sâmbătă, 16 februarie 2013

Sony Xperia J - Android 4.0 în format accesibil de 4”


Sony este unul din producătorii de smartphone-uri care a investit mult în segmentul entry level. Modelele sale au nişte linii de design cu care reuşesc să se evidenţieze oriunde.Sony Xperia J este un model special în gama entry level, remarcându-se prin ecranul său mare. Specificaţiile nu impresionează, însă nici preţul nu va goli portofelul. Citiţi în continuare dacă sunteţi în căutarea unui smartphone accesibil cu un ecran cât mai mare.

Construcţie

Plasticul este singurul material folosit pentru carcasa lui Xperia J. Sony a reuşit însă să facă o treabă foarte bună cu el. Spre exemplu, banda argintie din jurul telefonului are un puternic aspect metalic, iar capacul de pe spate este foarte fin la atingere. Aşa cum se poate observa din imagini, carcasa lui Sony Xperia J este arcuită în partea din spate. Designul vine de la vechiul Sony Ericsson Xperia Arcşi a fost preluat şi de Xperia VXperia T şi Xperia ESub ecranul protejat de Gorilla Glass sunt vizibile cele trei butoane capacitive ale sistemului de operare. Ele sunt iluminate în timpul utilizării smartphone-ului. Deasupra ecranului lipseşte doar senzorul de luminozitate.
Singurele butoane ale lui Sony Xperia J sunt amplasate pe latura dreaptă, în partea de sus. Dacă cel pentru volum are dimesiuni decente, cel pentru deblocarea ecranului este puţin cam mic şi necesită o apăsare fermă. Mufa pentru căşti a fost plasată central pe latura superioară, iar cea microUSB se găseşte pe latura din stânga. Dacă desfacem capacul lui Xperia J, suntem întâmpinaţi de o baterie impunătoare cu o capacitate de 1.750 mAh . Ea blocează accesul la slot-ul pentru SIM şi cardmicroSD.

În pachet

  Fiind disponibil la un preţ accesibil, smartphone-ul Sony Xperia J are un pachet destul de modest. Alături de încărcător şi cablul microUSB găsim un headset stereo modest. El nu va impresiona prin calitate, însă este util pentru apeluri.

Specificaţii

  • Ecran: 4”, 480x854, S-LCD(?), Gorilla Glass
  • Sistem de operare: Android 4.0.4
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon MSM7227A
  • Procesor: 1 GHz Cortex-A5, single core
  • RAM: 512 MB
  • Memorie: 4 GB, 2 GB accesibili
  • Card: microSD/SDHC
  • 3G: HSDPA 7,2 Mbps
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • Bluetooth: 2.1 cu A2DP şi EDR
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 5 MP, autofocus, LED, stabilizare
  • Filmare video: VGA cu 30 fps
  • Cameră video secundară: VGA
  • Baterie: 1.750 mAh
  • Dimensiuni: 124,3 x 61,2 x 9,2 mm
  • Greutate: 124 g

Ecranul

Sony are o reputaţie în legătură cu secretul despre ecranele sale. Rareori găseşti specificaţii avansate despre el. Producătorul japonez foloseşte de cele mai multe ori panouri LCD obişnuite, relativ modeste în comparaţie cu cele AMOLED sau IPS. Cel al lui Sony Xperia J are unghiuri prea bune pentru a fi un panou obişnuit. El ar putea fi însă de tip S-LCD, aşa cum am văzut mai multe modele HTC. Cu un contrast destul de bun, panoul este vizibil în lumină naturală.
Din păcate, lui Xperia J îi lipseşte Mobile BRAVIA Engine, un sistem de procesare a imaginii ce îmbunătăţeşte pozele şi clipurile afişate. Pentru cineva care a testat mai multe modele Sony Ericcson din trecut, diferenţa este uşor de sesizat. Lipsa unui senzor de luminozitate poate fi deranjantă atunci când telefonul este folosit noaptea. Negrul puţin luminos, dar nu îndeajuns de mult încât să deranjeze. Iluminarea ecranului pare să fie uniformă.

Sistemul de operare

Android 4.0.4 nu oferă nicio surpriză aici. Xperia J vine cu interfaţa deja cunoscută, cu cinci ecrane principale şi o serie lungă de widget-uri. Dacă sunteţi un utilizator cu un consum minimalist de aplicaţii, smartphone-ul se comporta decent. Altfel, performanţele modeste ale procesorului îşi vor spune cuvântul la un moment dat. Va trebui să vă obişnuiţi cu momente în care imaginea rămâne puţin agăţată, până când procesorul termină ce are de calculat.
AnTuTu - 4075
Quadrant - 2023
Vellamo - 861

Multimedia

Calitatea ieşirii audio a lui Xperia J este acceptabilă , însă volumul maxim nu este foarte puternic. Playerul audio este avansat, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre cel video. Dacă vreţi să vizionaţi un clip încărcat pe card, va trebui să folosiţi un player din magazinul Play. Playerul integrat suportă doar fişiere MP4 şi 3GP.  În plus, nu vă recomandăm să încercaţi să rulaţi clipuri la rezoluţie mare. Procesorul este foarte limitat.
Când am avut nevoie să mă uit după un clip realizat cu smartphone-ul Sony Xperia J, am descoperit că galeria multimedia cu care eram obişnuit nu mai există. Am căutat Xperia Gallery, însă fără rezultat. Sony a înlocuit cele două aplicaţii cu Album. Imaginile şi clipurile sunt grupate foarte frumos, iar thumbnail-urile sunt ajustabile ca dimensiuni. Am descoperit însă o problemă de utilizare. Comandat pentru ştergerea unui clip sau a unei imagini este greu de găsit.

  Iniţial am crezut că ea nu există şi am instalat un manager de fişiere pentru a face curăţenie. Ulterior, am găsit comanda de ştergere din Album, însă absolut întâmplător. În aplicaţiile Gallery de până acum, ea se găsea în meniul deschis cu butonul Menu. Aici trebuie să selectezi vizualizezi imaginea sau clipul din lista de thumbnail-uri şi să apeşi simplu pe imagine sau pe clip. Un buton cu simbolul unui coş de gunoi va apărea în colţul din dreapta sus. Personal cred că aplicaţia Album are nevoie de un update.

Camera foto

Cum era de aşteptat, camera foto cu senzor de 5 MP a lui Sony Xperia J este modestă. Detaliile se pierd chiar şi în lumină naturală, în ciuda faptului că a fost implementat un sistem de stabilizare a imaginii. Nici despre filmarea nu avem prea multe lucruri bune de spus. În timpul zilei, camera înregistrează cu o rată de compresie de 2 Mbps. Pe timp de noapte, ea scade la jumătate. Chiar şi la rezoluţie VGA, această rată de compresie redusă oferă o calitate slabă a imaginii.

Autonomia

Cu o baterie mare, ne aşteptam ca Xperia J să ofere o autonomie bună. Dacă activaţi modulul WiFi şi traficul de date 3G doar atunci când aveţi nevoie, telefonul poate funcţiona 3-4 zile cu o singură reîncărcare. Utilizarea lui în această perioadă poate fi de până la 30 minute de convorbiri şi 30 minute de navigare pe Internet pe zi. Chiar şi cu o utilizare mai intensă, Xperia J reuşeşte să ofere o autonomie de două zile.

Preţ şi disponibilitate

La momentul redactării articolului, smartphone-ul Sony Xperia J este disponibil pe piaţa româneascăla preţul de 1.000 lei fără abonament.

Concluzie

Sony Xperia J se adresează unui grup specific de utilizatori. Aceştia vor un smartphone accesibil, însă ecranul mare, cu rezoluţie decentă, este foarte important pentru ei.Aceşti utilizatori nu vor abuza de numărul aplicaţiilor instalate şi rulate în fundal şi nu vor fi interesaţi de performanţele camerei foto. Ea este acolo pentru acele momente în care s-ar putea să ai nevoie să imortalizezi ceva. Performanţele sunt la nivelul preţului plătit pentru telefon, iar construcţiei nu i se poate reproşa nimic.

Ecranul lui Xperia J pare să fie preluat dintr-o gamă superioară de preţ, iar producătorul îl protejează cu Gorilla Glass. Smartphone-ul are o baterie mare, iar cei care-l folosesc mai puţin se pot aştepta la o autonomie foarte bună. Chiar şi cu 2-3 ore de apeluri pe zi, Xperia J poate să funcţioneze două zile fără să fie încărcat.
Părţi pozitiveplus
  • +ecran mare, cu o calitate bună a imaginii
  • +autonomie bună
  • +construcţie bună, cu plastic de calitate
Părţi negativeminus
  • filmarea are o calitate slabă
  • sistemul de operare devine lent după instalarea mai multor aplicaţii

Opera cumpără Skyfire, vizează tehnologiile de optimizare video şi platforma online de distribuţie


Acum două zile, Opera Software a anunţat că viitoarele sale browsere vor renunţa la motorul de afişare proprietar Presto în favoarea cunoscutului WebKit. Această schimbare de direcţie îi va permite companiei să-şi concentreze eforturile pentru îmbunătăţirea altor servicii şi tehnologii conexe, iar compania se pare că s-a pus deja pe treabă.
Primul pas făcut după acest anunţ este achiziţia companiei Skyfire Labs, creatoarea unui celebru browser pentru Android şi iOS care, la fel ca Opera Mini, foloseşte procesarea cloud şi oferă o versiune optimizată a paginilor, dar care oferă în plus suport pentru plugin-uri precum Adobe Flash, Silverlight sau Windows Media.
Această ultimă tehnologie de optimizare a fluxurilor video, numită Rocket Optimizer, a fost de altfel şi unul dintre motivele principale achiziţiei. Tehnologia este folosită nu doar de browser-ul Skyfire, ci este licenţiată şi de mai mulţi operatori de telefonie mobilă pentru optimizarea fluxurilor video trimise către abonaţi. Opera afirmă că Rocket Optimizer permite utilizatorilor şi operatorilor sa facă economii de trafic care merg până la 60 de procente, oferind totodată şi ajustarea dinamică a compresiei în funcţie de lăţimea de bandă disponibilă cu un timp de răspuns foarte bun.
Cel de-al doilea produs vizat de Opera este Skyfire Horizon, o platformă comercială pentru distribuţia de aplicaţii şi conţinut media accesibilă direct din browser, norvegienii încercând să extindă propria lor platformă online Opera Web Pass. Conform declaraţiilor făcute, aceste soluţii permit fructificarea unor oportunităţi noi de afaceri, Web Pass fiind folosit, de exemplu, pe teritoriul Malaeziei pentru activarea de planuri de date prepay.
Tranzacţia se va finaliza la jumătatea lunii martie, după plata celor 155 de milioane de dolari, Skyfire Labs urmând să devină o subsidiară autonomă în cadrul Opera Software.

Sursa : http://www.go4it.ro

Archos anunţă linia de tablete Platinum, inclusiv un model de 11,6"


Neobositul producător Archos a anunţat la sfârşitul anului trecut o tabletă Android cu ecran de 9,7” şi rezoluţie QXGA, pentru a prezenta ulterior, în cadrul CES 2013, celelalte trei modele cu diagonale de 7”, 8” si 10,1” din gama Titanium. Pentru cei care doresc însă nişte produse mai puternice, Archos a anunţat lansarea gamei superioare Platinum, care oferă mai multă putere hardware şi specificaţii superioare.
Cel mai mare membru al noii familii de tablete este 116 Platinum, acesta oferind un ecran de 11,6”, o premieră pentru platforma Android, care oferă o rezoluţie Full HD. Pe lângă acest model, Archos a mai anunţat modelul 97 Platinum HD, care oferă un ecran de 9,7”, raport 4:3 şi rezoluţie QXGA, şi un model mai modest cu ecran de 8” şi rezoluţie de 1024 x 768 pixeli.
Toate tabletele folosesc un procesor quad-core care este secondat de un nucleu grafic cu opt nuclee, cel mai probabil o solutie Allwinner A31. Aceasta oferă patru nuclee ARM Cortex-A7, iar procesorul grafic este  PowerVR SGX544MP2, un model dual-core cu 8 unităţi de procesare pentru shadere.
  Toate tabletele folosesc panouri IPS, oferă o memorie RAM cu o capacitate de 2GB, includ camerefoto principale şi frontale cu senzori de 2MP, respectiv VGA, o memorie internă de 8GB care poate fi extinsă cu un card MicroSD şi ieşire video Mini HDMI. Sistemul de operare oferit este Android 4.1
Modelele 80 Platinum şi 97 Platinum HD vor fi disponibile din februarie la preţuri de 199, respectiv 299 dolari, în timp ce modelul 116 Platinum va sosi abia în aprilie la un preţ de 349 dolari. 

Sursa : http://www.go4it.ro

Calculatorul care nu trebuie resetat niciodata a fost inventat

Calculatorul care nu trebuie resetat niciodata a fost inventat


Un computer revolutionar, inspirat din natura, poate sa-ti repare singur erorile
Supranumit computerul „sistemic”, calculatorul a fost construit la University College London (UCL), iar oamenii de stiinta sustin ca acesta se poate repara singur, atunci cand intampina erori.
In timp ce computerele obisnuite nu sunt multitasking in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca executa procesele unul dupa altul, comutand rapid intre ele, noul calculator ar putea fi capabil sa execute mai multe procese simultan/
Cercetatorii de la UCL sustin ca au creat un computer in care datele sunt insotite de instructiuni de folosire. De exemplu, temperatura de afara este asociata cu instructiuni despre ce trebuie facut cand devine prea cald.
Fiecare sistem are o memorie care contine informatie contextuala, ceea ce inseamna ca nu poate interactiona decat cu alte sisteme similare.
In loc sa foloseasca un contor de programe, sistemele sunt executate intr-o ordine aleasa de un generator de numere aproape aleatoriu, conceput sa mimeze functia aleatorie asa cum se gaseste in natura. Sistemele executa instructiunile simultan, fara ca vreunul dintre ele sa il preceada pe altul.
Cel mai important aspect este faptul ca acest computer contine mai multe copii ale instructiunilor, distribuite in mai multe sisteme, astfel ca daca un sistem se corupe computerul poate accesa o copie curata pentru a-si repara singur codul.
Se apropie deci ziua in care butoanele Ctrl + Alt + Delete nu vor mai fi folosite niciodata impreuna. 

Sursa : http://www.yoda.ro

PlayStation 4 va avea controller cu touchscreen. Imaginea scapata pe internet si confirmata de cel mai important site al gamerilor

PlayStation 4 va avea controller cu touchscreen. Imaginea scapata pe internet si confirmata de cel mai important site al gamerilor


Fie ca a fost scapata intentionat, fie ca a ajuns pe internet dintr-un accident, imaginea cu noul controller de la viitorul PlayStation 4 a fost confirmata oficial de Kotaku, unul dintre site-urile de top din gaming.
Imaginea publicata de tabloidul britanic The Sun prezinta in premiera un nou tip de controller, care in locul clasicelor butoane "Start" si "Select" are un touchscreen.

Pana in prezent, in jurul PS4 au aparut mai multe speculatii decat informatii. Noua consola ar putea avea o putere de 10 ori mai mare decat PS3.

Sursa : http://www.yoda.ro

Secretul care te face sa iei note mai mari la scoala. Efortul este minim

Secretul care te face sa iei note mai mari la scoala. Efortul este minim


Notele tale se vor imbunatati de la sine
Un nou studiu, realizat la Universitatea din New York de echipa profesorului Hiroko Sayama, le dezvaluie un secret tinerilor care isi doresc note mai mari la scoala sau la facultate. Daca vor sa isi imbunatateasca rezultatele, acestia trebuie sa se inconjoare de prieteni destepti si muncitori.
"Cu cat prietenii tai sunt mai inteligenti, cu atat ai mai multe sanse de a deveni mai inteligent maine", spune Sayama, care a realizat un proiect prin care elevii de la un liceu newyorkez aveau sansa sa ii viziteze laboratorul. Asa cercetatorului i-a trecut prin minte sa caute o corelatie intre prietenii acestora de pe Facebook si rezultatele scolare.
Oamenii de stiinta au constatat ca elevii ai caror prieteni obtin note mari la scoala isi imbunatatesc rezultatele de la an la an. 
Explicatia cercetatorilor: daca prietenii tai iau numai note mari, e posibil sa vrei si tu sa inveti mai mult, ca sa tii pasul.

Sursa : http://www.yoda.ro

Samsung Galaxy Altius – Un alt ceas inteligent la orizont


Samsung Galaxy Altius este numele unui nou ceas inteligent care se presupune a fi lansat in curand de catre producator.
samsung galaxy altius
Se pare ca nu doar Apple si alte companii mici care isi construiesc business-ul pe Kickstarter vor lansa in decursul acestui an ceasuri inteligente. Samsung nu putea sa lipseasca de la “petrecere” asa ca au fost “scapate” pe internet o serie de imagini cu un ceas inteligent si o serie de specificatii legate de acesta. Ceasul se numeste in teorie Galaxy Altius, vine cu un plan de date GSM, functioneaza cu un sistem de operare numit Altius OS Beta2. Rezolutia ecranului ar fi in principiu de 500×500 pixeli si va putea afisa orice fel de informatie este necesara.
Cel mai probabil anuntul oficial va fi facut odata cu lansarea lui Galaxy S4, la mijlocul lunii Martie. Cati dintre voi ati fi dispusi sa achizitionati un astfel de gadget care dubleaza practic telefonul mobil, mai ales in ideea in care 100 Euro ar un minimi pentru pretul de plecare?

Sursa : http://playtech.ro

Cum poate o cana cu ceai fierbinte sa-ti incarce telefonul mobil

Cum poate o cana cu ceai fierbinte sa-ti incarce telefonul mobil


Rece sau fierbinte, bautura preferata poate functiona ca o priza pentru telefonul tau.
Cafeaua fierbinte de dimineata, ba chiar si berea rece de dupa serviciu, pot tine telefonul mobil "in viata" pentru mai multa vreme gratie unui dispozitiv care transforma energia termica in cea electrica.  De marimea unui "biscuite de pahar" (celebrul petec de carton menit sa protejeze suprafetele pe care sunt puse bauturile), Epiphany One Puck utilizeaza o tehnologie inventata inca din 1816 pentru conversia de la energia termica la cea electrica, transmiterea celei din urma catre telefonul mobil facandu-se printr-un cablu USB.

Puck, botezat dupa micul obiect de cauciuc lovit cu crosele in jocul de hochei, are doua fete, una rosie, cealalta albastra, prima pentru bauturile fierbinti, a doua pentru cele reci, energia electrica dezvoltata fiind conditionata de sursa de caldura sau racoare.


"Nu dorim doar realizarea unui dispozitiv care sa ne ajute sa incarcam bateria telefonului, vrem ca tehnologia noastra sa ajute si la generarea de energie electrica ieftina in zonele cu clima extrema. Energia termica dezvoltata in nordul inghetat sau in zona sahariana poate 'aprinde lumina' in casele oamenilor", a spus Tim Joseph, inginer in compania din New Castle, Pennsylvania.

Prototipul dispozitivului a fost dezvoltat de compania americana Epiphanny Labs, productia in seria a acestuia urmand sa inceapa in prima jumatate a anului 2014. Pretul Puck-ului ar putea porni de la 100 de dolari.

Sursa : http://www.yoda.ro

IDC: Android si iOS ocupa 91,1% din piata


Pentru ca nu puteam incheia saptamana fara un nou studiu, anuntam de aceasta data rezultatele inregistrate de IDC pentru sistemele de operare mobile.
IDC iOS si android studiu
De fiecare data cand sunt impresionat de un nou Windows Phone sau de un BlackBerry, ma lovesc de un astfel de studiu. Doar intr-o lume imaginara Android-ul sau iOS-ul mai pot fi depasite, ca procent din piata. Cota de piata a sistemului de operare Android este acum la 70,1%, in crestere de la 52,9%. In conditiile in care Windows Phone a crescut in popularitate de la an la an, de la 1,5% la 2,6%
Este adevarat ca iOS a pierdut doua procente in popularitate in 12 luni, avand insa in vedere cat castiga Apple la un iPhone sau un iPad, m-as avanta sa afirm ca Tim Cook nu-si face griji legate de  cele doua, trei iPhone-uri in minus. In mod sigur o parte semnificativa din succesul platformei Android este legat de varietatea terminalelor, iar acesta este cel mai important aspect pe care Apple nu are cum sa-l remedieze.
Sistemul de operare al celor de la Microsoft a crescut in ultimul an. Din pacate nu continua sa urmeze acest trend ascendent suficient de repede. Pentru ca in alte 12 luni situatia sa fie radical diferita de cea actuala, terminalele cu WP8 trebuie sa fie revolutionare. Jocurile si aplicatiile de pe Android si Windows Phone, portate pe Windows Phone Marketplace nu mai sunt suficiente. Windows Phone este aproape perfect din multe puncte de vedere, problema e ca devenit perfect prea tarziu. Cu astfel de discrepante radicale in popularitate, credeti ca mai exista vreo sansa pentru schimbari semnificative in piata? Eu nu mi-as tine respiratia.

Sursa : http://playtech.ro

O nouă imagine oficială cu HTC One - versiunea neagră


Lansarea oficială a modelului high end HTC One se apropie şi iată că vă putem prezenta o imagine cu cea de-a doua culoare în care va fi disponibil. Cunoscut sub numele de cod M7, smartphone-ul va oferi un ecran de 4.7” cu o rezoluţie de 1080x1920 pixeli. Despre versiunea cu carcasă albă am aflat cu mai mult timp în urmă şi aici avem modelul negru. Dacă ar lipsi grila perforată de sus şi de jos, comparaţia cu designul lui BlackBerry Z10 ar fi mai greu de justificat.
HTC One cu carcasă neagră - imagine oficialăHTC One cu carcasă neagră - imagine oficială

Pe ecran se pare că avem  noua interfaţă HTC Sense 5.0, cu tile-uri ce par active şi un ceas cu vreme redesenat. Aşteptăm să vedem cum a implementat HTC butonul virtual Menu în aplicaţii. Sub ecran găsim doar butoanele Back şi Home, despărţite de sigla producătorului. Lansarea lui HTC One va avea loc simultan la Londra şi New York. Producătorul taiwanez nu putea să omită piaţa americană şi se pare că are deja contracte cu toţi cei patru mari operatori.
  Pentru cei care nu au urmărit zvonurile despre terminal, acesta va include un chipset cu procesor quad core la 1,7 GHz. Camera foto va avea un senzor de 13 MP, iar bateria, o capacitate de 2.300 mAh.Lansarea oficială a lui HTC One va avea loc pe 19 februarie, terminalul fiind aşteptat pe pieţele europene la începutul lunii martie. Preţul estimat este de 650 €.

Sursa : http://www.go4it.ro