duminică, 9 septembrie 2012

5 obiceiuri la care nu te-ai fi asteptat, iti distrug laptopul! Afla care sunt acestea!



Un laptop este cel mai fragil dispozitiv electronic pe care l-ai putea cumpara. Este un sistem complex care este utilizat in fiecare zi in diferite conditii, ceea ce duce la posibilitatea de a-i provoca daune.


Stim cu totii ca se pot intampla accidente, cu ar fi sa scapam o cana de cafea peste tastatura sau sa scapam laptopul pe o sufrafata dura etc. Insa exista obiceiuri la care nu te-ai fi asteptat nici intr-o mie de ani, sau poate ca nu ti-ai dat seama de nivelul lor de risc asupra laptopului.


1. Atentie la suprafata pe care iti asezi laptopul : nu iti transforma laptopul intr-un cuptor

Laptopurile genereaza foarte multa caldura in timpul utilizarii. Aceasta cadura trebuie eliminata prin ventilatoarele laterale sau cele pozitionate sub laptop pentru a pastra componentele din interior precum procesorul, placa video, hard diskul etc, la o temperatura departe de cea critica.

De aceea trebuie curatate de praf periodic, dar cel mai important trebuie sa ai grija pe ce suprafata asezi laptopul: covoarele, paturile sau plapumele sunt un pericol imens pentru sanatatea laptopului. Tinand un laptop in brate sau pe o patura, toate orificiile pentru eliminarea caldurii sunt blocate. Acest aer cald nu va avea unde sa se duca si va supraincalzi componentele din interiorul laptopului.



De aceea este foarte bine sa pozitionezi laptopul pe o surafata neteda si tare, fara sa aiba obstacole in fata ventilatoarelor. Daca vrei sa stai in pat si sa iti utilizezi laptopul poti folosi o masuta special creata.


2. Miscati laptopul foarte usor atunci cand acesta ruleaza!

De obicei ni se intampla sa lucram pe laptop si sa il luam rapid numai ca sa ii aratam ceva colegului sau prietenului care sta la 3 metri. Trebuie sa fii foarte atent cu miscarile pe care le faci atunci cand laptopul este deschis si mai si ruleaza vreun program: la unele generatii de laptopuri inca mai exista hard diskurile mecanice care au niste pini prin care se citeste sau se scrie de pe hard disk.

Astfel daca tu bruschezi laptopul, iar acesti pini sunt activi, pot fi afectati , ceea ce ar duce la distrugerea hard diskului si inevitabil la pierderea datelor tale.



Trateaza-ti laptopul la fel ca pe un copil. Nu il brusca nicioadata.


3. Stii cum sa tii un laptop ? Nu cumva il apuci de locul nepotrivit?

Daca esti genul de persoana care apuca laptopul de oriunde il poti prinde, inseamna ca il urasti cu adevarat .

Exista persoane care, atunci cand vor sa mute laptopul, il apuca de ecran sau doar de un colt. Chiar si laptopurile foarte performante pot crapa la o asemenea actiune.

Atunci cand un laptop este deschis trebuie apucat cu ambele maini, una pentru fiecare parte. Nu apuca laptopul de ecran, de partea optica sau de vreun colt. De asemenea ar fi bine sa iti asezi laptopul, de cate ori poti, pe o suprafata tare, neteda. Acest lucru va preveni deformarea carcasei acestuia.







4. Nu mai stresa cablurile

Cablurile de alimentare nu sunt facute pentru a fi rasucite, inconvoiate ori sa legi sau sa prinzi ceva de ele. Oricand te poti astepta sa cedeze, iar tu sa ramai fara sursa cea mai importanta: alimentarea bateriei. Ai crezut ca aceste cabluri sunt facute sa reziste oricaui stress? Nu e chiar asa.



Laptopurile au fost create pentru a fi mobile si astfel cablurile de alimentare au ajuns sa fie foarte subtiri si usoare. Totul pentru mobilitatea dispozitivului!


5. Atentie la transportul laptopului

Laptopurile nu rezista foarte bine la zdruncinaturi.

De obicei, majoritatea utilizatorilor isi cumpara o geanta special creata pentru laptopuri care preiau socurile exterioare. Aceasta precautie este importanta, insa trebuie sa fii atent daca intr-adevar geanta ofera protectia necesara.

Gentile ieftine contin doar un compartiment unde incape doar laptopul si e cam lipsita de protectie (pereti subtiri). Trebuie sa te uiti ca peretii gentii, toti cei patru sa fie cat de cat grosi pentru ca va atenua socurile remarcabil. Intreaba-te ce s-ar intampla daca ai scapa geanta. Cu cat peretii gentii vor fi mai grosi, laptopul ta va scapa fara nici o stricaciune.

Cu siguranta ai auzit si tu accidente in care multe persoane sa-si fi scapat laptopul pe strada, ori si-au udat laptopul cu un pahar de suc/vin/apa etc. Aceste lucruri se intampla fara sa mai putem face ceva in acel moment sa evitam accidentul. Insa trebuie prevenite totusi multe actiuni pe care le faci, pentru ca laptopul tau sa supravietuiasca cat mai mult.

Sursa :  http://www.tocilarii.ro







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu