Cum s-a format Luna? Două noi modele ar putea elucida misterul
Pentru prima oară, două noi simulări ale colosalei coliziuni cosmice care a dus la formarea satelitului natural al Pământului reuşesc să explice de ce Luna pare a fi alcătuită din acelaşi material ca şi Terra. Cheia problemei? Pe vremea când s-a format Luna, Pământul se învârtea mult mai rapid: o zi avea doar 2,5 ore.
Însă, recent, doi cercetători, Matija Cuk, de la Institutul SETI din California, şi Sarah Stewart, de la Universitatea Harvard, au sugerat un nou mecanism care să explice încetinirea mişcării de rotaţie a Terrei. Ipoteza presupune că Pământul avea, iniţial, o perioadă de rotaţie mult mai mică decât se credea, şi anume doar 2,5 ore. În acest model, Soarele ar fi exercitat asupra Lunii, prin intermediul forţei de atracţie gravitaţională, o acţiune care ar fi permis Lunii să „fure” din momentul cinetic al mişcării de rotaţie a Pământului, încetinindu-l puternic, astfel încât Pământul a ajuns la perioada de rotaţie de 24 de ore de astăzi.
În acest model, două corpuri cereşti, fiecare având aproximativ jumătate din masa actuală a Pământului, s-au ciocnit şi au fuzionat. Energia ciocnirii le-a topit pe amândouă. Cea mai mare parte a materiei astfel rezultate s-a adunat la un loc, formând o planetă centrală (Terra), iar o mică parte a format, în jurul acestei planete, un disc de fragmente de materie, care ulterior, în aproximativ 100 de ani, s-au contopit, formând Luna. Cele două corpuri cereşti au aproape aceeaşi compoziţie, deoarece rocile topite în urma impactului s-au amestecat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu