Gameloft va lansa Blitz Brigade pentru gadgeturile cu sistem de operare Android si iOS
duminică, 27 ianuarie 2013
Peste 20% din populaţia planetei a fost afectată de epidemia de gripă H1N1 din 2009-2010
Mai bine de o cincime din populaţia planetei a fost infectată cu virusul H1N1 în timpul pandemiei de gripă din 2009-2010, conform unor noi estimări date publicităţii vineri.
Noul studiu confirmă că gripa H1N1, supranumită şi gripa porcină, era extrem de contagioasă. De asemenea, cercetarea atestă că gradul de mortalitate al gripei era scăzut.
Studiul publicat în jurnalul ştiinţific Influenza and Other Respiratory Viruses arată că între 20% şi 27% din populaţia planetei a fost infectată cu acest virus. Copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 19 au prezentat cea mai mare rată a infecţiei, reprezentând 47% din total. Bătrânii cu vârste mai mari de 65 de ani reprezentau 11% din totalul infecţiilor.
Cercetarea doreşte să ofere cea mai detaliată imagine asupra acestei pandemii pentru a oferi date care să ajute la gestionarea viitoarelor epidemii de gripă.
Pandemia ce a durat 16 luni a generat o creştere masivă a cererii de vaccinuri, făcându-i pe critici să acuze autorităţile din domeniul sănătăţii de panicarea populaţiei.
În momentul în care pandemia s-a încheiat, în august 2010, ţările au comunicat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii mai puţin de un milion de infecţii care au dus la 18.500 de decese, însă aceste estimări au fost recunoscute drept o mică parte din numărul total al victimelor.
Noul studiu se bazează pe datele colectate în 27 de cercetări care au studiat urmele anticorpilor la H1N1 în mai bine de 90.000 de mostre de sânge colectate în 19 ţări. Prezenţa anticorpilor este un indicator al infecţiei, dar nu înseamnă automat că individul a fost afectat de boală.
Studiul nu intenţionează să stabilească o rată a mortalităţii, însă autorii afirmă că datele colectate, alături de alte estimări, sugerează că doar 0,02% din cazuri – 1 din 5.000 – au dus la deces.
Această rată a mortalităţii este comparabilă cu cele mai blânde gripe sezoniere. Spre comparaţie, pandemia „gripei spaniole” din 1918-1919, ce a omorât zeci de milioane de persoane, a avut o rată a mortalităţii estimată la 2,5%-3%.
Pentru acest studiu datele au fost colectate din Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Hong Kong, India, Iran, SUA şi Vietnam. Rezultatele din aceste ţări au fost extrapolate apoi la nivel global.
Sursa : http://www.descopera.ro
Cei mai mici astronomi din lume: gândacii de bălegar folosesc Calea Lactee pentru a se orienta
În ciuda faptului că au creierele mici, gândacii de bălegar sunt navigatori excelenţi, capabili să meargă în linie dreaptă pe măsură ce împing bilele de bălegar. Un nou studiu arată că abilităţile acestor insecte depăşesc şi cele mai optimiste aşteptări. La fel ca marinarii din antichitate, gândacii de bălegar folosesc cerul înstelat şi strălucirea Căii Lactee pentru a-şi găsi drumul, arată cercetarea.
Acest studiu reprezintă o premieră: este primul animal despre care aflăm că foloseşte Calea Lactee pentru a se orienta”, a explicat Marie Dracke, un biolog de la Universitatea Lund din Suedia şi totodată coordonatoarea studiului. „De asemenea, gândacul de bălegar devine astfel prima insectă despre care aflăm că poate folosi stelele pentru navigaţie”, a mai spus Dracke.
După ce identifică o sursă de fecale, gândacii de bălegar colectează hrana sub forma unei bile pe care o ghidează spre cuib. Anul trecut, Dacke şi colegii săi au descoperit că aceşti gândaci se suie pe bilele de bălegar şi dansează în cercuri înainte de a porni spre casă. Nu este vorba despre un „dans al bucuriei”; motivul pentru care gândacii efectuează acest dans este pentru a studia cerul şi a obţine astfel coordonatele poziţiei lor.
„Partea dorsală a ochilor gândacilor de bălegar sunt specializaţi pentru a analiza direcţia polarizării luminii – direcţia în care vibrează lumina”, a explicat Dacke. Astfel, atunci când un gândac se uită în sus, acesta percepe soarele, luna şi tiparul luminii polarizate. Aceste indicii cereşti îi permit gândacului să evite să se întoarcă din greşeală la sursa de fecale, unde alţi gândaci ar putea încerca să-i fure mâncarea.
Pe lângă aceste indicii, Dacke şi echipa sa au vrut să afle dacă aceşti gândaci folosesc şi stelele pentru a naviga, la fel ca păsările, focile şi oamenii. Motivul pentru care cercetătorii şi-au pus această întrebare este faptul că ei pot naviga chiar în nopţile în care Luna nu este vizibilă.
Pentru a afla răspunsul, cercetătorii au cronometrat timpul necesar gândacilor de bălegar din specia Scarabaeus satyrus pentru a traversa o arenă circulară cu pereţi înalţi, din care era vizibil doar cerul. Insectele au fost testate în nopţi cu Lună, nopţi fără Lună şi în nopţi noroase. În alte cazuri, gândacilor le erau acoperiţi ochii astfel încât să privească doar solul. În cazurile în care gândacii nu puteau privi cerul sau acesta era acoperit de nori, timpul necesar pentru a traversa arena era mult mai mare.
În urma acestor experimente, „am crezut că este posibil ca aceşti gândaci să folosească stelele pentru a naviga, însă gândacii de bălegar au ochii atât de mici încât este imposibil să vadă stelele individuale”, a explicat Dacke.
Pentru a verifica ipoteza, cercetătorii s-au mutat într-un planetariu pentru a vedea care sunt informaţiile pe care le obţin gândacii din cerul înstelat. Experţii au repetat experimentul în mai multe variante, afişând pe „cer” doar stelele cele mai luminoase, arătând doar banda difuză a Căii Lactee sau arătând cerul complet. Gândacii traversau arena în aceeaşi perioadă de timp indiferent că era afişat tot cerul sau doar banda difuză a Căii Lactee. În toate celelalte variante, timpul necesar traversării era mult mai mare.
Alte experimente au arătatcă altă specie de gândac de bălegar, S. zambesianus, nu poate merge în linie dreaptă în nopţile în care Calea Lactee e dincolo de orizont. Aceste rezultate, privite laolaltă, sugerează că, într-adevăr, aceşti gândaci folosesc Calea Lactee ca reper navigaţional. Această tehnică funcţionează doar pentru gândacii de bălegar din emisfera sudică (experimentele au fost efectuate în Africa de Sud). „Ce fac gândacii din emisfera nordică pentru a naviga, nu ştiu”, a spus cercetătoarea.
Studiul este publicat în jurnalul ştiinţific Current Biology.
Sursa : http://www.descopera.ro
Hyundai T7, o tableta ieftina cu acelasi procesor de pe Galaxy S III. Pret si specificatii tehnice
Hyundai lanseaza o tableta ieftina cu procesor quad-core. GALERIE FOTO
Producatorul sud-coreean Hyundai a lansat T7, o tableta Abdroid ieftina. Hyundai T7 are un ecran capacitiv multitouch in 5 puncte de 7 inch cu rezolutia de 1280 x 800 pixeli si unghi de vizualizare de 178 de grade.
Tableta este echipata cu acelasi procesor quad-core de pe celebrul Galaxy S III, Samsung Exynos 4412. Gadgetul are o memorie RAM de 1 GB si un spatiu de stocare de 8 GB, ce poate fi extins cu un card de 32 GB prin slotul microSD.
Pretul tabletei Hyundai este de doar 165,99 dolari americani.
Specificatii tehnice:
- Dimensiuni: 196 x 118 x 10,9 mm
- Greutate: 303 grame
- Ecran: IPS LCD 7 inch
- Rezolutie: 1280 x 800 px
- Unghi de vizualizare: 178 grade
- Multitouch: 5 puncte
- Camera: 2 MP
- Camera frontala: 0,3 MP
- Memorie RAM: 1 GB DDR3
- Spatiu de stocare: 8 GB
- Slot microSD: pana la 32 GB
- Sistem de operare: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
- Chip: Samsung Exynos 4412
- Procesor: quad-core Cortex A9, 1,4 GHz
- Procesor grafic: Mali 400 MP4
- Conectivitate: Bluetooth, GPS
- Wi-Fi: 802.11 b/g/n
- 3G: prin modem extern: E1916, ZTE AC2736, HUAWEI E1750, HUAWEI EC122, HUAWEI EM770W
- Porturi: HDMI, Micro USB, jack audio 3,5 mm
- Baterie: 3300 mAh
- Autonomie: 5 ore
- Pret: 165,99 USD
Sursa : http://www.yoda.ro
Graph Search, "prima retea publica de spionaj". Noul Facebook a fost testat si in Romania
In timp ce lumea astepta telefonul Facebook, reteaua de socializare a lansat cea mai performanta unealta de spionaj. Si e publica! GALERIE FOTO
Graph Search e infricosator de precis. De ce sa-ti pierzi timpul la o cafea cu prietenii cand poti sa tastezi "Places that my friend X have been to". Afli in jumatate de secunda prin ce zone a calatorit amicul tau din liceul, pe care oricum nu l-ai mai vazut de 5 ani, scrie Marian Andrei, reporter iLikeIT.
Am inceput sa intreb anumiti colegi cand au fost in Spania, Italia sau Statele Unite. S-au uitat cu ochii cat cepele la mine si m-au intrebat de unde stiu, desi eu sunt nou pe aici. In plus nici nu ii aveam la prieteni. Realitatea e ca ei, atunci cand au urcat pozele, au trecut si locul unde au fost facute. Facebook da automat un check-in. Poti sa mergi chiar mai departe in timp si sa cauti "Photos of my friends before 1990". O sa-ti vezi prietenii in scutece.
Daca iti e foame si ai pofta de chinezesc dar nu vrei sa faci experimente, scrii in search bar "Chinese restaurants that my friends like". Asa mergi la sigur, pentru ca ai o recenzie onesta care vine de la cineva pe care-l cunosti.
Daca deja ai prea multi oameni prin lista, Graph Search te ajuta la curatenie. Eu am scris spre exemplu "My friends that like Twilight". La fel de usor poti sa tastezi "manele", "shaorma" ori "Harry Potter". Graph Search iti va lista prietenii imediat si ii poti sterge dintr-un click.
Nu te speria totusi, pentru ca tu ai in continuare optiunea de a ascunde anumite informatii despre tine, ca si pana acum. Ai aceeasi rotita in dreapta paginii, iar la fiecare album ai optiunea ca fotografiile sa fie ascunse de ochii celorlalti.
Daca Facebook ar largi aria de cautare si pe restul internetului, lucreaza deja la asta impreuna cu Microsoft, si ar invia Facebook Stores s-ar putea ca reteaua lui Zuckerberg sa devina in cativa ani coloana vertebrala a internetului. Individul care sta pe internet nu va fi "confundat" cu natia in care traieste. Va avea caracter, ca in viata reala. Iar Facebook va sti sa-i ofere ce vrea fara ca utilizatorul sa ceara. Inceputul lui Web 3.0. Ramane de vazut cum va juca Mark Zuckerberg.
Sursa : http://www.yoda.ro
Primul robot autonom certificat pentru spitale
In cazul in care toata viata v-ati dorit sa fiti analizat la spital de un robot, dorinta s-ar putea sa se transforme in realitate datorita iRobot si InTouch Health.
Cu toate ca mi se pare un eveniment spectaculos si revolutionar, avand in vedere rapiditatea cu care evolueaza tehnologia, nu credeam ca o sa mai treaca prea mult timp pana va deveni realitate.
Autoritatea americana pentru certificarea medicamentelor si aparaturii medicale, FDA, tocmai a certificat primul robot autonom cu scopul de a fi folosit in spitale. Cu numele de RP-VITA, robotul din imaginea de mai sus va incepe in curand sa misune prin holurile si saloanele spitalelor din Stale Unite. Suficient de destept incat sa ocoloeasca peretii si sa evite oamenii, robotul se descurca singur sa ajunga de la un punct la altul.
Pentru ca nu putea lipsi un iPad din ecuatie, RP-VITA vine si cu o aplicatie destinata tabletei Apple. Aceasta din urma permite doctorilor aflati in deplasare sa interactioneze de la distanta cu pacientii. Partea cea mai buna este ca acest robot este util si la altceva decat socializare. Prin intermediul unor porturi, aparatul interactioneaza perfect cu aparate pentru ultrasunete, stetoscoape, otoscoape si nu numai. Ca sarcina ,,trecuta in fisa postului”, RP-VITA a fost aprobat de FDA pentru ,,monitorizare activa a pacientilor aflati in pre-operator, peri-operator si post-operator, inclusiv tratament cardiovascular, neuro, prenatal, psihologic sau alte operatiuni de examinare si diagnosticare.”
Cu speranta ca aceasta autonomie nu-i va permite robotului sa faca si greseli legate de tratamentul pacientilor, mi-as dori sa vad o astfel de creatie si in Romania.
Sursa : http://playtech.ro
Un hacker de la Anonymous a fost condamnat la inchisoare pentru atacarea site-urilor Visa, PayPal si Mastercard
Hackerul din gruparea Anonymous a fost condamnat la 100 de ore de munca in folosul comunitatii si la sase luni de inchisoare cu suspendare
Christopher Weatherhead, un hacker din grupul Anonymous, a fost condamnat in Marea Britanie la 18 luni de inchisoare pentru atacarea site-urilor Visa, PayPal si Mastercard, precum si ale altor companii, relateaza Bloomberg.
Alti trei inculpati, Jake Birchall, Ashley Rhodes si Peter Gibson, au recunoscut ca au conspirat pentru a perturba functionarea computerelor.
Weatherhead (foto) a fost descris de acuzare drept un "criminal cibernetic" care a pus la punct o campanie sofisticata de atacuri online asupra sistemelor informatice.
Gibson a fost condamnat la 100 de ore de munca in folosul comunitatii si la sase luni de inchisoare cu suspendare. Sentintele impotriva lui Birchall si Rhodes vor fi date ulterior.
Atacurile au provocat companiilor vizate costuri suplimentare de peste 3,5 milioane de lire sterline, scrie Mediafax.
Sursa : http://www.yoda.ro
Huawei Ascend P2 scapa pe internet
Huawei Ascend P2 a fost scapat pe internet sub forma unei fotografii de presa.
Daca in vara analizam noile telefoane mobile aduse de producatorul chinez la noi pe piata, printre care se numara si Ascend P1, acum a venit timpul sa vorbim despre Huawei P2. Mai exact acesta a aparut intr-o poza scapata pe internet din care putem vedea ca avem de-a face cu un nou smartphone de top, menit sa continue munca inceputa de Ascend P1.
Pentru moment nu sunt cunoscute detalii despre configuratie, pret sau data exacta a lansarii, dar zvonurile din piata vorbesc despre un flagship cu procesor ARM quad-core la 1,8GHz, 2GB RAM, un display Full HD de 4,5 inci, o camera de 13 megapixeli si o baterie pe masura la 3000 de mAh.
Ne asteptam ca Huawei Ascend P2 sa ruleze Android Jelly Bean si sa ofere un raport specificatii/pret destul de competitiv. Cel mai probabil ne vom intalni cu acest terminal in cadrul expozitiei MWC 2013, cand avem toate sansele sa aflam mai multe detalii atat tehnice cat si despre piata de desfacere.
Sursa : http://playtech.ro
Abonați-vă la:
Postări (Atom)