sâmbătă, 23 martie 2013

Astronomii au elaborat cea mai veche harta a Universului

Astronomii au elaborat cea mai veche harta a Universului



Harta este rezultatul a peste un si jumatate de lucru pe datele culese de satelitul Planck al Agentiei Spatiale Europene.
Cercetatorii europeni au muncit peste 15 luni pentru a "desena" cea mai veche harta a Universului, o harta pe care se afla si cea mai veche "lumina". Radiatia s-ar fi format in urma cu 380.000 de ani dupa Big Bang, totul luand nastere in urma cu 13,82 de miliarde de ani.
"Este cea mai veche harta a Universului, reprezinta momentul in care acesta era foarte tanar", spune Mark Ashdown, cercetator la University of Cambridge. Datele culese arata ca Universul se extinde cu o viteza mai mica decat se credea initial, diferentele de culoare de pe harta arata variatiile de temperatura a radiatiilor microundelor. Cel mai rece colt de dupa Big Bang are temperatua de 2,7 grade peste 0 absolut (-273 C), in timp ce in momentele de dupa explozia primordiala se inregistrau 2.700 de grade Celsius.
Satelitul Planck a fost lansat in 2009, primele imagini receptionate datand din 2010. Costurile realizarii acestuia ridicandu-se la 700 de milioane de euro. Masuratorile satelitului se apropie de estimarile oamenilor de stiinta, singurele diferente fiind asimetria celor doua emisfere ale "cerului" si marimea celui mai rece perimetru din Univers.

Nu a durat mult: O noua vulnerabilitate descoperita in iOS 6.1.3


Nici nu s-au facut 24 de ore de la  si un grup de minti creative au descoperit o vulnerabilitate similara cu cea pe care treabuia sa o rezolve.
iOS 6.1.3 lock bypass
Daca mai aveati un gram de incredere in securitatea pe care v-o oferea codul de blocare al unui terminal cu iOS, de acum o puteti sterge cu buretele. La mai putin de o zi dupa ce iOS 6.1.3 a fost  care permitea unui utilizator  s-a descoperit o noua vulnerabilitate cu o finalitate identica. Practic, prin intermediul unor mici artificii, oricine poate trece de codul de blocare al tastelor. Va poate accesa libraria foto, lista de contacte, favorite si apeluri recente. Prin acelasi algoritm, oricine poate efecua apeluri telefonice de pe dispozitivul vostru.
De aceasta data, vulnerabilitatea afecteaza doar posesorii de iPhone 4 si 4S cu SIRI dezactivat, din cauza faptului ca se bazeaza pe initierea unui apel telefonic prin Voice Control. Este suficient sa declansati un apel telefonic printr-o comanda de genul Call 123 si sa scoateti o secunda mai tarziu cartela din telefon. Instantaneu, apelul se va incheia si veti fi transferat in lista de apeluri recente. De aici puteti vedea si edita contactele si, incercand sa adaugati o fotografie unui contact, puteti vedea toata colectia de fotografii.
Desi nu afecteaza intregul portofoliu de iDevice-uri cu iOS 6.1.3, vulnerabilitatea detaliata in clipul de mai jos este una dintre cele mai usor de exploatat. Ramane acum sa vedem cat dureaza pana la lansarea unei versiuni de iOS de genul 6.1.4.

Smartphone-urile Xperia Z se inchid singure, aleatoriu si permanent


 in jurul varfului sau de gama, cu toate ca exact asta a primit Sony Xperia Z Probleme
Xperia Z este un smartphone modern, capabil, performant si plin de functii interesante. Este cel mai puternic smartphone cu Android al japonezilor de la Sony. Din pacate, nu este perfect.
Pe forumul Xperiablog au aparut mai multe plangeri legate de stabilitatea noului Xperia Z. Din cate se pare, acesta se inchide arbitrar. Daca in mod normal nu este chiar absurd ca un smartphone modern sa se mai inchida, problemele majore apar in momentul in care acesta refuza sa se mai deschida. Situatia este atat de absurda, incat nimeni nu a reusit sa-si dea seama ce se intampla si de ce.
O solutia aparenta implica un hard reset al telefonului prin apasarea simultana a tastelor power si volume up. Din pacate, nici acesta solutie nu functioneaza la toata lumea. Desi fenomenul descris nu a fost intalnit pe un dispozitiv de review primit de vreo publicatie renumita, situatia se pare ca nu este un mit. Pana si cei de la Sony s-au grabit sa afirme ca au raspuns plangerilor si au gasit o solutie la problema ca se va reflecta intr-un update de firmware iminent. Pana la lansarea respectivei solutii, cea mai buna varianta ar fi sa fiti un pic mai precauti in manevrarea noului telefon.

YouTube in Romania – De ce, cand si cum?


YouTube face in sfarsit o miscare mult asteptata de multi dintre creatorii de continut online si va intra se pare anul acesta pe piata din Romania.
YouTube Vlog Romania

Comunicatul de presa

Exista multe intrebari pe acest subiect, si voi incerca sa raspund la mai multe decat cele 3 mentionate in titlu, insa mai pe scurt. Nimanui nu ii place vorba lunga. Se discuta mult pe tema aceasta deja, si observ ca parerile sunt destul de impartite, un lucr este insa sigur, toata lumea este optimista. Intrarea lui YouTube in Romania inseamna mai exact aprobarea planului de Parteneriat cu artistii si creatorii de continut. Stirea a plecat de la un comunicat de presa, atat de scurt si informativ cat trebuie sa fie un comunicat de presa, de la UCMR – Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.
“Va informam ca in data de 06 martie 2013, UCMR-ADA a semnat cu Google Ireland Limited “Autorizatie licenta neexclusiva de utilizare a operelor muzicale prin streaming oneros” pentru site-ul youtube. Prin intermediul acestui contract, UCMR-ADA a obtinut pentru membrii sai, dreptul de a colecta remuneratii, pentru utilizarile operelor muzicale pe internet, pe site-ul youtube, prin streaming.
Update: Va anuntam ca data intrarii in vigoare a autorizatiei-licenta neexclusiva este data lansarii platformei youtube-Romania. Aceasta data este stabilita de partenerii nostri de la Google, iar modalitatea de comunicare catre public va fi, cu siguranta, una de impact mediatic. Va multumim pentru intelegere si pentru interesul aratat.”
Asadar planurile sunt facute de mult si acum s-a obtinut si aprobarea pentru acestea. Streaming oneros se refera la faptul ca videoclipurile si continutul independent vor putea atrage reclama, si implicit un venit. Sistemul de recompensare este destul de complex, insa un exemplu adecvat este GoogleAds. Astfel in functie de cate vizualizari are un clip, acesta va primi o parte din reclama afisata. Aceasta suma depinde desigur de cat de constant se urca acele clipuri pe YouTube si de cat de original este continutul acestora. Practic daca vei copia clipurile altora nici nu merita sa te mai obosesti, nu vei castiga nimic.

De ce intra YouTube in Romania?

YouTube partner
Pentru ca orice piata online este desigur o portita catre un castigPentru ca sunt destule cereri de la creatorii de continut si de la muzicieni pentru acest lucru. Si pentru ca asa trebuia de mult timp. Tari precum Nigeria, Maroc, Grecia, Ghana, au primit statulul de parteneriat de multa vreme. Avand in vedere ca aceste decizii se iau in functie de potentialul economic, si Google trateaza doar la nivel inalt, am putea da vina pe ultimii ani “de criza” cat si pe situatia din domeniul publicitatii de pana acum. Bani sunt, asta e un lucru sigur, insa pana acum nu au fost investiti chiar asa cum ne-am fi dorit cu totii.
Pe de o parte nici nu a existat continut extrem de original, asadar se poate intelege vanzarea reclamei la volum, insa acum lucrurile ar trebui sa schimbe, chiar daca YouTube este tot o platforma de promovare la comun. Muzicienii se bazau pana acum doar pe concerte, mai putin pe vanzarea CD-urilor cu muzica, si pe diverse evenimente si discutii pe la TV pentru a isi castiga banii. Parteneriatul cu YouTube este asadar unul foarte benefic pentru ei, mai ales ca ei sunt cei care au cele mai multe vizualizari ale clipurilor.
Google a simtit asadar ca exista potential si la noi si va implementa in curand politica de parteneriat.

Cand si cum intra YouTube in Romania?

Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare ete mai delicat. Nu se stie exact cand, nu ne poate nici macar biroul Google din romania acest lucru. Cel mai probabil integrarea va incepe in curand, si cei mai populari creatori de continut vor beneficia primii de acest parteneriat. Aici desigur mentionez casele de discuri, unde clipurile au independent peste cateva milioane de vizualizari. Apoi vor urma probabil emisiunile online originale si canalele care nu au probleme legate de copyright. Pana la sfarsitul acestui an se spera ca integrarea sa fie completa si bugetele de marketing sa se indrepte si catre acest canal de promovare. Pana una alta ar fi cazul sa ne pregatim cu totii canalele de youtube pentru adoptie.

Reclama pe YouTube

FA-Youtube reclama
Nu e cazul sa ne entuziasmam prea tare. Reclama oferita pe acest canal este la inceput. Va mai dura o vreme pana cand vor intelege toate agentiile de marketing si publicitate valoarea unui clip original, si aici nu ma refer la videoclipuri. Bugetele nu vor fi concurente, adica nu se va lua dintr-o parte, de pe alte site-uri de continut video autohton, mai degraba se vor impartii banii de la televiziuni. Da, o mica parte din acele bugete imense vor ajunge si in online pentru continutul video. Aici discutia este din nou interesanta, adevarul este ca media celor care se uita la TV a scazut foarte mult in ultimii ani, si va continua sa se diminueze.
Utilizatorul tinde spre continut On-Demand, el doreste din ce in ce mai mult sa vada ce ii place, atunci cand ii place, nu dupa un program strict, realizat de televiziuni. Multi dintre noi nu avem un program fix de la 8 la 16, si probabil nu vom urmari emisiunile difuzate de obicei seara. Televiziunea ramane totusi mijlocul cel mai raspandit pentru continut. Acesta nu este insa de actualitate majora, multe dintre informatii sau filme fiind consumate inainte de a aparea acolo, cel putin de catre publicul conectat in permanenta la internet.

Ce nu trebuie sa faci pe YouTube

YOUTUBECOPYRIGHTHUGHES
Utilizatorii nu au inca cunostinte foarte vaste pe aceasta platforma, multi dintre ei avand uploadate pe conturile proprii o multime de clipuri, daca nu chiar toate, luate de pe alte site-uri. Stim ca exista de asemenea modalitati simple de a copia contentul de pe YouTube insa nu este recomandat sa le folosim. Si aici se aplica aceleasi politici ca in orice alt mediu creativ: Nu fura munca altuia! Spre deosebire de scris articole,  pe YouTube este ceva mai usor sa gasesti continutul copiat. Chiar Google te va penaliza rapid pentru acest lucru.
Asadar, este recomandat sa nu aveti uploadate clipuri care nu sunt creatie proprie. Este recomandat ca aceste clipuri sa nu detina un fundal muzical copiat, cum se intampla de exemplu la multe montaje video care folosesc melodii chiar celebre cu copyright. Pirateria va creste in aceasta perioada si in acest domeniu, in ciuda politicilor drastice. Multi vor incerca sa “scoata si ei un ban” din munca altora, copiind mai ales videoclipurile muzicale, cat si cele care devin virale, pentru a isi atrage publicitate, si “partea leului”. Probabil ca unii dintre ei vor beneficia de aceasta reclama, insa in scurt timp vor fi blocati de Google si etichetati corespunzator.
Dupa aceste elemente esentiale de altfel, este nevoie de calitate, si idei bune. Nimeni nu va urmari continut pe care l-a mai vazut odata. Nimeni nu va urmari un clip filmat slab, sau al carui sunet este inregistrat foarte asemenea. Probabil daca subiectul este atat de interesant va fi urmarit si acest continut. Intr-o era in care HD-ul a devenit un standard de vizionare, chiar si pe TV, este necesar un continut filmat in aceasta maniera. Sunetul este unul dintre cele mai importante simturi, daca videoclipul are sunet la calitate slaba atunci poate sa fie si 1920×1080 pentru ca nu va fi urmarit de multa lume.

Concluzii

Esentialul este asadar originalitatea. Pentru a beneficia de reclama si a putea incheia un parteneriat trebuie sa tinem cont de toate aceste elemente. Televiziunile, pe de alta parte, isi vor crea canale de YouTube unde vor uploada desigur emisiuni sau buletine de stiri deja difuzate la TV, intr-o incercare de a monetiza din nou un continut propriu pe care au luat deja bani. Succesul lor va fi insa limitat, si vor observa acest lucru in scurt timp. Atunci se va recurge la crearea unui continut unic pentru aceasta platforma.
Pe de alta parte succesul lui YouTube nu s-a bazat pe existenta companiilor mari, ci pe creatorii individuali. YouTube-ul este apreciat de vizitatori pentru cei care isi realizeaza singuri un vlog sau o mica emisiune. Acestia vor avea sanse mai mari la succes, si asta pentru ca sunt mai personali si publicul se ataseaza in alt mod de ei. Vom mai analiza aces subiect pe masura ce vom vedea efectiv canalele cu parteneriate, si probabil atunci vom avea si informatii mai multe legate de acele cifre de care sunt interesati toti.

EXCLUSIV: Romanii scriu istorie la cel mai mare experiment facut vreodata de omenire, Acceleratorul de la Geneva

EXCLUSIV: Romanii scriu istorie la cel mai mare experiment facut vreodata de omenire, Acceleratorul de la Geneva


Fizicieni, ingineri si informaticieni romani incearca sa rezolve cele mai mari enigme ale cercetarii. Unul dintre ei munceste la biroul la care s-a inventat WWW-ul.
Suntem la granita dintre Franta si Elvetia, in apropiere de Geneva. Sub noi, la 100 de metri adancime, se afla Acceleratorul de particule, o masinarie complicata, de 27 de kilometri lungime, al carei scop este descoperirea tainelor Universului. 
Chiar sub noi se afla caverna in care e amplasat experimentul”, spune cercetatorul Bogdan Popovici. Mai multe porti speciale cu scanneri pentru retina, cartele de acces si chei, toate aceste sisteme utilizate simultan, sunt pe drumul spre liftul care te coboara in subteran in 45 de secunde.
Dr. Bogdan Popovici, de la Institutul pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, explicand cum functioneaza detectorul LHCb
Experimentul la care lucreaza dr. Bogdan Popovici se numeste LHCb, iar scopul lui este sa inteleaga mai bine antimateria, o forma de materie pe care o cunoastem de 80 de ani si care este folosita acum in toate spitalele lumii la tomografii, gratie experimentelor de la Geneva.
De descoperirea bosonului Higgs sau a “particulei lui Dumnezeu”, acel graunte mai mic decat un atom fara care oamenii, planetele si galaxiile n-ar fi putut exista, se ocupa alti romani. Dr. Sorina Popescu si dr. Calin Alexa sunt oameni de baza, iar ideile si munca lor au ajutat echipa sa se apropie mai repede de rezultat. 
Echipa romaneasca a dr. Calin Alexa de la IFIN HH
Sa cauti acul in carul cu fan ar fi fost simplu. Sa cauti un ac in 20 de milioane de care e o buna metafora pentru ceea ce s-a intamplat cu bosonul. Cercetatorii au dedus, acum 50 de ani, ca el trebuie sa existe. Insa nu reuseau nicicum sa il vada si multi au inceput sa se intrebe daca e, totusi, real. Si Stephen Hawking, cunoscutul om de stiinta, a pariat 100 de dolari ca “particula lui Dumnezeu” nu va fi gasita. Confirmarea finala a descoperirii bosonului a venit saptamana trecuta.
Acceleratorul care a facut totul posibil e un fel de masina a timpului care vrea sa ne arate ce a fost cu 14 miliarde de ani in urma, la o milionime de secunda dupa Big Bang. Atunci s-ar fi nascut timpul, spatiul, energia si materia, moment de a carui descifrare se ocupa si echipa dr. Mihai Petrovici, cercetator care are aproape 20 de ani de cand colaboreaza la experimentele de la Geneva.
Dr. Mihai Petrovici impreuna cu partea romaneasca a experimentului ALICE (IFIN HH)
In tunelul de aici, se creau si 30 de milioane de Big Banguri pe secunda. Particulele alergau cu aproape 300.000 km/s, se izbeau unele de altele si se rupeau in bucati. Iar bucatile acestea sunt obiectul muncii diferitilor oameni de stiinta de la Geneva.
Constructia de sub pamant e impresionanta: miliarde de lamele, senzori si cabluri, circuite electronice speciale si magneti facuti pe comanda dupa schitele echipei harghitencei Marta Bajko. Acceleratorul are peste tot inovatii, tehnologii care nu mai exista in alta parte. Dr. Bajko se ocupa acum de upgrade-ul instalatiei, pregatind terenul pentru viitoare experimente, mai ambitioase, de la Geneva, care vor incepe in 2015.
Dr. Marta Bajko, in laboratorul in care creeaza magneti pentru un upgrade al Acceleratorului
Atunci cand se ciocnesc particulele in timpul experimentelor, senzorii inregistreaza cantitati enorme de date intr-o retea internationala de 10.000 de ori mai rapida decat Internetul. Daca s-ar scrie pe CD-uri toate fisierele adunate intr-un an aici, s-ar face un turn pana la Luna.
De toate datele se ingrijeste departamentul de IT, pe coridoarele caruia se vorbeste adesea romaneste. Tanara Dana Dorneanu are parte de cea mai mare onoare. Sta la biroul ocupat de inventatorul WWW-ul. La masa la care sta, astazi, ea, britanicul Tim Berners-Lee scria codul sursa de la primul browser, in 1989, dupa o idee pe care o avuse cu 10 ani in urma.
Ing. Dana Dorneanu lucreaza la biroul creatorului WWW-ului
Astazi, la CERN, Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara, care gazduieste Acceleratorul de particule, in jur de 60 de romani isi fac simtita prezenta printre cei 10.000 de oameni de stiinta din intreaga lume. Unii lucreaza prin institutele de cercetare din tara si fac naveta Bucuresti - Geneva, altii sunt trimisi de universitati sau de centre straine, iar cativa au venit pe cont propriu.
Fie ca lucreaza ca fizicieni, ca informaticieni sau ca ingineri, pun mana pe tehnologie de ultima ora, iar munca lor are puterea sa schimbe viitorul. Cand au ajuns aici, multi mi-au spus ca i-a socat simplitatea.
Daca in tunelul in care e acceleratorul totul e science-fiction, la suprafata vezi cladiri albe de beton, birouri fara pretentii si masini modeste. Cei de la Holywood, care doreau sa filmeze la suprafata scene din “Ingeri si Demoni” in care era vorba de Accelerator, au venit, au vazut si au plecat repede. Cladirile erau prea prafuite pentru gusturile lor. 

LG Optimus G face impresie buna


Era clar ca LG Optimus G este un smartphone puternic, Computerblog.ro spune chiar ca este cel mai puternic testat in 2013. Si ii credem, pentru ca am vazut si noi terminalul la Mobile World Congress 2013, unde am realizat un hands-on.
Optimus GChiar daca nu este ieftin, Optimus G are cu sa se laude, fiindca vine cu dotari hardware excelente si se misca bine, iar autonomia este mare. Arata foarte bine, are materiale premium si o camera foto foarte buna, poate fi folosit zilnic fara probleme.
Ce le-a placut cel mai mult celor de la Computerblog.ro? Designul special si atentia la detalii cu care este realizat smartphone-ul, display-ul, puterea de procesare, camera foto si, asa cum am mai spus, autonomia. Totusi, pacat ca nu are slot de carduri.
Optimus G este similar cu Nexus 4, dar cu diferentele de rigoare: arata mult mai bine, camera foto este mai buna si are 4G. Inca nu vine cu versiunea Full HD, dar are un super-display IPS True HD+ cu diagonala de 4,7 inci, cu rezolutie HD 1280 x 768 pixeli si densitate de 318 ppi. Chiar este un display excelent, dimensiunile sunt perfecte, este usor. Telefonul are un super-procesor quad-core patru nuclee la 1,5GHz, Snapdragon S4 Pro. Procesorul este sustinut de 2GB de memorie RAM, iar stocarea este de 16GB. Acceleratorul grafic este de patru ori mai rapid decat generatia actuala.
Optimus GVine cu Android 4.1.2 si interfata Optimus UI la editia a treia. Include tehnologie 4G /LTE, WiFi, Bluetooth, DLNA, NFC, MHL. O multime de tehnologii de conectare utile. Camera foto are senzor de 13 megapixeli si tehnologii speciale, iar bateria de 2.100 mAh a avut autonomie ok. Bateria este incastrata. Telefonul dispune de tehnologie Dolby stereo pentru sunet, precum si GPS cu Glonass pentru localizare. Este un smartphone foarte puternic si dotat cu toate tehnologiile momentului.
Pentru alte detalii, intra pe Computerblog.ro.


"Atentie, poti ajunge dependent" Cum a ajuns una din cele mai mari obsesii o husa de smartphone. VIDEO

Atentie, poti ajunge dependent  Cum a ajuns una din cele mai mari obsesii o husa de smartphone. VIDEO


(Poc!) Pentru cei care nu s-au saturat sa (Poc!) sparga acele bule de aer ale ambalajelor care trebuie sa iti tina telefonul sau vaza oferita cadou mamei (Poc!) intregi, iata ca acum a aparut si o husa de iPhone.
Daca un iPhone nu mai reprezinta o distractie garantata, (Poc!) atunci poate husa acestuia va reprezenta asa ceva. Mai ales ca aceasta husa nu se va "sparge" niciodata (Poc!) definitiv :)