miercuri, 20 martie 2013

NVIDIA prezintă viitorul platformei Tegra: 64 de biţi şi procesare pe GPU


După ce a lansat cea de-a patra generaţie a platformei Tegra şi primul său chip complet integrat, NVIDIA a dezvăluit direcţiile către care viitoarele produse din această gamă se vor îndrepta: procesare pe GPU şi arhitectură pe 64 de biţi.
Generaţia imediat următoare, care poartă numele de cod Logan, va face saltul de la actuala arhitectură a procesorului grafic la arhitectura Kepler, folosită în prezent de plăcile video din seria 600 şi plăcile de procesare Tesla recente.  Logan va oferi un nucleu grafic care va fi compatibil cu standardul OpenGL ES 4.3, o veste bună ţinând cont că actualul Tegra 4 nu oferă suport complet nici măcar pentru OpenGL ES 3.0, iar acest salt tehnologic va aduce suport pentru tesselation şi shadere pentru calculul geometriei.
  Logan va oferi compatibilitate CUDA, platforma NVIDIA pentru procesarea paralelă pe GPU, iar acest avantaj va putea fi folosit pentru mărirea semnificativa a vitezei de rulare a operaţiunilor care beneficiază de pe urma paralelismului, cum ar fi procesarea video sau calculul interacţiunilor fizice.
Generaţia care va urma după acesta, Parker, va face saltul la arhitectura ARM v8 pe 64 de biţi, va folosi un procesor proiectat integral de către NVIDIA şi va folosi un nucleu grafic care va fi bazat pe încă nelansata arhitectură Maxwell. Odată cu acest salt, NVIDIA va folosi şi o metodă internă de virtualizare, care va permite citirea memoriei video de către procesor şi invers, ceea ce promite flexibilitate superioară pentru programatori şi performanţe mai bune pentru utilizatori.
Parker va fi si primul chip mobil NVIDIA care va folosi tranzistori FinFET, procesorul de fabricare tridimensional promiţând reduceri de consum energetic. FinFET este folosit deja de Intel începând cu procesoarele din seria Ivy Bridge, însă producătorii tradiţionali de chipuri precum TSMC si Global Foundries încă nu au pus la punct un proces tehnologic complet.
Chipul Logan va începe să fie disponibil pentru testarea de către integratori începând cu sfârşitul acestui an, urmând să fie lansat oficial undeva la începutul anului viitor. Parker va sosi după circa un an, acesta urmând să fie finalizat undeva spre sfârşitul anului viitor, după lansarea arhitecturii Maxwell, şi să ajungă pe piaţă undeva la începutul lui 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu