marți, 23 octombrie 2012

De ce sunt oamenii mai evoluaţi decât alte primate? Pentru că ştiu să gătească!


Dacă n-ar fi învăţat să gătească, oamenii ar fi trebuit să petreacă 9 ore pe zi mâncând, pentru a-şi menţine în stare de funcţionare creierele lor mari. În schimb, gătitul le-a permis să dobândească suficientă energie pentru a stimula creşterea creierului - un fenomen care a avut un rol hotărâtor în evoluţia speciei umane, indică un studiu realizat în Brazilia.
La sfârşitul anilor ‘90, primatologul Richard Wrangham de la Universitatea Harvard a emis o teorie conform căreia creierul uman a început să se dezvolte rapid în urmă cu 1,6-1,8 milioane de ani, la specia Homo erectus, când acest strămoş al omului a învăţat să frigă şi să coacă alimente precum carnea şi tuberculii comestibili. Prelucrarea termică a alimentelor, susţine Wrangham, realizează o predigestie a acestora, făcând astfel ca substanţele nutritive - şi deci caloriile - să fie absorbite mai rapid din tubul digestiv. Wrangham şi colegii săi au realizat studii de laborator pe rozătoare şi pitoni, arătând că aceste animale creşteau mai rapid şi ajungeau la dimensiuni mai mari dacă erau hrănite cu carne gătită în loc de carne crudă, şi că digestia cărnii gătite necesită mai puţină energie decât cea a cărnii crude.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu