duminică, 17 martie 2013

Sony Action Cam HDR-AS15 – O alegere inteleapta pentru filmari extreme [REVIEW]


Acum 4-5 ani ma uitam entuziasmat la imaginile din filmele despre sport, la cadrele spectaculoase inregistrate cu echipamente scumpe si cu rabdare deosebita. Imi era teama sa imi iau aparatul foto cu mine, chiar si in rucsac, pe partie, aveam toate sansele ca la o cazatura sa il stric, nu se mai punea problema inregistrarii in plina coborare. Cel mai sigur era sa ai pe cineva langa tine sa iti inregistreze performantele. Acum, exista o multime de astfel de camere pentru sporturi extreme, si fiecare aduce ceva in plus, o caracteristica deosebita, pe langa dimensiunea de invidiat, si greutatea aproape de neobservat a dispozitivului in sine. Mai nou, standardul de inregistrare pentru aceste Action Cam-uri este FullHD, unele dintre ele putand depasi chiar si acest prag.
Review Sony Action Cam HDR-AS15 - carcasa subacvatica

Video

Sony Action Cam HDR-AS15 este doar una dintre aceste camere. Construita la dimensiuni reduse, cu o greutate sub 100 grame aceasta promite atat imagine cat si sunet de calitate, in cele mai dificile conditii. Acest model face de altfel obiectul review-ului nostru de astazi. Inainte de a incepe totusi cu descrierea specificatiilor si analiza propriu-zisa a produsului va invit la o scurta vizionare a imaginilor inregistrate cu acest model, fara nici un fel de filtre sau editari de culoare ulterioare.

Design si Constructie

Segmentul de design este poate unul dintre cele mai discutate la aceste produse. Concurentul direct al acesteia este desigur binecunoscutul GoPro, care, desi are un design spartan, a avut un succes foarte mare prin disponibilitate si performanta pe care o ofera. Poate acest model nu se ridica pe hartie la performantele celei mentionate mai devreme, insa designul este mult mai placut, are o carcasa mai mica, si un LCD ceva mai complex ce ofera mai multe informatii.
Sony Action Cam HDR-AS15
Am mentionat in tabelul de mai jos ca vine in pachet cu o carcasa de protectie pentru apa, praf sau socuri, chiar si aceasta are un design si  functionalitate placuta. Pana la urma vorbim de Sony, care stim ca nu a creat prea multe produse urate de-a lungul istoriei sale. Nici macar prajitorul de orez, primul lor produs ce functiona pe baza de curent era destul de elegant. Controalele sunt destul de intuitive, butonul din spate fiind cel pentru pornirea/oprirea inregistrarii. Acesta are si o functie de hold disponibila si in afara carcasei de protectie ce nu permite apasarea butonului pentru a opri din greseala inregistrarea. LCD-ul are dimensiuni generoase, in comparatie cu acele camere care au un ecran propriu. Acesta poate afisa informatiile despre tipul de inregistrare, timpul trecut sau ramas, formatul de inregistrare si conectivitatea cu smartphone-ul. Cele doua butoane, Prev si Next au rolul de control si acces la meniul camerei, foarte bine notate de altfel pentru a nu crea confuzie.

Specificatii

In tabelul de mai jos gasim toate specificatiile tehnice complete ale produsului, inclusiv accesoriile cu care vine in pachet si cele care trebuie achizitionate ulterior de la producator.
Sony Action Cam HDR-AS15Specificatii
Senzor1/2.3" CMOS Exmor R
Iluminare din spate
LentilaCarl Zeiss Tessar
f/2.8
Unghi vizibilitate120 grade - Cu stabilizare
170 Grade - Fara stabilizare
Stabilizare ImagineSteadyShot
Procesor ImagineBIONZ
Rezolutie Senzor11900000 pixeli
MemoriemicroSD / Memory Stick micro
Rezolutie Video1920×1080/30P (HQ), 1280×720/30P (STD,SLOW,SSLOW), 680×480/30P (VGA)
Format VideoMPEG4-AVC/H.264
Format AudioMPEG-4 AAC-LC 2ch
Format FotoJPEG - 2/0 Mp
Bitrate VideoHQ:Approx.16Mbps/ SSLOW:Approx.24Mbps/ SLOW:Approx.12Mbps/ STD:Approx.6Mbps/ VGA:Approx.3Mbps
ConectivitateWi-Fi : IEEE 802.11b/g/n(2.4GHz band)
HD Output : HDMI Out (micro)
micro-B/USB2.0 Hi-speed 
intrare microfon
AcumulatorNP-BG1 3.6 V
Dimensiuni24.5 x 47 x 82 mm
GreutateFara Baterie: 65 grame
Cu baterie: 90 Grame
FunctiiAuto Non Flicker : Yes
Gain Control : Auto
Color Filter System : RGB
WB: Auto
Metering: Multi Segment
Exposure: Auto
Accesorii in cutieAcumulator
Carcasa waterproof
Cablu micro USB
Montura dreapta adeziv
Ghid Utilizare
Accesorii disponibile separatMontura pentru casca
Montura curea leastica pentru cap
Montura pentru ghidon
Montura Ventuza
LCD Dedicat

Montare

Sony Action Cam AS-15 dispune de posibilitati variate de montare. In pachet vine cu o carcasa rezistenta la apa si praf, o carcasa etansa, transparenta, ce detine un sistem de montare destul de simplu. Clema de prindere permite detasarea rapida a camerei de pe casca, suportul ramanand in aceeasi pozitie. Fixarea suportului se face cu un dubluadeziv si ofera o stabilitate destul de buna. Pentru cei care nu doresc montarea pe casca sau direct pe skiuri, Sony ofera si un suport sub forma de clema ce se poate prinde de banderola ochelarilor de ski. Aceasta ofera de asemenea o stabilitate destul de buna, fiind destul de lata.
Sony Action Cam Dog Cam
Daca se doreste folosirea camerei intr-un mediu in care nu este nevoie de casca sau ochelari de protectie, banderola separata permite prinderea de cap, insa fara carcasa auxiliara de protectie. Acest lucru reduce sensibil si din greutatea camerei. Pentru alte tipuri de montare carcasa de plastic transparenta ofera la baza un surub standard pentru trepied. Asadar daca aveti alte idei sau necesitati acestea se pot adapta foarte usor. Mi-a placut destul de mult ideea de prindere pentur caine, transformand Action Cam-ul intr-un Dog Cam. :) Aditional se poate achizitiona si un LCD pentru camera, AS-15 devenind astfel un handycam foarte mic.
1 / 17
SLIDESHOW:
FULLSCREEN:

Performanta

Sony Action Cam HDR-AS15
Performanta nu tine in mod deosebit de cifre. In cazul unei camere foto/video performanta se refera la calitatea imaginii si acuratetea in reproducerea culorilor. In ceea ce priveste produsele Sony este recunoscut faptul ca acestea tind sa ofere culori mai aprinse, filmarii sau pozelor. Aici, acest lucru nu este neaparat rau, avand in vedere ca se pot inregistra imagini spectaculoase, iar in comparatie cu GoPro, Action Cam-ul de la Sony este si ceva mai luminoasa. Imaginea este insa si mai rece, cerul de exemplu, un element destul de greu de reprodus, este in majoritatea cazurilor albastru, un albastru poate prea aprins. Corectia de culoare se poate face dintr-un editor video, insa presupun ca nu multi dintre utilizatori vor recurge la post-procesare.
In conditii de iluminare slaba, sau in conditii de noapte camera se descurca excelent. Se observa prezenta unui senzor iluminat din spate si a reputatiei Sony in acest domeniu. Sunetul inregistrat este destul de bun, insa din pacate se rezuma la microfonul de pe camera in cazul in care depinde de orice montura existenta. Are desigur si un conector jack 3.5 pentru microfon extern din pacate acesta se afla in spatele usitei pentru conectori, care este la baza camerei. Asadar folosirea ei cu microfon este posibila doar in cazul in care tineti camera in mana. Conectorii auxiliari includ mufa pentru micro USB, un port micro HDMI, un conector dedicat pentru LCD si jack-ul de microfon.
Sony Action Cam HDR-AS15 - Conectori
Inregistrarea materialului video se face pe un card microSD si pot spune ca pentru aproximativ o ora si 20 de minute de inregistrare la calitate maxima este nevoie de un card de 8 GB, minim clasa 4. Formatul standard este AVCHD si poate fi editat cu usurinta pe orice computer. Autonomia bateriei este destul de buna, aceasta rezista aproximativ 150 minute de inregistrare continua. Acumulatorul este unul proprietar Sony si poate fi achizitionat si separat in cazul in care doriti sa aveti o rezerva. Incarcarea camerei se face prin cablul micro USB inclus, de la orice computer sau laptop, durata de incarcare fiind de aproximativ 3-4 ore.
Sony Action Cam HDR-AS15 - Acumulator 1

Flexibilitate

Sony Action Cam HDR-AS15 - Sony Memories Live View 1
Pentru a compensa faptul ca nu se pot accesa aproape deloc controalele camerei in momentul in care aceasta se afla in carcasa subacvatica exista o functie de conectare prin WiFi ce permite controlul camerei, si chiar si un mod live-view, cu un decalaj de aproximativ 5 secunde. Functia permite conectarea camerei la orice smartphone cu Android si cu ajutorul aplicatiei Sony Play Memories, disponibila in Google Play, se pot face setari ale inregistrarii si chiar porni/opri camera, fara a fi nevoie sa o scoateti din suport.
E drept, conectarea cu software-ul de pe smartphone va va da la inceput ceva batai de cap insa odata configurata telefonul o va recunoaste aproape imediat. Singura problema ramane atunci cand telefonul ramane in modul WiFi direct si trebuie sa stergeti conectivitatea cu camera Sony pentru a avea acces la o retea Wireless.
1 / 11
SLIDESHOW:
FULLSCREEN:

Concluzie

Concluziile finale variaza in functie de experienta fiecarui utilizator. Desigur, intrebarea ce sta pe buzele tuturor este “Pe care sa o aleg? Sony Action Cam AS-15 sau GoPro?” Raspunsul nu este chiar atat de simplu. Daca nu ati mai avut o camera de acest tip atunci pretul ar putea fi destul de motivant in favoarea modelului de la Sony. In magazine acesta se invarte in jurul sumei de 1300 Lei. Daca ati mai avut un GoPro atunci probabil v-ati obisnuit cu meniul acelui model, formatul de inregistrare, si mai aveti o serie de monturi pentru aceea. Nu este o solutie de inlocuire a GoPro-ului ci mai degraba ca o varianta ceva mai ieftina.
Se poate conecta prin wireless la un telefon mobil, poate inregistra si la 120 de cadre pe secunda, numarul sistemelor si posibilitatilor de montare este limitat doar de bugetul si imaginatia utilizatorului, este mica, usoara si destul de rezistenta pentru a face fata oricarei situatii. Singurul impediment ar fi dupa unii imaginea statica cu o rezolutie de doar 2 Megapixeli. Pe de alta parte daca o setati sa inregistreze imagini pentru a realiza un clip in stop-motion rezolutia maxima va fi tot de 2 Megapixeli (FullHD). Asadar nu avem nevoie de o rezolutie mai mare. Spre deosebire de GoPro vine cu modul Wifi inclus insa pe de alta parte nu suporta rotatia imaginii. Asadar nu poate fi montata de exemplu pe orizontala.
Sony Action Cam HDR-AS15 - LCD 3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu