Viorel Spinu a incercat sa duca o viata normala de programator. Nu i-a iesit. Pasiunea pentru roboti era prea mare. Iar atunci cand faci ceva cu pasiune, apar si rezultate. Cea mai noua creatie, Tastatura care in loc de butoane are cutii de bere, i-a fost laudata de presa internationala.
Pentru ca vrea sa ii invete si pe altii sa contruiasca roboti, Viorel si prietenii lui organizeaza mereu cursuri gratuite, care s-au tinut inclusiv la Politehnica din Bucuresti. Acum, el a pus bazele primei carti romanesti de Arduino, iar cine o rasfoieste putin poate invata sa "dreseze" robotii.

Rep.: La voi in atelier am auzit spunandu-se ca un robot, daca nu are un soft pe masura lui, este la fel de inteligent ca o piatra. Placuta Arduino ii ajuta pe utilizatori sa programeze roboti cu un limbaj simplu. Ce pot invata utilizatorii din cartea ta, ne poti da cateva exemple de programe ?
V.S.: Foarte corect, o alta paralela in aceasta zona este cea cu sistemul de operare si calculatorul. Un calculator care nu are sistem de operare este doar o aglomerare de plastic si metal. Devine util doar atunci cand se instaleaza si software. Exact la fel este si in cazul robotilor. Avem motoare, roti, senzori si creier (Arduino) si in plus, setul de instructiuni care face ca robotul sa se comporte intr-un anume fel. In zilele noastre, a programa un robot a devenit un lucru simplu. Limbajul este accesibil, de nivel inalt, foarte apropiat de limbajul natural.
if (distance > 10) {
go (MAX_SPEED);
}
ceea ce in traducere in limba romana ar inseamna:
daca distanta este mai mare decat 10,
atunci mergi cu viteza maxima
Simplu, nu ?
Scopul cartii “Arduino pentru Incepatori” este tocmai acela de a permite cuiva care nu a mai folosit niciodata Arduino, nu a mai programat niciodata si este incepator in domeniul electronicii sa creeze lucruri in zona roboticii si a sistemelor cu Arduino. Abordarea este integral bazata pe exemple, chiar de la pagina 5 vei invata sa aprinzi un led cu Arduino (unul dintre cele mai simple lucruri care le poti face). Lucrurile continua in acelasi stil, cu prezentarea tuturor componentelor uzuale din ecosistemul Arduino. Cate exemple dintre componentele abordate in carte: senzori de lumina, senzor de temperatura, senzori de umiditate, senzori de distanta, mini difuzor, senzor de alcool, senzori de forta, senzori de apasare, accelerometre (ca cele din telefonul tau), placi de retea pentru Arduino, LCD-uri.
Cea de-a doua parte a cartii prezinta 20 de proiecte cool folosind Arduino, bazate pe componentele prezentate in prima parte a cartii. Cateva exemple de proiecte:
  • Termometru cu Arduino si mingi de ping-pong
  • Stocarea online a datelor atmosferice folosind Google Docs
  • Mouse tip manusa cu accelerometru si Arduino
  • Harpa cu laser
  • Toba cu Arduino
  • Cum sa faci o floare sa te traga de maneca cand ai uitat sa o uzi
  • Accelerometru pentru automobil
Toate proiectele sunt prezentate pe larg si contin toate scheme de conectare precum si codul sursa integral, toate fiind gandite pentru cei care nu au mai folosit niciodata Arduino inainte.

Rep.: Cum te-ai indragostit de roboti, a fost dragoste la prima vedere?
V.S.: Pe scurt, da. Dupa 10-15 ani de programare server-side, dintr-o intamplare mi-a ajuns pe mana o placa Arduino. M-a fascinat ideea de a programa un sistem care chiar sa interactioneze cu lumea reala, pentru ca pana atunci tot ceea ce programasem eu traia doar intr-un server. Mi-a luat cateva zile ca sa ma obisnuiesc cu conceptele. Chiar daca aveam o experienta destul de indelungata in zona programarii si nu aveam nici o problema in a intelege codul sursa, faptul ca trebuia sa asimilez intr-un timp foarte scurt multe concepte noi din zona de hardware mi-a creat destul dificultati in acele zile. Am gasit multe materiale pe Internet, dar nivelul de accesibilitate era extrem de variat. Gaseam astfel tutoriale pe care nu le intelegeam aproape deloc, pentru ca erau scrise la un nivel avansat si eu nu intelegeam termenii folositi, sau gaseam tutoriale pe care le reuseam sa le inteleg, dar care acopereau doar o mica parte din ceea ce imi doream eu sa experimentez. Mi-am dorit foarte tare sa existe o carte care sa imi prezinte lucrurile pas cu pas, pe intelesul meu, de la foarte simplu la complex. Asa ca, peste patru ani, am scris eu aceasta carte, prima carte in limba romana despre Arduino.

Rep.: Ce ii trebuie unei persoane care doreste sa se apuce de construit roboti?
V.S.: Chef si dorinta sa faca asta, asta este tot ce este necesar. Probabil ca ma vei contrazice imediat: “pai si bani nu-ti trebuie ?”. Da, ar fi bine sa-i ai, dar se poate foarte bine si fara. Este adevarat ca exista si componente complexe pentru robotica, care nu sunt ieftine. Insa la fel de adevarat este ca se pot face roboti perfect functionali cu un buget de 10 sau 20 de RON pentru fiecare robot, folosind componente recuperate din alte dispozitive. Am vazut astfel de roboti la un concurs de robotica din Oradea acum cativa ani (http://on.fb.me/R3Cn2Shttp://on.fb.me/RaG0rmhttp://on.fb.me/PSWC2p,http://on.fb.me/T1kcLehttp://on.fb.me/QcFXs4), roboti care erau construiti din cutiute de medicamente, sarma, motorase reconditionate, si doar cateva componente electronice. Toti erau perfect functionali, iar iar premiul 1 a fost luat de unul dintre acesti robotei.
Nuantand afirmatiile, pentru un buget redus si mult timp liber, abordarea prezentata mai sus este perfect valabila. In mod ideal insa, pentru a echilibra timpul consumat si bugetul investit, ti-as recomanda sa incepi avand la dispozitie o carte Arduino pentru incepatori si un kit Arduino pentru Incepatori (care are deja inclusa placa Arduino UNO). Kit-ul contine tot ceea ce ai nevoie ca sa experimentezi toate conceptele din zona roboticii si programarii, iar multe dintre exemplele din carte utilizeaza componentele incluse in kit-ul Arduino pentru Incepatori.

Rep.: Tu si prietenii tai de la inventeaza.ro ati avut numeroase workshopuri gratuite de robotica in Politehnica si la diverse scoli, unele de la sat. Cat timp le lua studentilor si elevilor vostri sa invete sa faca un robot simplu?
V.S.: In jur de 5-7 ore. Toate workshop-urile pe care le-am sustinut in ultima perioada s-au intins doar pe durata unei singure zile (8 - 10 ore). In prima parte a zilei avem 2-3 ore de prezentari teoretice, apoi fiecare primeste componentele hardware, iar workshop-ul se incheie de obicei cu un concurs de sumo in care robotii construiti de participantii la workshop se bat in ring.

Rep.: Se poate trai din asa ceva?
V.S.: In nici un caz la fel de bine ca din programarea server-side, dar pasiunea este infinit mai mare.

Rep.: De cand te-ai apucat de roboti, simti ca a crescut piata in Romania, ca exista mai multi oameni dornici sa invete?
V.S.: Da. Lucrurile au devenit mai accesibile, iar numarul de tutoriale si proiecte a crescut simtitor. As vrea sa anunt si primul curs Arduino in limba romana, curs pe care l-am lansat chiar saptamana trecuta. Cursul este complet gratuit, iar daca vrei sa te inscrii, tot ce ai de facut este sa ne dai o adresa de email si noi iti vom trimite in fiecare saptamana cate o lectie noua. Inscrierile se fac pe http://robofun.ro/curs.