luni, 4 martie 2013

Femeile au creiere mai mici decât bărbaţii... însă le folosesc mai eficient


E adevărat, creierele femeilor sunt mai mici - cu 8%, în medie - decât cele ale bărbaţilor, dar femeile compensează această diferenţă prin faptul că le utilizează cu randament mai mare, arată un studiu recent.

Comparativ cu un bărbat, o femeie consumă mai puţină energie şi foloseşte mai puţini neuroni pentru a atinge acelaşi nivel de performanţă ori chiar unul superior.
O explicaţie ar putea fi faptul că, deşi bărbaţii au mai mulţi neuroni, femeile au mai multe conexiuni între aceştia, ceea ce le permite să gândească mai rapid, în ciuda unei cantităţi mai mici de materie cenuşie.
Noul studiu, realizat de specialişti în neuroştiinţe de la Universitatea California, SUA împreună cu cercetători din Madrid, Spania, a avut ca scop lămurirea acestui aspect: de ce femeile, care au creiere cu cca. 8% mai mici decât ale bărbaţilor, au totuşi o inteligenţă egală cu a acestora.
Cercetările s-au concentrat asupra unei regiuni cerebrale numite hipocamp - esenţială pentru funcţionarea memoriei şi procesarea emoţiilor.
La bărbaţi, cu cât hipocampul este mai mare, având mai mulţi neuroni, cu atît gradul de inteligenţă este mai ridicat.
În cazul femeilor, însă, cercetătorii au descoperit că un hipocamp mai mare decât media - care e oricum mai mic decât al bărbaţilor - nu indică o inteligenţă superioară, ba chiar e posibil că inteligenţa să fie cu atât mai mare, cu cît hipocampul este mai mic.
Oamenii de ştiinţă au aplicat teste psihologice unui număr de 59 de femei şi 45 de bărbaţi, cu vârste de 18-27 de ani.
Rezultatele au confirmat concluziile unor studii anterioare, arătând că femeile se descurcă mai bine când este vorba despre gândirea inductivă şi urmărirea unei situaţii în schimbare, în timp ce bărbaţii s-au dovedit mai buni la gândirea spaţială. 
Însă, au mai descoperit specialiştii, creierele femeilor funcţionează mai eficient. După cum explică cercetătorii, în articolul lor publicat în  jurnalul  Intelligence, femeile au nevoie de mai puţină materie nervoasă pentru a obţine rezultate comportamentale similare cu cele ale bărbaţilor.
Comentând rezultatele studiului, Trevor Robbins, profesor la Universitatea Cambridge, afirmă că un hipocamp mai mic ar putea însemna că neuronii sunt grupaţi mai dens sau semnalizarea între ei este mai activă, ceea ce înseamnă că aceste structuri nervoase operează mai eficient în cazul femeilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu