sâmbătă, 22 decembrie 2012

Broasca roşie de munte ajută specialiştii să creeze noi medicamente


Înainte de apariţia frigiderelor, ruşii aveau o metodă ciudată de păstrare a laptelui proaspăt. Ei puneau o broască vie în găleata cu lapte. Oamenii nu erau siguri cum funcţionează acest tratament, dar erau convinşi că el dă rezultate.

De atunci, oamenii de ştiinţă au descoperit că substanţele secretate de unele broaşte prin piele deţin proprietăţi antibacteriene şi antifungice. 
O echipă de cercetători coordonaţi de un chimist rus încearcă acum să analizeze nivelul molecular al acestor substanţe. Ei speră ca unii dintre compuşii descoperiţi să ajute la crearea unor noi medicamente. 
Broaştele nu au nici dinţi, nici ghiare, prin urmare secreţia din pielea lor constituie unul din principalele lor mijloace de apărare împotriva prădătorilor mari, dar şi a celor microscopici. 
Pentru a extrage secreţia, cercetătorii au aplicat electrozi pe glandele pielii ale unor broaşte roşii de munte. Despre această procedură, specialiştii spun că este puţin dureroasă dar nu şi dăunătoare. 
Analizând substanţa produsă, specialiştii au descoperit că ea constă într-un cocktail complex ce conţine bucăţi de proteine numite peptide. Mai exact, au fost identificate 67 de tipuri diferite de peptide ce deţin o varietate de proprietăţi ce ar putea fi utilizate în scop medical. 
Acum, specialiştii colaborează cu unele companii farmaceutice cu scopul de a afla modul în care ar putea crea aceste peptide în laborator. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu