introduse aleatoriu în clipul video şi durau la fel de mult ca o clipire. Datele obţinute cu ajutorul scannerului cerebral au arătat, însă, că zonele din creier activate în timpul clipirii nu erau activate în timpul acestor pauze. Aşadar, clipitul reprezintă mai mult decât un moment temporar în care nu vedem.
O singură cercetare nu poate fi concludentă, însă sugerează că atunci când clipim întrăm într-o stare mentală modificată – şi că nu facem acest lucru doar pentru a ne lubrifia ochii. Aşadar, o clipire ar putea reprezenta o „insulă mentală”, un loc de calm introspectiv în care ne putem refugia de „oceanul” stimulilor vizuali care ne defineşte viaţa.
Sursa : http://www.descopera.ro
Mesaje de anul nou. Aplicatia lansata in premiera de Facebook inainte de Revelion 2013
Pentru cei care s-au saturat sa butoneze mesaje de anul nou si urari pentru 2013 dupa ora 12 noaptea, pot acum sa-si pregateasca din timp urarile.
Facebook a lansat aplicatia "New Year's Midnight Delivery", un sistem in care poti trimite mesaje in masa sau personalizate pentru prietenii din lista ta de Facebook, pe care le poti scrie si urca de pe acum pe reteaua de socializare, scrie Gizmodo.
La ora 00:00, pe 1 ianuarie 2013, toate aceste mesaje vor fi trimise automat catre prietenii selectatati in aplicatie, astfel nu veti rata nicio clipa din petrecere scriind mesaje si nici nu va veti consuma bateria de la telefonul mobil incercand sa acoperiti toata agenda cu urari.
Incercati acum Midnight Message Delivery feature.
Sursa : http://stirileprotv.ro
Oamenii de ştiinţă au descoperit găuri negre care cântăresc cât 40 de miliarde de sori
Se pare că cele mai dezvoltate găuri negre ar putea fi cu mult mai mari decât şi-au imaginat cercetătorii. Noi studii realizate de cei de la NASA sugerează că în Univers se găsesc adevăraţi monştrii care cântăresc cât 10 sau chiar 40 de miliarde de sori.
Oamenii de ştiinţă le-au numit găuri negre „ultra-masive”. Aceşti giganţi, aflaţi la distanţă de cel puţin 1,3 miliarde de ani lumină de Pământ, sunt mult mai comuni decât se credea.
Un studiu realizat de cei de la Universitatea Stanford a demonstrat că cel puţin 10 din 18 galaxii studiate au găuri negre ce ar putea avea o masă egală cu cea a 40 de sori.
„Găurile negre ultra-masive, adică cele care au o masă ce o depăşeşte pe cea a 10 de miliarde de sori, probabil că nu sunt rare”, a declarat Julie Hlavacek-Larrondo, coordonatorul studiului.
Cea mai mare gaură neagră din inima Căii Lactee este o supermasivă a cărei masă estimată este echivalentă cu cea a 6,4 miliarde de sori.
Pentru a estima mărimea acestor găuri negre ultra-masive, Hlavacek-Larrondo a analizat undele radio şi razele X generate de aceşti coloşi în momentul în care distrugeau praful, gazul sau stelele din apropiere. Găurile negre descoperite s-au dovedit a fi de 10 ori mai mari decât se aşteptau.
Sursa : http://www.descopera.ro
Review HTC One X
Designul modern, procesorul quad-core si camera foto impresionanta fac din acest smartphone o alegere nemaipomenita.
Daca te lasi greu impresionat de un telefon mobil, tine in mana un HTC One X. Supersmartphone-ul taiwanez cu procesor quad-core, design cu gust, ecran de 4,7 inch si camera foto spectaculoasa are cu ce sa te surprinda. Doar bateria care se termina cam repede te va face sa spui ca se poate un pic mai bine.
HTC One X a fost la noi in redactie 3 zile.
Design
Cei de la HTC s-au straduit in ultima perioada sa faca telefoane cu un design tot mai placut, iar la HTC One X se simt ca au dat tot ce au putut. Smartphone-ul are o carcasa din policarbonat, care te face sa stii ca tii in mana un produs de calitate. Liniile sunt trasate frumos, iar designul minimalist ii confera aparatului un aer modern.
La fel ca Galaxy S III, One X face parte din clubul select al telefoanelor cu ecran mare, bune pentru navigare, dar mai greu de utilizat de persoanele cu palme marimea S. One X este, insa, foarte subtire. Masoara doar 8,9 mm.
Smartphone-ul are un ecran HD de 4,7 inch Super IPS LCD 2, la rezolutia 720 x 1280 pixeli, cu o densitate de 312 ppi. Culorile nu ni s-au parut la fel de intense ca la Galaxy S III, insa diferenta nu e foarte mare.
Deasupra ecranului vei descoperi camera secundara de 1,3 MP, iar in josul ecranului cele 3 butoane clasice. Pe laterale se afla mufa jack de 3,5, butonul de volum si intrarea microUSB, care poate fi folosita pentru alimentarea telefonului, dar si pentru conectarea lui la un televizor.
In partea din spate gasim camera principala, de 8 MP, care face poze pana la dimensiunea 3264x2448 pixeli si vine cu autofocus, blitz LED flash, detectie faciala si altele.
Nu vei descoperi, si acesta este unul dintre minusurile telefonului, slot pentru un card de memorie.
Interfata, aplicatii, navigare pe Internet
In ciuda dotarilor tehnice la superlativ, adevarata putere a lui HTC One X este data de software. Telefonul are sistemul de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich, iar interfata este simpla si vei vedea ca ai la indemana tot ce iti trebuie. Vei observa ca treci printre ecrane cu viteza vantului, datorita procesorului quad-core Tegra 3.
Fiind un telefon cu Android, ai acces la Google Play, de unde poti sa-ti descarci tot ce ti-ai putea dori. Grija mare, insa. Prima aplicatie instalata ar trebui sa fie un Task Killer, intrucat bateria telefonului nu rezista prea mult timp, date fiind ecranul mare si procesorul puternic.
Atunci cand navighezi pe Internet, procesorul quad-core si ecranul HD de 4,7 inch fac ca aceasta experienta sa fie ireprosabila. La incarcarea unei pagini web, vei vedea ca ai aproape tot eranul la dispozitie. Mare parte din interfata sta ascunsa.
De asemenea, iti va veni foarte usor si sa citesti un ebook-uri.
Camera
Acesta este unul dintre lucrurile care ne-au placut cel mai mult la HTC One X. Vei reusi sa faci poze frumoase chiar daca nu stii prea multe despre fotografie. Smartphone-ul are o camera principala de 8 MP, cu blitz LED, si una secundara, in fata, de 1,3 MP. Fata de telefoanele HTC precedente, se vede un progres important, atat la partea de hard, cat si la partea de soft. Daca, totusi, esti pasionat de domeniul foto, si stii sa te joci cu setari precum apertura, vei descoperi ca One X e o bijuterie de aparat!
One X are ceea ce compania numeste "tehnologie ImageSense". Concret, exista un procesor de imagine dedicat care iti garanteaza performanta. De asemenea, vei descoperi ca exista o multime de moduri in care poti fotografia. Dupa primele cadre, nu vei gresi daca vei spune ca One X este unul dintre cele mai bune smartphone-uri de pe piata, intr-o clasificare dupa calitatea fotografiilor realizate.
Smartphone-ul are mod HDR. El poate realiza fotografii in cascada cu viteza de pana la 4 cadre pe secunda, o caracteristica interesanta daca vrei sa pozezi copii sau animale de casa, care se afla intr-o continua miscare.
HTC One X a fost testat de noi intr-o zi ploioasa, numai bine ca sa vezi ce stie sa faca atunci cand lumina nu e optima. Iata cateva fotografii:
Mai multe imagini, in galeria foto atasata articolului.
Video
Smartphone-ul de la HTC inregistreaza video full HD la 1080p, iar in timp ce face asta e capabil sa produca simultan si fotografii la rezolutia de 8 MP. Daca ai ratat momentul, nu te panica, poti face poze si atunci cand urmaresti un filmulet pe care l-ai inregistrat mai devreme. Un alt lucru pe care s-ar putea sa il folosesti este filmatul in Slow Motion.
Ne-ar fi placut sa spunem ca aparatul filmeaza perfect, insa atunci cand am vizionat imaginile pe un ecran cu o diagonala sanatoasa, am avut un pic, nu mult, de carcotit.
Asta am filmat cu One X intr-o zi racoroasa, cu vant puternic.
Hardware
Specificatiile il fac sa straluceasca in randul smartphone-urilor. Vorbim de:
- procesor quad-core la 1,5 GHz Nvidia Tegra 3
- GPU ULP GeForce
- 1 GB de RAM
- spatiu de stocare de 32 GB
- Beats Audio
Procesorul Tegra 3 a fost la inaltime in testele noastre, in care am incercam sa fortam cat de mult se poate dotarile hardware. Navigarea pe Internet merge parfum, iar telefonul se descurca minunat chiar si atunci cand treci de la jocuri la videouri.
La capitolul baterie, insa, cei de la HTC mai au un pic de lucru. One X s-ar putea sa nu reziste o zi intreaga, daca programul tau de la serviciu implica mult butonat. Aparatul are o baterie de 1800 mAh, dar procesorul cu patru nuclee si ecranul mare sunt mari consumatori.
Concluzii
Daca asezi unul langa altul telefoanele momentului, HTC One X este printre cele ca vor iesi in evidenta. Si nu va face asta doar datorita designului elegant si modern. One X are sub carapace o intreaga masinarie de razboi. Dotarile exceptionale il fac alegerea potrivita pentru oamenii ocupati pentru care mobilitatea e importanta. Telefonul acesta poate duce la bun sfarsit cu succes orice sarcina i-ai da.
One X este un smartphone care ne-a placut mult si pe care merita sa dai banii in cazul in care vrei sa te bucuri de un telefon Android frumos si iute ca sageata.
Plusuri:
- design
- ecran
- procesorul quad-core
- camera principala
Minusuri:
- bateria
- lipsa slotului microSD
Sursa : http://www.yoda.ro
Abonați-vă la:
Postări (Atom)