miercuri, 15 octombrie 2014

O misterioasă „piramidă”, fotografiată de sonda Rosetta pe suprafaţa cometei pe care o urmăreşte

O misterioasă „piramidă”, fotografiată de sonda Rosetta pe suprafaţa cometei pe care o urmăreşte (FOTO)

Sonda spaţială Rosetta a fotografiat o structură misterioasă, sub forma unei piramide, pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, aflată la o distanţă de 478 milioane kilometri de Pământ.
„Piramida” are o înălţime de 25 de metri şi este una din cele mai mari structuri de pe cometă pe care cercetătorii vor să le analizeze.
Experţii compară această formaţiune cu piramidele celebre din Egipt, pe de platoul Giza, de aceea a şi fost botezată Keops, după numele faraonului care a construit cea mai mare piramidă de lângă Cairo.
Detaliu cu „piramida” footgrafiată de Rosettta    Detaliu cu „piramida” footgrafiată de Rosettta
Formaţiuni similare „piramidei” au fost observate în mai multe locuri pe suprafaţa cometei, ele fiind unul din misterele pe care experţii speră să le rezolve.
Sonda Rosetta a urmărit timp de 10 ani cometa Churyumov-Gerasimenko, iar acum se află pe orbita ei, apropiindu-se tot mai mult în fiecare zi.
Megiunea cu multe formaţiuni ciudate, printre care şi „piramida”    Megiunea cu multe formaţiuni ciudate, printre care şi „piramida”

Pe 11 noiembrie, Rosetta va lansa o sondă mai mică, Philae, care ar trebui să coboare pe suprafaţa cometei. Cu ajutorul ei, cercetătorii vor să afle cât mai multe date care să-i ajute să înţeleagă originea apei de pe Pământ şi chiar modul în care a apărut aici viaţa.
Sursa : descopera.ro