duminică, 6 ianuarie 2013

Armata SUA trece pe Windows 8. Ce contract fabulos a semnat Microsoft

Armata SUA trece pe Windows 8. Ce contract fabulos a semnat Microsoft


Departamentului american al Apararii a cumparat licente Windows 8 pentru 1,5 milioane de calculatoare Pentagon
Microsoft a obtinut un contract de 617 milioane de dolari din partea Departamentului american al Apararii, pentru instalarea sistemului de operare Windows 8 pe 1,5 milioane de computere ale Pentagonului.
Acordul, pe termen de trei ani, confera armatei, fortelor aeriene si Agentiei pentru Sisteme de Informatie in domeniul Apararii acces la Windows 8 si programe precum Microsoft Office 2013 si SharePoint 2013, relateaza Bloomberg.
"Cea mai mare parte a Departamentului Apararii a luat decizia sa colaboreze cu Microsoft. Este foarte bine pentru afacerile noastre", a declarat Tim Solms, director general al Microsoft pentru afacerile cu Pentagonul, citat de agentia de presa Mediafax.
La licitatia pentru acest contract au fost depuse sapte oferte, dar numele participantilor nu au fost facute publice.
Vanzarile de retail de aparate cu sistem de operare Windows din SUA au scazut cu 21% in cele patru saptamani de la lansarea Windows 8, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Port Washington.
Declinul a fost provocat in principal de scaderea cu 24% a vanzarilor de computere notebook, Microsoft pierzand teren in fata smartphone-urilor si tabletelor produse de Apple si Google.
Pentagonul efectueaza circa doua treimi din cheltuielile pentru contracte federale directe din SUA. Guvernul american a atribuit contracte directe de peste 530 de miliarde de dolari in anul fiscal incheiat pe 30 septembrie 2011, potrivit datelor obtinute de Bloomberg.

Sursa : http://www.yoda.ro

CES 2013. Tablete mai rapide, mai performante si mai ieftine. Cu ce ne vor surprinde producatorii la Las Vegas

CES 2013. Tablete mai rapide, mai performante si mai ieftine. Cu ce ne vor surprinde producatorii la Las Vegas


Tabletele vor fi printre vedetele targului de tehnologie CES 2013, ce va avea loc intre 9 si 11 ianuarie in Statele Unite
Daca 2012 a fost un an plin de lansari, Apple venind pe piata ultimul model de iPad, dar si iPad Mini, ca o alternativa de lux pentru Nexus 7 sau Kindle Fire HD, 2013 pare sa fie si mai promitator, potrivit CNET.
De altfel, sursa citata face o scurta prezentare asupra lansarilor la care trebuie sa ne asteptam pe piata tabletelor la CES 2013:
"Aceleasi dimensiuni, dar la preturi mai mici. Dupa ce s-au jucat cu modelele de 199$ Nexus 7 si Kindle Fire, consumatorii au transmis un semnal clar catre producatori: vor un procesor puternic, intr-o carcasa bine finisata la un pret accesibil. Din fericire, si producatorii incep sa inteleaga ca nu mai pot lansa tablete de 500$ cu performante inferioare si sa aiba si asteptari de a le vinde. Cu produse excelente precum Nook HD+ la 269 de dolari si chiar si puternicul Nexus 10 de 399$, sa vinzi la un suprapret o bucata de tehnologie subdezvoltata ar putea fi foarte dificil", scrie cnet.com.
"Dimensiunile vor ramane in jurul a 7-10 inch, orice mai mare de atat fiind prea riscant. La inceputul lui 2013, Toshiba a incercat sa aduca pe piata o tableta de 13 inch, Excite 13, insa vanzarile slabe au convins compania sa reduca numarul de bucati scoase pe piata."
Nu numai preturile si dimensiunile conteaza atunci cand vorbim despre o tableta. Zona multimedia este extrem de importanta, iar claritatea si calitatea la care poti vedea un film sau accesa un joc sunt foarte importante.
"Mai multi pixeli! Nexus 10, iPad si Nook HD sunt tinte de urmat in ceea ce inseamna rezolutie si densitatea de pixeli. Daca nu va costa sub 100 de dolari, nu veti gasi o tableta cu o rezolutie mai mica de 1280x800, pentru ca tabletele mari sa vina cu cel putin 1920x1200".
"Si, va rugam, procesoare mai rapide! Pana in acest moment, pe hartie, cel mai rapid procesor este Samsung Exynos 5250, pe care il regasim la Nexus 10. Este puternic si intradevar surclaseaza alte tablete pe Android. Dar experienta noastra spune ca oricat ar fi Exynos de rapid, nu se poate bate cu performantele Apple A6X de pe generatia a 4 a iPad-ului. Speram ca la CES vom vedea ceva mai mult in aceasta zona. Un zvon anunta ca Tegra 4 ar urma sa apara si ar putea sa concureze real cu puterea produselor Apple", potrivit CNET, citat de Stirile ProTV.
Targul de tehnologie CES 2013 (Consumer Electronics Show) va avea loc la Las vegas intre 8 si 11 ianuarie. Mai multe stiri despre CES 2013 peyoda.ro/ces-2013.
George Buhnici va fi prezent si in acest an la CES 2013 in Las Vegas, de unde va transmite live pe ProTV News si la Stirile ProTV cele mai importante lansari de la targul numarul 1 de tehnologie din lume.

Sursa : http://www.yoda.ro

Philips da din nou lovitura.. cu altfel de becuri


Dupa ce ne-a impresionat cu Hue, o serie de becuri inteligente ce pot fi controlate prin intermediul unui smartphone, compania Philips mai are un as in maneca.
Philips Panouri OLED becuri
Nu se fac inca doua luni de la ultima inventie facuta publica de compania olandeza si deja Philips ne propune alt mod spectaculos de a ne lumina casa. Este vorba de panouri ultra subtiri pe tehnologie OLED. Folosite incet, incet in televizoare scumpe de la LG si Samsung, panourile OLED au toate sansele sa fie la baza urmatoarelor moduri de iluminare. Marele avantaj al acestei tehnologii, fata de LED, este ca permit iluminarea cu ajutorul unei intregi suprafete nu doar a unui punct. Dietmar Thomas de la Philips a descris aceasta evolutie astfel, ,,pentru prima oara oamenii nu au nevoie de un sistem pentru raspandirea luminii, sistemul, ca sa zic asa, este incorporat.”
Incercand sa promoveze intr-un mod inteligent noile panouri de iluminare, Philips a creat un filmulet pe care il vedeti mai jos. Trebuie retinut ca, desi toate corpurile prezente in acest scurt metraj pot fi achizitionate, preturile componentelor folosite este foarte mare. Trei panouri cu abilitatea de a fi transparente cand sunt stinse, pentru a fi integrate in loc de o fereastra de exemplu, costa 556 dolari. Incercand sa incheie filmul pe un ton optimist, acelasi Detmar a spus ca, desi acum preturile sunt foarte mari, in 5 ani vor cobori la niveluri decente ,,pentru ca oricine sa poata cumpara sisteme OLED de la Ikea”.

Sursa : http://playtech.ro

O nouă aplicaţie Facebook: apeluri gratuite către prieteni

Facebook vine cu un nou serviciu pentru utilizatori: apelurile de voce gratuite între prieteni pentru smartphone. Cum (aproape) toată lumea este pe Facebook, s-ar putea ca în scurt timp să numai aveţi nevoie de minutele de convorbire de la operatorul de telefonie mobilă, ci doar de MB de trafic internet, indiferent dacă vreţi să vorbiţi cu prietenii din oraş sau din altă ţară.

Facebook
Facebook
Facebook a început să testetze în Canada apelurile de voce prin intermediul aplicaţiei Messenger - folosind tehnologia voice over internet protocol (VOIP), potrivit The Globe and Mail. Posesorii de telefoane mobile pot să iniţieze apeluri direct de pe Facebook, fără să utilizeze minutele oferite de operatori. Acest lucru s-ar putea dovedi deosebit de utile pentru apelurile către prietenii din alte reţele şi, mai ales, din alte ţări.

Astfel, apelurile către contactele din lista de Facebook vor "costa" doar MB din traficul de date. Mişcarea Facebook ar putea fi o lovitură pentru companiile de telefonie mobilă, care se bazează, în mare măsură, pe veniturile din serviciile de voce.
În momentul de faţă există numeroase programe care oferă convorbiri gratuite priun intermediul VOIP- Skype, Viber. Pentru a contacta pe cineva prin intermediul VOIP, acesta nu trebuie doar să aibă acces la internet, dar şi programul respectiv trebuie să fie pornit - spre deosebire de telefonul mobil, unde orice terminal din reţea poate fi apelat.
Însă, aplicaţia de voce a Facebook ar putea avea mai mult succes pentru că un număr mai mare de oameni foloseşte reţeau de socializare - are mai mult de un miliard de utilizatori - , dar şi pentru că a fi contactat nu e nevoie decât să ai deschisă aplicaţia de Facebook specifică sistemului de operare al smartphone-ului.

Sursa : http://www.economica.net

Cele mai asteptate jocuri din 2013


Top cele mai asteptate jocuri din 2013
Dupa ce v-am prezentat cele mai bune jocuri ale lui 2012, a venit vremea sa ne uitam putin spre viitor. Ce ne pregateste oare anul 2013 in materie de jocuri? Desi lista completa a titlurilor care sunt programate sa apara in cadrul urmatorului an este deja foarte stufoasa, le-am inclus pe aceasta lista pe cele mai interesante zece. Acestea au fost alese indiferent de platforma pe care apar, iar pe cateva probabil le-ati intalnit si pe lista celor mai asteptate jocuri video din 2012.

10. Rayman Legends


Ubisoft a reusit cu succes in 2011 sa il aduca pe Rayman inapoi in lumina reflectoarelor prin intermediul lui Rayman Origins. Ei bine, pasul firesc pentru publisherul francez era sa lanseze o continuare a acestuia, care s-a materializat sub forma lui Rayman: Legends. Jocul a fost anuntat in exclusivitate pentru noua consola Wii U de la Nintendo, gameplay-ul fiind strans legat de noul GamePad cu touchscreen. Titlul de fata a reusit sa isi asigure un loc in topul celor mai asteptate jocuri de anul viitor gratie unei directii artistice de invidiat, gameplay-ului inovativ si promisiunea unui titlu care sa ne faca sa ne cumparam un Wii U. Daca reuseste Rayman: Legends sa aduca toate acestea intr-un pachet atractiv vom afla in luna februarie.

9. Metro: Last Light


Compania THQ nu o duce deloc bine. Dupa incercarea disperata de a se intoarce pe linia de plutire in ultimii doi ani, aceasta a intrat saptamana trecuta in insolventa. Acest lucru lasa jocurile pe care le are in dezvoltarea acum intr-o situatie foarte ciudata, insa THQ ne asigura ca titlurile importante anuntate deja vor fi lansate la timp. In aceasta situatie se afla si  Metro: Last Light, probabil unul dintre cele mai interesante jocuri ale lui 2013. Acesta continua povestea din Metro 2033 din perspectiva lui Artyom si dezvolta universul din tunelurile metroului din Moscova. Studioul 4A Games a amanat acest joc de mai multe ori, intrucat au dorit sa aduca cel mai finisat produs posibil, iar acum nu ramane decat sa asteptam cuminti luna martie.

8. Remember Me


Capcom a avut o prestatie reusita la E3 anul acesta, iar jocul video Remember Me cu siguranta a ajutat enorm conferinta acestui publisher. Jocul pare a fi un soi de Assassin’s Creed in viitorul nu foarte indepartat, in care tehnologia a avansat atat de mult incat chiar si amintirile pot fi modificate. Eroina principala, Nilin, este in cautarea propriilor sale amintiri, iar actiunea va avea loc in Neo-Paris in anul 2084. Printre cele mai interesante elemente ale jocului dezvaluite pana in prezent au fost amintite posibilitatea de a schimba amintirile altor personaje si editorul de combo-uri, care va oferi fiecarui jucator o experienta cat mai personalizata.

7. BioShock: Infinite


Originalul BioShock este in continuare considerat unul dintre cele mai bune jocuri lansate in cadrul generatiei curente de console. Ken Levine si echipa de la Irrational Games spera ca BioShock: Infinite sa paseasca pe urmele predecesorului sau si chiar sa il intreaca. Este evident ca ambitia acestui joc este mare, intrucat de la anuntul sau si pana in prezent jocul a fost aproape complet schimbat. Ce a ramas tot timpul la bazele acestui joc este insa orasul plutitor Columbia. Infinite pare a fi atat un prequel pentru originalul joc din serie, cat si un reboot, intrucat foarte multe elemente care se regasesc in BioShock au fost folosite si aici.

6. Beyond: Two Souls


Francezii de la Quantic Dream vor sa micsoreze inca odata barierele intre jocuri si filme prin intermediul noului Beyond: Two Souls. Jocul este succesorul spiritual al lui Heavy Rain si asemeni acestuia, va fi lansat exclusiv pe PlayStation 3. Povestea este foarte atractiva la prima vedere, intrucat intram in pielea eroinei Jodie Holmes si a entitatii Idan si suntem alaturi de acestia timp de 15 ani din viata lor. Mai interesant este faptul ca in rolul principal se afla actrita Ellen Page, alaturi de alti actori care isi vor imprumuta atat vocile, cat si chipurile pentru a da viata personajelor din Beyond: Two Souls.

5. The Last of Us


Acest titlu era anul trecut printre cele mai asteptate jocuri ale mele din 2012. In timp ce entuziasmul meu pentru acesta este inca mare, jocul a fost coborat pe locul cinci pentru ca urmatoarele patru jocuri sunt de-a dreptul de nerefuzat. In ultimele doisprezece luni am vazut gameplay nou din The Last of Us, alaturi de cateva trailere si secvente cinematice, care din nou m-au impresionat. Echipa Naughty Dog demonstreaza ca poate sa realizeze si altceva dupa seria Uncharted, iar universul din The Last of Us parte sa fie destul de bine dezvoltat incat sa ofere si alte experiente dupa acest prim joc. Din nou, un PlayStation 3 va fi necesar pentru a putea juca acest titlu.

4. Star Wars 1313


Licenta Star Wars a fost putin neglijata de catre cei de la Lucas Arts in ultmii ani. Dupa The Force Unleashed nu am mai auzit mare lucru despre un titlu bazat pe celebra licenta pana la E3 2012, cand a fost anuntat Star Wars 1313. Jocul ne va pune in rolul unui vanator de recompense, iar actiunea va avea loc pe planeta Coruscant, la niveul 1313 sub suprafata. Desi ideea de a juca un titlu Star Wars fara o sabie laser nu este obligatoriu atractia jocului, faptul studioul de efecte speciale ILM lucreaza in stransa colaborare cu echipa Lucas Arts promite o experienta vizuala demna filmele cu Jedi.

3. God of War: Ascension


In mod normal acest joc ar fi trebuit sa fie pe locul numarul unu in lista, insa campania de promovare a celor de la Sony inca nu m-a convins ca promite cel mai mult in 2013. Problema sta in special in faptul ca am vazut doar o scurta secventa de gameplay de Single Player si prea mult din multiplayer. God of War a fost intotdeauna despre Kratos, iar asta mi-as fi dorit sa vad de-a lungul anului in trailere, in locul unor personaje generice destinate modului multiplayer. God of War: Ascension va prezenta pentru prima data evenimentele care au avut loc inainte ca anti-eroul Kratos sa devina infamul servitor al zeilor Ghost of Sparta. Multiplayer-ul in schimb este foarte ciudat, intrucat camera fixa si aglomeratia de pe ecran creaza un haos rar intalnit. Daca acesta este un avantaj sau un dezavantaj al jocului vom afla la mijlocul lunii martie.

2. Grand Theft Auto V


Cu totii ne asteptam ca Grand Theft Auto V sa fie deja in magazine, insa Rockstar a pregatit acest joc pentru primavara lui 2013. Vom avea probabil de a face cu cel mai diferit titlu din serie de pana acum, intrucat povestea va fi strans legata de soarta a trei personaje principale, care pot fi controlate in orice moment al jocului. Intoarcerea in Los Santos promite cel mai vast spatiu explorabil din serie, avand acces la un oras imens si zonele din jurul sau, care pot fi explorate cu ajutorul avioanelor, elicopterelor sau vehiculelor terestre. Cele mai noi screenshot-uri includ si un submarin, ceea ce inseamna ca si oceanul va oferi cateva surprize pentru fanii Grand Theft Auto. Chiar si cu atatea promisiuni din partea Rockstar, jocul care m-a facut sa astept 2013 cu sufletul la gura este altul.

1. Watch Dogs


Seria Assassin’s Creed pare sa ajute si alte licente ale Ubisoft. Dupa ce Far Cry 3 a reusit sa devina cel mai bun joc al acestui an dupa ce a imprumutat cateva concepte din celebra serie, a venit randul sa primim un joc clar inspirat din aventurile lui Desmond prin Animus. Rezultatul este Watch Dogs, un soi deAssassin’s Creed in lumea moderna. Gameplay-ul este clar diferit, fiind bazat mai degraba pe interactiunea cu diverse echipamente tehnice decat pe catararea prin tot orasul. Rezultatul este ceva foarte “proaspat”, diferit de tot ce am vazut pana acum in materie de jocuri. Desigur, intalnim elemente nu tocmai originale precum condusul vehiculelor si secventele de actiune la persoana a treia, insa niciodata nu am mai vazut un joc care sa imbine elementele de furisare cu cele open world atat de bine. De asemenea, trailerul de gameplay prezentat la E3 promite unul dintre cele mai aratoase jocuri de pana acum.
Acestea fiind spuse, pun punct si anului 2012 in materie de jocuri. A fost un an plin de actiune, dar care nu a reusit sa intreaca 2011 din niciun punct de vedere. 2013 insa se anunta a fi exploziv inca din primele luni, iar faptul ca majoritatea jocurilor amintite aici apar in primele sase luni ale anului pot sugera o lansare iminenta a consolelor de generatie in a doua jumatate. Daca va fi intr-adevar asa, 2013 ar putea sa surclaseze chiar si anul precedent, intrucat odata cu noi platforme vom primi cu siguranta continuari ale unor serii celebre, dar si noi licente care sa incerce sa ne convinga sa trecem la generatia urmatoare de hardware.

Sursa : http://playtech.ro

1980 – Pe vremuri se faceau altfel consolele [VIDEO]


Cu toate ca  pentru producatori precum Samsung sau Apple, in urma cu 30 de ani consolele erau construite altfel.
O bucata de istorie de productie MS PacMan
Continutul video de mai jos urma sa fie folosit in anii 80 intr-o emisiune intitulata Wired In. In realitatea insa, emisiunea ce ar fi trebui sa surprinda evolutia gamingului si a computerelor ca si cultura nu s-a mai reflecta insa in realitate.
Trecand peste circumstantele nefericite ale scopului pentru care a fost inregistrat clipul de mai jos, acest aspect nu-i afecteaza calitatea sau volumul de informatii. In principiu vorbim de 16 minute de filmari dintr-o fabrica in care, cu 30 de ani in urma, se realizau console MS PacMan. Din cate se pare,  chiar si in aceste conditii insa, magia clipului vine din alte aspecte. Prin faptul ca intreaga linie de asamblare se realiza de catre oameni si mai putin de roboti, este interesant sa vezi angajati Midway Games asambland o sursa de divertisment demodata, testand manete, butoane si chiar si receptorul de monezi specific unui astfel de joc. In concluzie: Nu se mai fac ca pe vremuri! :)
  

Sursa : http://playtech.ro

Contract FABULOS obţinut de Microsoft

Microsoft a obţinut un contract de 617 milioane de dolari din partea Departamentului american al Apărării, pentru instalarea sistemului de operare Windows 8 pe 1,5 milioane de computere ale Pentagonului, relatează Bloomberg
.


Contract FABULOS obţinut de MicrosoftContract FABULOS obţinut de Microsoft
Acordul, pe termen de trei ani, conferă armatei, forţelor aeriene şi Agenţiei pentru Sisteme de Informaţie în domeniul Apărării acces la Windows 8 şi programe precum Microsoft Office 2013 şi SharePoint 2013.

"Cea mai mare parte a Departamentului Apărării a luat decizia să colaboreze cu Microsoft. Este foarte bine pentru afacerile noastre", a declarat Tim Solms, director general al Microsoft pentru afacerile cu Pentagonul.
La licitaţia pentru acest contract au fost depuse şapte oferte, dar numele participanţilor nu au fost făcute publice.

Vânzările de retail de aparate cu sistem de operare Windows din SUA au scăzut cu 21% în cele patru săptămâni de la lansarea Windows 8, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Port Washington.

Declinul a fost provocat în principal de scăderea cu 24% a vânzărilor de computere notebook, Microsoft pierzând teren în faţa smartphone-urilor şi tabletelor produse de Apple şi Google.

Pentagonul efectuează circa două treimi din cheltuielile pentru contracte federale directe din SUA. Guvernul american a atribuit contracte directe de peste 530 de miliarde de dolari în anul fiscal încheiat pe 30 septembrie 2011, potrivit datelor obţinute de Bloomberg.


Sursa : 
http://www.realitatea.net

NPD: Windows 8 nu a modificat trendul vanzarilor de PC-uri


In urma unui nou studiu al celor de la NPD realizat pe perioada sarbatorilor a devenit evident ca Windows 8 nu a influentat pozitiv vanzarile de PC-uri.
Windows 8 studiu vanzari NPD
Cu toate ca  a avut loc pe 26 octombrie si pana la utilizatorii au avut timp sa se obisnuiasca cu ideea unui nou SO, vanzarile au fost foarte slabe. Cei de la NPD, in urma unui studiu realizat la cei mai mari retaileri din SUA, au confirmat o scadere a vanzarilor de notebook-uri cu 11 procente fata de aceeasi perioada a lui 2011. Trebuie mentionat ca studiul s-a axat exclusiv pe notebook-uri cu Windows nu si cu OS X. De asemenea, nu au fost luate in calcul vanzarile de tablete Microsoft Surface sau de sistem All-in-one.
A fost analizata si rata de adoptie a notebook-urilor cu ecran sensibil la atingere, o functie pe care Microsoft a laudat-o intens ca fiind perfecta pentru Windows 8. La acest capitol  rezultatele sunt dramatice, doar 4,5% din sistemele portabile comercializate in ultima perioada au avut touch screen.Stephen Baker – Vicepresedinte pe analiza industriei la NPD a declarat pe marginea studiului ,,Tanarul sistem de operare a facut putine in a stimula vanzarile de sarbatori sau pentru a influenta trendul descendent al vanzarilor de notebook-uri cu Windows din ultimii ani.”
Aceasta lovitura este cea mai recenta dintr-un lung sir de probleme intampinate de Windows 8. Dupa ce si-a alienat partenerii OEM cu lansarea tabletei Surface, Microsoft a trebuit sa suporte la inceputul saptamanii trecut si . Acesta din urma a justificat vanzarile slabe de PC-uri din ultima perioada prin calitatea sistemului de operare Windows 8.

Sursa : http://playtech.ro

Curiosity face o noua decoperire pe Marte. Ce fotografie controversata a surprins robotul

Curiosity face o noua decoperire pe Marte. Ce fotografie controversata a surprins robotul


Fotografia, surprinsa de roverul Curiosity, a aprins imaginatia pasionatilor de cercetari spatiale
O fotografie realizata de roverul Curiosity pe Marte, ce prezinta o acumulare de minerale stralucitoare, in forma de "floare", a aprins imaginatia internautilor si a pasionatilor de cercetari spatiale, care au emis numeroase speculatii, inclusiv despre existenta vegetatiei pe planeta rosie.
La fel ca "misteriosul" obiect stralucitor fotografiat de roverul Curiosity pe Marte in octombrie 2012 - care s-a dovedit in cele din urma a fi o bucata metalica desprinsa din acest robot -, roverul trimis de NASA pe planeta rosie a fotografiat un alt obiect ciudat, incrustat intr-o roca martiana, a carui origine nu a fost explicata deocamdata de oamenii de stiinta, informeaza discovery.com.
In timp ce isi folosea bratul robotizat inzestrat la capatul sau cu o camera performanta (Mars Hand Lens Imager/ MAHLI) cu scopul de a realiza o serie de fotografii de inalta definitie a scoartei martiene, intr-o zona denumita "Yellowknife Bay", pe 19 decembrie 2012, roverul Curiosity a fotografiat un obiect stralucitor, iar acea fotografie a fost postata pe site-ul misiunii spatiale.
Descoperirea a captat imediat atentia internautilor si a fanilor misiunilor de explorare spatiala. Informatia a fost indelung comentata si interpretata mai intai pe site-ul AboveTopSecret.com.
Alertat de amploarea pe care au luat-o speculatiile despre acel obiect neidentificat - denumit "floarea martiana" - Alan Boyle, jurnalist afiliat la departamentul stiintific al postului de televiziune prin cablu MSNBC din Statele Unite, a crezut la inceput ca acel obiect nu era nimic altceva decat o alta bucata desprinsa accidental din roverul Curiosity. Se pare insa ca aceasta ipoteza a fost infirmata.
Guy Webster, purtator de cuvant la NASA, a dezvaluit ca analizele initiale au confirmat faptul ca obiectul stralucitor este incrustat in roca martiana, facand parte din ea, nefiind un obiect cazut peste acea roca. "Se pare ca obiectul este o parte din roca, nu un deseu desprins din robot", a declarat Guy Webster, potrivitMediafax.
Camera de inalta rezolutie MAHLI realizeaza fotografii cu scoarta martiana din planuri foarte apropiate, obiectivul sau actionand ca niste lentile de marire a imaginii. Din acest motiv, savantii de la NASA considera ca obiectul neidentificat - care are forma pistilului unei "flori", dupa parerea lui Alan Boyle - are dimensiuni foarte mici.
Potrivit editorilor site-ului discovery.com, pasionatii de stiinta tind sa creada, de o maniera optimista si poate irationala, in existenta unor dovezi care sa ateste prezenta unor fosile vegetale sau animale pe Marte, dar, dupa toate probabilitatile, obiectul descoperit de roverul Curiosity in luna decembrie este o simpla aglomerare de minerale, incrustate intr-o roca martiana.

Sursa : http://www.yoda.ro

Descoperire importantă într-o peşteră din Afganistan



Mai multe manuscrise descoperite în peşterile din Afganistan dovedesc că o comunitate de evrei locuia, încă de acum 1.000 de ani, în această ţară profund musulmană, scrie Daily Mail.
Documentele, scrise în ebraică, conţin comentarii biblice, scrisori personale şi registre economice şi au fost cumpărate de Biblioteca naţională din Israel de la un colecţionar privat. Din câte se pare, documentele ar fi fost găsite în nord-estul Afganistanului, o „forăreaţă” a talibanilor, scrie Daily Mail.
Cercetătorii susţin că documentele descoperite în Afganistan reprezintă „una dintre cele mai importante” arhive evreieşti găsite vreodată. Manuscrisele, care s-au păstrat aproape intacte în peşterile uscate şi ferite de Soare din Afganistan, oferă detalii despre viaţa primelor comunităţi de evrei în Persia.
Reprezentanţii Bibliotecii naţionale din Israel spun că niciun alt document redactat în ebraică nu a fost găsit la o distanţă mai mare decât cea dintre Ţara Sfântă şi Afganistan. Istoricii spun că, în urmă cu 1.000 de ani, evreii trăiau ca „o minoritate tolerată” în Afganistan.

Sursa : http://www.gandul.info

Jelly Bean, folosit doar de 10% dintre telefoanele cu Android. Ce versiune pregateste Google in 2013

Jelly Bean, folosit doar de 10% dintre telefoanele cu Android. Ce versiune pregateste Google in 2013


Gingerbread, cea mai folosita versiune a sistemului de operare Android in anul 2012
Un studiu realizat pe o perioada de doua saptamani, releva faptul ca doar unul din zece telefoane Android au cea recenta versiune Jelly Bean.Google a lansat in acest an doua versiuni, 4.1 Jelly Bean, prezent pe 9% dintre terminalele Android si 4.2, pe doar 1,2%.
Gingerbread ramane cea mai folosita versiune, unul din doua telefoane avand Android 2.3.3 - 2.3.7. Versiunea lansata anul trecut, Ice Cream Sandwich, este prezenta pe aproape 30% dintre teledoaneleAndroid.
Acelasi studiu, publicat pe site-ul developer.android.com, arata ca peste jumatate dintre dispozitivele Android au ecrane cu o dimensiune de aproximativ 4 inch si o densitate cuprinsa intre 200 si 300 dpi (dots per inch).
Google ar putea lansa in acest an Android 5.0 Key Lime Pie, o noua versiune de sistem de operare mobil. Este de asteptat ca Samsung Galaxy S IV sa fie unul dintre primele smartphone-uri cu aceasta versiune.

Sursa : http://www.yoda.ro

Samsung Muse – partenerul perfect pentru dispozitivele Galaxy


Intr-o perioada in care terminale ca Galaxy S3 si Galaxy Note II fac ravagii la vanzare, compania coreeana lanseaza un accesoriu perfect, Samsung Muse .samsung Muse galaxy note s3
Noul Samsung Muse este la prima vedere un player MP3 ce detine un spatiu de stocare de 4GB, 6 ore de autonomie si un pret decent de 60 dolari. La o privire mai atenta insa, noul gadget este un accesoriu perfect pentru posesorii de terminale recente din seria Galaxy. Marele avantaj consta in sincronizarea cu usurinta a muzicii de pe un dispozitiv Galaxy pe Muse. Este suficient doar sa instalati din Google Play aplicatia Muse Sync pentru ca lucrurile sa mearga foarte simplu. Dupa sincronizare, va puteti lasa telefonul acasa, in masina sau in geanta si puteti porni la alergare, la sala sau la orice alta activitate ce permite un fundal sonor propriu.
Un concurent serios pentru cel mai nou iPod Shuffle, Samsung Mouse are multe atuuri aparente insa nu avem nici o idee legata de calitate audio a semnalului redat.

Sursa : http://playtech.ro

Mai mari si mai bune decat Facebook. 4 retele de socializare de care nu ai auzit

Mai mari si mai bune decat Facebook. 4 retele de socializare de care nu ai auzit


Facebook pare o retea planetara, la care are cont fiecare pamantean. In realitate, insa, site-ul lui Mark Zuckerberg are concurenta puternica.
Cu aproximativ un miliard de membri activi, Facebook domina harta retelelor sociale. Site-ul creat de Mark Zuckerberg este numarul 1 in 127 de tari din cele 137 monitorizate. 
Cu toate acestea, si competitorii Facebook au impreuna un miliard de membri, iar in unele tari reusesc sa depaseasca lejer reteaua de socializare fondata de Mark Zuckerberg. Doar ca n-ai auzit de ei, scrie nbcnews. In respectivele tari, aceste retele detin suprematia, cu alte cuvinte sunt mai mari si mai bune decat Facebook

Qzone
Aceasta retea sociala are ~522 milioane de utilizatori si domina China si Coreea de Sud. Este un fel de mix intre Facebook si Myspace. Utilizatorii sunt incurajati sa tina jurnale si bloguri, sa posteze fotografii si sa asculte muzica. Reteaua Qzone atrage in special persoanele intre 18 si 24 de ani. Ea este detinuta de portalul Internet Tencent, din Shenzhen, care are si varianta chinezeasca a lui Yahoo! Messenger, serviciul QQ.
Facebook, Google, YouTube si Twitter sunt printre cele 2.600 de site-uri blocate in China.

V Kontakte
V Kontakte sau VK este o retea sociala care domina in teritoriile rusesti. 190 milioane de persoane s-au inscris, dar asta nu e tot. VK este si al doilea cel mai vizitat site din zona respectiva de catre barbatii rusi cu varsta sub 35 de ani. 
VK seamana cu Facebook, pentru ca exista un profil al utilizatorului, mesaje, photo sharing si chiar si un buton "Like"!

Odnoklassniki
Pe langa VK, in teritoriile in care se vorbeste rusa mai exista si reteaua Odnoklassniki, care are 45 milioane de utilizatori. Numele ei se traduce prin colegi de clasa, si are exact rolul de a reuni prieteni si fosti colegi. Odnoklassniki este al 7-lea cel mai vizitat site din Rusia si al 60-lea din lume. Reteaua de socializare este centrata pe fotografii.

Cloob
Aceasta retea sociala provine din Iran si are 1 milion de utilizatori. Principalii ei fani sunt barbatii peste varsta de 65 de ani. Cloob este una dintre retelele de socializare care au iesit la suprafata dupa ce autoritatile au blocat Orkut, Facebook, Twitter si altele.
Cei care doresc sa intre in Cloob, trebuie sa primeasca invitatie de la un membru.

Chiar daca retelele regionale bat de multe ori Facebook, Mark Zuckerberg are concurenta serioasa si din partea site-urilor similare consacrate, cum sunt Google+, Pinterest si LinkedIn.
Sursa : http://www.yoda.ro

“Răzmeriţă” în spaţiu – un episod puţin cunoscut din istoria explorărilor spaţiale


În 1973, echipajul navei spaţiale americane Skylab 4 - Gerry Carr, Bill Pogue şi Ed Gibson –, aflat pe orbită, s-a revoltat împotriva programului de lucru extrem de încărcat, care nu le permitea respectarea perioadelor de odihnă necesare sau orarul meselor. Epuizaţi de lungul răstimp petrecut în spaţiu, în condiţii dificile, cei trei astronauţi au recurs la grevă pentru a obţine condiţii mai decente de activitate.

Skylab a fost un program spaţial de scurtă durată (1973 – 1979), doar trei echipaje fiind trimise pentru a lucra la bordul unui laborator spaţial situat pe orbită, operaţiunea lansării purtând numele de Skylab 1.
Un prim echipaj uman – a cărui misiune s-a numit Skylab 2 – a petrecut 28 de zile la bordul acestei staţii spaţiale, făcând reparaţii, instalând un sistem de protecţie împotriva radiaţiilor solare şi efectuând diferite experimente şi măsurători de astronomie, medicină etc.
Al doilea echipaj - Skylab 3 – a petrecut în spaţiu aproape 60 de zile, ocupându-se de întreţinerea staţiei şi de experimente medicale şi ştiinţifice.
Al treilea echipaj – Skylab 4 – a bătut recordul: Gerry Carr, Bill Pogue şi Ed Gibson au pornit de Pământ la data de 16 noiembrie 1973, într-o misiune programată să dureze 84 de zile. Programul lor cuprindea 6.051 de ore de muncă, împărţite între cei trei oameni, incluzând descărcarea şi punerea în ordine a mii de obiecte necesare pentru desfăşurarea experimentelor ştiinţifice şi medicale. Trebuiau, de asemenea, să efectueze o serie de observaţii asupra Soarelui, a Pământului şi a cometei Kohoutek care urma să treacă prin apropierea Terrei. La acestea se adăugau 4 sesiuni de lucru în afara navei (ieşiri în spaţiu).
Dar cei trei astronauţi nu au reuşit să facă faţă acestui program, prea încărcat. A contat, probabil, şi faptul că toţi trei erau la prima misiune de acest gen, spre deosebire de celelalte echipaje Skylab, care fuseseră comandate de doi astronauţi cu experienţă, foşti participanţi la misiunea Apollo 12 de explorare a Lunii şi care erau mai obişnuiţi cu un program dur de muncă.
Perioadele lungi de lucru şi nesfârşita listă de sarcini i-au afectat, în cele din urmă, pe cei trei membri ai misiunii Skylab 4. Extenuaţi şi nereuşind să ducă la bun sfârşit tot ce aveau de făcut, au intrat în conflict cu membrii echipei de control al misiunii, aflaţi la sol, care considerau că astronauţii ar trebui să lucreze în timpul programului de masă şi al celui de odihnă ca să ajungă la zi cu treburile pe care le aveau de făcut. NASA voia să "stoarcă" tot ce putea de la oamenii pe care îi trimisese pe Skylab, având în vedere cât de costisitoare era menţinerea unui echipaj pe orbită timp de 84 de zile.
După aproximativ 6 săptămâni petrecute în spaţiu, cu puţin timp înaintea Anului Nou, capacitatea de suport a echipajului a ajuns la limită. Astronauţii au anunţat centrul de control că îşi vor lua o zi liberă neplanificată, au închis comunicaţiile radio şi s-au odihnit.
În cele din urmă, la sfârşitul lunii decembrie 1973, echipajul Skylab 4 şi personalul de la centrul de control al misiunii au ajuns la o înţelegere. Sarcinile de rutină au fost trecute pe o listă separată, urmând ca astronauţii să le facă atunci când aveau timp. Responsabilii misiunii au fost de acord să îi lase în pace pe astronauţi în timpul meselor, în cursul perioadelor de odihnă planificate, precum şi seara după cină.
Reducerea volumului de muncă a dus la îmbunătăţirea calităţii acesteia, spre marea satisfacţie a NASA, însă cei trei astronauţi au plătit ulterior un preţ uriaş pentru îndrăzneala lor: niciunuia dintre ei nu i s-a mai permis să zboare vreodată în spaţiu.

Sursa : http://www.descopera.ro

Poate că banii aduc fericirea, dar fericirea aduce bani? Răspunsul e surprinzător


A câştiga mai mulţi bani tinde să facă oamenii mai fericiţi, cel puţin până la un punct. Acum, un nou studiu sugerează că relaţia funcţionează şi invers: oamenii mai fericiţi câştigă mai mulţi bani.

Într-un studiu efectuat pe mai bine de 10.000 de americani, cei care au trăit zilnic mai multe emoţii pozitive şi care s-au declarat mai satisfăcuţi de propriile vieţi în adolescenţă câştigau mai mulţi bani la vârsta de 29 de ani, arată un nou studiu efectuat de Jan-Emmanuel De Neve, profesor la University College London şi la London School of Economics, şi de Andrew Oswald, profesor de economie laUniversity of Warwick.  Cercetarea a fost publicată în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, urmând să fie prezentată la întrunirea anuală a Asociaţiei Americane de Economie.
Cercetătorii au folosit datele acumulate între 1994 şi 2008 de cercetarea National Longitudinal Study of Adolescent Health, în cadrul căreia studenţii erau întrebaţi dacă afirmaţii precum „M-am bucurat de viaţă” au fost adevărate în cursul săptămânii curente. Ulterior, când studenţii erau mai bătrâni, aceştia au răspuns şi la întrebarea „Cât de satisfăcut eşti de viaţa ta în ansamblu?”.
Studenţii care s-au descris ca fiind mai fericiţi la vârstele de 16 şi 18 ani şi care s-au declarat satisfăcuţi de viaţa lor la vârsta de 22 de ani câştigau mai mulţi bani la vârsta de 29 de ani. Pe o scară de 1 la 5, o creştere cu un punct în satisfacţie la vârsta de 22 de ani ducea la un venit suplimentar de 2.000$ la vârsta de 29 de ani. Venitul mediu era de aproximativ 35.000$. Între aceiaşi membri ai familiei, o creştere cu un punct în nivelul de satisfacţie cu propria viaţă la vârsta de 22 ani, în comparaţie cu media familiei, ducea la o diferenţă de 4.000$ în venituri la vârsta de 29 de ani în comparaţie cu media familială.
Acest studiu sugerează că fericirea nu prezintă doar o conexiune cu veniturile mai mari — ci chiar ajută să le genereze. Acest lucru s-ar putea datora faptului că tinerii adulţi fericiţi au şanse mai mari să termine o facultate, să fie angajaţi şi promovaţi, să fie mai optimişti şi mai puţin nevrotici, postulează cercetătorii. Analiza efectuată de cei doi profesori normaliza alţi factori, precum educaţia şi stima de sine.
A fi foarte fericit ajută mult: cei care s-au declarat „foarte fericiţi” în adolescenţă câştigau cu 10% mai mult decât media. A fi nefericit e mult mai periculos, însă — cei care s-au declarat în adolescenţă „profund nefericiţi” câştigau cu 30% mai puţin decât media, a relevat studiul.
Autorii cercetării sugerează că legătura dintre fericirea personală şi veniturile mai mari ar putea fi o veste bună pentru ţările care au probleme în a accelera creşterea economică. „Pentru cei care elaborează politici, existenţa acestor mecanisme oferă posibilitatea ca o societate mai fericită să fie una care generează mai multe venituri pentru cetăţenii săi”, explică cercetătorii.

Sursa : http://www.descopera.ro