miercuri, 3 octombrie 2012

Cel mai mare scandal de la ACTA incoace. Au fost folosite cuvintele "cenzura" si "neconstitutional"




O noua lege privind infractiunile informatice a intrat in vigoare astazi in Filipine. Adoptarea acesteia a starnit un val de reactii negative si proteste din partea cetatenilor si a grupurilor media care se tem ca este un pretext pentru cenzura.



Noua lege, intitulata Legea 2012 pentru prevenirea infractiunilor informatice a fost promulgata de presedinte in data de 12 septembrie, potrivit BBC.

Potrivit autoritatilor filipineze, scopul acesteia este sa previna infractiunile informatice, pornografia infantila si sa identifice furtul si activitatile de spam. Insa, tot in baza acestei legi, calomnia devine o infractiune pedepsita cu pana la 12 ani de inchisoare.

Legea a fost adoptata de congres in scopul prevenirii comportamentului abuziv si delincvent, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al presedintelui filipinez, Edwin Lacierda, intr-un comunicat de presa.

"Au fost ridicate intrebari privitoare la anumite dispozitii ale actului. Recunostem si sustinem nu numai ridicarea acestor probleme in fata unei instante de judecata, dar si propunerea unor amendamente la lege in acord cu constitutia", a spus acesta.

Cu toate acestea legea a intrat in vigoare, in ciuda protestelor.

Potrivit unui post de televiziune local, au fost dechise nu mai putin de opt procese care ridica problema neconstutionalitatii actului.

In semn de protest, mai multi activisti anomini au spart servere guvernamentale, iar jurnalistii au iesit la miting in strada. Utilizatorii de Facebook din Filipine si-au schimbat pozele de profil cu un fundal alb, ca sa isi exprime nemultumirea fata de aceasta masura, a declarat corespondentul BBC in Manila, Kate McGeown.

Protestatarii sustin ca legea va fi un pretext pentru cenzurarea criticilor aduse guvernului si va distruge libertatea de expresie.

Potrivit legii, orice persoana gasita vinovata de comentarii calomnioase facute pe internet, inclusiv pe site-uri de socializare ca Twitter sau Facebook, va fi amendata si/sau condamnata la inchisoare.

Serviciile secrete vor avea puterea, in baza acestei noi legi, sa caute si sa stocheze informatii personale ale cetatenilor simpli, fara niciun fel de mandat.

Potrivit Human Rights Watch, cu sediul in SUA, noua prevedere legala va dauna libertatii de expresie.

"Legea pentru prevenirea infractionalitatii informatice trebuie sa fie abrogata sau inlocuita. Le violeaza filipinezilor dreptul la libera exprimare si este absolut incompatibila cu obligatiile guvernamentale ale statului Filipine sub legislatia internationala", a spus directorul pe Asia Human Rights Watch, Brad Adams.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu