joi, 15 noiembrie 2012

Cum încarci bateria telefonului mobil? Scuturându-l câteva minute!


Vi s-a întâmplat să doriţi să folosiţi telefonul mobil pentru a apela un prieten, dar să descoperiţi că nu mai aveţi baterie? În viitor, graţie unei noi invenţii, acest lucru nu va mai fi o problemă: veţi putea scutura telefonul pentru a-i reîncărca acumulatorul.

O echipă de cercetători de la Virginia Tech, coordonată de Shashank Priya, a proiectat un încărcător de urgenţă ce poate fi integrat în telefoanele mobile. Acest încărcător foloseşte energia forţei piezoelectrice pe care o generăm prin apăsarea tastelor cu degetele, prin voce sau chiar prin scuturarea telefonului mobil.
Cercetătorii au experimentat cu oxidul de zinc, un material piezoelectric, pentru a observa cât de bine reuşeşte acesta să convertească vibraţiile sunetelor şi undele de presiune în energie capabilă să încarce un telefon mobil.
Oamenii de ştiinţă au supus materialul la unde de sunet de 100 de decibeli, iar acesta a vibrat şi a produs un curent electric de aproximativ 50 de milivolţi. Într-un telefon mobil, materialul piezoelectric ar putea fi montat sub taste, convertind vibraţiile mecanice în energie care ar putea fi stocată pentru folosirea ulterioară.
„Nu ar produce prea multă energie – în niciun caz nu suficientă încât să alimenteze un telefon pentru folosirea obişnuită – dar ar fi suficientă pentru un apel într-o situaţie de urgenţă”, explică Priya.
„În cazul unei urgenţe utilizatorul ar putea scutura telefonul pentru câteva minute, obţinând astfel suficientă energie pentru un apel telefonic important”, spune cercetătorul.
Echipa condusă de Priya are o altă idee pentru încărcarea completă a acumulatorului telefonului mobil: o micro-turbină eoliană care încape într-un dispozitiv de dimensiunea unei sticle. Acest încărcător generează un watt de putere atunci când este expus la vânt cu o viteză de 8-10 kilometri pe oră. Mini-încărcătorul eolian poate fi conectat la telefon cu ajutorul unui cablu USB, timpul de încărcare necesar fiind de 45-90 de minute, explică Priya.

Sursa : http://www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu