marți, 18 decembrie 2012

A fost decriptat mesajul misterios pe care serviciile secrete britanice l-au crezut „imposibil de descifrat”?


În urmă cu câteva săptămâni, un mesaj datând din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost găsit ataşat de piciorul unui porumbel mort, descoperit întâmplător în hornul unei case din Marea Britanie. Serviciile secrete britanice au cerut ajutorul publicului pentru a descifra mesajul, iar acum, un istoric din Canada susţine că a reuşit să spargă codul.

Gord Young, din Peterborough, Canada, susţine că a avut nevoie de numai 17 minute pentru a descifra mesajul; cheia, afirmă el, se găseşte într-un carnet de coduri, pe care l-a moştenit de la o rudă a sa,  care a luptat ca aviator în rândul trupelor canadiene ce au luat parte la cel de-al Doilea Război Mondial.
Mesajul a fost descoperit de David Martin, un pensionar britanic, cu ocazia renovării casei sale. În horn, el a găsit rămăşiţele unui porumbel mort, având ataşat de un picior un mic recipient metalic în care se gpsea mesajul, ce datează din 1944.
Documentul a fost predat specialiştilor din cadrul Government Communications Headquarters (GCHQ), unde experţii în criptografie s-au străduit zadarnic să-l descifreze. În disperare de cauză, au apelat la ajutorul publicului, deşi fără mari speranţe; mulţi dintre experţi sunt convinşi că mesajul este foarte compelx şi imposibil de descifrat atâta timp cât nu se cunoaşte codul care a fost folosit.
Gord Young, însă, care face parte dintr-un grup canadian, pasionat de istorie locală, Lakefield Heritage Research, consideră că mesajul, departe de a fi atât de complex precum cred experţii britanici, este de, fapt, destul de simplu şi se bazează în principal pe acronime. El susţine că a reuşit să descifreze documentul cu ajutorul carnetului de coduri moştenit şi că ar fi vorba despre o comunicare prinvind poziţiile trupelor germane în Normandia.
Iată ce înţeles are mesajul, după opinia lui Young:
AOAKN - Artillery Observer At "K" Sector, Normandy
HVPKD - Have Panzers Know Directions
FNFJW - Final Note [confirming] Found Jerry's Whereabouts
DJHFP - Determined Jerry's Headquarters Front Posts
CMPNW - Counter Measures [against] Panzers Not Working
PABLIZ - Panzer Attack - Blitz
KLDTS - Know [where] Local Dispatch Station
27 / 1526 / 6 - June 27th, 1526 hours
Gord Young crede că mesajul ar fi fost scris de sergentul William Stott, un militar britanic care ar fi fost paraşutat în Normandia pentru a culege şi transmite informaţii despre poziţiile trupelor germane. Sergentul Stott a foat ucis la cîteva săptămâni după paraşutare şi este înmormântat într-un cimitir din Normandia.
Porumbeii erau utilizaţi adesea pentru transmitereea de mesaje în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, iar porumbeii, antrenaţi special, aveau numere de identificare individuale.
Mesajul poartă două astfel de numere de identificare: NURP.40.TW.194 şi NURP.37.OK.76. Young crede că serg. Stott a trimis concomitent două păsări, cu acelaşi mesaj, pentru a spori şansele ca documentul secret să ajungă la destinaţie.
Anumite particularităţi ale ortografiei sugerează că Stott fusese instruit de un ofiţer care luptase şi în Primul Război Mondial şi acest lucru i-a sugerat lui Young să încerce să descifreze mesajul folosind metoda acronimelor, utilizată şi în timpul primei conflagraţii mondiale.
Specialiştii din cadrul GCHQ nu sunt totuşi siguri că Young a citit corect mesajul şi par convinşi că documentul e imposibil de descifrat. Un purtător de cuvânt al instituţiei a declarat că acurateţea descifrării nu poate fi verificată fără referiri la materialul criptografic original, adăugând totuşi că el şi colegii săi ar fi bucuroşi să vadă soluţia propusă de istoricul canadian.

Sursa : http://www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu