joi, 4 octombrie 2012

VIDEO. De şase luni trăieşte fără inimă. Dispozitivul revoluţionar care îl ţine în viaţă pe un pompier din Cehia


Un pompier ceh trăieşte de şase luni fără inimă. Acesta a supravieţuit datorită unui dispozitiv chirurgical revoluţionar, sub forma unor pompe mecanice cu ajutorul căruia organismul este irigat cu sânge. Intervenţia chirurgicală reprezintă un succes pentru lumea medicală, deoarece bărbatul este singurul care a supravieţuit pe o perioadă atât de lungă fără organul vital: inima
Jakub Halik, în vârstă de 37 de ani, a fost supus unei intervenţii chirurgicale în luna aprilie, atunci când medicii i-au scos inima, pentru că avea o tumoră foarte agresivă, scrie Huffington Post.
Însă bărbatul nu a putut fi supus imediat unui transplant cardiac deoarece medicamentele pe care ar fi trebuit să le ia după implant nu sunt compatibile cu persoanele bolnave de cancer.
Halik a beneficiat de o procedură chirurgicală experimentală: inima i-a fost înlocuită de pompe mecanice. Operaţia, care a durat opt ore, a fost realizată la Praga de cardiologul Jan Pirk.
Jakub Halik este al doilea pacient care a suferit o asemenea intervenţie. În 2011, inima unui texan, Craig Lewis, a fost înlocuită tot cu pompe mecanice, însă bărbatul a murit după cinci săptămâni.
„A fost greu pentru mine, dar nu am avut de ales. M-am hotărât să lupt”, a mărturisit Halik în cadrul unei conferinţe de presă. Multe lucruri s-au schimbat pentru el, dar ştie că a avut mult noroc. „Nu am puls. Altfel, mă prezint ca un om sănătos”, a mai spus el.
Jakub Halik doreşte acum să-şi reia activitatea de pompier. „Halik are o personalitate puternică şi sunt mulţumit de rezultat. Nu ştiam cum vor evolua lucrurile. Nu a fost uşor, starea sa de sănătate era foarte gravă, dar, datorită întregii echipe de medici şi asistente. Halik se simte bine acum”, spune cardiologul Jan Pirk, coordonatorul echipei de specialişti care au implantat dispozitivul.
Pacientul nu va putea rămâne multă vreme cu pompele mecanice în loc de inimă. El a fost pus pe o listă de aşteptare pentru un transplant cardiac. „Nu ştim cât va putea trăi fără o inimă adevărată. În fiecare zi ar putea interveni complicaţii infecţioase sau o embolie”, a precizat medicul.
Timpul mediu de aşteptare pentru o inimă este de opt luni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu