LibreOffice, suita gratuită de aplicaţii de birou care a plecat de la codul sursă OpenOffice în 2010 şi a reuşit să-l facă mai bun, a ajuns la versiunea 4.0 şi aduce o serie de îmbunătăţiri de performanţă şi compatibilitate, dar şi o serie de opţiuni noi.
The Document Foundation afirmă ca ar trebui să lucrăm de acum cu o suită mai rapidă, codul sursă fiind curăţat de balastul adunat de-a lungul timpului, simplificat şi optimizat. Aceasta este cea mai consistentă optimizare a codului făcută din momentul lansării, aceasta fiind binevenită atât pentru utilizatorii care se vor bucura de un produs mai rapid, cât şi pentru dezvoltatorii implicaţi în proiect, care se vor lupta cu mai puţine biblioteci de funcţii, metode şi comentarii.
La suprafaţă, schimbările de cod sunt însoţite de schimbări grafice, interfaţa fiind îmbunătăţită cu casete de dialog cu grafică şi câmpuri de text îmbunătăţite, integrare cu interfaţa Unity din Ubuntu şi suport pentru Firefox Personas.
Printre îmbunătăţirile aduse de noua versiune se numără compatibilitatea mai bună cu formatele RTF şi DOCX salvate de suita rivală Microsoft, aici întrând importul adnotărilor grafice, comentariilor şi tabelelor dinamice, lansarea suportului pentru formatelor Publisher sau Visio şi exportul graficelor ca imagini
LibreOffice 4.0 se poate integra acum cu diverse servicii de management al conţinutului, aplicaţiile din suită fiind compatibile cu Alfresco, IBM FileNet P8, Microsoft SharePoint 2010, Nuxeo şi SAP NetWeaver Cloud.
Odată cu noua versiune 4.0, producătorul a lansat şi o aplicaţie Android care permite controlul prezentărilor, însă aceasta este compatibilă în prezent doar cu unele distribuţii Linux, suportul Windows şi OS X urmând să fie adăugat în viitor. Dincolo de această diferenţă, suita este oferită pentru platformele WIndows, OS X şi Linux, ca de obicei.
Sursa : http://www.go4it.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu