Oamenii de ştiinţă au creat un nou implant cerebral radio care poate transmite semnale wireless de la 100 de celule cerebrale pentru mai bine de un an. Specialiştii susţin că într-o bună zi, aparatul va ajuta la îmbunătăţirea membrelor robotizate şi chiar a dispozitivelor controlate de la distanţă.
Implantul reîncărcabil, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Brown, poate înregistra activitatea neuronilor şi poate transmite wireless datele precum un telefon mobil pentru creier.
Dispozitivul foloseşte un chip de electrozi de mărimea unei pastile. Acesta este amplasat pe cortex pentru a înregistra semnale de la cei 100 neuroni. Aceşti electrozi transportă informaţiile într-o cutie de titan de mărimea unui pachet de Tic Tac, sigilată cu ajutorul unui laser. În cutie se află bateria, transmiţători cu infraroşu, un cablu de cupru pentru reîncărcare şi un microcip care converteşte semnalele neutre în date digitale. Semnalele wireless şi cele de încărcare trec printr-o fereastră de safir electromagnetică.
Neurochirurgii au implantat dispozitivul în trei porci şi maimuţe rhesus. Implanturile i-au ajutat pe oamenii de ştiinţă să observe în timp real, timp de 16 luni, semnale cerebrale complexe.
Implanturile cerebrale îi ajută din ce în ce mai mult pe oameni să controleze roboţi folosind propriile minţi. Speranţa este ca în curând, oamenii vor putea să treacă mai uşor peste dizabilităţi folosind membrele bionice sau exoschelete mecanice.
„Dispozitivul nostru a obţinut cea mai lungă înregistrare neuronală obţinută cu ajutorul wireless broadband”, a declarat neuroinginerul David Borton.
„la fel cum o barcă trebuie să nu permită pătrunderea apei sărate în cabina de pilotaj, tot aşa elementele electronice din dispozitiv sunt păzite de mediul salin din corp”, a mai adăugat acesta.
Dispozitivul înregistrează toate frecvenţele activităţii neuronale şi transmite date cu o viteză de 24 de megabytes pe secundă. După ce este încărcat timp de două ore el poate funcţiona pentru alte 7 ore.
Pe viitor, cercetătorii speră ca pe lângă lărgirea numărului de neuroni monitorizaţi, ei să reducă dimensiunea dispozitivului şi să prelungească viaţa bateriei.
Sursa : http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu