joi, 15 noiembrie 2012

Sindromul cardiac X, o boală misterioasă ale cărei simptome marchează viaţa suferinzilor


Sindromul cardiac X, o boală rară şi puţin cunoscută, poate cauza durere intensă precum cea experimentată în timpul unui atac de cord sau a unei angine. Problema este că, odată ce boala s-a manifestat, durerea va continua să revină periodic.

În cazul pacientei Dorothy Asquith, boala a apărut la vârsta de 42 de ani şi 14 ani ea nu dă demne că ar putea intra în remisie. Când s-a confruntat pentru prima dată cu această boală, femeia a crezut că este victima unui atac de cord, dar testele medicale au indicat că arterele ei sunt în stare perfectă. 
Vizitele la nenumăraţi doctori nu au reuşit să dea roade, iar durerile care dispar subit, aşa cum şi apar, pot ţine până la 2-3 săptămâni. Mai mult, tratamentele medicamentoase par să nu aibă efect, motiv pentru care viaţa ei personală a fost grav afectată. 
După mai multe cercetări, medicii au dat verdictul: Dorothy Asquith suferă de sindromul cardiac X, o boală despre care se cunosc foarte puţine informaţii şi care afectează aproximativ 12.000 de oameni. 
Majoritatea bolilor cardiace sunt cauzate de blocaje ale fluxului sangvin, care la rândul lor perturbă alimentarea inimii cu oxigen. Sindromul cardiac X, pe de altă parte, nu pare să aibă nicio cauză fizică. Din acest motiv, multor pacienţi li se spune că lucrurile se petrec doar în imaginaţia lor.
Cu toate acestea cercetătorii consideră că boala este reală, motiv pentru care încearcă să afle cauza. Un studiu recent realizat cu ajutorul tehnicilor de imagistică a descoperit că, în cazul unei treimi din pacienţii diagnosticaţi cu acest sindrom, micile vase de sânge nu se deschid corect, întrerupând alimentaţia cu sânge. Prin urmare, cercetătorii cred că tocmai această întrerupere produce durerile intense din piept. Pentru că vasele de sânge în cauză sunt foarte subţiri, ele nu pot fi observate prin metode convenţionale precum ultrasunete sau angiograme. 
Vestea bună este că boala nu pune viaţa în pericol şi nici nu creşte riscul de apariţie a atacurilor de cord. 
Pentru că boala este de 9 ori mai întâlnită la femei decât la bărbaţi, o altă teorie a specialiştilor ar fi aceea că boala este produsă de pierderea de estrogen.  Dorothy Asquith a suferit o histerectomie cu un an înainte ca simptomele ei să se producă, iar în cazul multora dintre pacienţi simptomele apar după debutul menopauzei. Scăderea estrogenului ar putea declanşa aceste probleme, iar lipsa lui ar putea reduce abilitatea corpului de a bloca durerea. 
Momentan, pacienţii sunt trataţi în mai multe feluri. Betablocantele şi blocantele canalelor de calciu pot creşte fluxul sangvin. Medicamentele împotriva astmului şi cele pentru tratarea tensiunii arteriale ajută la deschiderea micilor vase de sânge, în timp ce antidepresivele sunt utilizate pentru reducerea durerii. 


Sursa : http://www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu