duminică, 2 septembrie 2012

A fost descoperit un motiv surprinzător pentru care oamenii beau prea mult alcool


A fost descoperit un motiv surprinzător pentru care oamenii beau prea mult alcool
Un nou studiu efectuat în Marea Britanie pe băutorii de bere a arătat că o iluzie optică, provocată de forma paharului, ar putea provoca o accelerare semnificativă a vitezei cu care bem băuturi alcoolice.\
În Marea Britanie, consumul exagerat de băuturi alcoolice este o problemă în creştere, mai ales în rândul tinerilor, explică Angela Attwood, psiholog la Universitatea Bristol. Din cauza activităţii infracţionale asociate consumului exagerat de alcool, din ce în ce mai mulţi oameni refuză să meargă noaptea în centrele oraşelor. De asemenea, consumul în exces al băuturilor alcoolice reprezintă o problemă de sănătate publică, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimând că alcoolul provoacă 2,5 milioane de decese anual.
Profesorul Attwood doreşte să tempereze consumul exagerat de alcool cu ajutorul educaţiei. „Oamenii nu-şi dau seama cât de mult şi cât de repede beau”, explică psihologul. Cercetătoarea a bănuit că unul dintre motivele ce stau la baza acestei probleme este forma paharului din care sunt consumate băuturile alcoolice, care pot influenţa percepţia pe care oamenii o au asupra cantităţii de alcool consumat.
Pentru a testa această ipoteză, echipa de cercetători coordonată de Attwood a efectuat un experiment cu ajutorul a 160 de voluntari, împărţiţi în 8 grupuri. Cercetătorii au cerut participanţilor din cele 8 grupuri să bea fie 177 de mililitri, fie 354 de mililitri de bere sau de limonadă dintr-un pahar care era fie drept, fie curbat. În timp ce consumau respectivele băuturi, participanţii se uitau la un documentar despre natură şi efectuau un test ce avea rolul de a ascunde adevăratul scop al studiului.
Studiind înregistrările video, cercetătorii au descoperit că un grup de voluntari consumau mult mai repede băuturile în comparaţie cu celelalte grupuri: cei care foloseau pahare curbate. Cercetarea arată că persoanele care consumau 354 de mililitri de bere dintr-un pahar drept aveau nevoie, în medie, de 13 minute pentru a bea lichidul. În schimb, cei ce consumau aceeaşi cantitate de bere dintr-un pahar curbat aveau nevoie de doar 8 minute.
Într-un alt experiment, participanţilor li s-a cerut să evalueze ce cantitate de lichid se găseşte în diferite pahare. Acest test a arătat că oamenii evaluau greşit cantitatea de lichid din paharele curbate, prezentând mult mai multe erori în estimările lor în comparaţie cu estimările ce se refereau la cantitatea de lichid dintr-un pahar drept.
În urma studiului, Attwood a ajuns la concluzia că băutorii de bere îşi estimează viteza cu care beau în funcţie de viteza cu care ajung la jumătatea paharului. Deoarece paharele curbate fac mai dificilă această evaluare, aceştia ajung să bea mai repede decât şi-ar fi dorit. De aceea, psihologul recomandă folosirea paharelor pe care se găseşte un semn ce marchează jumătatea cantităţii conţinute. „Nu putem să le spunem oamenilor să nu bea, însă le putem oferi ceva mai mult control”, afirmă Attwood.
Surse: ScienceNOW , http://www.descopera.ro / Sursa foto: Wikimedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu