joi, 15 noiembrie 2012

Descoperirea care i-a uluit pe arheologi într-un vechi sit MAYA

Oseminte umane care datează din secolul al XVI-lea au fost descoperite într-un sit arheologic maya, aflat în apropiere de o zonă turistică din Yucatan, în estul Mexicului, au anunţat reprezentanţii Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) din Mexic, citaţi de AFP. Ce i-a impresionat pe arheologi a fost suferinţa prin care au trecut cei decedaţi, în marea lor majoritate copii care sufereau de malnutriţie
.


Descoperire într-un sit maya
Descoperire într-un sit maya
Cele 47 de oase descoperite provin "de la înhumări descoperite în interiorul a 11 structuri de locuinţe explorate de arheologii de la INAH. 30 dintre ele provin de la copii în vârstă de la trei la şase ani în momentul decesului, care sufereau de malnutriţie şi de anemie acută", se afirmă într-un comunicat emis de INAH.
Aceste oase datează din perioada post-clasică târzie (1200 - 1550) şi au fost descoperite în situl arheologic San Miguelito, aflat în staţiunea balneară Cancun, pe ţărmul Mării Caraibelor.
Descoperirea "evidenţiază ultimele momente ale epocii prehispanice (...), caracterizate prin foamete şi prin penurii succesive, înainte de campania de cucerire şi de colonizare spaniolă din secolul al XVI-lea", se afirmă în acelaşi comunicat.
Potrivit arheologului Sandra Elizalde, coordonatoarea sitului, anumite oseminte erau însoţite de ofrande "foarte umile", precum ceramică brută, o dovadă a decăderii acelei epoci.
Potrivit INAH, San Miguelito era cel mai important sit maya din regiunea Cancun, întinzându-se pe o lungime de aproape trei kilometri. El includea pe atunci şi zona arheologică El Rey, aflată la o distanţă de circa doi kilometri.
Aceste două comunităţi "constituiau un singur sit de mare importanţă pentru comerţul din regiune. Situl era vast, prosper, dar, atunci când campania de cucerire şi de colonizare spaniolă a început, a început o a doua fază, de declin, ce a condus la abandonarea sa, în secolul al XVI-lea", afirmă arheologii mexicani.
Civilizaţia maya, localizată în nordul Americii Centrale, a cunoscut apogeul între anii 250 e.n. şi 900 e.n., ce a fost urmat de o perioadă de declin, până în anul 1200 e.n. (perioada post-clasică), şi a dispărut definitiv după cucerirea spaniolă.



Sursa : http://www.realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu