Instagram a anuntat pe blogul sau oficial ca are dreptul sa vanda fotografiile userilor sai, fara sa le plateasca drepturi de autor acestora si fara sa-i anunte despre aceste tranzactii.
Aceasta masura va intra in vigoare de la 16 ianuarie 2013 si apare la doar 3 luni dupa ce Facebook a cumparat acest popular site de foto "sharing", scriu cei de la CNET, citati de stirileprotv.ro. Singura optiune a utilizatorilor in aceasta privinta este sa-si stearga conturile inainte de 16 ianuariue, deoarece dupa aceasta data nu vor mai putea actiona in niciun fel.
Conform noilor sale politici, Facebook sustine ca detine toate drepturile de autor asupra fotografiilor postate in mod public pe Instagram, inclusiv in scopuri comerciale sau publicitare, ceea ce transforma acest website in cea mai mare agentie de imagini din lume. Pe Twitter au inceput deja sa apara comentarii acide: "Instagram este acum noul iStockPhoto, cu exceptia faptului ca ei nu trebuie sa-ti plateasca absolut nimic daca iti folosesc fotografiile."
Acest lucru inseamna, de exemplu, ca un hotel din Hawaii, ar putea plati o suma catre Facebook pentru a obtine drepturile de autor asupra fotografiilor realizate la resortul lor si sa le foloseasca pe internet sau in reclame TV - fara ca autorul pozelor sa primeasca vreun ban.
O alta problema semnalata de CNET este urmatoarea: daca un user incarca fotografii pe Instagram dupa data de 16 ianuarie 2013 si, ulterior, isi sterge contul nu inseamna ca Facebook nu detine in continuare controlul asupra acelor fotografii, deoarece nu exista o prevedere care sa specifice acest lucru.

Sursa : http://www.yoda.ro