luni, 29 octombrie 2012

Rocile din Marea Neagră arată că polii magnetici ai Terrei s-au inversat de 2 ori în 1.000 de ani

Polii magnetici ai Pământului s-au inversat de două ori în mai puțin de 1.000 de ani, sugerează noi cercetări efectuate pe rocile de pe fundul Mării Negre. Inversările au avut loc acum 41.000 de ani, pe vremea când primii oameni moderni colonizau Europa
.


Polii magnetici ai Terrei s-au inversat de 2 ori în ultimii 1.000 de ani
Polii magnetici ai Terrei s-au inversat de 2 ori în ultimii 1.000 de ani
Miezul de fier al Pământului funcționează ca un magnet gigantic care emană un câmp magnetic fixat în doi poli, la nord și la sud. Polii magnetici nu sunt aceeași ca polii geografici, care marchează axa în jurul căreia Pământul se învârte, scrie jurnalul.ro.

"Câmpul magnetic al Pământului este foarte dinamic. Intensitatea acestuia a variat, de-a lungul timpului, între 50% mai mult decât în ziua de azi și 90 - 95% mai puțin”, spune Norbert Nowaczyk, un cercetător care a studiat variațiile câmpului magnetic de-a lungul istoriei Pământului.

La fiecare câteva sute de mii de ani, polii magnetici ai Pământului se inversează, ceea ce înseamnă că acul unei busole, care acum indică nordul, ar indica sudul. Aceste inversări pot fi ”citite” în mineralele magnetizate conservate în lavă răcită, care indică fie spre nord, fie spre sud. În funcție de vechimea rocilor, se pot stabili perioadele în care polii s-au inversat.

O inversare completă a polilor durează, de obicei, între 2.000 și 5.000 mii de ani, potrivit rocilor studiate până în prezent. Totuși, oamenii de știință au stabilit că două astfel de inversări au avut loc în urmă cu aproximativ 41.000 de ani, în mai puțin de 1.000 de ani.

Sursa : http://www.realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu