joi, 14 martie 2013

Dupa News Feed, Facebook va redesena si Timeline. Cum va arata contul tau in curand. FOTO

Dupa News Feed, Facebook va redesena si Timeline. Cum va arata contul tau in curand. FOTO


V-ati saturat de schimbarile pe care Facebook le-a tot facut in ultima vreme? Pregatiti-va! Urmeaza si altele :)
La nici o saptamana de la prezentarea noului News Feed, Facebook a inceput deja sa lucreze la update-uri pentru Timeline, scrie Mashable.

Conform sursei citate, Facebook va muta zona de statusuri, dar si cea de posturi pe partea dreapta, pentru ca zona aplicatiilor sa fie in partea stanga.

Printre modificari se afla si mutarea numelui, undeva langa fotografia de profil, pentru ca box-ul cu "About" sa fie redesenat.

In noul Timeline, Facebook va va permite sa adaugati muzica, filme, carti si emisiuni TV favorite sub forma unor aplicatii, acestea fiind adaugate alaturi de fotografiile dumneavoastra.

SONY KD-84X9005 – Primul si cel mai mare televizor 4K din Romania


Astazi a fost lansat in Romania, primul si cel mai mare televizor 4K, SONY KD-84X9005. Acesta are o diagonala de 84 inci si o rezolutie 4k sau UltraHD.
SONY KD-84X9005 - Primul si cel mai mare televizor 4K din Romania
Televizorul are o diagonala de 84 de inci, tradus in sistemul metric asta inseamna 213 centimetri. La aceasta diagonala, rezolutia fizica a acestuia este de 4096 × 2160 pixeli, adica detine 8,29 megapixeli fata de 2 megapixeli cat reprezinta FullHD, 1920×1080. Ca sa accentuez diferenta trebuie sa mentionez ca 4K reprezinta de 4 ori FullHD. Televizorul detine doua boxe separate a cate 50W fiecare, detasate de ecranul principal pentru a nu transmite vibratii panoului, si a oferi o experienta sonora suficient de buna. De ce zic suficient de buna? Pentru ca la un televizor de o astfel de dimensiune si la o astfel de rezolutie mi s-ar fi parut normala includerea unui sistem 5.1 in pachetul acestuia.
“Noul televizor BRAVIA 4K deschide atat un segment de piata, cat si o noua era in tehnologia de imagine pentru acasa. Vorbim de o tehnologie uimitoare, dezvoltatata pe baza experientei vaste pe care Sony o are in industria cinematografica, unde a lansat primul proiector comercial, urmat de prima camera video 4k,” a declarat Lucian Rădulescu, Country Head  Sony pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova
SONY KD-84X9005 dispune de aproape orice intrare si iesire de sunet ti-ai putea inchipui, si detine o serie de procesoare interne pentru conversie a semnalului de pe PC sau BluRay, totul pentru a compensa lipsa de continut in rezolutie 4K, lucru ce s-a intamplat de fapt si cu tehnologia 3D. Situatia este putin diferita aici, avand in vedere ca majoritatea titlurilor sunt filmate pe suport de film, multe dintre cele actuale chiar in rezolutie 4K pentru cinematografe, iar conversia acestora in format digital este mai rapida si mai usoara.
Sony precizeaza de asemenea ca distanta de vizionare la acest model este de 1.5 metri, avand in vedere calitatea pe care o ofera si faptul ca vom vedea de la aceasta distanta o definitie la fel de buna ca FullHD la o diagonala mult mai mica. Raportul este corect tehnologic si matematic, o diagonala de 2 metri insa este dificil de acoperit pentru ochi, de la o astfel de distanta. Doar de la 3-4 metri am putut cuprinde toata imaginea fara sa imi oboseasca ochii, asta daca luam in calcul lipsa subtitrarilor de pe continutul demo vizionat.
SONY BRAVIA KD-84X9005
Bineinteles ca multi dintre voi sunteti interesati de pretul acestui dispozitiv, ei bine este mare, foarte mare. Mai exact pretul lui SONY KD-84X9005 este de 27.000 Euro… Mai mult decat o masina, sau probabil decat au platit unii pentru un apartament. Totusi reprezentantii Sony sunt destul de convinsi ca vor vinde pe parcursul acestui an, minim 10 bucati. Tehnologia noua este intotdeauna scumpa, iar producatorul cu siguranta nu se va imbogati din primul an de vanzari, abia daca isi vor scoate banii pe cercetare si dezvoltare. O veste buna insa, pentru cei care doresc sa il achizitioneze transportul este gratuit, la fel si instalarea acestuia in sufrageria dvs, chiar daca locuiti la etajul 10, unde se va folosi o macara, iar la nevoie vi se vor demonta si geamurile pentru a fi introdus in casa. Totusi, vorbim de o diagonala de 2 metri si o grutate de 90 de kilograme a dispozitivului, fara ambalaj.

Apple, atac dur catre Samsung, cu o zi inainte de lansarea Galaxy S4: "Experienta pe Android nu se compara cu iOS"

Apple, atac dur catre Samsung, cu o zi inainte de lansarea Galaxy S4:  Experienta pe Android nu se compara cu iOS


Intr-un interviu pe care il vedem extrem de rar, seful de marketing de la Apple, Phil Schiller, ataca Samsung, chiar inaintea lansarii noului telefon Galaxy S4.
Phil Schiller a trecut la o ofensiva fara precedent fata de rivalii de la Samsung intr-un interviu acordat pentru Wall Street Journal, in care a sustinut ca produsele bazate pe sistemul de operare Android sunt net inferioara celor de la Apple.

"Acesta a impartasit cateva date ale departamentului de cercetare care sustin ca de patru ori mai multi utilizatori renunta la Android pentru iOS, decat se intampla in caz invers."
, scrie Wall Street Journal.

Acesta a definit lumea Android ca fiind "banala, simpla. Android de multe ori este vazut mai mult ca un surogat pentru utilizatorii de smartphone-uri, iar experienta nu este la fel de buna precum e pe un iPhone.", sustinand ca problemele principale ale aparatelor Android fiind cauzate de gama variata de companii care produc piese, in timp ce la Apple totul este mai compact.

"Cand scoti un dispozitiv Android din cutie, trebuie sa te loghezi in noua conturi diferite. iOS vine cu o experienta completa", a mai declarat Phil Schiller.

Purtatorul de cuvant de la Google a refuzat sa comenteze aceste declaratii, in timp ce Wall Street Journal sustine ca un reprezentant de la Samsung nu a fost contactat pana in acest moment.

Sursa citata mai prezinta si alte cifre alaturi de declaratiile vicepresedintelui Apple, care ar putea explica atacul neasteptat al acestuia.

"Piata iPhone reprezinta 19.1% din piata globala a vanzarilor de smartphone-uri in 2012, comparativ cu 66.4%, cat inseamna Android", scrie WSJ.com, care citeaza cifre de la Gartner.

Samsung Galaxy S 4 – Functii avansate in hands on


Samsung Galaxy S 4, in varianta chinezeasca, apare in noi clipuri pe internet.
Daca mai zilele trecute ne intrebam in ce masura telefonul prezentat pe un forum chinezesc este sau nu noul Samsung Galaxy S 4, astazi ne intalnim cu acelasi telefon prezentat in mai multe clipuri video.
Samsung Galaxy S 4
In primul videoclip putem observa cateva detalii fizice ale telefonului si in acelasi timp ne putem da seama ca vorbim de aceeasi varianta dual SIM de Samsung Galaxy S 4 care a facut inconjurul lumii in ultimele zile. Restul filmuletelor prezinta specific cate una din functiile avansate pe care se presupune ca le va avea noul flagship Samsung
Mai jos vedeti cum functioneaza SmartPause, setare care opreste rularea oricarui clip in momentul in care detecteaza ca ne mutam privirea catre alt punct de interes.
In urmatorul vedeti cum ar trebui sa se comporte asa zisul Floating Touch, practic ce putem face cu S-Pen-ul pe Note 2 (previzualizam continut fara sa atingem ecranul), la Samsung Galaxy S 4 ar trebui sa functioneze prin apropierea degetului de ecran.
Se pare ca producatorul a decis sa modifice si modul de deblocare a telefonului prin introducerea unui soi de animatie destul de interesanta.
Si in sfarsit ultimul clip ne ajuta sa ne formam o idee cu privire la viteza de raspuns in navigarea online si totodata functii noi precum scroll-ul pe pagina sau transferul intre tab-uri prin trecerea mainii pe deasupra camerei frontale.

Prin prezentarea acestor noi functii despre care am tot auzit zvonuri, modelul chinezesc pare ca se apropie destul de mult de un potential Samsung Galaxy S 4, dar mai ramane totusi dilema dual SIM-ului…Sa fi ales Samsung sa comercializeze din start doua variante de telefon? Adica vom putea opta si pentru un flagship dual SIM? Sau mai degraba toata aceasta mascarada chinezeasca este un fake ceva mai bine gandit? Indiferent de ceea ce tindem sa credem, un lucru e cat se poate de sigur: adevaratul Samsung Galaxy S 4 va fi prezentat in toata splendoarea la ora 7 seara in New York, adica ora 1 noaptea pentru noi.
Nu uitati sa reveniti si sa verificati site-ul nostru si pagina de Facebook daca vreti sa aflati cat mai multe detalii despre cel mai asteptat smartphone al momentului.

Problema cu barcile formulata de Einstein. Foarte putini oameni stiu sa o rezolve!

Problema cu barcile formulata de Einstein. Foarte putini oameni stiu sa o rezolve!


Marele om de stiinta e cunoscut si pentru simtul umorului foarte dezvoltat.
Se spune ca Einstein ar fi formulat aceasta problema.

Exista 5 nave intr-un port.
Nava greaca pleaca la 6 si duce cafea.
Nava din mijloc are un cos de fum negru.
Nava englezeasca pleaca la 9.
Nava franceza are un cos de fum albastru si e in partea stanga a unei nave care transporta cafea. 
In partea dreapta a navei care transporta cacao este o nava care merg la Marsilia. 
Nava braziliana se indreapta spre Manila. 
Langa nava care transporta orez este o nava cu un cos de fum verde.
O nava care pleaca spre Genova pleaca la cinci. 
Nava spaniola pleaca la sapte si este in dreapta navei merge la Marsilia. 
Nava cu un cos de fum rosu merge la Hamburg. 
Langa nava care pleca la sapte este o nava cu un cos de fum alb. 
Nava de la margine duce porumb. 
Nava cu cos de fum negru pleaca la opt. 
Nava care transporta porumb este ancorata langa nava care asigura transportul de orez. 
Nava care merge la Hamburg, pleaca la sase. 

Care nava se duce la Port Said? Care nava transporta ceai?

Iata si solutia.
http://bit.ly/S9EPI9

LG profită de lansarea Galaxy S IV pentru a anunţa funcţii software noi pentru Optimus G Pro


După ce a încercat să profite de iminenta lansare a terminalului Samsung Galaxy S IV prin plasarea în Times Square a unui banner publicitar pentru Optimus G, care este în acelaşi timp o gluma bună dar şi un exemplu de guerilla marketing, LG continuă cu anunţarea unor facilităţi software noi pentru proaspăt lansatul Optimus G Pro.
  Prima dintre aceste opţiuni software este interesantă, Dual Recording permiţând filmarea cu ambele camere, principală şi frontală, în acelaşi timp şi suprapunerea semnalelor acestora lor într-un flux Picture in Picture. Astfel, cei interesaţi să pună un plus de culoare în filmele urcate pe YouTube vor putea filma subiectul dorit şi vor putea apărea în calitate de prezentatori nu doar cu vocea, ci şi cu chipul.
Dacă Dual Recording este o opţiune originală, Smart Video este o replică fidelă a funcţiei Eye Pause, care va face parte din pachetul software pentru Galaxy S IV. Ambele vor avea aceeaşi funcţie simplă dar utilă, acestea urmând să detecteze ochii utilizatorului şi să întrerupă în mod automat redarea fişierelor video atunci când atenţia acestuia nu mai este orientată către ecran.
Ambele facilităţi software, împreună cu posibilitatea utilizării terminalului ca telecomandă pentru televizoarele LG, posibilitatea de particularizare a LED-ului din butonul Home sau posibilitatea de oprire şi repornire  a înregistrării video fără împărţirea în fişiere multiple vor face parte dintr-un Value Pack care va fi lansat în cursul lunii aprilie.
Samsung a avut o serie de campanii de marketing agresive orientate împotriva rivalului Apple, şi se pare că acum este nevoită să vadă cum este de partea cealaltă a tirului de şicane.

Google Reader dispare la 1 iulie. Utilizatorii au lansat o petitie pentru salvarea RSS readerului

Google Reader dispare la 1 iulie. Utilizatorii au lansat o petitie pentru salvarea RSS readerului


Google face curatenia de primavara. Mai multe servicii vor disparea
Aplicatia Google Reader, care iti permite sa citesti fluxurile RSS, va disparea incepand cu data de 1 iulie 2013. Utilizatorii din toata lumea sunt, in acest moment, notificati. Vestea nu a fost primita tocmai bine, pe Internet existand acum mai multe petitii pentru salvarea acestui serviciu. 
De la lansarea sa, in 2005, Google Reader nu s-a schimbat prea mult. Motivul pentru care Google a decis sa renunte la el este numarul in scadere al utilizatorilor. Anuntul a fost facut de Urs Holzle, senior vice president Technical Infrastructure.
Aceasta aplicatie le permitea utilizatorilor sa aiba acces la site-urile de stiri si la blogurile favorite, dintr-o singura interfata. Aspectul este asemanator cu cel al unei casute de email. Aplicatiile concurente, ca de exemplu FlipBoard sau Pulse sunt, insa, mult mai vizuale.
"Am lansat Google Reader in 2005, intr-un efort de a le facilita oamenilor descoperirea si urmarirea site-urilor lor preferate. Cu toate ca produsul are un public loial, de-a lungul anilor, folosirea lui a scazut. Prin urmare, pe 1 iulie 2013, Google Reader va iesi la pensie", a spus Holzle intr-o postare pe blog.
Utilizatorii pot sa isi exporte informatiile, inclusiv abonamentele la site-uri, prin intermediul Google Takeout.
Una dintre petitiile utilizatorilor a strans, pana acum, cateva mii de semnaturi. 
Pe YouTube a aparut si un clip video cu Hitler pe acest subiect:


Sursa : http://www.yoda.ro

Îţi obosesc ochii în faţa computerului? Iată o metodă simplă prin care poţi evita această neplăcere


Cercetătorii au conceput un exerciţiu simplu despre care susţin că previne oboseala ochilor în rândul persoanelor ce îşi petrec ziua în faţa unui monitor de computer.

Sistemul supranumit „20-20-20-20” constă în următorii paşi: la fiecare 20 de minute trebuie să clipiţi din ochi de 20 de ori, iar apoi să luaţi ochii de la monitor timp de 20 de secunde şi să vă concentraţi privirea pe un obiect aflat la 20 de picioare (6 metri) distanţă.
Strategia „20-20-20-20” a fost concepută pentru a contracara patologia de calculator (problemă cunoscută şi sub denumirea “sindromul privitului la calculator”), ce afectează milioane de angajaţi şi de pasionaţi ai jocurilor pe computer.
  Printre simptome se numără ochii uscaţi şi obosiţi, durerile de cap, dureri ale gâtului şi ale articulaţiilor. Acestea sunt de regulă temporare, dar pentru multe persoane întâmpină aceste probleme zilnic, motiv pentru care apelează la servicii medicale. De multe ori, celor ce suferă de această patologie le sunt prescrişi ochelari de vedere.
Persoanele predispuse la a suferi de patologia de calculator sunt cele ce petrec peste 3 ore pe zi în faţa computerului. Agenţia federală americană National Institute for Occupational Safety and Healthestimează că 90% dintre oamenii ce îndeplinesc acest criteriu sunt afectaţi de patologia de calculator.
Doctorul Edward Mendelson de la Centrul Medical Southwestern din cadrul Universităţii Texas afirmă că aceste probleme pot fi prevenite printr-o soluţie simplă, dar aparent bizară: clipitul regulat.
„La fiecare 20 de minute, cei ce utilizează computere ar trebui să ia o pauză de 20 de secunde pentru a privi un obiect aflat la 20 de picioare distanţă”, susţine specialistul.
  „De asemenea, clipiţi de 20 de ori. Clipitul este modul prin care natura menţine ochii umezi, iar clipind de 20 de ori veţi ajuta la reîmprospătarea lor”, a adăugat doctorul Mendelson.
Toate persoanele care petrec mult timp în faţa unui computer se expun acestui risc, dar cei ce lucrează în birourile moderne se expun unui pericol suplimentar.
„Astăzi, birourile sunt răcoroase şi uscate, ceea ce este plăcut şi confortabil, dar nu şi pentru ochi”, explică doctorul Mendelson.
Experţii afirmă că picăturile de ochi administrate înaintea unei zi de muncă ar putea ajuta în privinţa ochilor uscaţi, însă o pauză din faţa ecranului este utilă pentru a contracara şi celelalte elemente ale patologiei de calculator, printre care problemele de gât, muşchi şi de cap provocate de menţinerea aceleiaşi poziţii pe scaun pentru timp îndelungat.

A fost dezvăluit gadgetul minuscul care va transforma viaţa şoferilor (VIDEO)


O nouă companie din Statele Unite ale Americii, Automatic, promite să schimbe viaţa şoferilor. Primele persoane care au avut acces la această tehnologie s-au declarat impresionate, iar Jon Fortt, vedeta televiziunii americane CNBC, a declarat că este „cea mai mare idee de la iPhone încoace”.

 În ce constă inovaţia Automatic? Într-un dispozitiv în valoare de 70 de dolari care este introdus în port-ul de date al automobilul personal şi care ulterior furnizează date despre modul în care conduceţi către o aplicaţie de pe telefonul mobil.
Aplicaţia monitorizează stilul de condus şi vă sugerează îmbunătăţiri care vă pot permite să obţineţi o performanţă mai bună a maşinii şi să consumaţi mult mai puţină benzină. Reprezentanţii Automatic susţin că aplicaţia „vă va permite să consumaţi cu până la o treime mai puţin combustibil, şi asta cu doar câteva ajustări ale modului în care conduceţi”.
Când acceleraţi brusc, de exemplu, Automatic va lansa un semnal acustic subtil care vă va atenţiona că există metode mai bune de a conduce.
De asemenea, în cazul în care aveţi probleme la motor, Automatic le va detecta şi vi le va raporta. De asemenea, în cazul în care sunteţi implicaţi într-un accident, dispozitivul va alerta imediat autorităţile, transmiţând poziţia în care vă aflaţi.
Dispozitivul funcţionează cu telefoane iPhone şi Android şi este conceput doar pentru automobilele ce folosesc benzină (printre acestea se numără şi Sandero sau Stepway).
Iată demonstraţia video a acestei tehnologii inovatoare:

Găurile negre pot fi create în laborator mult mai uşor decât se credea, anunţă fizicienii


Oamenii de ştiinţă anunţă că pentru a crea găuri negre în laborator folosind acceleratoare de particule este nevoie de mult mai puţină energie decât se credea până acum.

Dacă cercetătorii vor reuşi să creeze găuri negre cu asemenea energii pe Pământ, această realizare ar putea permite demonstrarea existenţei altor dimensiuni ale universului, au subliniat fizicienii.
Experţii dau asigurări că aceste găuri negre nu ar reprezenta o ameninţare pentru Pământ.
Găurile negre deţin câmpuri gravitaţionale atât de puternice încât nimic nu le poate scăpa, nici măcar lumina. Găurile se formează în mod normal atunci când rămăşiţele unei stele moarte se prăbuşesc sub forţa propriei gravitaţii, strângându-şi masa laolaltă.
Mai multe teorii despre univers sugerează existenţa altor dimensiuni ale realităţii, fiecare dintre acestea pliate în dimensiuni cuprinse între cea a unui proton şi o fracţiune de milimetru. La distanţe comparabile cu dimensiunile acestor dimensiuni suplimentare, modelele teoretice sugerează că gravitaţia devine mult mai puternică decât este în mod normal. Din acest motiv, acceleratoarele de particule ar putea concentra suficientă energie pentru a genera găuri negre.
Când cel mai puternic accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), a devenit activ, mulţi cercetători s-au întrebat dacă acesta va deveni o „fabrică de găuri negre”, generând câte o gaură neagră pe secundă. În interiorul acestui accelerator, particulele călătoresc la viteze înalte de-a lungul tunelului circular ce are o circumferinţă de 27 de kilometri înainte de a se ciocni pentru a crea energii explozive. La nivelul maxim de activitate, fiecare particulă emisă de collider are la fel de multă energie ca un tren de 400 de tone ce călătoreşte cu o viteză de 195 de kilometri pe oră.
Până acum, cercetătorii nu au detectat găuri negre la LHC. Cu toate acestea, specialiştii continuă să se arate interesaţi de această posibilitate. Acum, folosind supercomputere, cercetătorii care au simulat coliziuni între particule ce călătoresc cu viteza luminii au arătat că găurile negre se pot forma la energii mai mici decât se credea până acum.
Această descoperire porneşte de la teoria relativităţii ce a fost enunţată de Einstein. Prin celebra sa ecuaţie E=mc², Einstein a dezvăluit că există o legătură între masă şi energie. Astfel, cu cât energia unei particule este mai mare – de exemplu, cu cât este accelerată mai mult în LHC – cu atât masa sa devine mai mare.
Apoi, teoria lui Einstein explică faptul că masa curbează spaţiu-timpul, generând fenomenul cunoscut sub numele de „gravitaţie”. Pe măsură ce particulele călătoresc de-a lungul acceleratoarelor de particule, ele curbează spaţiu-timpul şi pot concentra energia într-un mod similar în care o lentilă concentrează lumina.
Atunci când două particule se ciocnesc, fiecare dintre ele poate concentra energia celeilalte. Dacă oamenii de ştiinţă folosesc modele teoretice bazate pe relativitatea clasică, ce exclud posibilitatea unor dimensiuni suplimentare, „ne putem aştepta la formarea unor găuri negre la o treime din energia considerată necesară până acum”, a explicat Frans Pretorius, fizician teoretic la Universitatea Princeton.
Cu toate acestea, fizica sugerează că ar fi nevoie de un quadrillion (un milion de miliarde) mai multă energie pentru a forma o gaură neagră microscopică decât este capabil în acest moment LHC, astfel că şi o treime din această cantitate este dincolo de abilităţile umane. Scenariile bazate pe extra dimensiuni ar permite formarea găurilor negre la energii mai scăzute, „dar nu fac previziuni concrete referitoare la care ar putea fi acestea”, spune Pretorius.
Pe cât de înfricoşătoare sună găurile negre, dacă acceleratoarele de particule de pe Terra le pot genera, aceste entităţi infinitezimale nu reprezintă un risc pentru planetă.
„Un mit foarte răspândit este acela conform căruia găurile negre ce s-ar forma la LHC ar putea înghiţi Pământul”, spune Pretorius. „Dacă putem folosi termenul «sigur» în ştiinţă, atunci putem spune că suntem siguri că acest lucru este imposibil”, a declarat cercetătorul.
În primul rând, fizicianul Stephen Hawking a calculat că toate găurile negre ar trebui să piardă masă cu timpul, eliberând ceea ce este cunoscut sub numele de „radiaţie Hawking”. Găurile negre de mici dimensiuni devin mai mici prin acest tip de „evaporare” mai repede decât se dezvoltă prin „înghiţirea” materiei, astfel că ar dispărea într-o fracţiune de secundă.
Chiar dacă presupunem că Hawking se înşală şi găurile negre sunt, de fapt, mai stabile, aceste găuri negre de mici dimensiuni nu ar reprezenta un pericol. Pentru că găurile negre microscopice ar fi create în interiorul unui accelerator de particule, ele ar fi nevoite să menţină suficientă viteză pentru a scăpa de gravitaţia Terrei. De asemenea, dacă s-ar reuşi crearea acestor găuri negre, fiecare dintre ele ar fi atât de mici încât ar avea nevoie de o perioadă de timp mai mare decât vârsta actuală a Universului pentru a consuma un miligram de materie terestră.
„Aceste găuri negre ar fi prea mici pentru a consuma vreo cantitate semnificativă de materie”, a explicat Pretorius. Cercetătorul a publicat acest studiu alături de colegul său William East în jurnalul ştiinţific Physical Review Letters.

Trendnet TV-IP572WI, o soluţie solidă pentru supravegherea video casnică


Odinioara un domeniu costisitor accesibil doar companiilor, supravegherea video a devenit o anexă a reţelisticii casnice odată cu apariţia unor camere IP din ce în ce mai accesibile. Modelul de faţă, Trendnet TV-IP572WI, nu este una dintre cele mai ieftine soluţii, însă compensează cu un senzor bun, capacitatea de filmare nocturnă şi suport pentru streamingul la rezoluţie WXGA.

Construcţie şi specificaţii

  Având dimensiuni de 75 x 115 x 30 mm si o greutate de 120 de grame, camera IP poate fi plasată practic oriunde în interiorul unei reşedinţe, singurele limitări fiind lungimea mică a cablului alimentatorului şi lipsa suportului Power over Ethernet, care ar fi putut oferi o flexibilitate superioară. Deşi nu este evident, aceasta este destinată doar utilizării în interior, carcasa ei nefiind etanşeizată.
  Partea frontală a camerei găzduieşte obiectivul cu focalizare manuală al camerei foto, microfonul, senzorul de luminozitate şi cele patru LED-uri ale sistemului de iluminare necesar pentru captura infraroşie nocturnă. Pentru captura video sau foto independentă de un server de fişiere, TV-IP572WI oferă un slot MicroSD care poate folosi carduri cu o capacitate de până la 32 GB.
  Camera oferă un sistem audio bidirecţional, care permite atât ascultarea sunetelor din spaţiul supravegheat dar şi transmiterea vocii, în acest ultim caz fiind oferit un conector audio de 3,5mm pentru ataşarea unei incinte, camera nedispunând de un difuzor intern.
  • Senzor: 1MP, 1/4”, infraroşu
  • Captură video: 1280 x 800, profiluri multiple
  • Formate video: H.264, MPEG-4, MJPEG
  • Interfaţă reţea: Ethernet, Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Servicii de reţea: UPnP, Bonjour, DDNS, PPPoE, NTP
  • Stocare: MicroSD, FTP, email, SMB
  • Supraveghere: nocturn, detecţia mişcării, audio bidirecţional, alerte prin email

Instalare şi setări de bază

  Pachetul include un sistem de prindere, piciorul rotativ din aluminiu putând fi utilizat atât ca stativ pentru o suprafaţă plană cât şi ca sistem de prindere pentru perete, acesta venind la pachet cu patru dibluri pentru ancorare. Din punct de vedere hardware, instalarea este o banalitate pentru oricine a mai folosit vreun echipament de reţea, camera putând fi integrată în infrastructura existentă fie prin intermediul unui cablu Ethernet, necesar în timpul setării iniţiale dacă router-ul nu oferă WPS, fie prin interfaţa wireless.
Mai problematică este aplicaţia software pentru configurare, aceasta eşuând în cazul meu să seteze parola contului de administrator. Din momentul în care camera IP a fost legată la reţeaua locală, cea mai înţeleaptă opţiune este accesarea directă a interfeţei Web şi setarea de acolo, fără nici o problemă, a tuturor parametrilor
Camera poate fi integrată atât într-o reţea locală, oferind suport Bonjour si UPnP cu posibilitatea specificării manuale a porturilor pentru streaming, cât şi de sine stătătoare, oferind suport PPPoP şi DNS dinamic.

Software pentru control, calitate imagine şi sunet

Dincolo de modulul pentru vizualizare, care foloseşte un plugin Java incompatibil cu setările de securitate implementate recent şi care va da bătăi de cap, interfaţa Web este structurată bine şi oferă o paletă largă de opţiuni.
Având o rezoluţie maximă de 1280 x 800 pixeli, TV-IP572WI poate furniza fluxuri video/audio H.264 sau MPEG-4 cu un bitrate maxim de 4 Mbps, oferind posibilitatea de setare a patru profiluri de compresie separate, inclusiv unul pentru terminale mobile, care pot fi alese în funcţie de necesităţi. Aceste adrese Web pot fi protejate cu parolă, fiind suportată inclusiv autentificarea RTSP, însă Trendnet a uitat să specifice clar adresele lor, pentru aceasta trebuind să consultaţi cu atenţie manualul. Cu ajutorul acestora, utilizatorul va putea viziona fluxul video generat de cameră nu doar în aplicaţiile dedicate, ci în orice browser cu suport Java sau ActiveX sau orice player video compatibil cu standardele mai sus menţionate şi protocolul RTSP.
Ca în cazul altor soluţii similare, lista de dotări include detectarea mişcării, care oferă posibilitatea definirii zonelor care trebuie urmărite sau a celor care trebuie ignorate, comutarea manuală sau automată în modul de lucru nocturn, salvarea fluxurilor video şi trimiterea de alerte.
În cazul capturii video sau foto, camera poate folosi atât cardul de memorie câţ şi un director partajat din reţea, opţional putându-se alege captura ciclică. În cazul alertelor, aceasta poate fi setată să trimită un scurt fişier video sau o captură de şase cadre în rafală prin email sau să le plaseze pe un server FTP.
După cum am menţionat, camera nu oferă un obiectiv cu autofocus, utilizatorul fiind nevoit să facă reglajele manual pentru a obţine o claritate maximă în zona dorită. Calitatea senzorului cu o dimensiune de1/4” şi rezoluţie de 1MP este însă bună, obiectivul cu diafragmă F/1.5 oferind o prestaţie mulţumitoare în lumina diurnă şi una surprinzător de bună în întuneric, unde cele patru LED-uri infraroşii asigură o iluminare consistentă a scenei. Claritatea imaginii nu se ridică la înălţimea unor alte soluţii rivale cu rezoluţii similare, însă nici preţul produsului Trendnet nu este atât de piperat. În plus, se remarcă de asemenea şi calitatea foarte bună a microfonului.
Aplicaţiile pentru control oferite sunt SecurView Pro, un produs Windows care permite ajustarea parametrilor şi supravegherea concomitentă a mai multor produse similare, care are şi o versiune simplificată pentru iOS şi Android care permite monitorizarea de pe terminalele mobile.

Concluzii

Urmând să ajungă în România la un preţ de circa 185€, camera IP Trendnet TV-IP572WI nu este cea mai accesibilă soluţie casnică, însă aceasta compensează cu un senzor cu rezoluţie mare, mod de lucru nocturn foarte bun, software bogat pentru control şi streaming video de bună calitate.

Canon EOS M - mirrorless pentru fotografii amatori


 Cei care au urmărit piaţa aparatelor foto în ultimii ani ştiu că un nou segment este la mare căutare. Utilizatorii obişnuiţi au devenit mai pretenţioşi, însă vor tot un aparat cu dimensiuni compacte. Aşa a apărut segmentul mirrorless, care îmbină senzorul mare al DSLR-urilor cu dimensiunile aparatelor din gama compactă. Mulţi producători s-au grăbit să apuce o felie din această nouă piaţă, însă un jucător major a fost foarte circumspect. Canon a aşteptat foarte mult până să introducă primul model mirrorless.În continuare vă vom prezenta Canon EOS M, un aparat foto care a fost creat special pentru cei care vor să facă un upgrade de la o compactă.

Lansare târzie

Canon EOS M a fost lansat la mijlocul anului trecut. La acea vreme, Sony se instalase deja confortabil în topul producătorilor de aparate mirrorless, alături de Panasonic şi Olympus. Canon a avut posibilitatea să studieze segmentul şi să vadă diversitatea modelelor disponibile. Cu EOS M, el a ţintit o anumită nişă din piaţă. Vom vedea în continuare de ce aparatul foto se adresează amatorilor de fotografie de calitate, care nu dispun neapărat de cunoştinţe avansate.

Construcţie

Din punct de vedere al construcţiei, Canon EOS M este unul din cele mai compacte aparate foto mirrorless de pe piaţă. Excecptând obiectivul, el este chiar mai compact decât seria G de aparate foto compacte a producătorului. Se poate observa imediat lipsa unui grip serios şi o penurie de butoane. Ele sunt sunt înlocuite de un ecran sensibil la atingere, care ar trebui să fie prietenos cu un utilizator începător. Dacă smartphone-urile cu ecran tactil sunt populare, de ce n-ar fi şi un aparat foto cu un ecran similar?
Dacă ne uităm la spatele aparatului, am fi tentaţi să credem că modificarea parametrilor cu ajutorul butoanelor va fi uşoară. Lucrurile nu stau chiar aşa. Canon a adus pe EOS M o interfaţă similară cu cea implementată pe DSLR-ul 650D. Ea poate fi controlată cu o combinaţie de butoane fizice şi virtuale. Butonul pentru înregistrare video este prezent pe spatele aparatului, însă am fost puţin păcălit de rotiţa din jurul declanşatorului. Ea este în realitate un comutator cu trei poziţii de funcţionare: un mod foto auto, modul foto personalizabil şi modul video. Mi-ar fi plăcut ca producătorul să utilizeze un comutator dedicat pentru aceste moduri şi să lase rotiţa liberă pentru ajustarea parametrilor fotografiei.

Grip-ul lui Canon EOS M poate fi o problemă pentru unii utilizatorii. Cei care au mâinile mai mici pot să apuce bine şi ferm aparatul. Cei care au degetele mai mari vor fi puţin frustraţi. Zona de cauciuc de pe spate ajută la obţinerea unui suport bun, iar declanşatorul este bine amplasat. Chiar şi cu obiectivul pancake de 20 mm, setările lui EOS M nu pot fi ajustate de la butoane cu o singură mână. Utilizarea ecranului tactil implică folosirea ambelor mâini.
  Locaşul pentru card şi baterie este acoperit de un capac culisant. Când este aşezat pe un trepied, cardul nu este accesibil. Pe una din laturi se găsesc conectorii lui Canon EOS M: miniUSB, miniHDMI şi o intrare de 3,5 mm pentru microfon. În pachet, aparatul este livrat cu un încărcător pentru acumulator, cablu de date şi un blitz compact Speedlite 90EX. El va suplini lipsa unui blitz integrat şi funcţionează cu două baterii AAA.

Specificaţii

  • Senzor: 18 MP, APS-C CMOS
  • Rezoluţie foto: 5184x3456
  • Procesor de imagine: DIGIC 5
  • Valori ISO: 100-12.800 (expandabil  la 25.600)
  • Obiectiv: 18-55 mm, F3.5-5.6, stabilizare optică, detaşabil
  • Stabilizarea imaginii: în obiectiv
  • Focalizare: hibridă, 31 puncte
  • Fotografie în rafală: 4,3 fps - 17 cadre
  • Ecran: 3”, 1.040k puncte, Clear View LCD II
  • Înregistrare video: 1920x1080, 30 fps, H.264, MOV
  • Card: SD/SDHC/SDXC
  • Baterie: 845 mAh, 6,3 Wh, 230 cadre
  • Dimensiuni: 109 x 66 x 32,3 mm
  • Greutate: 298 g (body cu baterie şi card)

Dotări

Aparatul foto mirrorless de la Canon vine cu un senzor APS-C cu o rezoluţie efectivă de 18,5 MP. El are integrat un strat de senzori pentru focalizare prin diferenţă de fază. Aşa se explică faptul că producătorul vorbeşte despre un sistem de focalizare hibrid cu 31 de puncte. Montura obiectivului a fost denumită EF-M şi are un diametru de 58 mm. Unul din avantajele lui Canon EOS M este acela că poate folosi obiectivele Canon EF şi EF-S cu ajutorul unui adaptor.Focalizarea este posibilă, însă nu putem să discutăm despre viteza ei.

Calitatea imaginii

Cu EOS M, Canon demonstrează faptul că poate să construiască aparate foto cu dimensiuni compacte, capabile să ofere o calitate foarte bună a imaginii. Senzorul de faţă produce rezultate foarte bune, fiind ajutat de un obiectiv capabil. Culorile au o saturaţie bună, iar imaginea este destul de clară de-a lungul perimetrului pozei. În ciuda faptului că aparatul oferă posibilitate corectării distorsiunilor, ele pot fi observate în unele imagini. Din fericire, ele nu sunt atât de pregnante. Aberaţiile cromatice sunt şi ele prezente, însă EOS M le corectează foarte bine.
Un punct la care aş fi dorit ca mirrorless-ul de la Canon să se comporte mai bine a fost plaja focală.Funcţia HDR, care în cazul nostru se numeşte ALO (Auto Lighting Optimizer) nu oferă rezultate similare au ale altor modele din aceeaşi clasă.

Test ISO

Senzorul de 18 MP al lui Canon EOS M şi procesorul DIGIC 5 fac casă bună şi reuşesc să ofere rezultate foarte plăcute chiar şi la valori ISO mari. Imaginea poate fi considerată curată până la ISO 800 inclusiv. Aici se pot observa doar mici artefacte de procesare, însă ele pot fi trecute cu vederea. Tot de la această valoare începe să fie vizibil un sharpness puţin agresiv. La ISO 1600 apare zgomotul de imagine, însă detaliile rămân foarte bune. Ele sunt foarte vizibile şi la ISO 3200, dar aici zgomotul este pregnant. În mod surprinzător, detaliile fine nu dispar la ISO 6400, însă zgomotul este foarte puternic şi utilitatea imaginii scade mult. Cum era de aşteptat, ISO 12800 este o valoare greu de recomandat.
ISO 100ISO 100
ISO 200ISO 200
ISO 400ISO 400
ISO 800ISO 800
ISO 1600ISO 1600
ISO 3200ISO 3200
ISO 6400ISO 6400
ISO 12800ISO 12800

Înregistrare video

În afară de focalizarea puţin cam lentă, nu avem ce să reproşăm clipurilor realizate de Canon EOS M. Calitatea imaginii este bună, iar detaliile fine sunt bine capturate, iar mişcarea în cadru este fluentă. Butonul dedicat pentru filmare nu funcţionează în orice mod de lucru, aşa cum ne aşteptam. Aparatul trebuie să fie în modul video pentru începe înregistrarea. Patina şi intrarea audio dedicată pentru microfon ar putea fi apreciate de unii utilizatori. Clipurile full HD sunt filmate cu o rată de compresie foarte mare, de aproximativ 46 Mbps.  În aceste condiţii, ele sunt limitate la 30 de minute şi ocupă foarte mult spaţiu pe card. Fişierele au extensia MOV şi sunt comprimate cu codec-ul H.264. 
Clip full HD - 195 MB

Alte aspecte

Focalizarea lentă este una din problemele principale ale lui Canon EOS M. Nu ştiu de ce lucrurile stau aşa, în condiţiile în care senzorul foto dispune de un senzor integrat pentru focalizare prin diferenţă de fază. Cele trei moduri de focalizare sunt auto cu recunoaştere facială şi urmărirea subiectului, auto multi-zonă şi zonă personalizabilă. Cel mai rapid mi s-a părut cel din urmă, în care eu selectam zona în care doream să focalizeze. Chiar şi aşa, EOS M căuta frecvent planul de focus în altă parte, chiar şi în condiţii bune de iluminare.

După ce m-am obişnuit cu interfaţa, utilizarea lui Canon EOS M cu ajutorul ecranului şi a butoanelor a devenit foarte uşoară. Amplasarea LED-ului de iluminare de pe faţa aparatului nu este foarte inspirată. În funcţie de cum susţineţi obiectivul, mâna îl poate acoperi. Vizualizarea imaginilor are şi ea o mică problemă.  Pentru a vedea detaliile trebuie să faci zoom cu două degete pe ecran. Aceasta nu este o soluţie foarte elegantă şi în unele cazuri gestul nu este recunoscut. Canon nu oferă butoane fizice sau virtuale pentru zoom în imagine. Blitzul includ în pachet s-a dovedid foarte util în spaţii închise.

Preţ şi disponibilitate

Canon EOS M este disponibil în ţara noastră la preţul de 2.999 lei împreună cu obiectivul din kit.

Concluzie

Canon a intrat târziu pe piaţa aparatelor foto mirrorless şi are momentan o singură soluţie, dedicată utilizatorilor care vor să schimbe aparatul foto compact. EOS M este bine construit şi vine iniţial cu o două obiective: 18-55 mm şi 22 mm. Cei care nu sunt obişnuiţi cu o interfaţă tactilă pe ecran vor avea nevoie de puţin timp de acomodare. În final, EOS M s-a dovedit a fi uşor de utilizat, chiar şi fără clasicele butoane şi rotiţe.

Mă aşteptam la performanţe mai bune la capitolul focalizare. Toate mirrorless-urile au probleme aici, însă EOS M este puţin mai lent decât alte modele. Tind să cred că producătorul va îmbunătăţi acest aspect într-un viitor model. Grip-ul va trebui şi el să fie schimbat. Preţul este puţin cam mare pentru ceea ce oferă aparatul, pe piaţă fiind mai multe mirrorless-uri care costă mai puţin şi pot să ofere o experienţă mai bună
Părţi pozitiveplus
  • +calitate bună a imaginii
  • +construcţie robustă
  • +ecran cu rezoluţie mare
  • +filmarea video are o calitate bună
  • +compatibil cu alte obiective Canon, prin adaptor
  • +blitz capabil în pachet
Părţi negativeminus
  • focalizare lentă
  • zoom în imagine dificil
  • grip superficial
  • puţin cam scump faţă de alte mirrorless-uri
Vezi pretul pe Emag