chipat cu cele cinci simturi, un om exploreaza universul din jurul lui si numeste aceasta aventura Stiinta. – Edwin Hubble, The Nature of Science, 1954
Inca de la o varsta frageda, Hubble a stiut ca vroia sa descopere tainele cerului, insa viata i-a oferit numeroase experiente (a fost avocat, a luptat in Primul Razboi Mondial, s-a specializat in matematica si astronomie) ca, intr-un final, sa il duca fata in fata cu visul sau si sa schimbe pentru totdeauna perceptia omului despre Univers.
In 1919, Hubble a inceput sa lucreze la Observatorul Mount Wilson din California, intr-un moment propice pentru ca cel mai puternic telescop din lume – Telescopul Hooker, tocmai fusese instalat la observator. Aici a muncit toata viata.
In 1924, Hubble a anuntat descoperirea unei stele variabile Cepheide, in Nebuloasa Andromeda. El a calculat distanta pana la stea si a ajuns la concluzia ca aceasta este mai departe decat ar fi crezut vreodata cineva si ca aceasta nu era un nor gazos din galaxia noastra, ci o alta galaxie, la fel ca si Calea Lactee. Pana atunci, oamenii credeau ca, in afara galaxiei noastre, nu exista decat nori Magellan. Astfel, datorita lui Hubble, oamenii au descoperit pentru prima oara ca Universul este mult mai mare decat credeau anterior.
Mai mult, Hubble si-a dorit sa faca o clasificare a galaxiilor in functie de continutul lor, distanta, luminozitate, etc. si, inca o data, a reusit sa faca o descoperire spectaculoasa. Observand deplasarile spre rosu in undele de lumina emise de galaxii, Hubble a observat ca acestea se indeparteaza una de cealalta cu viteza proportionala cu distanta dintre ele. Astfel, Hubble a demonstrat ca Universul este in continua expansiune si a oferit astronomilor baza pentru a calcula varsta acestuia.
Edwin Hubble este cel caruia Albert Einstein i-a multumit in 1931 pentru corectarea esentiala a celebrei Teorii A Relativitatii.
Telescopul spatial Hubble, denumit de catre NASA in onoarea sa, a fost unul din instrumentele care au stat la baza celor mai importante descoperiri planetare si galactice din ultimii 10 ani.
Sursa : http://techschool.ro