duminică, 2 septembrie 2012

De la E-READER la minitabletă: Cum va arăta Kindle Fire

Presa de tehnologie speculează că, în curând, vor apărea două noi mini-tablete Kindle Fire.

Kindle Fire
Kindle Fire
Tabletele vor fi comercializate de Amazon, urmând a fi disponibile în două variante: una cu ecran de 10 inci, alta cu ecran de 7 inci.
Imagini cu aceste noi modele au ajuns pe internet şi au fost preluate de playtech.ro.


Inovatie fantastica in materie de smartphone-uri! Telefonul pentru cei mai smart dintre noi

Inovatie fantastica in materie de smartphone-uri! Telefonul pentru cei mai smart dintre noi


Gadgetul acesta face senzatie la IFA Berlin. Va fi pe piata peste cativa ani.
In viitor, smartphone-urile ar putea avea mai mult de un ecran. Un astfel de gadget inovator a fost prezentat intr-o discutie cu usile inchise la targul de tehnologie IFA Berlin, care se desfasoara in perioada 31 august - 5 septembrie 2012.
Cei de la Stuff.tv au facut cateva fotografii cu aparatul aratat intr-o camera de conferinte chiar de catre cei de la E Ink Corporation.
Smartphone-ul in cauza are doua ecrane: unul obisnuit, si un altul cu e-ink, cerneala electronica folosita la ebook readerele Kindle sau Nook. Acest ecran secundar consuma foarte putina electricitate si e ideal pentru a citi pe telefon fara sa consumi bateria.
Metoda este utila si in cazul in care bateria smartphone-ului e pe punctul de a se termina, moment in care utilizatorul poate folosi aparatul doar cu ecranul cu cerneala electronica.
Prototipul care a ajuns in mainile celor de la Stuff.tv abia le-a fost prezentat de E Ink producatorilor de telefoane mobile. Se pare ca unul dintre acestia lucreaza deja la instalarea unui ecran secundar. 

Funny


Un asteroid ar putea lovi Pamantul in apropierea Romaniei. Ar putea distruge viata

Un asteroid ar putea lovi Pamantul in apropierea Romaniei. Ar putea distruge viata


Cercetatorii au noi informatii despre asteroidul Apophis. Nu mai e mult pana la posibilul impact.
Cercetatorii spun ca Pamantul ar putea fi lovit de asteroidul Apophis in 2029, nu departe de tara noastra. Desi probabilitatea ca acest lucru sa se intample este foarte mica, oamenii de stiinta iau in calcul acest lucru, pentru ca au descoperit ceva inedit.
Cercetatorii de la Institutul de Astronomie din cadrul Academiei Ruse de Stiinta au descoperit un fenomen numit “Efectul Yarkovsky”. Acest efect face ca radiatia solara sa schimbe traiectoria obiectului si sa il propulseze cu o viteza mai mare, anunta ria.ru. Acesta ar putea da peste cap calculele oamenilor de stiinta.
Apophis a fost descoperit in 2004 si, dupa studiile cercetatorilor, are un diametru de 270 metri, suficient pentru a produce un dezastru global daca ar lovi planeta noastra.
Un calcul facut de specialisti arata ca asteroidul s-ar putea prabusi relativ aproape de Romania, in apropiere de Uzbekistan sau Azerbaijan. Asadar, intre tara noastra si locul impactului ar putea fi o distanta aeriana de mai putin de 2.000 km.
Desi probabilitatea ca asteroidul sa loveasca pamantul in 2029 ar fi foarte mica, asteroidul s-ar putea intoarce cu 7 ani mai tarziu, in 2036, si atunci va exista iar riscul de a produce o catastrofa.

Descoperire fantastica facuta de NASA: un sistem solar cu doi sori si planete locuibile

Descoperire fantastica facuta de NASA: un sistem solar cu doi sori si planete locuibile


Sistemul solar proaspat descoperit se afla la 4.900 de ani lumina de Terra.
Cercetatorii au descoperit un sistem solar cu doi sori si doua planete locuibile, aflat la 4.900 ani lumina de noi. Atmosfera de pe planeta Kepler-47b nu este “nici foarte calda, nici foarte rece”, perfecta pentru a putea mentine viata. 
Cei doi sori ofera caldura suficienta planetelor, dar nu sunt foarte asemanatori. Cel mai mare din ei este de aceeasi dimensiune ca soarele din sistemul nostru, dar cu 84% mai intunecat. Al doilea este o treime din primul, si poate sa lumineze cu doar 1% din puterea stelei din sistemul nostru solar, anunta DailyMail.
Planeta Kepler-47b, cea mai mica si cea mai apropiata de sori, face o rotatie completa in jurul stelelor in doar 50 de zile, pe cand Kepler-47c, cealalata planeta, in 303 zile.
William Borucki, coordonatorul cercetarii, spune ca “aceasta descoperire este foarte mare (...) deoarece oamenii, in cazul in care Pamantul nu ar mai putea fi locuit, s-ar putea muta pe alte planete, ca aceasta”.
Telescopul Keppler poate vedea indeaproape peste 150.000 de stele. Cercetatorii continua sa exploreze in adancul spatiului, in cautarea unor posibile locuri in care sa ne putem muta in cazul unei catastrofe.

VIDEO: HTC Desire X, un smartphone dual-core cu Beats Audio si fotografiere continua

VIDEO: HTC Desire X, un smartphone dual-core cu Beats Audio si fotografiere continua


Smartphone-ul are capacitati multitasking si poate face inregistrari video si fotografii in acelasi timp. GALERIE FOTO
HTC lanseaza Desire X, cu caracteristici similare One V, dar cu un design mai apropiat de One X si One S. Noul model se evidentiaza prin multitasking, functia Beats Audio si un afisaj mare, clar si limpede. Aparatul are o greutate de 114 si dimensiuni de 118,5 x 62,3 x 9,3 mm.
Smartphone-ul are un display SuperLCD de 4 inch, cu o rezolutie de 480 x 800 pixeli. Telefonul este echipat cu un procesor dual-core cu frecventa de 1 GHz, o memorie RAM de 768 MB si un spatiu de stocare de 4 GB, ce poate fi extins cu un card microSD.
Desire X are o camera cu rezolutia de 5 MP cu focalizare automata, blit cu LED si senzor BSI (pentru fotografii mai reusite in conditii slabe de iluminare). Blitul are cinci neveluri care se seteaza automat in functie de distanta fata de subiect.
Smartphone-ul poate face inregistrari video si fotografii in acelasi timp cu ajutorul functiei VideoPic. o Alta functie este cea de fotografiere continua cu o singura apasare (2,5 cadre pe secunda). Camera are diafragma F2.0 si obiectiv de 28 mm.
Bateria Li-ion este detasabila si are o capacitate de 1650 mAh, ce asigura o autonomie pentru convorbire de 20 de ore (3G: 10 h), iar in stand-by de 750 de ore (3G: 833 h). Telefonul are instalat sistemul de operare Android 4.0 cu HTC Sense 4.0a.
Desire X este prezentat la standul HTC de la IFA 2012. Evenimentul a inceput astazi si se termina pe 5 septembrie. Mai multe stiri si informatii despre IFA Berlin pewww.YODA.ro.

http://youtu.be/lJuD_817rDA

Descoperire surprinzătoare: păsările organizează „funeralii” pentru exemplarele decedate


Descoperire surprinzătoare: păsările organizează „funeralii” pentru exemplarele decedate
Cercetătorii au descoperit un aspect neştiut al lumii animale: anumite păsări, se pare, organizează funeralii pentru exemplarele care au murit.
Atunci când păsările din specia Aphelocoma californica (cunoscute şi sub numele de «gaiţa tufişă») întâlnesc o pasăre moartă, acestea strigă la celelalte exemplare ale grupului şi încetează să maicaute mâncare.
Apoi, gaiţele zboară spre cadavrul păsării decedate, pe care îl înconjoară, arată cercetătorii în studiul publicat în jurnalul ştiinţific Animal Behaviour.
Comportamentul a fost observat de Teresa Iglesias şi de către colegii săi de la University of California. Oamenii de ştiinţă cred că acest comportament a evoluat de-a lungul timpului ca o strategie folosită pentru a avertiza celelalte păsări de pericolele din apropiere.
Cercetătorii au testat comportamentul păsărilor şi au descoperit că acestea nu reacţionează la diferite obiecte care simulau prezenţa unui prădător, însă atunci când vedeau o pasăre moartă, gaiţele foloseau trei tipuri de chemări pentru a încuraja celelalte exemplare să se alăture grupului format în jurul păsării decedate. De asemenea, toate păsările încetau să mai caute alimente, o schimbare de comportament ce se menţinea timp de mai bine o zi.
Cercetătorii afirmă că „atunci când nu observă modul în care o pasăre moare, gaiţele percep descoperirea unei păsări moarte drept o informaţie ce trebuie împărtăşită public către celelalte membre ale grupului”. Comunicând acest mesaj permite celorlalte păsări din zone să fie precaute, reducând riscul de a muri din aceeaşi cauză ca pasărea decedată descoperită de grup.
Deoarece şi alte animale acţionează într-un mod similar atunci când un membru al grupului moare, precum girafele şi elefanţii, cercetătorii afirmă că este posibil ca animalele să aibă un concept mental asupra morţii, ce le permite să îşi „plângă” rudele decedate.


Revoluţie în lumea computerelor: tehnologia care poate recunoaşte orice "vede"


Revoluţie în lumea computerelor: tehnologia care poate recunoaşte orice "vede"
Fiinţele umane au – datorită aparatului complex reprezentat de ochi şi creier - o capacitate înnăscută de a recunoaşte dintr-o privire obiecte şi fiinţe, expresii ale feţei şi fenomene ale naturii. Pentru computere, e mult mai dificil să reuşească aşa ceva, dar Google a anunţat că a brevetat o tehnologie care le va permite să facă exact acest lucru: să "înţeleagă" ce văd.
Brevetul descrie o tehnologie numită "automatic large scale video object recognition", care poate scana imagini video şi poate recunoaşte diverse obiecte care apar în imagini - de la monumente până la semafoare, dar şi categorii de fiinţe, precum şi contextul respectiv - şi le poate denumi.
De exemplu, cineva (să-i zicem Icsulescu) poate filma imagini cu el/ea plimbându-se prin Londra, într-o zonă cu obiective turistice, iar un computer ce foloseşte tehnologia respectivă, "privind" imaginile şi recunoscând peisajul, le poate "eticheta" singur, fără niciun ajutor, "Icsulescu la Londra".
Google şi-a anunţat intenţia de a alcătui, pentru început, o bază de date cu 50.000 de denumiri şi imagini, pentru ca programul să înveţe să identifice şi să denumească ceea ce "vede".
Cea mai bogată sursă de imagini care să poată fi scanate şi analizate - denumind ceea ce apare în ele - ar putea fi YouTube, pe care sunt încărcate zilnic mii de ore de filmări, cu cele mai variate subiecte.
Invenţia ar putea determina o adevărată revoluţie în modul în care "consumăm" tehnologia informatică, dar a stârnit deja multă îngrijorare: mai ales dacă va fi disponibilă pentru smartphone-uri, ar putea avea un impact enorm în ceea ce priveşte dreptul la intimitate.
Grupurile preocupate de protecţia drepturilor civile au avertizat deja că, în acest fel, Google ar putea obţine o cantitate enormă de informaţii de ordin personal despre utilizatori, fără ştirea lor, iar aceştia ar avea prea puţin control asupra modului în care ar fi folosite aceste informaţii.
Nick Pickles, director al Big Brother Watch, un grup britanic dedicat apărării dreptului la intimitate şi a libertăţilor civile, consideră că este imperios necesară o limitare şi reglementare a utilizării acestei tehnologii: ea ar trebui să fie opţională pentru consumatori, iar Google nu ar trebui să o utilizeze pentru a colecta date despre persoane decât cu consimţământul clar exprimat al acestora.

O analiză genetică amănunţită oferă noi detalii despre hominizii ce au marcat istoria omenirii


O analiză genetică amănunţită oferă noi detalii despre hominizii ce au marcat istoria omenirii
Strămoşii oamenilor nu au fost singuri pe Terra: acum zeci de mii de ani, pe planeta noastră trăiau neanderthalienii şi alte specii de hominizi înrudite cu a noastră.
Acum, folosind o nouă tehnologie, oamenii de ştiinţă au secvenţializat cu o înaltă precizie genomul unor hominizi apropiaţi nouă, dar despre care nu se ştiu foarte multe lucruri: „omul din Denisova”, care trăia în zona Siberiei.
Genomul denisovan a fost obţinut din cantităţi foarte mici de ADN fărămiţat, ce a fost extras dintr-un os al unui deget ce a fost găsit în peştera Denisova, în munţii Alta, Rusia, în 2008 şi dintr-un dinte descoperit ulterior. Acestea sunt singurele dovezi ale existenţei denisovanilor găsite până acum. De altfel, oamenii de ştiinţă nu şi-au dat seama iniţial că este vorba despre o altă specie, acest lucru fiind descoperit abia cu ocazia analizei genetice.
Ce este cu adevărat surprinzător, spun oamenii de ştiinţă, este faptul că genomul este cel puţin la fel de detaliat ca secvenţa ce se poate genera de pe urma unei probe de salivă obţinute de la cineva aflat astăzi în viaţă.
Analiza genomului şi compararea sa cu cel uman şi cu cel al neanderthalienilor va permite oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine atât istoria lui Homo sapiens – cu cine ne-am reprodus, unde şi când – cât şi schimbările genetice care sunt definitorii pentru oamenii din ziua de azi. Conducătorul studiului, Svante Pääbo, afirmă că va dura câteva decenii bune până când biologii vor înţelege sensul tuturor diferenţelor dintre aceste genomuri.
„Multe dintre aceste diferenţe nu au însemnătate, însă cu siguranţă printre ele se găsesc anumite schimbări cruciale esenţiale, ce au făcut posibilă istoria modernă a omului”, a spus Pääbo, directorul departamentului de genetică evoluţionistă din cadrul Institutului Max Planck pentru Antropologie Evoluţionistă din Leipzig, Germania.
Cercetătorii au identificat deja câteva diferenţe genetice între oamenii moderni şi rudele noastre primitive, printre acestea numărându-se gene asociate autismului şi gene care joacă un rol în conectivitatea creierului. Cercetarea arată că ultimul strămoş comun al Homo sapiens şi al denisovanilor a trăit acum 170.000 - 700.000 de ani.
Analiza genetică sugerează că Denisovanii aveau pielea închisă la culoare, părul şaten şi ochii căprui. De asemenea, noul studiu sugerează că neanderthalienii şi denisovanii erau două specii mult mai apropiate din punct de vedere genetic una cu cealaltă decât cu oamenii moderni.
Specialiştii sunt siguri că oamenii moderni au alte rude încă nedescoperite, oasele fosilizate ale acestora ascunzând noi secrete. „Acesta este doar începutul”, afirmă John Hawks, paleoantropolog în cadrul Universităţii Wisconsin.
Multe aspecte din istoria omenirii sunt încă un mister, iar plasarea în timp a anumitor evenimente este încă incertă. Cu toate acestea, până acum oamenii de ştiinţă au identificat următoarele elemente: strămoşii oamenilor au apărut în Africa, migrând de pe acest continent în valuri succesive. Primul „călător” a fost Homo erectus, care a părăsit Africa acum 1-2 milioane de ani. Acesta a fost urmat de strămoşul neanderthalienilor şi al denisovanilor, care a părăsit Africa acum aproximativ 800.000 de ani şi care fie l-a înlocuit pe Homo erectus, fie s-a înmulţit cu descendenţii acestuia.
Cel de-al treilea val de „emigranţi” a fost format din Homo sapiens, care au părăsit Africa acum 100.000 de ani şi care s-au reprodus, uneori, cu oamenii de Neanderthal şi cu Denisovanii pe care i-au întâlnit. Rezultatul? Toţi oamenii care trăiesc astăzi pe Terra.
Noul genom permite oamenilor de ştiinţă să calculeze cât la sută din genomul nostru datorăm rudelor noastre dispărute. Se estimează că 3%-5% din ADN-ul oamenilor originari din Papua Noua Guineea, Australia, Insulele Filipine şi din celalte insule din regiune este moştenit de la „omul din Denisova”. Cercetătorii au declarat că în cazul ADN-ului oamenilor din Eurasia nu au reuşit să identifice vreo contribuţie semnificativă a Denisovanilor.
De asemenea, noua tehnică de secvenţializare a genomului a permis cercetătorilor să calculeze cu mai multă precizie cât la sută din ADN-ul omului modern îşi are originile în neanderthalieni. Spre surpriza oamenilor de ştiinţă, amerindienii şi popoarele din Asia de Sud-Est prezintă o proporţie mai mare de ADN de neanderthalieni decât persoanele care îşi au strămoşii în Europa, continentul pe care au trăit neanderthalienii. „Este foarte, foarte interesant”, a comentat David Reich, genetician la Şcoala Medicală Harvard şi totodată coautor al studiului.
Cercetătorii nu ştiu care este cauza, însă au mai multe ipoteze pentru a explica această descoperire. Poate că neanderthalienii s-au reprodus cu oamenii moderni în mai multe locuri şi în perioade diferite, ceea ce ar contrazice teoriile actuale, conform cărora amestecul de ADN s-a petrecut doar în perioada în care oamenii moderni au părăsit Africa şi s-au întâlnit cu neanderthalienii în Orientul Mijlociu. O altă ipoteză ar fi că sosirea oamenilor moderni în Europa a «diluat» ADN-ul neanderthalian al oamenilor care trăiau pe acest continent.
Acum, cercetătorii doresc să folosească noua tehnică de secvenţializare a ADN-ului şi pe alte f osile. Primul efort ştiinţific pe care Svante Pääbo şi echipa sa îl plănuiesc îl reprezintă secvenţializarea genomului neanderthalian, care astăzi există doar într-o formă preliminară. Specialiştii afirmă că proiectul urmează să fie finalizat în aproximativ un an.
Aceasta este priveliştea ce poate fi admirată de pe o rocă aflată imediat deasupra peşterii Denisova, locul din munţii Altai unde au fost identificate singurele fosile ale „omului din Denisova”
Aceasta este priveliştea ce poate fi admirată de pe o rocă aflată imediat deasupra peşterii Denisova, locul din munţii Altai unde au fost identificate singurele fosile ale „omului din Denisova”

A fost descoperit un motiv surprinzător pentru care oamenii beau prea mult alcool


A fost descoperit un motiv surprinzător pentru care oamenii beau prea mult alcool
Un nou studiu efectuat în Marea Britanie pe băutorii de bere a arătat că o iluzie optică, provocată de forma paharului, ar putea provoca o accelerare semnificativă a vitezei cu care bem băuturi alcoolice.\
În Marea Britanie, consumul exagerat de băuturi alcoolice este o problemă în creştere, mai ales în rândul tinerilor, explică Angela Attwood, psiholog la Universitatea Bristol. Din cauza activităţii infracţionale asociate consumului exagerat de alcool, din ce în ce mai mulţi oameni refuză să meargă noaptea în centrele oraşelor. De asemenea, consumul în exces al băuturilor alcoolice reprezintă o problemă de sănătate publică, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimând că alcoolul provoacă 2,5 milioane de decese anual.
Profesorul Attwood doreşte să tempereze consumul exagerat de alcool cu ajutorul educaţiei. „Oamenii nu-şi dau seama cât de mult şi cât de repede beau”, explică psihologul. Cercetătoarea a bănuit că unul dintre motivele ce stau la baza acestei probleme este forma paharului din care sunt consumate băuturile alcoolice, care pot influenţa percepţia pe care oamenii o au asupra cantităţii de alcool consumat.
Pentru a testa această ipoteză, echipa de cercetători coordonată de Attwood a efectuat un experiment cu ajutorul a 160 de voluntari, împărţiţi în 8 grupuri. Cercetătorii au cerut participanţilor din cele 8 grupuri să bea fie 177 de mililitri, fie 354 de mililitri de bere sau de limonadă dintr-un pahar care era fie drept, fie curbat. În timp ce consumau respectivele băuturi, participanţii se uitau la un documentar despre natură şi efectuau un test ce avea rolul de a ascunde adevăratul scop al studiului.
Studiind înregistrările video, cercetătorii au descoperit că un grup de voluntari consumau mult mai repede băuturile în comparaţie cu celelalte grupuri: cei care foloseau pahare curbate. Cercetarea arată că persoanele care consumau 354 de mililitri de bere dintr-un pahar drept aveau nevoie, în medie, de 13 minute pentru a bea lichidul. În schimb, cei ce consumau aceeaşi cantitate de bere dintr-un pahar curbat aveau nevoie de doar 8 minute.
Într-un alt experiment, participanţilor li s-a cerut să evalueze ce cantitate de lichid se găseşte în diferite pahare. Acest test a arătat că oamenii evaluau greşit cantitatea de lichid din paharele curbate, prezentând mult mai multe erori în estimările lor în comparaţie cu estimările ce se refereau la cantitatea de lichid dintr-un pahar drept.
În urma studiului, Attwood a ajuns la concluzia că băutorii de bere îşi estimează viteza cu care beau în funcţie de viteza cu care ajung la jumătatea paharului. Deoarece paharele curbate fac mai dificilă această evaluare, aceştia ajung să bea mai repede decât şi-ar fi dorit. De aceea, psihologul recomandă folosirea paharelor pe care se găseşte un semn ce marchează jumătatea cantităţii conţinute. „Nu putem să le spunem oamenilor să nu bea, însă le putem oferi ceva mai mult control”, afirmă Attwood.
Surse: ScienceNOW , http://www.descopera.ro / Sursa foto: Wikimedia