vineri, 28 septembrie 2012

1,5 milioane de minunăţii descoperite în adâncuri (FOTO, VIDEO)


O navă de cercetare a descoperit mai bine de un milion de noi specii de organisme, după ce a străbătut apele oceanelor Pacific, Atlantic şi Indian.
Expediţia Terra a efectuat un traseu de 112.654 kilometri ce a durat 36 de luni. În această lungă călătorie, oamenii de ştiinţă au descoperit nenumărate creaturi nemaiîntâlnite despre care se crede că ar asigura mare parte din oxigenul prezent în atmosferă. 
Specialiştii susţin că descoperirile au potenţialul de a ne face să înţelegem mai bine impactul schimbărilor climatice asupra oceanelor, arătând lumii întregi vulnerabilitatea oceanelor în faţa acţiunilor umane. 
Mai mult de 30.000 de mostre de apă de mare au fost prelevate dintr-o varietate mare de locuri subacvatice din întreaga lume, proces care a dus la descoperirea a 1,5 milioane de specii de plancton cu dimensiuni de la un centimetru, la o fracţiune de milimetru. 
Cu această ocazie, oamenii de ştiinţă au subliniat faptul că în Oceanul Atlantic există 50.000 de fragmente de plastic la fiecare kilometru pătrat. Astfel de materiale, care nu se deteriorează decât după sute de mii de ani, pot intra în lanţul trofic prin peşti, păsări marine şi alte animale, ajungând astfel până la om. 
Acum, mostrele, care au fost prelevate de-a lungul a 2 ani de la adâncimi de 2000 de metri, vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii speciale ce va avea loc la Muzeul de Ştiinţă din Londra.
„Dacă o anumită specie devine sensibilă la temperatura şi migrează, ea ar putea devasta întreg lanţul trofic şi implicit, pescuitul local. Dorim să cunoaştem rolul fiecărei specii pentru a putea afla cum vor arăta oceanele peste 50 sau 100 de ani. Printre descoperiri se găsesc creaturi incredibil de importante pentru generarea de oxigen. Jumătate din oxigenul planetei este produs de oceane”, a declarat Chris Bowler, coordonatorul expediţiei. 
Diatom - Indian Ocean / Foto: Jennifer Gillette - UCD - Tara Oceans - 2010
Vellela - Atlantic / Foto: Patrick Chang - CNRS - Tara Oceans - 2010
Diatom Bacillariophyta - North Pacific/ Foto: Luis Gutierrez Heredia - UCD - Tara Oceans - 2011
Polychaeta - Mediterranean / Foto: Christian Rouviere - CNRS - Tara Oceans - 2009
Porpita Bottom – Cnidaria - North Pacific/ Foto: Luis Gutierrez Heredia - UCD - Tara Oceans
Radiolarian - Mediterranean / Foto: Franck Preijger - CNRS - Tara Oceans - 2009
Radiolarian - North Pacific / foto: Luis Gutierrez Heredia - UCD - Tara Oceans - 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu