În fiecare an, IBM apelează la cei mai de seamă cercetători care lucrează în cadrul companiei pentru a identifica cele 5 tehnologii care vor deveni populare 5 ani mai târziu şi care vor avea un impact semnificativ asupra omenirii.
Specialiştii IBM au dat publicităţii lista „5 in 5”, care prevede că ăn anul 2018 vom avea parte de senzori mult mai avansaţi decât cei existenţi astăzi, ce vor avea capacitatea de a înţelege atingere, vederea, auzul, gustul şi mirosul aproape la fel de bine ca oamenii.
Iată lista specialiştilor de la IBM:
Inovaţia 1: Computere cu simţ tactil
Tehnologiile „touch” vor progresa extraordinar în următorii 5 ani, iar telefoanele mobile şi tabletele vor deveni o „poartă” către o lume tactilă. Tehnicile de feedback haptic şi tehnologiile sensibile la presiune şi dotate cu infraroşii vor permite utilizatorilor să atingă cu degetul ecranul pentru a „simţi” calităţile unui material textil. Astfel, atunci când vom atinge o cămaşă de bumbac sau un pulover de lână prin smartphone-ul personal, atingerea ecranului ne va permite să percepem diferenţele dintre materiale. Cercetătorii IBM cred că această inovaţie va putea fi folosită şi de către doctori, care vor putea diagnostica pacienţii de la distanţă, lucru ce se va dovedi util mai ales persoanelor care locuiesc la o mare distanţă de un centru medical. De asemenea, această inovaţie ar putea fi folosită în automobile, pentru a identifica şoferii care sunt prea obosiţi pentru a putea conduce.
Inovaţia 2: Un pixel cât o mie de cuvinte
Astăzi, sistemele de recunoaştere vizuală pot identifica faţa unei persoane într-o mulţime. În viitor, viziunea computerizată ar putea duce la salvarea multor vieţi prin analizarea imaginilor. Aceste inovaţii vor fi utile în numeroase domenii: de la medicină, unde un sistem computerizat ar putea identifica o mică zonă afectată de boală în rezultatul unei rezonanţe magnetice, până la comerţ şi agricultură. Cu alte cuvinte, computerele vor avea capacitatea de a înţelege imaginile pe care le analizează – mai bine chiar decât oamenii.
Inovaţia 3: Computerele vor auzi ceea ce este esenţial
Senzorii care identifică tipare în sunete şi schimbările de frecvenţă vor putea prezice slăbiciunile structurale ale podurilor înainte ca acestea să cedeze. De asemenea, aceşti senzori vor putea explica de ce plânge un bebeluş, identificând potenţialele probleme de sănătate. De asemenea, telefoanele ne vor înţelege starea emoţională prin simpla analiză a vocii noastre.
Inovaţia 4: Papilele gustative digitale vor simţi gustul
Computerul va simţi gustul mai bine decât noi, ceea ce îi va permite să creeze reţete ideale, care ne vor satisface poftele, fiind simultan nutritive şi sănătoase.
Secretul? „Cognitive computing” - o schimbare de paradigmă în lumea computerelor. „În cazul unui computer cognitiv, îl antrenezi în loc să îl programezi”, explică Dr. Bernard Meyerson, cercetător şi vicepreşedinte al departamentului de inovaţie din cadrul IBM. Dacă astăzi computerele imită inteligenţa umană cu ajutorul forţei brute, colectând un număr foarte mare de date pentru a identifica ulterior tipare statistice, în viitor computerele vor funcţiona într-un mod similar oamenilor. „Ca să ofer un exemplu: dacă un computer va avea de studiat două grămăjoare de praf alb – zahăr şi sare – va reuşi să guste diferenţa dintre ele, fără a mai fi nevoit să efectueze, ca astăzi, o analiză chimică detaliată pentru a identifica substanţele”, a explicat Meyerson.
Inovaţia 5: Computerele vor avea capacitatea de a simţi mirosuri
În viitor, computerele vor avea simţul mirosului. De exemplu, un telefon inteligent ar putea să ne miroasă respiraţia pentru a ne preveni din timp că urmează să răcim. De asemenea, doctorii vor putea diagnostica mult mai uşor afecţiunile, iar alimentele pe care le consumăm vor fi mult mai sănătoase decât astăzi, pentru că bacteriile periculoase vor putea fi identificate automat prin „miros” înainte ca legumele infestate să ajungă pe rafturi.
Sursa : http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu